Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Gėda“ politikams taręs LFF vadovas: „Nenusileisime, neleisime žeminti LFF vadovybės“

Seime prasidėjęs Lietuvos futbolo federacijos (LFF) viešas puolimas, siekis įvesti permainas ir galbūt netgi tiesioginį valdymą supurtė šalies futbolo pasaulį. LFF vadovai sureagavo į valdžios atstovų pareiškimus – generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius sukvietė žiniasklaidą į spaudos konferenciją, kur negailėjo aštrios kritikos vykstantiems procesams.
Edgaras Stankevičius
Edgaras Stankevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas su bendražygiais surengė precedento neturinčią ataką.

Lietuvos Seimas savo ambicijas deklaravo dar 2020-ųjų lapkritį, kai specialia rezoliucija paragino „sustiprinti LFF atsparumą nuo asmenų, linkusių į nusikalstamą veiklą, poveikio ir piktnaudžiavimo“. Tada parlamentas užsiminė ir apie naujos organizacijos steigimo galimybę.

Laikas bėgo, ledai nejudėjo, tad trečiadienį ryte įvyko bendras Seimo biudžeto ir finansų komiteto bei Lietuvos jaunimo ir sporto reikalų komisijos posėdis, kuriame politikai „ant kilimėlio“ išsikvietė LFF generalinį sekretorių E.Stankevičių, prezidentą Tomą Danilevičių ir A lygos prezidentą Janą Nevoiną.

Seimo nariai iš skirtingų frakcijų yra parengę laikinojo įstatymo projektą. Specialiuoju įstatymu numatomas tiesioginis Lietuvos futbolo federacijos valdymas. Politikai įstatymą priėmimo metu žada derinti su UEFA ir FIFA.

Su ironiška šypsenėle pradėjo spaudos konferenciją E.Stankevičius trečiadienio popietę futbolo federacijos stadione.

Jis pažymėjo, kad į dialogą su valdžios atstovais federacija norėjo leistis ir anksčiau, tačiau nesėkmingai.

„Buvo peticija dėl LFF neskaidrumo, atvirumo stokos, negebėjimo tvarkytis, – į 2020-uosius žvelgė E.Stankevičius. – Jau tą pačią dieną reagavome, kreipėmės į FIFA, UEFA. Turiu su savimi visus raštus, laiškus, siūlymus Seimo nariams.

Pasisakyti neigiamai apie LFF yra naujas trendas.

Jokios reakcijos nebuvo, jokio grįžtamojo ryšio negavome, tik prašymus atsiųsti klausimus, į kuriuos bus atsakyta raštu.

Tai yra gėda. Pernai vyko salės futbolo pasaulio čempionatas, Lietuvoje turėjome FIFA generalinės sekretorės, prezidento vizitą. Derinome susitikimą, bet politikai nerado galimybių susitikti. Nors peticijos pasirašomos, neparodoma deramo dėmesio. FIFA ir UEFA yra pasiruošę bet kada atvykti.“

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius

Paprašytas patikslinti, kam turėtų būti gėda, LFF vadovas paminėjo visus, kurie reiškė susirūpinimą LFF valdymu.

„Visi, kurie pasirašinėjo. Buvo raštai, kad norime susitikti su Vyriausybės nariais, Seimo pirmininke, premjere, visais aukšto rango pareigūnais. Kai atvyksta FIFA ar UEFA vadovai, jie nori bendrauti su atitinkamo rango institucijomis“, – dėstė E.Stankevičius.

Jis sakė suprantantis, kodėl politikai neranda laiko susitikimui su UEFA ar FIFA atstovais.

„Jei jie atvažiuotų, būtų paaiškinta apie federacijos veiklą, įstatų atitikimus. Tada atkristų politinis PR (viešieji ryšiai – aut. past.) ir neturėtų ką pasakyti“, – teigė E.Stankevičius.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

„Mano įsitikinimu, artėja rinkimai, federacijos rinkimai numatyti 2024-aisiais, – kalbėjo LFF vadovas. – Politikai nori dėmesio aktualiomis temomis. Pasisakyti neigiamai apie LFF yra naujas trendas, tik gaila, kad tam tikri aukšto rango politikai tuo naudojasi ir į mus rimtai nežiūri.“

LFF generalinio sekretoriaus teigimu, rytinis posėdis su politikais pavyko neblogai, tačiau stebėjosi, kad jam nebuvo leista pristatyti visos norimos medžiagos.

E.Stankevičių stebino ir tai, kad posėdis startavo 9 val. ryte, o jau pačioje jo pradžioje pasirodė pranešimai žiniasklaidoje apie siūlymus įvesti tiesioginį LFF valdymą, apie kišimąsi į veiklą. Tiesa, politikai apie tai pokalbio metu neužsiminė.

„Buvo geras pastebėjimas dėl galimo klubų skaičiaus didinimo federacijos valdyme, reikiamybės numatyti pataisymus. Kiekvienais metais įstatus atnaujiname, bendraujame su UEFA, turime gaires, ką turime adaptuoti. Išgirdome pasiūlymus, į kuriuos bus atsižvelgta, bet Seimo nariai nenorėjo arba negalėjo girdėti mūsų pasisakymų apie veiklą, sprendimus, kas veikloje dalyvauja ir panašiai“, – kando E.Stankevičius.

„Kai kalbama apie įstatų neatitikimą FIFA ar UEFA gairėms, Sporto įstatymui... Buvome vieni pirmųjų, priėmę reikiamus ir keliamus reikalavimus. Jei atsiras papildomi, gilinsimės ir priimsime sprendimus. Įvyko posėdis, dirbame toliau, bendraujame su institucijomis ir matysime, kaip tai dėliosis“, – pridūrė LFF vadovas ir klausė, kodėl tuomet federacijai yra skiriamas valstybės finansavimas, jei ši neatitinka įstatymų.

Valdžios atstovų kalbos apie tiesioginį federacijos valdymą – garsios. E.Stankevičius ironiškai permetė galimas pasekmes politikams, kurie, pasak jo, „gal geriau išsistudijavę teisės aktus“. Žvelgiant į praeities kitų šalių praktikas, toks žingsnis veikiausiai diskvalifikuotų Lietuvos jaunimo, vyrų, moterų rinktines bei klubus iš tarptautinių turnyrų.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Arvydas Novikovas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Arvydas Novikovas

„Aš nematau tokios galimybės, mums pasekmes numatytų UEFA ir FIFA. Su jais bendraujame. Jei gali praėjus po posėdžio 10 ar 15 minučių susiskambinti su FIFA, UEFA atstovais, paaiškinti situaciją, tai atsako į daug klausimų. Laukiame, kada atstovus priims institucijos, organizuosime atvykimą į Lietuvą. Taip, tiesioginis valdymas yra įmanomas, bet tik iš UEFA ir FIFA. Tokiu atveju, jie turėtų pareikšti, kad kažkas negerai“, – pabrėžė generalinis sekretorius.

Politikai posėdžio metu daug kalbėjo apie didesnį klubų dalyvavimą LFF valdyme, tačiau E.Stankevičius pabrėžė, kad klubai yra atstovaujami per šakines organizacijas arba lygas.

„Praplėtimas ir atitikimas Sporto įstatymui yra. Geriausia būtų paklausti klubų, bendruomenės, ar federacijos vadovybės darbas juos tenkina. Manau, didžioji dalis pasakytų, kad vertina teigiamai“, – teigė LFF vadovas.

Laurynas Kasčiūnas, pasak žurnalisto Lino Jociaus, teigė, kad federacijos žingsnių bus laukiama iki rudens.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Mums nieko neminėjo“, – nusijuokė E.Stankevičius.

„Bet ir to neprireiks, nes šiandien kreipėmės tiek į FIFA, tiek į UEFA. Londone bus vadovai moterų Europos čempionato finale, ten numatytas susitikimas ir nereikės laukti rudens. Pasiūlysime atvykti ir pasikalbėti. Svarbu, kad Seimo nariai ir komitetų nariai įtemptose darbotvarkėse rastų laiko susitikti“, – vėl ironizavo LFF galva.

E.Stankevičius skundėsi, kad po šiandienos politikų pasisakymų gali būti padaryta neigiama įtaka bendram požiūriui į futbolą: tai gali paliesti sportuoti norinčius vaikus, jų tėvus.

15min paklaustas, ar kai kurių asmenų išvalymas iš VK narių postų nebūtų geras žingsnis, siekianti gerinti federacijos įvaizdį, generalinis sekretorius prisiminė, kad anksčiau įtakingus postus užimančių asmenų įvaizdis buvo dar prastesnis.

„Šiuo metu, jei VK nariai yra išrenkami per šakines asociacijas ar apskritis, jie atitinka UEFA ir FIFA, Lietuvos įstatyminę bazę. Apie ką mes dar galime kalbėti?“ – reputacijos klausimų nenagrinėjo E.Stankevičius.

„Nenusileisime, neleisime žeminti futbolo federacijos vadovybės“, – griežtai pareiškė E.Stankevičius.

Pastaba: E.Stankevičiaus pasakymas dėl šalies politikų nesusitikimų su FIFA vadovais nėra tikslus. Rudenį Lietuvoje viešėjusiu FIFA prezidentu Gianni Infantino buvo susitikusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, svečias taip pat aptarė infrastruktūros projektus su švietimo, mokslo ir sporto viceministru Linu Obcarsku. Ministrė J.Šiugždinienė susitiko ir su pernai birželį Lietuvoje viešėjusiu FIFA turnyrų vadovu Jaime Yarza, kalbėta apie tarptautinių sporto renginių reikšmę valstybių žinomumui, sporto šakų populiarumui.

Dabartinės situacijos J.Šiugždinienė nekomentavo – šiuo metu ministrė atostogauja.

ŠMSM nuotr./Jurgita Šiugždinienė ir Giani Infantino
ŠMSM nuotr./Jurgita Šiugždinienė ir Giani Infantino

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius