Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl ir kaip „Žalgiris“ pasikvietė V.Čeburiną?

Be vyriausiojo trenerio tarpsezonio metu likęs stipriausias šalies futbolo klubas į nežinią nerti nenorėjo. Pirmadienį oficialiai pranešta, kad Vilniaus „Žalgirio“ komandos vairą iš baltarusio Aliaksejaus Bagos perima Kazachstano specialistas Vladimiras Čeburinas. „Manėm, kad jam neįdomus darbas Lietuvoje, tačiau nuo pirmojo pokalbio supratome, kad taip nėra“, – bendraudama su 15min prasitarė „Žalgirio“ vykdomoji direktorė Vilma Venslovaitienė.

Abu A lygos sunkiasvoriai šį tarpsezonį liko be vyriausiųjų trenerių, tačiau kiek netikėtai apsikeitė vaidmenimis.

Ne vienerius metus tvirtos V.Čeburino rankos muštruotas Marijampolės „Sūduvos“ klubas po to, kai nepavyko iškovoti ketvirtojo iš eilės A lygos aukso, nusprendė atlikti vieną staigiausių posūkių per klubo istoriją ir naują sezoną pradės pagal ispaniškus futbolo ritmus, kuriuos muš Victoras Basadre.

Čempionų titulą į Vilnių pagaliau susigrąžinęs „Žalgiris“ prieš naujo sezono pradžią gerokai konservatyvesnis ir pasirinko puikiai pažįstamą bei užtikrintą variantą.

55-erių iš Karagandos kilusiam V.Čeburinui tai buvo trečiasis A lygos klubas ir nė karto iki šiol treneris mūsų šalyje neužbaigė sezono ne prizininkų trejete.

2014-aisiais su Pakruojo „Kruoja“ jis iškovojo sidabrą, 2016-aisiais perėmęs „Sūduvos“ vairą startavo bronza, o vėliau nuskynė tris iš eilės auksinius titulus, apie kokius suvalkiečių klubas anksčiau galėjo tik svajoti. Nieko keisto, kad 2017-2019 V.Čeburinas tris kartus iš eilės buvo renkamas geriausiu A lygos treneriu.

nuotr. Sauliaus Čirbos/Vladimiras Čeburinas
nuotr. Sauliaus Čirbos/Vladimiras Čeburinas

Padaręs metų pertrauką ir su šeima pailsėjęs gimtinėje vairininkas dabar sugrįžta prie Baltijos krantų jau kaip „Žalgirio“ treneris ir puikiai supranta, kad dar viena prizininkų pakyla vadovus tenkins tik tuomet, jei tai bus aukščiausias laiptelis ir apgintas čempionų titulas.

V.Čeburino trenerio karjera
2007—2008 Флаг Казахстана Karagandos „Šachior“
2009—2010 Флаг Казахстана Karagandos „Šachtior“
2011—2013 Флаг Казахстана Kokšetau „Okžetpes“
2014 Флаг Литвы Pakruojo „Kruoja“
2015 Флаг Казахстана Karagandos „Šachtior“
2016—2019 Флаг Литвы Marijampolės „Sūduva“

15min kalbėjosi su „Žalgirio“ vadove V.Venslovaitiene ir domėjosi, kodėl ir kokiomis aplinkybėmis vilniečiai nusprendė būsimą sezoną statyti ant V.Čeburino kortos.

„Mums tai buvo kelios karštos savaitės, nes Aliaksejus tik paskutinę akimirką pranešė, jog apsisprendė išeiti. Susitarę buvome kiek kitaip, tačiau nutiko kaip nutiko. Turėjome mažai laiko, bet nepaisant to, buvo nemažai gerų kandidatų. Buvo minčių ir dar labiau išplėsti kandidatų sąrašą, tačiau galiausiai nusprendėme, kad to daryti neverta. Turime gerą specialistą, kuris rodė puikius rezultatus ne tik su „Sūduva“. Visur, kur dirbo, treneris rodė rezultatą. Daug diskutavome su valdybos nariais ir Mindaugu Nikoličiumi. Galiausiai apsisprendėme, jog tai – geriausias kandidatas. Adaptuotis jam nereiks, rinką taip pat puikiai žino, moka pasiekti rezultatą“, – pasakojo V.Venslovaitienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilma Venslovaitienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilma Venslovaitienė

– Palikęs Marijampolę 2019-aisiais V.Čeburinas užsiminė, jog kiek pavargo nuo futbolo ir kurį laiką norėtų pailsėti. Ar tas alkis pergalėms jau sugrįžo?

– Jei būtų bent kiek dvejojęs, turbūt nebūtų pasirašęs sutarties (šypsosi). Turėjome daug telefoninių pokalbių. Galbūt mes su savo pasiūlymu jį kiek nustebinome, tačiau Vladimiro atsakymas iš karto buvo „Įdomu“.

Iki šiol V.Čeburino asmeniškai nepažinojau. Žinojau tik, kad yra toks žmogus, rodęs puikų rezultatą ir sugadinęs mums daug nervų. Labai greitai radome bendrą kalbą, tad mes džiaugiamės, o jam, kaip jis sako, bus garbė dirbti „Žalgiryje“.

Iki šiol V.Čeburino asmeniškai nepažinojau. Žinojau tik, kad yra toks žmogus, rodęs puikų rezultatą ir sugadinęs mums daug nervų.

– Kada treneris turėtų atvykti į Vilnių?

– Šiandien (pirmadienį – aut. past.) pasirašėme sutartį ir iš karto pradėjome spręsti migracijos klausimus. Norime kuo greičiau gauti vizą ir atsivežti trenerį čia. Sezoną taip pat norėtume pradėti kuo greičiau, vėliausia data – kitas pirmadienis. Dabar viskas priklauso nuo ambasados. Antradienį jau tiksliai žinosime, kas ir kaip, išimties ir skubos tvarka vizą galima gauti per tris dienas. Tikėkimės, taip ir bus, jei viskas praeis sėkmingai, V.Čeburinas Vilniuje turėtų būti jau šios savaitės pabaigoje.

– Futbolo kuluaruose kalbėta, kad naująjį trenerį rinkotės iš trijų kandidatų. Ar tai tiesa?

– Kandidatų turėjome daugiau. Be V.Čeburino, turėjome ir dar tris stiprius kandidatus: du italus ir portugalą. Du iš jų šiuo metu turi darbus, tad apie juos kalbėti nenorėčiau. Iš tiesų rinka šiek tiek nustebino. Kai sužinojome, kad staiga liekame be trenerio, patyriau lengvą šoką, tačiau pasirinkti tikrai turėjome iš ko: stiprūs kandidatai norėjo imtis šio darbo ir derėtis su jais dėl finansinių sąlygų nebuvo labai sunku.

Visgi mus labai spaudė laikas. Viską derinti su treneriais, jų asistentais ir dar keliais agentais būtų užtrukę dar gerokai ilgiau. Jau ir taip buvo dienų, kai nuotoliniu būdu pokalbiai trukdavo po 6–10 valandų.

Supratome, kad jam šis darbas yra įdomus, nors iš nuomonės viešojoje erdvėje buvome susidarę įspūdį, kad jis dirbti Lietuvoje jau nenori. Juk „Sūduva“ jį nuolat kvietė sugrįžti.

Tuomet nusprendėme padaryti pauzę ir apsvarstėme V.Čeburino variantą. Supratome, kad jam šis darbas yra įdomus, nors iš nuomonės viešojoje erdvėje buvome susidarę įspūdį, kad jis dirbti Lietuvoje jau nenori. Juk „Sūduva“ jį nuolat kvietė sugrįžti.

Visgi tas pirmas pokalbis viską pakeitė. Vladimiras pasakė, kad jam labai įdomu, tad po šio atsakymo daug klausimų ir svarstymų atkrito. Su naujuoju treneriu turėjome tris ilgus ir įtemptus pokalbius.

Nenorėjome padaryti nė menkiausios klaidos, bet tai yra kandidatas, kurio CV kalba už jį.

Sauliaus Čirbos nuotr./Vladimiras Čeburinas
Sauliaus Čirbos nuotr./Vladimiras Čeburinas

– Treniruodamas „Sūduvą“ V.Čeburinas neretai sulaukdavo kritikos už pernelyg pragmatišką ir standartinėmis situacijomis grįstą žaidimo stilių. Ar ši aplinkybė nebaidė?

– Manęs tokie dalykai negąsdina, nes visada galima užduoti klausimą „Kodėl?“. Aš savo nuomonę turėjau, bet norėjau išgirsti jo paaiškinimą. Vladimiro atsakymai buvo beveik tokie patys, ką galvojau ir aš.

Daug diskutavome ir apie mūsų komandos braižą, schemą, sudėtį ir tikslus. Manau, kad šiemet būsime dar lankstesni, galėsime dažniau keisti schemą nei pernai, nes Domantas Šimkus ir Modestas Vorobjovas paliko komandą, o jie abu buvo aiškiai išreikštas mūsų duetas aikštės viduryje.

Mūsų pagrindas toliau išlieka atakuojantys žaidėjai, tad ir schemą taikysime daugiau prie to.

– Praėjusių metų pradžioje sporto direktoriaus pareigas paliko Deividas Česnauskis ir vietoj jo kito specialisto klubas neieškojo. Kas šiemet formuos komandos sudėtį?

– Sporto direktoriaus klausimą svarstėme dar dirbant Aliaksejui Bagai. Visgi apsisprendėme visą dėmesį skirti trenerio ir jo pasirinkimams. Nenorime, kad išskystų atsakomybės klausimas. Susitarėme su Vladimiru labai paprastai – siūlysime jam kandidatus ir jis galės rinktis, treneris taip pat turės savų pasiūlymų ir variantų. Priimsime sprendimus bendrai. Šiame procese dalyvaus ir Mindaugas Nikoličius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./V.Čeburinas, Ivanas Kardumas ir Semiras Kerla
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./V.Čeburinas, Ivanas Kardumas ir Semiras Kerla

Su visais žaidėjais, kurių sutartys baigėsi, buvome sutarę, kad jie gali ieškotis kitų komandų. Nežinojome, kas bus treneris, taip pat nebuvo visiškai aiški situacija su COVID-19, nes įvažiavimo klausimas į Lietuvą vis sudėtingėjo. Dabar trenerį jau turime, tad ir sudėties formavimas bus vienas prioritetinių darbų.

– V.Čeburinas į Lietuvą atvyksta vienas ar su savo asistentais?

– Visiems kandidatams buvo iškelta konkreti sąlyga - kartu atsivežti fizinio rengimo trenerį. Vieną tokį kandidatą V.Čeburinas turėjo, tačiau jis atvykti kartu negali. Dabar treneris ieško naujo specialisto ir puikiai supranta, kad tai - taip pat atsakomybės klausimas. Tai neturi būti eksperimentas, smagu, jog jis supranta, kad fizinio rengimo treneris yra labai svarbi pozicija. Komandoje lieka ir vartininkų treneris Mantas Tamulionis. Jie ir bus V.Čeburino asistentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius