Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koronaviruso nepripažįstančioje šalyje atverti stadionai: „Sportas pražudys visus virusus!“

Vieno labiausiai represinių režimų pasaulyje valdomas Turkmėnistanas praėjusį savaitgalį pratęsė savo futbolo pirmenybes.
Turkmėnistane pratęstas futbolo sezonas
Turkmėnistane pratęstas futbolo sezonas / „Scanpix“ nuotr.

Nuo kovo 20-osios sustabdytos pirmenybės pratęstos sekmadienį, kai sužaistas vienas susitikimas, o pirmadienį Turkmėnistane įvyks dar keturi aukščiausiosios lygos mačai.

Be to, rungtynės vyksta ne už uždarų durų – į pirmąsias rungtynes sostinės Ašchabado stadione, talpinančiame 20 tūkst. žiūrovų, galėjo ateiti visi panorėję – bilietai, kaip įprasta šioje šalyje, buvo dalijami nemokamai. Tiesa, panorusių vėl išvysti futbolą atsirado vos 300.

Tarp sirgalių rungtynėse, kuriose varžėsi „Altyn Asyr“ bei turnyro lyderiai „Kopetdag“ klubai, buvo ir 60-metis Muradas, kuris nesibaimino dėl galimo koronaviruso protrūkio stadione.

„Sportas pražudys visus virusus. Kai tavo palaikoma komanda laimi, tai sustiprina tavo imunitetą!“ – geros nuotaikos nestokojo AFP kalbintas „Kopetdag“ palaikantis turkmėnas.

„Scanpix“ nuotr./Turkmėnistane pratęstas futbolo sezonas
„Scanpix“ nuotr./Turkmėnistane pratęstas futbolo sezonas

Turkmėnistano futbolo vadovai sprendimą stabdyti šalies čempionatą priėmė beveik išvien su kitomis šalimis – paskutinės rungtynės jame buvo sužaistos kovo 20-ąją.

Tiesa, tai nereiškia, kad ir koronaviruso situacija Vidurio Azijos valstybėje buvo tokia pati, kaip ir kitur.

Oficialiai iki šiol deklaruojama, kad beveik 6 mln. gyventojų turinčiame Turkmėnistane nėra nė vieno COVID-19 atvejo, o balandžio pradžioje net buvo pasirodę pranešimų, jog šioje šalyje žodis „koronavirusas“ buvo uždraustas.

Vėliau tai paneigta, nors paskutinėje vietoje pagal žiniasklaidos laisvės indeksą pasaulyje esančio Turkmėnistano spauda išties vengia rizikuoti ir vartoti režimui nepriimtiną terminą.

„Scanpix“ nuotr./Turkmėnistane pratęstas futbolo sezonas
„Scanpix“ nuotr./Turkmėnistane pratęstas futbolo sezonas

Pagal oficialius pranešimus, turkmėnai mėnesį laikėsi Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijų kovoje su koronavirusu, bet iš tiesų šalyje karantino ar kitų priemonių kovoje su pavojinga liga nebuvo nė kvapo – pastarąjį mėnesį veikė ir parduotuvės, ir kavinės, ir kitos įstaigos.

Pats šalies prezidentas Gurbangulis Berdymuchamedovas, Turkmėnistane žinomas „šalies gynėjo“ vardu, pastarosiomis savaitėmis nevengia pasirodyti nacionalinėje televizijoje, kur jis jodinėja, važinėja dviračiu ar net veda masines treniruotes.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gurbanguly Berdymuchamedovas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gurbanguly Berdymuchamedovas.

Tad buvo tik laiko klausimas, kada turkmėnai paseks savo kaimyno Tadžikistano, pradėjusio futbolo čempionatą balandžio 5-ąją, pavyzdžiu ir atnaujins futbolo pirmenybes.

„Neturime koronaviruso atvejų, tad kodėl gi nepratęsus čempionato? – po sekmadienio rungtynių klausė 34-erių futbolo aistruolis Ashiras. – Džiaugsmas sustiprins mūsų imunitetą.“

Be Turkmėnistano ir Tadžikistano, futbolas taip pat žaidžiamas ir Baltarusijoje, Nikaragvoje bei Taivane. Tiesa, iš šių valstybių tik Taivanas jau yra pažabojęs koronavirusą – kitose šalyse COVID-19 vis labiau plinta (Baltarusija) arba net nėra pripažįstama (Turkmėnistanas, Tadžikistanas ir Nikaragva).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius