Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinis sprendimas: pasaulio futbolo čempionate teisėjaus šešios moterys

Šiemet žiemą Katare vykstančiame pasaulio futbolo čempionate pirmą kartą teisėjaus moterys.
Stephanie Frappart
Stephanie Frappart / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.
Temos: 1 FIFA

Ketvirtadienį FIFA paskelbė, kad tarp 129 teisėjų, atrinktų dirbti pasaulio čempionate, yra trys aikštės teisėjos moterys ir trys asistentės.

Įdomiausia tai, kad sąraše yra ir vienas vyras, kuris sukėlė kontroversiją, kai sausio mėnesį vadovavo chaosu pasibaigusioms Afrikos tautų taurės rungtynėms ir patyrė šilumos smūgį.

Prancūzų teisėja Stéphanie Frappart jau dirbo vyrų rungtynėse pasaulio čempionato atrankoje ir Čempionų lygoje, maža to, ji vadovavo 2019 m. moterų pasaulio čempionato finalui.

Šį mėnesį ji taip pat teisėjavo Prancūzijos vyrų futbolo taurės finale.

"Kaip ir visada, kriterijus, kuriuo vadovavomės, pirmiausia yra kokybė. Aiškiai pabrėžiama, kad svarbiausia yra kokybė, o ne lytis", - sakė FIFA teisėjų komiteto pirmininkas Pierluigi Collina.

Salima Mukansanga iš Ruandos ir Yoshimi Yamashita iš Japonijos taip pat yra tarp 36 atkrinkų teisėjų.

Pasaulio čempionate, kuris vyks lapkričio 21-gruodžio 18 dienomis, bus sužaisti 64 mačai.

Tarp 69 teisėjų asistentų yra Neuza Back iš Brazilijos, Karen Díaz Medina iš Meksikos ir Kathryn Nesbitt iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

"Norėčiau tikėtis, kad ateityje elitinių moterų rungtynių teisėjų atranka į svarbias vyrų varžybas bus suvokiama kaip kažkas normalaus, o ne kaip sensacija", - kalbėjo P.Collina.

Tarp vyrų teisėjų yra Janny Sikazwe iš Zambijos, kuris pastarosiose Afrikos taurės grupės rungtynėse tarp Malio ir Tuniso sukėlė skandalą paskelbęs rungtynių pabaigą 85-ąją minytę.

Dar kartą arbitras mačo pabaigą sušvilpė likus 13 sek. iki 90-osios minutės.

Praėjus maždaug 30 minučių po rungtynių pareigūnai liepė komandoms grįžti į aikštę ir atnaujinti žaidimą, tačiau Tunisas atsisakė tai padaryti. Vėliau Afrikos futbolo konfederacija patvirtino rezultatą, nepaisant oficialaus Tuniso protesto.

Kamerūne rungtynės buvo žaidžiamos per karštį ir drėgmę, o J.Sikazwe vėliau tikino, kad dėl sudėtingų sąlygų buvo patyręs šilumo smūgį.

J.Sikazwe dirbs savo antrajame pasaulio čempionate. 2018 m. Rusijoje vykusiame turnyre jisvadovavo dvejoms grupės rungtynėms.

2015 metais FIFA nusprendė, kad dėl itin didelio karščio Katare įprastai vasarą vykstantis turnyras bus perkeliamas į lapkričio ir gruodžio mėnesius.

FIFA taip pat atrinko 24 vyrus, kurie dirbs su vaizdo peržiūromis. VAR sistema pasaulio čempionate pradėta taikyti 2018 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius