Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuklumas ar psichologija? Piniginės storį atskleidę naujokai favoritu laiko „Panevėžį“

2023-ųjų spalio 1-ąją Vilniaus rajono „TransINVEST“ klubas sukūrė istoriją – antrajame pagal pajėgumą šalies divizione žaidusi komanda sugebėjo laimėti LFF taurę ir iškovojo bilietą į UEFA Konferencijų lygos atranką. Pirmosios lygos čempionai jau rengiasi išbandymams aukščiausiame divizione, bet prieš tai bandys papildyti trofėjų lentyną – pačiupti LFF Supertaurę.

Sekmadienį Sportimos manieže Vilniuje „TransINVEST“ ekipa susitiks su šalies čempionu „Panevėžiu“.

Vos 2022-siais įkurtas, Galinės kaime, kuriame gyvena vos apie 100 žmonių, registruotas klubas su vėjeliu skinasi kelią Lietuvos futbolo brūzgynuose.

Įkūrimo metais „TransINVEST“ laimėjo Antrąją lygą, pernai užtikrintai triumfavo ir Pirmosios lygos pirmenybėse. LFF taurę Vilniaus rajono komanda laimėjo Dariaus ir Girėno stadione 2:1 sensacingai nugalėjusi „Šiaulius“.

Dar aukštesnis lygis pareikalavo ir intensyvaus tarpsezonio klubo vadovams, kurie komandoje išlaikė 38-erių veteraną Liną Pilibaitį, taip pat rezultatyviausią komandos žaidėją Henrique Devensą, pasikvietė Telšių „Džiuge“ sužibusį vartininką Simone Moschiną, ilgą laiką Kazachstane rungtyniavusį buvusį rinktinės ramstį Artūrą Žulpą, Vilniaus „Žalgiryje“ tobulėjusį talentą Gustą Jarusevičių.

Nespaudžia mūsų dideli lūkesčiai, favoritai ne mes.

Naujasis klubo vadovas Žydrūnas Grudzinskas neslepia, kad į neseniai įkurtą klubą žaidėjai vis dar žiūri atsargiai.

nuotr. lff.lt/Žydrūnas Grudzinskas
nuotr. lff.lt/Žydrūnas Grudzinskas

„Manau, kad visi puikiai suprantame, kad žaidėjai, gaudami pasiūlymus iš „Žalgirio“ ar čempiono „Panevėžio“ kitaip žiūri nei į pasiūlymą klubo, kuris ką tik įžengė į A lygą, – teigė Ž.Grudzinskas. – Viskas natūralu, žaidėjai skenuoja rinką, agentai stebi, kas mes tokie, iš kur. Natūralu, kad su šiokia tokia atsarga žvelgia į mūsų galimybes juos pasikviesti.

Tačiau matome, kad komanda komplektuojasi, atvyksta ir legionierių. Esame patenkinti tuo, ką turime. Taip, visada norisi daugiau. Kaip ir Bronius Vaitiekūnas minėjo, treneriai norėtų atsivežti žvaigždes, bet finansai mus riboja. Ir dar labiau nei „Panevėžį“. Tai, ką matėme treniruotėse, kontrolinėse rungtynėse nuteikia optimistiškai – tikrai galime žaisti A lygoje.“

Klubo direktorius juokavo, jog neatskleis paslapties, kaip į Vilniaus rajoną pavyko prisikviesti 33-ejų A.Žulpą, praleidusį aštuonis sezonus Kazachstane ir sužaidusį 35 rungtynes Lietuvos rinktinėje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Žulpa
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Žulpa

„Tie, kas žaidė futbolą, supranta, kad su laiku ateina kitas vertybių kelias – šeima, vaikai. Kai žaidėjo karjera artėja prie pabaigos, tuomet pradedi sverti visus dalykus. Ir pats tą praėjau, žinau, ką reiškia žaisti užsienyje, ką reiškia palikti šeimą, nematyti, kaip auga vaikai. Pradedi sverti ir pamatai, kad tie tris ar keturis kartus didesni pinigai nėra priežastis važiuoti. Nematant vaikų ir jų neauginant problema gali būti didesnė. Artūras tą irgi pasvėrė, manau, jo pasirinkimas bus geras“, – dėstė Ž.Grudzinskas.

„TransINVEST“ sudėtis

  • Komandos sudėtis: Sergijus Melašenka, Simone Moschinas (Telšių „Džiugas“), Ernestas Černiavskis, Gabrielis Nikonovas, Aleksandras Levšinas (Kauno rajono „Hegelmann“), Erlandas Juška, Ričardas Šveikauskas (Gargždų „Banga“), Deividas Malžinskas, Ernestas Stočkūnas (Alytaus „Dainava“), Povilas Kiselevskis, Artūras Žulpa („Aktobe“), Ivanas Koškošas (Tukumo „Tukums 2000“), Linas Pilibaitis, Kota Sakurai (Uogrės „Ogre United“), Yoichi Kawachi, Otaras Kobachidze, Ignas Kaškelevičius, Misaki Sato („Dornbirn“), Gustas Jarusevičius (Vilniaus „Žalgiris“), Yuri de Oliveira (San Paulo „Ponte Preta“), Nedas Klimavičius, Kajus Bička (Vilniaus „Žalgiris“), Henrique Devensas, vyr. treneris Giedrius Barevičius.
  • Išvyko: Andrius Kazakevičius (Vilniaus „Riteriai“), Kotaro Amemiya (baigė karjerą).

Pasirengimo etapą „TransINVEST“ užbaigė pralaimėjimu 0:2 Gargždų „Bangai“, bet kelyje sezono link šventė ir puikią pergalę 2:0 prieš Vilniaus „Žalgirį“.

„Pergalė prieš „Žalgirį“ davė pasitikėjimo, vyrai, kurie gal ne tiek savimi tikėjo, dabar tikrai tą pataisė, o „Bangos“ rungtynės kaip tik nuleido mus ant žemės. Galime bandyti kilti. Pamatėme, kad dar ne tokie geri ir reikia daug dirbti“, – prieš mačą dėl Supertaurės 15min sakė treneris Giedrius Barevičius.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Giedrius Barevičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Giedrius Barevičius

Jis pasakojo, kad pasiruošimo metu krūvis komandai buvo didelis, vėliau treneriai apkrovą kiek sumažino.

„Nespaudžia mūsų dideli lūkesčiai, favoritai ne mes, – apie sekmadienio rungtynes dėl Supertaurės kalbėjo G.Barevičius. – Žaisime savo žaidimą, stengsimės, bandysime neutralių žiūrovų simpatijas patraukti.“

Treneris svarstė, jog palypėjus dar laipteliu aukščiau į A lygą gyvenimas nebus toks paprastas kaip antrajame divizione, kur „TransINVEST“ pernai neturėjo lygių.

„Prisiderinsime, prisitaikysime, kiekvieneriose rungtynėse stengsimės kuo geriau pasirodyti“, – teigė G.Barevičius.

„Pernai mūsų tiek nevertino, gal galvojo „ai, kažkaip laimėsim“. Jei jie („Panevėžio“ atstovai – aut. past.) pasakė, kad vertina mus, tada bus žiauriai sunku. O gal jie tik pasakė, kad vertina... Nežinau“, – kraipė galvą strategas.

nuotr. LFF/Giedrius Barevičius ir Žydrūnas Grudzinskas
nuotr. LFF/Giedrius Barevičius ir Žydrūnas Grudzinskas

Naujasis sezonas pasės daugybę iššūkių ne tik A lygos pirmenybėse, bet ir minant UEFA koridorius. „TransINVEST“ iškovojo teisę žaisti Konferencijų lygos atrankoje, bet neatitinka vieno svarbaus kriterijaus – klubas privalo gyvuoti bent trejus metus.

Lietuvos čempionato naujokų direktorius tikino, kad vyksta bendras darbas su Lietuvos futbolo federacija (LFF) dėl išimties suteikimo.

„Suprantame, kad būtent LFF turi mus rekomenduoti kaip patikimą klubą. Tas trejų metų egzistavimo saugiklis yra ne šiaip sau, anksčiau buvo atvejų, kai klubai tai yra, tai jų nėra, tai vėl jie susikuria iš kažkur, perimdami žaidėjus ir trenerius, o skolas palikdami kažkur.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Linas Pilibaitis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Linas Pilibaitis

Tad ši taisyklė yra logiška, bet matant mūsų besivystančią struktūrą – akademiją, stadiono statybą, moterų komandą – į tai UEFA turėtų atsižvelgti ir galbūt įvertins, kad mes turime rungtyniauti Konferencijų lygoje“, – vylėsi Ž.Grudzinskas ir pridūrė, kad komanda buvo komplektuojama žvelgiant į A lygą, ne į galimas kovas tarptautinėje scenoje.

Pastaraisiais metais Širvintose besiglaudęs ir toliau tą darysiantis „TransINVEST“ klubas džiaugiasi kylančiu naujutėlaičiu stadionu. Šalia kelio A2 Vilnius-Panevėžys jau kyla 1500 tūkstančio vietų naujieji komandos namai.

„Veja jau patiesta prieš Naujuosius metus. Tokiomis oro sąlygomis treniruotis dar negalime, bet paruošti ir vartai, ir gaudyklės, gauti leidimai apšvietimui, visoms statyboms. Tikrai šie metai bus didieji statybų metai. Manau, kad kitąmet, su sąlyga, kad išliksime A lygoje, galėsime jus visus priimti jau kitose patalpose, o spaudos konferencijos vyks kitame lygyje“, – ironiškai šyptelėjo Ž.Grudzinskas.

„TransINVEST“ nuotr./„TransINVEST“ po pergalės LFF taurės pusfinalyje
„TransINVEST“ nuotr./„TransINVEST“ po pergalės LFF taurės pusfinalyje

15min klausė „Panevėžio“ direktoriaus Broniaus Vaitiekūno: ar nėra pavydu, kai lygos naujokai statosi stadioną, o panevėžiečiams tenka dalį sezono glaustis mokyklos aikštėje.

„Pavydas visada yra. Geras pavydas, – pabrėžė B.Vaitiekūnas. – Norėtų visi klubai turėti savo stadioną, treniruočių bazę, bet mes bendradarbiaujame labai glaudžiai su miesto savivaldybe, kiek jie gali – tiek duoda. Viskas yra numatyta, negaliu už juos kalbėti, bet jau esame apsitarę, kas bus ateityje. Viskas bus ruošiama. Kažką turėsime ir mes.“

„TransINVEST“ vadovas pakomentavo ir finansus, su kuriais žengiama į aukščiausią Lietuvos futbolo lygą.

nuotr. LFF/Bronius Vaitiekūnas ir Žydrūnas Grudzinskas
nuotr. LFF/Bronius Vaitiekūnas ir Žydrūnas Grudzinskas

„Pas mus piniginė kuklesnė, tikėkimės, kad ji pildysis. Dabar garantuotų turime 500 tūkst., tačiau dalininkais tapo Vilniaus rajono savivaldybė, gal kartu bus paprasčiau ieškoti rėmėjų, – teigė Ž.Grudzinskas. – Dedame daug pastangų, kad tas biudžetas didėtų ir būtume konkurencingi ne tik aikštėje, bet ir finansuose. Greitai pasiekti nepavyks to, ką turi čempionai ar Vilniaus „Žalgiris“, bet po truputį stengsimės ir čia vytis.“

Rungtynės dėl Supertaurės sekmadienį Vilniuje prasidės 18:15 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius