-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtariamoje Futbolo federacijos aferoje – dviejų LFF vadovų ir Manto Kalniečio pavardės

Lietuvos futbolo federaciją (LFF) krečiantis galimų finansinių aferų skandalas netikėtai palietė ir kitą sporto šaką – krepšinį. Lietuvos rinktinės ir Kauno „Žalgirio“ įžaidėjas Mantas Kalnietis figūruoja įmonėse, kurias Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) įtaria buvus dalimi pinigų pasisavinimo mechanizmo.
FNTT tiriamoje schemoge figūruoja LFF vadovai Artūras Krukis bei Vidmantas Butkevičius ir pastarojo žentas Mantas Kalnietis
FNTT tiriamoje schemoje figūruoja LFF vadovybėje esantys Artūras Krukis bei Vidmantas Butkevičius ir pastarojo žentas Mantas Kalnietis / Lietuvos futbolo federacijos, 15min.lt nuotr.

15min.lt žiniomis, kratas LFF atlikę FNTT pareigūnai bene labiausiai domėjosi Futbolo federacijos finansiniais santykiais su bendrove „V.Butkevičius ir kompanija“. Iš pirmo žvilgsnio, šis pavadinimas tarsi nieko nesako. Tačiau iš tikrųjų ši įmonė veda iki LFF vadovybės ir klampina patį M.Kalnietį.

FNTT įtaria pinigų švaistymą

Kad FNTT akiratyje yra būtent ši įmonė, pareigūnai patvirtinti neskubėjo. Tačiau apie tai viešai leptelėjo pats LFF prezidentas Julius Kvedaras.

„Butkevičiaus firma. „Hummelis“, – ketvirtadienį, po FNTT kratų, prasitarė J.Kvedaras.

Kalba eina apie sportinės aprangos tiekėją „Hummel“, kurio gaminiai dabina visų Lietuvos futbolo rinktinių žaidėjus. O tai kartu sudaro prielaidas pinigų srautams iš LFF.

Oficialus „Hummel“ atstovas Lietuvoje – jau minėta įmonė „V.Butkevičius ir kompanija“. 15min.lt žiniomis, FNTT pareigūnai įtaria, kad per šią įmonę galimai buvo pasisavintos nemenkos LFF lėšos.

LFF vyrukai ir krepšinio pažiba

Susipažinkite – ponas Vidmantas Butkevičius, vienu artimiausių J.Kvedaro bendražygių laikomas pirmasis LFF viceprezidentas, LFF vykdomojo komiteto narys bei Salės futbolo asociacijos prezidentas. Žmogus, kuris 2003 m. įsteigė bendrovę „V.Butkevičius ir kompanija“. Tiesa, ilgą laiką V.Butkevičius kompanijos neturėjo ir įmonę valdė vienas.

Lietuvos futbolo federacijos nuotr./Vidmantas Butkevičius laikomas vienu artimiausių LFF prezidento J.Kvedaro žmonių
Lietuvos futbolo federacijos nuotr./Vidmantas Butkevičius laikomas vienu artimiausių LFF prezidento J.Kvedaro žmonių

Tačiau, oficialiais Registrų centro duomenimis, 2010 m. rugpjūtį įmonės akcininkai pasikeitė. V.Butkevičius išlaikė didžiausią akcijų paketą – 34 proc. O po 33 proc. pasidalijo du nauji akcininkai. Pirmasis – ponas Artūras Krukis, LFF vykdomojo komiteto narys, Moterų futbolo asociacijos prezidentas. Antrasis – Mantas Kalnietis. Ne tik puikus krepšininkas, bet ir LFF vaduko V.Butkevičiaus žentas.

Dar vienas pasikeitimas įregistruotas 2013 m. sausį. Tada bendrovės vadovu tapo jau kitas Butkevičius – Vaidotas.

15min.lt turimais duomenimis, bendrovės akcininkų struktūra nėra pasikeitusi, šiuo metu ją tokiomis pat proporcijomis valdo V.Butkevičius, A.Krukis ir M.Kalnietis. 

15min.lt nuotr./Bendrovės „V.Butkevičius ir kompanija“ akcininkų sąrašas
15min.lt nuotr./Bendrovės „V.Butkevičius ir kompanija“ akcininkų sąrašas

Kokias sumas FNTT pareigūnai įtaria pasisavinus per V.Butkevičiaus verslą, 15min.lt šaltiniai neįvardijo. Viešai prieinamais duomenimis portale rekvizitai.vz.lt, bendrovės apyvarta 2009–2013 m. tik kartą viršijo pusę milijono eurų – tai buvo 2011 m. Įdomi detalė – „V.Butkevičius ir kompanija“ Registrų centrui nepateikė finansinės ataskaitos už praėjusius metus.

„Hummel“ vienas, įmonės – dvi, akcininkai – tie patys

Beje, Lietuvoje yra dvi įmonės, pretenduojančios į „Hummel“ vardą. Apie pirmąją tik ką girdėjote. Antroji – 2010 m. įsteigta bendrovė „Hummel LT“.

Oficialiais Registrų centro duomenimis, šią įmonę įsteigė tie patys trys ponai. Tik šiek tiek skyrėsi akcijų proporcijos. 34 proc. akcijų paketas teko A.Krukiui, o V.Butkevičius su savo žentu M.Kalniečiu pasidalijo po 33 proc. 15min.lt žiniomis, bendrovės akcininkų struktūra tokia pat yra ir dabar.

15min.lt nuotr./FNTT akiratyje – LFF vadai ir garsus krepšininkas
15min.lt nuotr./FNTT akiratyje – LFF vadai ir garsus krepšininkas (parengta pagal viešai prieinamus Registrų centro duomenis)

Abi įmonės – tiek „V.Butkevičius ir kompanija“, tiek „Hummel LT“ – nurodomos oficialios „Hummel“ svetainės Lietuvoje kontaktuose. Pirmoji įmonė įvardijama oficialiu „Hummel“ atstovu Lietuvoje. Antrosios rekvizitai pateikiami prie „Hummel“ parduotuvės Vilniuje, Olimpiečių gatvėje. Penktadienį FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius naujienų agentūrai BNS patvirtino, kad kratos atliktos ir „Hummel LT“ patalpose. 

BNS duomenimis, kratos buvo atliktos ketvirtadienį, maždaug tuo pat metu, kaip ir federacijos būstinėje Vilniuje bei federacijos vadovo Juliaus Kvedaro namuose.

Paskambinus į Lietuvos salės futbolo asociaciją, kurios prezidentas yra V.Butkevičius, ir paprašius vadovo komentaro, atsakyta, kad jis išvykęs į susitikimą su rėmėjais. Suteikti V.Butkevičiaus telefono numerį atsisakyta.

„V.Butkevičius ir kompanija“ kontaktiniu telefono numeriu nurodytas Artūro Krukio mobilusis, tačiau LFF pareigūnas kalbėti su žurnalistais nesiteikė. V.Butkevičius, kaip ir jo kolega, telefonu buvo nepasiekiamas – į skambučius neatsakė.

Abu LFF vykdomojo komiteto nariai po kelių bandymų prisiskambinti tiesiog išjungė savo telefonus. Vėliau telefonai jau veikė, tačiau A.Krukis su V.Butkevičiumi neatsiliepė į skambučius. Su M.Kalniečiu 15min.lt susisiekti taip pat nepavyko. Krepšininkas neatsakė nei į skambučius, nei į SMS žinutę apie 15min.lt dominančius jo ir jo uošvio verslo reikalus.

„Hummel“ ir LFF problemos nemato

15min.lt paskambinus į centrinį „Hummel“ biurą, komentarą dėl LFF situacijos suteikti sutiko tautietis – „Hummel“ eksporto koordinatorius Martynas Zaikauskas. Jis patvirtino, kad „Hummel“ jau pasiekė žinios dėl FNTT pareigūnų veiksmų.

„Hummel“ atstovas taip pat neslėpė, jog sporto inventoriaus gamintojui yra žinoma, kad oficialaus įmonės partnerio Lietuvoje akcininkai – du aukšti LFF pareigūnai. Tačiau tame M.Zaikauskas problemos nemato.

„Tame nematau jokių problemų, aš asmeniškai“, – 15min.lt teigė „Hummel“ atstovas ir pridūrė, jog jo darbdavys visada laikosi įstatymų.

Paklaustas, ar pasitvirtinus FNTT įtarimams dėl „V.Butkevičiaus ir kompanijos“ veiksmų „Hummel“ svarstytų galimybę nutraukti bendradarbiavimą su šiuo verslu, pašnekovas tokios galimybės neatmetė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edvinas Eimontas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edvinas Eimontas

„Jeigu kas nors bus surasta, į tai reikės atsižvelgti“, – sakė M.Zaikauskas.

Anot jo, „Hummel“ jokių nusiskundimų dėl partnerių Lietuvoje neturi. „Nesame patyrę ko nors tokio panašaus“, – teigė pašnekovas.

Panašiai kalbėjo ir LFF generalinis sekretorius Edvinas Eimontas, kuris nemano, kad dviejų verslininkų dalyvavimas LFF vykdomojo komiteto veikloje yra blogas dalykas.

„O jeigu klubo savininkas yra vykdomajame – tai interesų sumaišymas ar ne? Mes kalbame apie tokį, sakykime, sporto valdymo klausimą. Anglai į vykdomąjį renka nepriklausomus žmones, net ne iš paties futbolo. Tai gerai ar blogai?

Britų akademikai sako, kad taip ir turi būti. Yra nuomonė, kuri teigia, kad tai kaip tik blogai, nes žmonės turi žinoti, kas yra futbolas ir kuo jis kvėpuoja. Bet čia galime ilgą ir nesibaigiančią diskusiją turėti – vieni sakys, kad gerai, kiti, kad negerai“, – 15min.lt sakė E.Eimontas.

LFF generalinis sekretorius teigė, kad bendradarbiavimu su „Hummel“ federacija yra patenkinta, darbas vyksta produktyviai.

„Jie yra techninis rėmėjas jau tikrai seniai, gal nuo kokių 2011 metų, bijau sumeluoti. Mes įgyvendiname kartu įvairius projektus – ir masinio futbolo, ir moterų futbolo vystymo. Įvairiai yra – tam tikra rėmimo dalis yra nemokama, yra ir rėmimo kontraktai, kiti dalykai.

Iki šiol mūsų bendradarbiavimas, manau, buvo produktyvus ir sėkmingas. Aišku, tarnybos išsiaiškins, ar įtarimai pagrįsti ir atitinkamai bus priimami sprendimai“, – apie bendradarbiavimą kalbėjo J.Kvedaro dešinioji ranka.

Ekspertas: tokia situacija kvepia neskaniai

Viešųjų ir privačių interesų derinimo ekspertas Gediminas Sakalauskas, susipažinęs su 15min.lt pateikta informacija, padėtį LFF vertina skeptiškai. 

„Šita asociacija gauna pinigus iš biudžeto. Ir žmonės, kurie federacijoje turi administravimo įgaliojimus arba, kitaip tariant, eina vadovaujančias pareigas, privalo deklaruoti privačius interesus ir nusišalinti nuo klausimų, kurie kelia interesų konfliktą. Aš manau, kad Lietuvoje nė vienas tokios asociacijos žmogus nėra deklaravęs privačių interesų“, – svarstė G.Sakalauskas.

Pasak jo, dėl galimo LFF vadovybės interesų kirtimosi su LFF pinigų skirstymu veiksmų „skaidrumui užtikrinti“ turėtų imtis, pavyzdžiui, Kūno kultūros ir sporto departamentas.

„Kai nesirūpinama mažais dalykais, tai kvepia dideliais skandalais. Panašu, kad taip ir yra“, – reziumavo G.Sakalauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius