Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Lietuvą plūstantiems škotų futbolo sirgaliams – Rugsėjo 1-osios blaivybės iššūkis

Antradienį prieš vidurdienį Kauno oro uoste nusileido lėktuvas iš Edinburgo, kuriuo į Lietuvą atskrido apie šimtą kiltais pasipuošusių škotų futbolo sirgalių. Daugelis jų penktadienio vakarą Vilniuje vyksiančio Lietuvos ir Škotijos vienuolikių mačo lauks, kaip įprasta škotams, baruose. Tačiau ar svečiai žino, jog rungtynių dieną jie susidurs su „negalėjimo įsigyti alkoholio“ iššūkiu?
Škotų futbolo fanai Kauno oro uoste
Škotų futbolo sirgaliai Kauno oro uoste / Karolinos Stažytės nuotr.

„Ei, taigi aišku, eisime į barą. Gersime visą dieną ir naktį. Rytoj vėl. Ir poryt. Gersime tiek, kad atlaikytume iki penktadienio“, – paklausti, ką žada veikti, kai pasieks Vilnių, vienas per kitą tą patį tvirtino Kauno oro uoste 15min žurnalistės pakalbinti futbolo sirgaliai iš Škotijos.

Gersime visą dieną ir naktį. Rytoj vėl. Ir poryt. Gersime tiek, kad atlaikytume iki penktadienio, – paklausti, ką žada veikti, kai pasieks Vilnių, tvirtino futbolo sirgaliai iš Škotijos.

Jokių ekskursijų. Na, gal viena kita trečiadienį. Tik barai, alus ir gera nuotaika. Be bokalų rankose futbolo šventė britams neįsivaizduojama – tai kultūros dalis. Ne vienas jų tvirtino švęsti jau pradėjęs nuo ryto, dar Edinburge.

Tad kol Lietuvos ir Škotijos futbolininkai Rugsėjo 1-ąją laikys egzaminą aikštėje, svečių sirgalių laukia kiek kitoks – blaivybės testas. Juk penktadienį alkoholio mūsų šalies parduotuvėse jie įsigyti negalės. Tai – nemenkas akibrokštas škotams.

„O taip, girdėjome apie tai. Ši žinia sklandė visose škotiškose komunikacijos priemonėse: portaluose, laikraščiuose. Tai didžiulė problema mums. Ką gi, apsipirksime iš anksto. Kiek? Tiek, kiek galėsime. Daugelis, manau, dar nuo ketvirtadienio bus įkaušę. Svarbu laiku nueiti iki stadiono“, – apie tai, jog škotai užtvindys Vilniaus ir Kauno parduotuvių alkoholio skyrius dieną prieš mačą, patikino sirgalius Lee.

Paklausti, ar žino, kodėl Lietuvoje Rugsėjo 1-ąją galioja toks draudimas, daugelis jų ėmė kalbėti apie paslaptingą nacionalinę šventę. O štai viena škotė užsiminė, jog draudimas susijęs su netolimoje praeityje Vilnių „nusiaubusiais“ ir košės neva tai prisivirusiais anglų sirgaliais.

„Skaičiau, kad alkoholį mačo dieną uždraudė pardavinėti, nes anglų sirgaliai anąkart prisidirbo“, – draudimo priežastį išdėstė ji.

Paaiškinus, kad tai mokslo metų pradžios šventė, kurios metu visas dėmesys turi būti skiriamas vaikams, vienas škotas kreivai šyptelėjo: „Mokslo metus pas jus mokiniai pradeda penktadienį?“

Pastebėjimas tikslus. Bet Rugsėjo 1-oji švenčiama rugsėjo 1-ąją. Nors yra buvę ir išimčių.

Ne vienas kalbintas škotas save ramino dėl to, kad alkoholio įsigyti nebus galima tik parduotuvėse.

„Bet juk baruose pardavinės, ar ne?“ – viltingu žvilgsniu į mane kreipėsi saujelė škotų, tvirtinusių, jog Vilniuje atrado net tikrą škotišką barą, kurį būtinai aplankys.

Škotus gali pasiekti ir dar viena liūdna žinia – šiuo metu Lietuvos futbolo federacija (LFF) sprendžia, ar leisti mačo metu pardavinėti alkoholį stadiono teritorijoje. Šalyje egzistuojantys įstatymai gana griežti. O ištverti daugiau nei dvi valandas be alaus tūlam „Tartano armijos“ nariui – tikras išbandymas. Jei UEFA organizuojamų rungtynių metu pardavinėti alkoholį yra draudžiama, FIFA griežtų taisyklių šiuo klausimu nėra priėmusi. Tad šįkart viskas priklausys labiau nuo vietos valdžios sprendimų.

Daugelis škotų į rungtynes Lietuvoje atvyko be žmonų ar draugių. O tie, kurie paskui Škotijos futbolo rinktinę keliauja poromis, žada aplankyti ne tik Vilniaus ar Kauno barus.

„Iš draugų girdėjome puikių atsiliepimų apie Lietuvą. Teks pasižvalgyti. Kalbame taip, lyg nebūtume tikri škotai, ar ne?“ – nusijuokia šalia kiltu pasipuošusio škoto vyro stovinti moteris.

Karolinos Stažytės nuotr./Škotų futbolo sirgaliai Kauno oro uoste
Karolinos Stažytės nuotr./Škotų futbolo sirgaliai Kauno oro uoste

Didžioji dalis vieninteliu tiesioginiu šios savaitės skrydžiu iš Edinburgo į Kauną (kitas numatytas tik šeštadienį, po rungtynių) atvykusių škotų apsistos Vilniuje. Tačiau viena grupelė sirgalių nusprendė iki rungtynių likti laikinojoje sostinėje. Kodėl?

„Dėl to, kad Kaune pigesni viešbučiai“, – nusijuokė vienas jų.

LFF neseniai skelbė, jog visi bilietai į lietuvių ir škotų susitikimą Vilniuje buvo iššluoti iki rungtynių dar likus keletui savaičių. Skelbta ir apie tai, jog stadioną užtvindys kelių tūkstančių priešininkų sirgalių armija. 15min kalbinti škotai teigė, jog stebėti mačo atvyksta apie 4 000 jų tautiečių. Ir visi jie esą turi bilietus, kai kurie – lietuvių sektoriuje. LFF stadione iš viso telpa kiek daugiau nei 5000 žiūrovų. Daugelis į Lietuvą vyks sudėtingesniu, daugiau nei parą trunkančiu maršrutu su persėdimu Kopenhagoje.

Gerai nusiteikę sirgaliai pasidalijo ir spėjimais, kaip pasibaigs mačas tarp Lietuvos ir Škotijos: 2:1, 2:0, 3:0, 5:0, 1:0. Visi spėjimai optimistiški. Škotams verkiant reikia pergalės ir jie tai supranta.

Ne vienas jų prisiminė liūdnai pasibaigusį mačą su lietuviais Škotijoje, kai išlyginti rezultatą pavyko tik paskutinę pagrindinio laiko minutę. „Tos prakeiktos lygiosios“, – numojęs ranka autobuso link pasuko sirgalius iš Škotijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius