-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvoje apsilankęs E.Jankauskas gyrė serbų kovingumą mače su brazilais

Kol pajėgiausios planetos futbolo rinktinės lieja aistras Rusijos stadionuose, Lietuvos nacionalinės komandos vairininkas Edgaras Jankauskas pradėjo pasiruošimo darbus rudenį startuosiančiam inauguraciniam UEFA Tautų taurės turnyrui. Ketvirtadienį strategas atskrido į Maskvą ir čia „Spartak“ stadione stebėjo Brazilijos ir Serbijos dvikovą. Šį mačą Lietuvos futbolo federacija išrinko neatsitiktinai – su serbais mūsiškių jau rudenį laukia dvi sudėtingos akistatos.
Edgaras Jankauskas Maskvoje
Edgaras Jankauskas Maskvoje / Asmeninio archyvo nuotr.

Be lietuvių ir serbų, UEFA Tautų taurės C divizono 4-oje grupėje taip pat rungtyniaus Rumunijos ir Juodkalnijos komandos.

Trenerį prieš pat pasaulio pirmenybes pakeitusi Serbija Rusijoje startavo įkvepiančiai ir pirmame mače 1:0 nugalėjo Kosta Rikos komandą, tačiau vėliau apmaudžiai krito prieš Šveicariją (1:2).

Lemiamoje dvikovoje su brazilais, serbams buvo būtina pergalė, tačiau penkis kartus pasaulio čempionai dovanų nedalijo ir savo progas vertė įvarčiais – 2:0.

Maskva E.Jankauskui visuomet kelia ypatingus sentimentus. Būtent Rusijos sostinėje strategas 1996-aisiais metais pradėjo savo įspūdingą legionieriaus karjerą, kurią vėliau vainikavo triumfas Čempionų lygos ir UEFA taurėje. Iš pradžių puolėjas vieną sezoną vilkėjo Maskvos CSKA marškinėlius, o po metų apsivilko kito sostinės klubo „Torpedo“ aprangą. Iš pastarojo E.Jankauskas patraukė į Vakarus – pradėjo karjerą belgų „Brugge“ klube.

nuotr. Alfredo Pliadžio /Edgaras Jankauskas
nuotr. Alfredo Pliadžio /Edgaras Jankauskas

Po Serbijos ir Brazilijos rungtynių 15min žurnalistas susitiko su E.Jankausku „Spartak“ stadiono prieigose ir kalbėjosi apie serbų pasirodymą šiose pirmenybėse.

– Treneri, kokia Serbijos rinktinė buvo žaidžiant prieš vieną turnyro favoričių? – pradėjome pokalbį su E.Jankausku.

– Pamačiau tikrai labai pajėgią ir universalią komandą. Nepaisant rezultato, kuris jiems buvo neigiamas, serbai parodė, jog yra labai galingas priešininkas. Taip, šį kartą komanda pralaimėjo ir iškrito iš turnyro, bet jos žaidimas visų pirmenybių buvo labai kokybiškas. Brazilija yra tas varžovas, kuris nedovanoja nė menkiausių klaidų ir tai šį kartą pamatėme, bet serbai viso turnyro metu buvo tikrai labai gerai subalansuota komanda. Net ir šiose rungtynėse buvo atkarpų, kai jie visiškai dominavo aikštėje, susikūrė daug progų, buvo labai arti įvarčio, bet šiek tiek pritrūko sėkmės.

– Per šias trejas čempionato rungtynes pamatėte vieną, ar keletą Serbijos komandos veidų?

– Ką tikrai pamačiau, tai, kad dabartinė Serbija yra ekipa, kuri gali žaisti labai įvairiai. Mes šiose pirmenybėse išvydome, kokį didelį žaidėjų pasirinkimą jie šiuo metu turi. Pagrindiniai žaidėjai rungtyniauja stipriausiuose Europos klubuose, bet ne ką prastesnis yra ir atsarginių suolas. Bet kuris nuo jo pakilęs žaidėjas ko nors vis prideda.

– Ar tokia Serbija, kokią ją išvydome Rusijoje, bus mūsų grupės favoritė rudenį prasidedančiame Tautų taurės turnyre?

– Žinoma, kad serbai bus favoritai. Kitaip ir negali būti, juk būtent ji, o ne kuri nors kita grupės komanda žaidžia pasaulio čempionate. Ir ne tik dalyvauja, bet demonstruoja gerą futbolą, kovoja dėl vietos atkrintamosiose, priešinasi stipriausioms planetos komandoms. Akivaizdu, kad tokia komanda Tautų taurės grupėje tikrai bus pagrindinė favoritė, bet visos kitos ekipos, tarp jų ir mes, tikrai baltų vėliavų iš anksto nekeliame. Tai geras ir galingas priešininkas, puikiai patikrinsiantis mūsų pajėgumą, bet sudėti ginklų be kovos tikrai nesiruošiame.

nuotr. Alfredo Pliadžio /Edgaras Jankauskas
nuotr. Alfredo Pliadžio /Edgaras Jankauskas

– Kas jus nustebino šiose pasaulio pirmenybėse?

– Nustebino tai, kad visos komandos, kurios čia atvyksta, tikrai demonstruoja solidų žaidimą, visos kaunasi. Prieš turnyrą laikyti favoritai dabar žaisdami su silpnesnėmis grupių ekipomis turi tikrai daugiau vargo.

– Didžiausia šio čempionato sensacija – planetos čempionės Vokietijos krachas. Jis netikėtas, ar pavojaus signalų buvo galima įžvelgti jau pirmuose mačuose?

– Dabar jau lengva kalbėti, kai faktas įvykęs, tačiau akivaizdu, kad tas žaidimas nebuvo toks, kokio iš savo komandos tikėjosi treneris. Mačai su Meksika ir Švedija tikrai vokiečiams nebuvo čempioniški, tad turbūt reikėtų sakyti, kad įspėjamųjų skambučių tuose mačuose tikrai buvo.

– Grupių varžybų etapas artėja prie pabaigos. Iš to ką pamatėte, ką įvardintumėte turnyro favoritais?

– Tas favoritų vertinimas – labai nedėkingas dalykas. Dažniausiai komandų pajėgumą vertini pagal paskutines matytas rungtynes. Jei žiūrėsime taip, tuomet Brazilija atrodo kaip komanda, kuri turi nemažai šansų laimėti. Jie labai galingai atrodė paskutines 15 minučių. Tačiau galime pažiūrėti ir kitaip. Jei vertinsime atkarpą nuo 45 iki 60 minutės, tai brazilų žaidimas joje atrodė gana vangus. Pasimatė, kad ši komanda irgi pažeidžiama, nes tuomet serbai žaidė žymiai geriau ir dominavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius