Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ispanijos žiniasklaidos analizė: „Barcelona“ toliašaudė artilerija suderino taikiklius

Tito Vilanovai nereikia pavydėti Josepo Guardiolos pasiekimų. 2012-ųjų vasarą „Barcelona“ vairą perėmęs dabartinis komandos vyriausiasis treneris nepradėjo jokios revoliucijos ir nesiėmė kardinalių permainų, tačiau Katalonijos klubas ir toliau rungtyniauja pergalingai.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

T.Vilanova, kuris ir anksčiau priimdavo svarbiausius sprendimus, patobulino savo pirmtako taikytas taktines schemas bei sėkmingai įdiegė kai kurias naujoves. Ir jos duoda savo vaisių, pastebi „Barcelona“ žaidimo stilių nagrinėjantys dienraščio „Marca“ apžvalgininkai.

Ispanijos čempionate užtikrintai pirmaujantis Katalonijos klubas artimiausius konkurentus lenkia devyniais taškais, o nuo amžinų „Barcelona“ varžovų iš Madrido „Real“ dabartinius pirmenybių lyderius skiria net šešiolikos taškų praraja.

Labiausiai į akis krintanti naujovė – smūgiai iš toli.

J.Guardiolos treniruota „Barcelona“ niekada tuo negarsėjo ir futbolininkai mieliau verždavosi į varžovų baudos aikštelę tam, kad kamuolį tiesiog "įgrūstų" į priešininkų vartus. Kai puolimas ėmė strigti, katalonai pamėgino žaisti su aukštu puolėju, galinčiu laimėti dvikovas „antrajame aukšte“ ir kamuolį į vartus nukreipti galva. Tam buvo įsigytas Zlatanas Ibrahimovičius, tačiau planas neišdegė. Komanda laimėdavo, tačiau jos puolimui trūko efektyvumo.

T.Vilanovos vadovaujama „Barcelona“ atakuoja šiek tiek kitaip, išsiverčia be aukšto puolėjo ir, pastebi „Marca“, tai nė kiek nepaveikė ekipos rezultatyvumo. Dabar „Barcos“ žaidėjai vis dažniau bando kamuolį į varžovų vartus pasiųsti smūgiais iš už baudos aikštelės ribų. Ši naujovė komandos žaidime tapo itin ryškiai pastebima po Čempionų lygoje patirto pralaimėjimo prieš Glazgo „Celtic“.

2012-2013 metų sezone Katalonijos ekipos futbolininkai smūgiais iš už baudos aikštelės ribų jau pelnė 12 įvarčių. Jei šis žaidimo komponentas ir toliau veiks taip, kaip to nori treneris, sezoną ekipa turėtų baigti tolimais smūgiais pelniusi apie 30 įvarčių. Tai būtų dvigubai daugiau, nei per ketverius metus įmušė J.Guardiolos treniruota „Barcelona“.

Be to, išaugo ir tolimų smūgių efektyvumas. Tuomet, kai „Barcą“ treniravo J.Guardiola, tikslą pasiekdavo tik 7,1 proc. tolimų atakų, dabar – net 12,5 proc.

T.Vilanova puikiai suvokia, kad varžovai itin atidžiai analizuoja jo komandos futbolininkų judėjimą baudos aikštelėje ir mėgina rasti tam priešnuodžių. Jei „Barcelona“ atakų lyderiai negauna laisvės prie priešininko vartų, visas komandos mechanizmas ima strigti.

Kokiu pavojingu ginklu gali tapti tolimi katalonų smūgiai puikiai parodė 2012 metų lapkričio 11 dienos rungtynės su „Mallorca“. Balearų salų komandos gynėjai bei saugai spietėsi savo baudos aikštelėje ir nedavė laisvės „Barcos“ atakų triadai. Beliko mėginti varžovus priblokšti smūgiais iš toli. Tai pavyko puikiai – L.Messi, Xavi ir Cristiano Tello tikslius šūvius paleido iš už baudos aikštelės ribų, o dar vieną ataką L.Messi rezultatyviai užbaigė būdamas netoli minėtos ribos. Tose rungtynėse „Barcelona“ šventė pergalę rezultatu 4:2.

Pasak „Marca“, reikia manyti, kad tai nėra atsitiktinumas, jog taip atakuoti Katalonijos ekipa ėmė po pralaimėjimo „Celtic“ vienuolikei. Minėtame Čempionų lygos susitikime T.Vilanovos auklėtiniai ilgai ir nesėkmingai mėgino pralaužti tankius škotų gynybos redutus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius