-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. Prancūzija – Vokietija: ką aš pamačiau?

„Tai buvo titanų dvikova“, – mačą tarp dviejų pastarųjų pasaulio čempionų antradienio vakarą Miunchene apibendrino Prancūzijos rinktinės treneris Didier Deschamps'as. Jo auklėtiniai „Euro 2020“ kovas pradės sunkia pergale 1:0 prieš Vokietiją. Pastaroji dar niekada Senojo žemyno pirmenybių nebuvo pradėjusi pralaimėjimu. 15min sporto žurnalistas Marius Bagdonas aptaria įvykius „Allianz Arena“ stadione.

1 pastebėjimas nuo sofos

Spręsdamas dešinio gynėjo problemą, Joachimas Löwas buvo priverstas į saugų linijos kraštą pastumti universaliausią savo žaidėją Joshua Kimmichą, nors šioje pozicijoje Miuncheno klube pastaruoju metu jis nerungtyniavo. Vokietijos futbolo „profesoriaus“ kūrybos viduryje akivaizdžiai trūko, nes Ilkay'ui Gundoganui tai irgi nebuvo geriausias mačas.

2 pastebėjimas nuo sofos

Čempionų lygos ketvirtfinalyje Miunchene PSG įveikė vietos „Bayern“, nors su kamuoliu kur kas daugiau laiko žaidė vokiečiai. Tame pačiame Miunchene prancūzai laimėjo ir prieš Vokietiją, nors kamuolio kontrolė (59-41) ir vėl priklausė šeimininkams. Kylianas Mbappe bėgo tada, bėgo ir antradienį. Esminės problemos neišsprendė nei Hansi Flickas, nei J.Löwas. Jei rezultatas būtų buvęs 3:0, stipriai nesistebėtume.

3 pastebėjimas nuo sofos

Paulis Pogba vėl įrodinėja, kad yra didelių turnyrų žaidėjas. Nuostabiai pasaulio čempionate prieš trejus metus sužaidęs saugas jau pirmose „Euro 2020“ rungtynėse blykstelėjo meistriškumu ne tik solidžiai gindamasis, bet ir genialiai skirstęs perdavimus komandos draugams. Vienas toks perdavimas Lucui Hernandezui galiausiai baigėsi pirmuoju prancūzų įvarčiu. Bendrai, Prancūzija antradienį labai priminė tą komandą, kurią prieš trejus metus matėme Rusijos stadionuose. Kai reikėjo pulti – kliniškai atakavo, kai reikėjo gintis – nuostabiai kentėjo. Pradedant Presneliu Kimpembe ir baigiant Antoine'u Griezmannu.

Lūžio taškas

Antro kėlinio pradžia. Po pertraukos įvarčio deficitą turėję vokiečiai išėjo kur kas rimčiau nusiteikę ir iš karto užgulė prancūzų vartus. Įvartis galėjo stipriai pakeisti rungtynių tėkmę, bet Les Bleus įrodė, kodėl yra stipriausia komandoje planetoje ir kokiu būdu tokia tapo.

Didmeistrių partija

Didier Deschamps'as vėl buvo nuostabus, o aštriausio prancūzų ginklo J.Löwas nenukenksmino. Jei Matsas Hummelsas yra paliekamas vienas prieš K.Mbappe, tai jau yra didelis D.Deschamps'o laimėjimas. O tokių epizodų šiame mače buvo ne vienas...

AFP/„Scanpix“ nuotr./Didier Deschamp'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Didier Deschamp'as

X faktorius

Ar žinojote, kad A.Griezmannas gali taip gintis? Kai mačo pabaigoje vokiečiai užgulė prancūzų vartus, „Barcelona“ puolėjas kantriai ir pasiaukojančiai dirbo gynyboje, o kelis kartus net labai sėkmingai suardė šeimininkų atakas. Iškalbinga ir nubėgtų kilometrų statistika. Daugiausiai prancūzų gretose tradiciškai nurisnojo N'Golo Kante (11,8 km), bet A.Griezmannas su 11,1 km rikiavosi iš karto po jo.

„Scanpix“ nuotr./Antoine'as Griezmannas
„Scanpix“ nuotr./Antoine'as Griezmannas

Geriausias žaidėjas

P.Pogba. Apsivilkęs mėlynus Prancūzijos rinktinės marškinėlius šis žaidėjas tampa fantastiškas. Su savo bičiuliu N.Kante prancūzų „aštuonkojis“ kontroliavo aikštės vidurį ir tai darė mėgaudamasis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Paulis Pogba
AFP/„Scanpix“ nuotr./Paulis Pogba

Nelaimėlis

M.Hummelsas. Vokietijos rinktinės veteranas sugrįžo į rinktinę, grįžo į starto sudėtį ir turėjo labai karštą vakarą vaikydamasis K.Mbappe. Visgi esminis tapo epizodas 20-ąją minutę, kai nesėkmingai bandė nukirsti L.Hernandezo stiprų perdavimą, bet kamuolys įskrido į savo vartus.

Imago / Scanpix nuotr./Rungtynių įvartis
Imago / Scanpix nuotr./Rungtynių įvartis

Kritiko strėlė

Sminga į Ilkay'ų Gundoganą. Puikų sezoną klube sužaidęs saugas šį kartą liko Toni Krooso ir varžovų saugų trejeto šešėlyje. Iš Anglijos čempiono J.Löwas tikrai tikėjosi daugiau. Serge'as Gnabry ir Kai'us Havertzas irgi nebuvo tokie aktyvūs, kokius buvome įpratę juos matyti šį sezoną. Ne veltui, abu pakeisti.

Saldžioji porelė

Antonio Rudigeris ir P.Pogba.

K.Benzema žaidė pirmose Prancūzijos rinktinės rungtynėse nuo 2014 m. pasaulio čempionato ketvirtfinalio pralaimėjimo Vokietijai ir dvikovos pradžioje nuolat jautė A.Rudigerio kvėpavimą į nugarą. Kai vokietis pradėjo glebėsčiuotis rankomis, prancūzas netgi pradėjo skųstis teisėjui. Visgi dar vėliau Vokietijos gynybos ramstis užmezgė „šiltus“ santykius su P.Pogba. Abu žaidėjai ne kartą apsikeitė replikomis, o galiausiai aistras vėsinti teko ir arbitrui.

„Scanpix“ nuotr./Paulis Pogba ir Antonio Rudigeris
„Scanpix“ nuotr./Paulis Pogba ir Antonio Rudigeris

Žmogus su švilpuku

UEFA teisėjų korpusas, panašu, kad puikiai žino, ką daro. Rungtynėms su fantastiškai bėgančiais prancūzų atletais teisėju paskyrė bene geriausiai fiziškai pasirengusį arbitrą – Carlosą del Cerro Grande. 45-erių ispano spurtai kai kuriomis atkarpomis ypač stebino – arbitras po aikštę lakstė ne prasčiau nei prancūzų žvaigždės.

Po VAR peržiūrų dėl nuošalių anuliavo du prancūzų įvarčius, nors „gyvai“ asistentai to nepamatė.

Imago / Scanpix nuotr./Carlosas del Cerro Grande
Imago / Scanpix nuotr./Carlosas del Cerro Grande

Intrigos/nuobodulio metras

90 proc. Ar grupės etape kas nors gali būti geriau, nei dviejų pastarųjų pasaulio čempionų akistata? Vokiečiai Europos čempionais yra tapę tris sykius, prancūzai – du. Kai susitinka tokie vardai, belieka patogiau įsitaisyti ir mėgautis reginiu.

Vibracija tribūnose

6/10. Miunchene į stadioną įleidžiama tik 20 proc. sirgalių, tad atmosferos gerokai trūko. Prieš rungtynes dar ir nutiko incidentas, kai parašiutu į aikštę nesėkmingai bandė nusileisti „Greenpeace“ protestuotojas. Atsitrenkęs į ant stadiono stogo pritvirtintos kameros laidus, jis sužeidė kelis žiūrovus, o nuolaužos vos nekliudė ir D.Deschamps'o. Skandalingas parašiutas siuntė žinutę „Kick out oil!“. UEFA ir vienas svarbiausių turnyro rėmėjų, Rusijos valstybinė energetikos įmonė „Gazprom“, jau ir anksčiau buvo tapę „Greenpeace“ protestų taikiniais.

Skaičius

1.38 – Expected Goal (xG) rodiklis šiame mače buvo mažiausias iš visų kol kas vykusių „Euro 2020“ dvikovų.

Žodis – ne žvirblis

„Negaliu jo kaltinti, – apie M.Hummelso nelaimę kalbėjo J.Löwas. – Tai buvo tiesiog nesėkmė. Kamuolys skriejo labai greitai. Galbūt turėjome anksčiau atakuoti perdavimą atlikusį žaidėją.“

Istorijos nesuklastosi

Prancūzija dar niekada nėra pralaimėjusi, kai aikštėje vienu metu žaidžia P.Pogba ir N.Kante. Nepralaimėjo ir 27 kartą. Die Mannschaft prancūzų nesugeba įveikti jau šešis mačus iš eilės ir keturios iš šių dvikovų vyko Vokietijoje (2 lygiosios, 2 pralaimėjimai). Pirmą kartą Europos čempionatą vokiečiai pradėjo pralaimėjimu.

Garso takelis

VIDEO: Gloria Gaynor – I Will Survive

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius