-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.B.Haalando istorija: kodėl būsimas futbolo karalius pasirinko „Manchester City“?

2019-ųjų rugsėjis. Ryškiausių prožektorių šviesoje – UEFA Čempionų lygoje – pirmą sykį į aikštę žengė 19-metis blondinas Erlingas Brautas Haalandas. Po 2 minučių futbolo pasaulis jau gūglino, kas šis, iki 194 cm išstypęs, jaunuolis.
Erlingas Brautas Haalandas
Erlingas Brautas Haalandas / Imago / Scanpix nuotr.

„Salzburg“ puolėjas dar iki pertraukos mušė hat-tricką į sutrikusio „Genk“ klubo vartus. Tą sezoną norvegas Čempionų lygoje per 8 mačus pasižymėjo 10 sykių ir pridėjo rezultatyvų perdavimą.

E.B.Haalando medžioklė prasidėjo.

Europos turtingieji tarsi grifai suko ratus virš jaunojo vikingo.

Britų žurnalistai E.B.Haalandą jau tada siuntė į Mančesterį. Tiesa, į kitą jo pusę – į „raudonąją“.

„United“ tuomet treniravo jaunojo norvego tautietis Ole Gunnaras Solskjaeras, o garsusis Mančesterio klubas kraujavo nuo talento puolime stygiaus.

Būtent O.G.Solskjaeras, prieš tai, 2017-aisiais, dirigavęs Norvegijos čempionei „Molde“, suteikė E.B.Haalandui pirmąjį šansą aukščiausiame lygyje, jau tuomet įžvelgęs 16-mečio talentą žemesniame divizione.

Gimęs Lidse, o vėliau trejus metus augęs Mančesteryje – ten, kur tuo metu žaidė jo tėvas Alfas-Inge – E.B.Haalandas nuo 5-erių buvo šlifuojamas „Bryne“ klubo akademijoje.

Antroje Norvegijos lygoje E.B.Haalandas debiutavo vos 15-kos. Tiesa, iš pradžių buvo statomas į krašto saugo poziciją ir nepelnė nė vieno įvarčio per 16 rungynių.

Atsidūrusi po O.G.Solskjaero sparneliu būsima žvaigždė įmušė jau pirmame savo mače. 25 tūkst. gyventojų turinčioje Moldėje, žvejų mieste, pora darbavosi daugiau nei metus.

Būtent dėl šio ryšio britų žurnalistai 2020-ųjų pradžioje E.B.Haalandą siuntė į „Manchester United“ klubą. „Raudonieji velniai“ atakos smaigalyje turėjo tik traumuotą Marcusą Rashfordą ir banguojantį Anthony Martialį, o raudonąjį Mančesterio klubą treniravo tas pats O.G.Solskjaeras.

Tačiau E.B.Haalandas visą vaikystę augo kaip didžiausių „United“ priešų – „žydrųjų“ iš „Manchester City“ klubo – gerbėjas.

Jo tėtis A-I.Haalandas, rungtyniavęs dešiniojo krašto gynėjo arba saugo pozicijose, vilkėjo „City“ marškinėlius 2000–2003 metais.

Ir nors tuo metu „United“ dominavo Anglijoje, Mančesterio miesto derbiuose būdavo itin karšta. Viename tokių principinių mūšių 2001-aisiais nutiko tai, kas iki šiol vadinama viena ir nešvariausių pražangų futbolo istorijoje.

„United“ blogiukas Roy'us Keane'as tyčia, kaip vėliau prisipažino savo autobiografijoje, traumavo A-I.Haalandą. Vyrų nesutarimai tęsėsi kelerius metus, o R.Keane'as atvira pėda rėžėsi į norvego kelį.

„United“ kapitonas už nesportišką veiksmą iš karto buvo išvytas iš aikštės, nubaustas 5 tūkst. svarų bausme ir 3 rungtynių diskvalifikacija.

Po prisipažinimo, kad viską darė tyčia, Anglijos futbolo asociacija (FA) airiui pridėjo 150 tūkst. svarų baudą ir papildomą 5 rungtynių bausmę.

Imago / Scanpix nuotr./Alf-Inge Haalandas „Manchester City“ klube žaidė 2000-2003 metais.
Imago / Scanpix nuotr./Alf-Inge Haalandas „Manchester City“ klube žaidė 2000-2003 metais.

Traumuotas A-I.Haalandas bandė tęsti karjerą, tačiau nebesužaidė nė vienų visų rungtynių profesionaliame lygyje. „Aš tikrai nemėgstu „United“ ir negaliu pakęsti jų žaidėjų“, – vėliau pareiškė norvegas.

„City“ liko A-I.Haalando širdyje – 2014-aisiais kartu su sūnumis jis lankėsi Anglijos lygos taurės finale, kuriame „žydrieji“ 3:1 nugalėjo „Sunderland“.

Pasipuošęs „Manchester City“ simbolika tribūnose tuomet sėdėjo ir jaunasis Erlingas Brautas Haalandas.

Todėl norvego susitarimas su „Manchester City“, apie kurį antradienį oficialiai pranešė ir pats Mančesterio klubas, iš tiesų skamba lyg svajonės išsipildymas.

Galimybę rinktis tai, ko geidžia širdis, E.B.Haalandui 2020-ųjų žiemą užtikrino superagentas Mino Raiola. Praėjusį mėnesį kovą su sunkia liga pralaimėjęs italas buvo nepatogus klubų vadovams, bet jaunajam puolėjui sukonstravo išmintingą sutartį.

20 mln. eurų Dortmundo „Borussia“ ekipai prieš dvejus metus kainavusio norvego kontrakte buvo įrašyta „tik“ 75 mln. išpirka. Galima neabejoti, kad tokio amžiaus, sugebėjimų ir potencialo puolėjas šiuolaikiniame futbole kainuotų gerokai daugiau.

Jei išpirka nebūtų apibrėžta, „Borussia“ savo megatalentą galėtų parduoti daugiausiai pasiūliusiam klubui ar netgi blokuoti jo išvykimą.

Dabar rinktis gali pats E.B.Haalandas, o sąlyginai nedidelė išpirka garantuoja geriausias sąlygas pačiam futbolininkui. Pasak pranešimų, norvegas kas savaitę uždirbs apie 400–450 tūkst. eurų, sutartis galios iki 2027-ųjų, tad visa projekto vertė gali siekti net ketvirtadalį milijardo.

F.Romano tvirtina, kad pirmadienį Belgijoje norvegui buvo sėkmingai atliktas medicininis patikrinimas. Simboliška, kad E.B.Haalando susitikime su „Manchester City“ vadovais dalyvavo ir futbolininko tėvas Alfas-Inge.

F.Romano šaltinių teigimu, išpirkos suma gali būti netgi mažesnė nei 75 mln. eurų. „City“ ją turės sumokėti vienu ypu.

Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) šeicho Mansouro valdomam anglų futbolo klubui tai nebus problema. Praėjusią vasarą „City“ buvo pasiryžęs pakloti net 175 mln. eurų už Harry Kane'ą, bet Londono „Tottenham“ tuomet niekaip nenusileido ir nepardavė savo puolimo lyderio.

VIDEO: ? HAALAND DEAL, ALL THE SECRETS: MANCHESTER CITY DECISION, REAL MADRID AND MORE!

Anot F.Romano, dėl E.B.Haalando parašo iki paskutinės minutės kovojo ir karališkasis Madrido „Real“ klubas, norėjęs suvienyti savo komandoje abu ryškiausius ateities talentus – kartu su Kylianu Mbappe, kurio sutartis su Paryžiaus „Saint-Germain“ baigsis po šio sezono.

E.B.Haalandą, esą, medžiojo ir „Barcelona“, tikėjusi, kad geri ryšiai su M.Raiola gali sukurti stebuklą, bet susitarimas buvo tiesiog neįmanomas dėl katalonų klubo skolų. Nors viešai skelbė priešingai, pasak F.Romano, E.B.Haalando norėjo ir Miuncheno „Bayern“.

Galutiniam norvego pasirinkimui didelę įtaką turėjo Pepas Guardiola. Katalonas kelis mėnesius aktyviai spaudė „City“ valdybą nepaleisti šanso įsigyti futbolininką, ateityje kovosiančio dėl „Auksinio kamuolio“ prizo.

„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola nėra laimėjęs Čempionų lygos su „Manchester City“.
„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola nėra laimėjęs Čempionų lygos su „Manchester City“.

Pasak kitų pranešimų, netrukus sutartį su „City“ klubu turėtų pratęsti ir pats P.Guardiola, o E.B.Haalandas neabejoja, kad žibės Mančesterio ekipoje, beveik visą šį sezoną žaidusioje be tikro „devintojo“ numerio.

Nutraukęs „Manchester City“ košmarą Europoje ir jau kitąmet padėjęs triumfuoti UEFA Čempionų lygoje, E.B.Haalandas drąsiai galėtų tikėtis geriausio pasaulyje futbolininko karūnos.

Jis nebūtų jauniausias „Auksinio kamuolio“ savininkas istorijoje – Ronaldo 1997-aisiais tai padarė vos 21-erių, Lionelis Messi ir Michaelas Owenas šį titulą laimėjo 22-ejų, o E.B.Haalandui kitąmet bus 23-eji – tačiau dominuojančioje „Manchester City“ sistemoje šviesiaplaukis vikingas galėtų ilgai valdyti futbolo pasaulį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius