-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. Nyderlandai – Čekija: ką aš pamačiau?

„Mūsų žaidėjai nėra tokie ryškūs, bet futbolo aikštėje laimi ne pavardės“, – po skambaus antausio Nyderlandų rinktinei pareiškė Čekijos ekipos atakų lyderis Patrickas Schickas. „Euro 2020“ turnyre sekmadienio pavakarę užfiksuota pirmoji rimta staigmena – visus grupės mačus laimėję olandai staiga išskydo atsimušę į čekišką sieną. 15min sporto žurnalisto Mariaus Bagdono pastebėjimai apie Budapešte vykusią akistatą.

1 pastebėjimas nuo sofos

Nyderlandai paliko Amsterdamą ir atvykę į Vengrijos sostinę sutiko tokio pajėgumo varžovą, prieš kokį grupės etape kautis neteko. Čekai sužaidė išskirtinai tolygų mačą, ypač aikštės viduryje, ir nors olandai mėgino ilgiau žaisti su kamuoliu, dėl puikaus Jaroslavo Šilhavy auklėtinių spaudimo, šansų beveik neturėjo. Visiškai pelnyta pergalė 2:0.

2 pastebėjimas nuo sofos

Tomašas Součekas ir Tomašas Holešas vėl atliko nuostabų darbą atraminėje zonoje, kur grupės etape žibėjusiems Frenkie De Jongui ir Georginio Wijnaldumui ieškoti laisvų erdvių ir pradėti atakas sekėsi ypač sunkiai.

Kova dėl pirmųjų ir antrųjų kamuolių, agresyvus žaidimas vos tik praradus kamuolį ir milžiniškas spaudimas zonomis visas 90 minučių – su tokia Čekija oranžiniai turėjo begalę problemų.

Kai Nyderlandai liko dešimtyje, čekų uždaviniai dar palengvėjo. Tuomet jau J.Šilhavy vyrai perėmė iniciatyvą ir tai galiausiai 68-ąją minutę baigėsi baudos smūgiu, Tomašo Kalašo laimėta oro dvikova ir perdavimu Tomašui Holešui, kuris šanso nepraleido.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Čekų triumfas ir olandų apmaudas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Čekų triumfas ir olandų apmaudas

3 pastebėjimas nuo sofos

Nyderlandų žvaigždės svarbiausiame turnyro mače tiesiog pranyko. Nebuvo nė vieno futbolininko, kuris sugebėtų imtis iniciatyvos ir patemtų komandą individualiai.

Denzelis Dumfriesas vėl buvo geriausias Nyderlandų žaidėjas. Kai aikštės viduryje dominuoti nepavyko, oranžinius gelbėjo tik „PSV Eindoven“ jaunuolio fizinės savybės ir individualus talentas. D.Dumfriesas ne tik kėlė nuolatinę grėsmę čekų gynybai, bet ir puikiai gynėsi. Visgi to nepakako.

Lūžio taškas

51 minutę Donyellas Malenas atliko fantastišką reidą tarp čekų gynėjų ir iššoko vienas prieš vartininką, bet tuomet Tomašas Vaclikas sukūrė stebuklą ir ataką atrėmė.

Iš karto po šio epizodo čekai surengė greitą išpuolį ir Matthijsas De Ligtas prarado poziciją stabdydamas Patricką Schicką bei griūdamas kamuolį lietė ranka. Mačo arbitras Sergejus Karasiovas iš pradžių parodė tik geltoną kortelę, bet po VAR patarimo savo sprendimą pakeitė ir ištraukė raudoną.

Epizodas sulaukė ypač daug diskusijų, bet faktas toks, kad šis epizodas olandų nesukrėtė ir čempioniško charakterio jie neparodė. Priešingai – ir taip sunkiame mače galiausiai visai išskydo ir buvo sumušti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Matthijsas de Ligtas ir Patrikas Schickas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Matthijsas de Ligtas ir Patrikas Schickas

Didmeistrių partija

J.Šilhavy turėjo kur kas mažiau talento, bet jo paruoštas planas veikė žymiai efektyviau. Frankui De Boerui tai buvo labai sunki dvikova.

Čekai sužaidė geriausias turnyro rungtynes tuomet, kai to labiausiai reikėjo. Nyderlandai – pačias blogiausias. Akivaizdu, kad olandams pritrūko patirties ir trenerio idėjų tada, kai planas sugriuvo. Atėjus rimčiausiam išbandymų metui, F.De Boeras nesugebėjo nieko pasiūlyti.

„Didžiausias atlygis yra tada, kai tau ploja varžovų komandos sirgaliai. Dėl to prieš olandų aistruolius reikėtų nukelti kepurę“, – mačą apibendrino J.Šilhavy.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jaroslav Šilhavy ir Antoninas Barakas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jaroslav Šilhavy ir Antoninas Barakas

Prožektorių šviesoje

T.Holešas buvo fantastiškas ir sužaidė gyvenimo mačą: nuostabiai gynėsi, įmušė pirmą įvartį, nuostabiai spurtavo perėmęs kamuolį ir atliko rezultatyvų perdavimą antram čekų įvarčiui, o jo komanda žengė į ketvirtfinalį. „Tai geriausios rungtynės mano karjeroje. Olandai buvo favoritai ir mes juos nugalėjome prie tokio didžiulio palaikymo. Nuostabus jausmas“, – kalbėjo rungtynių didvyris.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tomašas Holešas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tomašas Holešas

Kritiko strėlė

Sminga į Nyderlandų vartininką Maarteną Stekelenburgą. Vyriausias „Euro 2020“ dalyvis klydo lemtingame olandams šio čempionato epizode. Kai čekai įgijo kiekybinį pranašumą ir perėmė iniciatyvą, Amsterdamo „Ajax“ vartininkas suklydo gana paprastoje situacijoje ir nesugebėjo kamuolio išlaikyti aikštėje, taip uždirbdamas kampinį. Po šio kampinio olandams buvo pavykę apsiginti, bet žvėriškas čekų spaudimas taip ir neleido oranžiniams pereiti aikštės vidurio. Galiausiai visa tai baigėsi pražanga, po kurios kamuolys buvo siunčiamas į baudos aikštelę ir čia Tomašas Kalašas laimėjo oro dvikovą, nors M.Stekelenburgas turėjo drąsiai išeiti į priekį ir kamuolį pasiimti. Po to – jau istorija. Čekai įmušė ir pelnytai laimėjo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maartenas Stekelenburgas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maartenas Stekelenburgas

Saldžioji porelė

T.Součekas ir G.Wijnaldumas. Dviejų kapitonų akistata aikštės viduryje kėlė didžiulį susidomėjimą ir baigėsi tuo, jog čekas savo oponentą įsidėjo į kišenę. Grupės varžybose dominavęs Gini visiškai pradingo. Jis per visą mačą atliko vos dešimt tikslių perdavimų – mažiau nei bet kuris olandų futbolininkas per Europos čempionatų atkrintamųjų istoriją.

Visa tai – didžiulis T.Součeko nuopelnas. Jis šiame čempionate žaidžia kiek giliau nei savo Londono „West Ham United“ klube, nemuša įvarčių, bet jo darbas aikštės viduryje yra tiesiog fantastiškas. Aukščiausio lygio darbininkas iš darbininkų klubo.

„Scanpix“ nuotr./Tomašas Součekas prieš Gini Wijnaldumą
„Scanpix“ nuotr./Tomašas Součekas prieš Gini Wijnaldumą

Žmogus su švilpuku

Rusui Sergejui Karasiovui antrajame kėlinyje teko priimti sudėtingą sprendimą dėl M.De Ligto raudonos kortelės. Po VAR peržiūros rusas nusprendė elgtis griežtai, nors olandų gerbėjams nuoskaudų tikrai liko – panašu, kad ant kojų neišsilaikęs ir ant kamuolio griuvęs olandas specialiai ranka nežaidė, o galbūt net to paties P.Schicko buvo stumiamas į nugarą. Kita vertus, jei ne šis lietimas, čekas būtų iššokęs vienas prieš varžovų vartininką.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Karasiovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Karasiovas

Intrigos/nuobodulio metras

85 proc. Kas galėjo patikėti? Čekai šiame mače nustebino ne tik varžovus, bet ir patys save. Tiesiog fantastiškai vidutinioko sužaistas mačas, išnaudojant savo stiprybes ir neutralizavus oponentų kozirius. Toks mačas neutraliems futbolo sirgaliams negalėjo nepatikti.

Vibracija tribūnose

8/10. Oranžinė jūra šiame „Euro 2020“ dar taip nebangavo. Olandų sirgaliai užpildė Budapešto stadiono tribūnas, o žinant tai, kad Vengrijos sostinėje, skirtingai nei Amsterdame, leidžiamas pilnas stadionas, Nyderlandai turėjo netgi įspūdingesnį palaikymą nei grupės etape. Tačiau galiausiai pergalės šokį su savo numylėtiniais šoko už vartų įsikūrusi ir gerokai kuklesnė raudonai nusidažiusi čekų grupelė.

Skaičius

0 – pirmą kartą per Europos ir pasaulio čempionatų istoriją olandai per mačą neatliko nė vienos smūgio į vartų plotą. Iškalbingas apskritas nulis.

Žodis – ne žvirblis

„Tokių rungtynių baigtį lemia smulkmenos ir visas pasaulis apsiverčia aukštyn kojomis vos per minutę. Turėjome progą išsiveržti į priekį, bet tada iš karto gavome raudoną kortelę. Tai sunki pamoka, kurią privalome išmokti“, – po mačo liūdnai konstatavo Nyderlandų strategas F.De Boeras.

„Scanpix“ nuotr./ Frankas de Boeras
„Scanpix“ nuotr./ Frankas de Boeras

Istorijos nesuklastosi

Čekija olandams yra ypač neparanki komanda ir iš septynių pastarųjų tarpusavio akistatų laimėjo penkias. 1976-asiais Čekoslovakija Europos čempionato pusfinalyje po pratęsimo 3:1 nukovė tuometinius pasaulio vicečempionus olandus su legendiniu Johanu Cruyffu, Johanu Neeskensu, Johnny Repu ir Robu Rensenbrinku. Tame kontekste ši čekų pergalė Budapešte netgi neatrodo tokia įspūdinga.

Garso takelis

VIDEO: Tři sestry – Ukážeme kuráž!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius