Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Jonava“ į A lygą ropšis per atsargines duris: kokie šansai ir kas kiša koją?

Lietuvos klubinio futbolo laukia viena svarbiausių savaičių. Artimiausiomis dienomis turėtų paaiškėti, kiek komandų šiemet pradės A lygos čempionatą. Nežinomybės klaustukas pakibęs virš „Jonavos“ komandos, bet šio klubo vadovai tiki, jog į stipriausią divizioną gali sugrįžti pro atsargines duris, nors pagrindinis įėjimas jiems buvo užvertas.

Durys užtrenktos, bet langas – praviras

Praėjusią savaitę LFF pranešė, jog nusprendė tenkinti tik Telšių „Džiugo“ apeliaciją ir priėmė Žemaitijos komandą į A lygą per antrąjį licencijavimo etapą.

Tuo tarpu kartu su telšiškiai po pirmojo etapo tarp nelaimingųjų atsidūręs „Jonavos“ klubas nieko nepešė ir šį kartą.

Oficialiai vidurio Lietuvos komandai koją ir antrą kartą pakišo nepilnai įgyvendinti privalomi finansiniai kriterijai.

Po šio sprendimo jonaviškiams lieka vienintelė viltis – tikėtis, kad į čempionatą bus priimti išimties tvarka.

Lemtingą sprendimą LFF Vykdomasis komitetas savo posėdžio metu priims ketvirtadienį. Jei nuolaida jonaviečiams vis dėlto bus padaryta, tikėtina, kad jie čempionatą pradės su kelių taškų deficitu.

fkjonava.lt nuotr./„Jonava“ futbolininkai
fkjonava.lt nuotr./„Jonava“ futbolininkai

Tiesa, patys „Jonavos“ atstovai tikina, jog šiomis dienomis dar pasistengs padaryti viską, kad ir tie licencijiniai neatitikimai būtų sutvarkyti.

„Šiuo metu dar dėliojamės buhalterinius dalykus ir ieškome, galbūt įvyko koks nors nesusipratimas. Mano buhalteriai su ekspertais iš naujo vertina situaciją ir tikrina galbūt ko nors nepamatėme. Šiandien (pirmadienį – aut.past.) dar rinksis klubo valdyba ir priimsime galutinį sprendimą, bet manau, kad prašysime, kad mus priimtų išimties tvarka“, – 15min sakė „Jonavos“ klubo direktorius Vaidas Vaškevičius.

Jis žada, kad dar iki būsimo VK posėdžio jonaviškiai padarys namų darbus, po kurių LFF vadovai į šį klubą turėtų žvelgti palankiau.

„Suprantame, kad licencijavimo procesas jau baigėsi, bet norėtume tuos visus neatitikimus ir „uodegas“ susitvarkyti dar iki ketvirtadienio. Manėme, kad mūsų dokumentai tvarkingi, skolų neturime. Nenorime ateiti „iš oro“ ir prašytis tik svečių teisėmis. Puikiai suprantame, kad ir tos numatytos sankcijos už kriterijų neatitikimą mums kainuotų brangiai. To nesinorėtų“, – teigė V.Vaškevičius.

Anot klubo vadovo, visi „Jonavos“ klubo finansiniai dokumentai iki audito buvo patvirtinti. „Mes samdėme įmone, ji padarė auditą, pateikė išvadas, tačiau šis auditas nepraėjo“, – pasakojo klubo direktorius.

Kreipsis į A lygos vadovus

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius tvirtina, kad labai svarbų žodį šioje istorijoje tars patys A lygos klubai.

„Dar prieš Vykdomojo komiteto posėdį šią savaitę turėsime ir A lygos klubų vadovų susirinkimą. Labai norėsime išgirsti jų nuomonę ir ją pristatysime Vykdomajame komitete. Šiuo klausimu jau kalbėjausi su A lygos prezidentu Janu Nevoina. Reikia išsiaiškinti, ar klubai norėtų žaisti su komanda, kuri priimta išimties tvarka. Klubo atstovai taip pat šiomis dienomis bendrauja su LFF finansininkais ir aiškinasi, kokių dokumentų nepateikė, ką ne taip interpretavo“, – 15min pasakojo E.Stankevičius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Danilevičius, Edgaras Stankevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Danilevičius, Edgaras Stankevičius

Jis prasitarė, kad licencijos barjero „Jonava“ neperšoko dėl įsipareigojimų nevykdymo prieš kelis metus, kai klubas pastarąjį kartą žaidė A lygoje ir jam dar vadovavo kiti asmenys.

Anot LFF generalinio sekretoriaus, šiuo metu yra paruošti du tvarkaraščio variantai – su 9 ir su 10 komandų. A lygos pirmenybes planuojama pradėti kovo pirmąjį savaitgalį.

Praėjusio sezono šešėlis

Kiek anksčiau 15min rašė, kad sugrįžti į A lygą jonaviečiams gali trukdyti ir tai, kad praėjusį sezoną virš klubo buvo pakibęs sutartų rungtynių debesis.

15min žiniomis, įtarimą yra sukėlę trys „Jonavos“ mačai. LFF Drausmės komitetas ėmėsi sankcijų, bet jonaviškiai yra pateikę apeliaciją.

Visgi tiek E.Stankevičius, tiek V.Vaškevičius pirmadienį sutartinai tvirtino, kad licencijavimo komitetete priimtas sprendimas visai nėra susiję su šią vis dar neišspręsta istorija.

„Nenoriu užsiimti spekuliacijomis, nes tos kalbos prie gero nepriveda. Nesu prieš federaciją, jie tiesiog dirba savo darbą. Jų darbas ieškot, aiškintis, mus pradėjo įtarinėti turbūt taip pat ne šiaip sau, o gavę kažokių signalų. Jei jį gavo, jį turi išnagrinėt. Ar jis pagrįstas, ar ne? Čia jau kitas klausimas. Mes galvojame kad nepagrįstas. Jie galvoja kitaip. Galbūt ir mes kažkur suklydome. Visgi ir mes vietoje nestovime, keičiame žaidėjus“, – kalbėjo V.Vaškevičius.

fkjonava.lt nuotr./Tautvydas Eliošius
fkjonava.lt nuotr./Tautvydas Eliošius

Visgi jis neslėpė, kad du žaidėjai, patekę į LFF tyrėjų radarą, vis dar yra klube.

„Ta apeliacija yra visai kitas dalykas ir licencijavimui įtakos tikrai neturėjo. Tiesa, ir šiomis dienomis bendraudami su klubo vadovais pranešėme apie saugiklius, kurių reikalausime. Vienareikšmiškai reikalautume, kad žaidėjų ir kitų su klubu susijusių įtartinų asmenų ten neliktų“, – griežtai pasisakė E.Stankevičius.

Sustabdė komplektacijos darbus

Paklaustas, ar „Jonavai“ būtų didelis smūgis, jei A lygos durys taip ir nebūtų atvertos, V.Vaškevičius tik šyptelėjo.

„Man asmeniškai būtų ramiau, nes nereikėtų surinkti tokio didelio biudžeto. Šiais laikais surinkti tuos pinigus nėra lengva. Jei teiktų žaisti Pirmoje lygoje, ramiau gyventume, galbūt vėl kovotume dėl aukščiausių pozicijų. Visgi jei sprendimas bus neigiamas labiausiai nuskriausta bus Jonava, miesto futbolo bendruomenė, sirgaliai, patys futbolininkai, kurie šią teisę išsikovojo sportiniu principu“, – svarstė V.Vaškevičius.

Jonava ir A lyga
Sezonas Vieta
2016 6
2017 4
2018 8

Praėjusiais metais Pirmoje lygoje jonaviškiai iškovojo bronzą. Pastarąjį kartą A lygoje „Jonava“ žaidė 2018-aisiais ir tuo metu liko aštunta.

„Jonava“ gana senokai pradėjo komplektacijos darbus ir netgi pasikvietė Serbijos trenerį Draganą Džurdževičių. Visgi licencijavimo kabinete gavę raudoną šviesą, jonaviškiai stabtelėjo.

fkjonava.lt nuotr./Draganas Džurdževičius
fkjonava.lt nuotr./Draganas Džurdževičius

V.Vaškevičius neslepia, kad jei „Jonava“ bus nepriimta į A lygą, treneris iš Serbijos Lietuvą paliks.

„Jei nepavyks, tai tą pačią akimirką, tiek treneris, tiek legionieriai krausis lagaminus ir važiuos namo. Investuoti tiek pinigų žaidžiant Pirmoje lygoje nebūtų prasmės. Ėmėme legionierius, kurie tikrai nėra prasti ir turėjome tikslą būti stipriais A lygos vidutiniokais. Visgi licencijos reikalai stipriai sumaišė kortas. Dabar esame pristabdę komplektacijos darbus. Planavome atsivežti vartininkų trenerį iš užsienio, dar mažiausiai šešis naujus žaidėjus, tačiau dabar laukiame, kad čia bus toliau. Jei ketvirtadienį ir gausime leidimą, rinkti komandą bus sudėtinga. O jei atvykusiems naujokams pagal Lietuvos įstatymus teks kurį laiką karantinuotis, gali būti kad sezono pradžioje startuotume netgi be kai kurių futbolininkų“, – svarstė V.Vaškevičius.

E.Stankevičiaus teigimu, kortas A lygos licencijavimo procese jonaviškiams sumaišę niuansai siekiant Pirmos lygos licencijos neturėtų sutrukdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius