-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos futbolo košmaro neišsklaidęs V.Urbonas – nužudė įvartis „į rūbinę“

Keičiasi figūros, bet ne rezultatas. Tautų lygoje visus mačus pralaimėję Lietuvos futbolininkai atranką į 2020-ųjų metų Europos čempionatą irgi pradėjo pralaimėjimu. Praėjusiais metais būgštauta apie tai jog varžovų lygis mūsiškiams per aukštas, tačiau vėsus penktadienio vakaras Josy Barthelio stadione parodė, kad ir silpniausiai Senojo žemyno grupei priklausančios ekipos dabartinei Lietuvai yra per kietas riešutas. Valdo Urbono debiutas prisvilo – Lietuva kapituliavo Liuksemburge 1:2.
Valdas Urbonas
Valdas Urbonas / „Scanpix“ nuotr.

Prieš mačą naujasis treneris neslėpė, kad ir taškas prieš futbolo pakilimą išgyvenantį nykštuką būtų neprastas rezultatas. Visgi net ir jo sukrapštyti nesugebėta.

Liuksemburgas tiesiog buvo geresnė komanda – daugiau kontroliavo kamuolį, pavojingiau atakavo, pranoko mūsiškius kovingumu ir charakteriu bei atsitiesė praleidusi ankstyvą įvartį.

Su kino klasika tapusio filmo „Rocky“ garso takeliu Billo Conti „Gonna Fly Now“ į aikštę įbėgę šeimininkai po 90 minučių kovos ant ringo virvių paliko kaboti lietuvius.

Komandos su Vyčiu ant širdies slogus sapnas, žaidžiant išvykose toliau tęsiasi. Paskutinį kartą oficialų mačą svečiuose lietuviai laimėjo 2014-ųjų rugsėjo 8 d. arba prieš 1656 dienas.

Tuomet komandai dar vadovavo Igoris Pankratjevas, o mūsiškiai 2:0 pranoko San Mariną.

Per septyniolika pastarųjų išvykų Lietuva pralaimėjo 12 kartų, nugalėjo vos kartą ir keturis sykius sužaidė lygiosiomis.

Trylikoje pastarųjų oficialių dvikovų lietuviai buvo pirmieji praleidę įvartį. Prie komandos vairo stojęs V.Urbonas iš šios aklavietės komandą sugebėjo išvesti, bet tai penktadienio vakarą mažai ką guodė.

„Rungtynių rezultatas nėra mums palankus, – po mačo giliai įkvėpė V.Urbonas. – Pirmajame kėlinyje laikėmės disciplinos ir drausmės. Dėl to kontratakoje netgi sugebėjome pasiekti įvartį. Nors Liuksemburgo komanda ir ilgiau kontroliavo kamuolį, pirma rungtynių puse buvau patenkintas. Visgi lūžio tašku rungtynėse tapo įvartis „į rūbinę“ pirmo kėlinio pabaigoje. Praleisti taip yra apmaudu, pati situacija nebuvo verta to. Raginau vyrus, kad kėlinio pabaigoje būtų ypač atidūs, bet įvyko tai, kas įvyko.“

„Scanpix“ nuotr./Fiodoras Černychas
„Scanpix“ nuotr./Fiodoras Černychas

Anot stratego, pertraukos metu jis dar bandė įkvėpti vyrus kovai ir ragino juos nenuleisti galvų, tačiau puikus Gersono Rodrigueso smūgis 55-ąją minutę pasiuntė lietuvius į nokdauną.

„Antrajame kėlinyje vėl viskas buvo neblogai, bet tas epizodas buvo labai skausmingas. Galėjome išeiti į kontrataką patys, bet neteisingas sprendimas lėmė tai, kad gavome įvartį į savus vartus. Vėl pritrūko atidumo. Tačiau mano nuomone, pavojingus žaidėjus aplink baudos aikštelę reikėtų prižiūrėti šiek tiek arčiau. Davėme jiems per daug laisvės, o tame epizode ir Liuksemburgo futbolininko išpildymas buvo puikus“, – lemtingą rungtynių epizodą prisiminė treneris.

Bet netgi ir šiame niūriame paveiksle jis pabandė įžvelgti šviesesnių atspalvių.

„Man patiko, kad atsilikdami žaidėjai sureagavo į situaciją. Keitimų pagalba bandžiau suaktyvinti ataką, tas neblogai pavyko – turėjome keletą situacijų: Fiodorui Černychui buvo galimybė, pavojingai mušė Nerijus Valskis, progą turėjo Justas Marazas. Taip pat man norėjosi, kad geriau išnaudotume standartines situacijas. Iš jų naudos išpešti galėjome tikrai daugiau. Reikia konstatuoti, kad rezultatas yra neigiamas, bet į situaciją žvelgiu pozityviai. Matau žaidėjų atsidavimą ir norą įrodyti, jog nesame prastesni. Už tai jiems padėkojau ir rūbinėje. Vilniuje turėsime progą pasiekti revanšą. Tokie mačai duoda daug informacijos. Reikia padaryti analizę, peržiūrėti vaizdo įrašą, tačiau aš mačiau kur yra bėdos, kur reikia padaryti korekcijas. Mums tiesiog reikia laiko“, – kalbėjo strategas.

„Scanpix“ nuotr./Valdas Urbonas
„Scanpix“ nuotr./Valdas Urbonas

Jis į rinktinės sudėtį įnešė nemažai permainų. Aktyviausius pirmtako Edgaro Jankausko komandos žaidėjus Arvydą Novikovą ir Fiodorą Černychą pastumdamas iš kraštų į aikštės vidurį. Geriausias šalies futbolininkas užėmė vietą po puolėju, o Fiodoras rungtyniavo atakos smaigalyje.

Visgi sužaidus kiek daugiau nei valandą A.Novikovas iš aikštės buvo išimtas. Anot V.Urbono, tam įtakos turėjo ir tai, jog futbolininkas tik prieš kelias dienas ištrūko iš viruso gniaužtų ir nebuvo pasirengęs žaisti visa jėga.

„Dėl jo žaidimo startinėje sudėtyje buvo daug abejonių. Tas negalavimas savo pėdsaką paliko. Visgi žinau Arvydo norą ir maksimalizmą, jis veržėsi į aikštę, tad surizikavau ir radau jam vietą. Kitas dalykas – pozicija. Jam ji nebuvo iki galo suprantama, bet ir tai suprantama – jis praleido beveik pusę mūsų stovyklos. Nebuvo paprasta, bet žaidė ir stengėsi. Epizodai, kai suklydome, tikrai ne Arvydo problema. Klydome prie savo vartų“, – savo lyderį gynė V.Urbonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius