-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. Nyderlandai – Austrija: ką aš pamačiau?

Nyderlandai sužaidė dvi „Euro 2020“ rungtynes, iškovojo dvi pergales, bet Franko De Boero akcentai po dvikovų su ukrainiečiais ir austrais buvo skirtingi. 15min sporto žurnalistas Marius Bagdonas aptaria „oranžinių“ pergalės prieš Austriją priežastis.
Nyderlandai – Austrija
Nyderlandai – Austrija / 15min koliažas

1 pastebėjimas nuo sofos

Nors pirmajame mače austrai kur kas daugiau energijos turėjo, kai Davidas Alaba buvo pastumtas į kairę, šį mačą komandos lyderis ir vėl pradėjo vidurio gynėjo pozicijoje. Pradžia ir vėl buvo sunki. 10-ąją minutę universalusis austras užlipo ant kojos Denzeliui Dumfriesui ir tai kainavo baudinį bei praleistą įvartį.

2 pastebėjimas nuo sofos

„Oranžinių“ sudėtyje Europos čempionate debiutavo pirmą mačą dėl traumos praleidęs Mathijsas De Ligtas. Jis starto sudėtyje pakeitė Amsterdamo „Ajax“ jaunuolį Jurrieną Timberį, ir tai buvo vienintelis Franko De Boero atliktas keitimas lyginant su pirmuoju maču.

Kaip bežiūrėtume, bet pirmajame mače olandai įvarčius praleido du sykius, šį kartą – nė sykio. Pagerintą gynybą po mačo akcentavo ir Nyderlandų strategas F.De Boeras.

VIDEO: „Eurofutbolas 2021“: birželio 17 d. svarbiausi įvykiai

Austrų gretose buvo irgi tik vienas keitimas – vietoj Sašos Kalajdzičiaus šį kartą atakos smaigalyje žaidė Michaelas Gregoritschas, tačiau Burschen puolimo problemos tai neišsprendė.

3 pastebėjimas nuo sofos

Olandai antrame mače iš eilės nepaprastai gerai kontroliavo aikštės vidurį. Austrų kūrybingiausias žaidėjas Marcelis Sabitzeris mače su Šiaurės Makedonija siautė, o šį kartą buvo visiškai nepastebimas.

Lūžio taškas

Reikėtų sakyti, kad antrasis Nyderlandų įvartis, nors iš tiesų veikiausiai pirmas. Austrai per visas 90 minučių taip ir neįtikino, kad gali įmušti. Jie atliko vos vieną smūgį į vartus, o pavojingiausią epizodą sukūrė tik 82-ąją minutę, kai Davidas Alaba iš toli „pjovė“ kamuolį šalia devyniukės. Susidarė vaizdas, kad Marco Fodos vyrai į mačą tikėdamiesi nulinių lygiųjų, bet jas prarado labai greitai.

Didmeistrių partija

F.De Boeras kol kas maloniai stebina. Jo šiemetinė rinktinė atrodo labai įdomi ir galinti žengti toli. Pagal žaidimo kokybę olandai kol kas gali lygiuotis į geriausią futbolą „Euro 2020“ kol kas demonstruojančias Prancūziją ir Italiją.

„Oranžiniai“ kol kas prie varžovų visiškai nesitaiko, tiesiog dominuoja ir laimi. Įdomu, kaip bus atkrintamosiose, kai teks susidurti su panašaus ar net didesnio talento oponentais.

Dar vienas dalykus, kuris krenta į akis, F.De Boeras – bene dažniausiai gynėjus keičiantis treneris „Euro 2020“. Pirmajame mače su ukrainiečiais pakeitė tris, šį kartą – du.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Frankas De Boeras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Frankas De Boeras

„Oranžinių“ atakos šį kartą ritosi gerokai rečiau, tačiau tą galima ir suprasti – rezultatas buvo pasiektas anksti, o austrai žaidė taip, kad labiau žiūrėjo nei kandžiojosi. Po mačo F.De Boeras pareiškė, kad svarbiausias akcentas šį kartą buvo skiriamas gynybai, o ji veikė be priekaištų.

F.Fodai nustebinti nepavyko. Vokiečio žaidimo planas sugriuvo jau dešimtą minutę, bet rasti priešnuodžių taip ir nepavyko. Per visas rungtynes austrai nesukūrė nė vienos realios progos.

X faktorius

Donyellas Malenas. Aikštėje pasirodė 64-ąją minutę ir jau po trijų minučių pasileido vienas nuo aikštės vidurio, atliko perdavimą savo komandos draugui „PSV Eindhoven“ klube D.Dumfriesui ir viskas baigėsi antruoju šeimininkų įvarčiu ir ramybe.

„Scanpix“ nuotr./Donyellas Malenas ir Denzelis Dumfriesas
„Scanpix“ nuotr./Donyellas Malenas ir Denzelis Dumfriesas

Prožektorių šviesoje

D.Dumfriesas. „PSV Eindhoven“ talentas žaidžia nuostabų čempionatą. Kol kas gynėjas prisidėjo prie visų penkių olandų įvarčių, du įmušė pats. Pirmajame mače jis „prausė“ Vitalijus Mykolenką, o šį kartą neišsigando net D.Alabos. PSV klubo vadovų telefonai šiomis dienomis turėtų būti įkaitę.

Kritiko strėlė

Davidas Alaba. Jo lyderio savybių šį kartą labai trūko, nes kolektyvine prasme rungtynės austrams visiškai nenusisekė ir vienintelė galimybė gelbėtis buvo individualus meistriškumas. Po pertraukos Madrido „Real“ naujokas vėl buvo bandomas kairiajame krašte, bet prieš šio turnyro atradimą D.Dumfriesą irgi atrodė blankiai. F.Fodos džokeris šį kartą iš rankovės taip ir neišlindo...

AFP/„Scanpix“ nuotr./Davidas Alaba
AFP/„Scanpix“ nuotr./Davidas Alaba

Žmogus su švilpuku

39-erių Izraelio teisėjui Oreliui Grinfeldui buvo debiutas tokio lygio turnyre. Baudinio į austrų vartus arbitras nepamatė, bet gavo signalą iš kolegų VAR kambaryje ir bėgo tikrintis prie ekrano.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Orelis Grinfeldas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Orelis Grinfeldas

Intrigos/nuobodulio metras

70 proc. Susitiko C grupės lyderiai, tad intrigos tikrai netrūko. Juo labiau, kad pergalė šiame mače iš karto garantavo kelialapį į atkrintamąsias. Pats mačas gal ir nebuvo toks išvaizdus, kaip pirmoji olandų dvikova su ukrainiečiais, bet žaidžiant austrams vaizdas aikštėje retai verta aikčioti iš pasigėrėjimo.

Vibracija tribūnose

7/10. Šventinis futbolo vakarėlis Nyderlandų sostinėje tęsiasi ir „oranžiniai“ kol kas nuotaikų negadina.

Skaičius

100 proc. Visi Mathijso de Ligto perdavimai buvo tikslūs – 40 iš 40! Europos čempionatų istorijoje to nebuvo pavykę padaryti nė vienam kitam Nyderlandų futbolininkui.

Žodis – ne žvirblis

„Tai idealus scenarijus, nes laimėjome grupės varžybas likus dar mačui iki jų pabaigos. Spaudimas nukrito, tad kitas mačas bus lengvesnis, bet mes norime laimėti ir jį“, – Nyderlandų lyderis Frenkie De Jongas.

Istorijos nesuklastosi

D.Dumfriesas įmušė antrame „Euro 2020“ mače iš eilės. Vienintelis kitas olandas, kuriam buvo pavykę pradėti pirmenybes įvarčiais abiejuose pirmuose čempionato mačuose – Ruudas van Nistelrooy'us.

Garso takelis

VIDEO: The Common Linnets – Calm After The Storm

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius