Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pagrindiniai kandidatai tapti „Barcelona“ treneriu – Luisas Enrique ir Gerardo Martino

Ispanijos čempionė „Barcelona“ ieško naujo trenerio, nes penktadienį iš pareigų atsistatydino kovą su vėžiu pralaimintis Tito Vilanova. Pagrindiniais kandidatais vos po mėnesio prasidėsiančiame sezone treniruoti Katalonijos klubą įvardijami Luisas Enrique ir Gerardo Martino.
Luisas Enrique
Luisas Enrique / AFP/„Scanpix“ nuotr.

43 metų L.Enrique „Barcelona“ komandoje yra žaidęs kaip futbolininkas net aštuonerius metus, o po to trejus metus treniravo „Barcelona B“. Ši patirtis liudija, kad ispanas katalonų klubo virtuvę puikiai pažįsta, tad prisitaikytų greitai.

Be to, L.Enrique yra ne kartą bendravęs ir dirbęs kartu tiek su Josepu Guardiola, tiek su Tito Vilanova, tad puikiai žino pastarųjų metų „Barcos“ strategų idėjas.

„Barcos“ gretose L.Enrique iš viso sužaidė 300 mačų ir rungtyniavo kartu su Carlesu Puyoliu, Xavi, Victoru Valdesu ir Andresu Iniesta. Po to treniruodamas „Barcelona“ dublerius ispanas dirbo ne su vienu jaunesniu žaidėju, kurie jau žaidžia pagrindinėje katalonų ekipoje.

L.Enrique reiškia tęstinumą, kurį „Barca“ ir siekia išsaugoti ieškodama naujo trenerio. Be to, ispanas puikiai žino katalonų klubo virtuvę, propaguoja tokį patį futbolo stilių ir filosofiją, pažįsta daugelį žaidėjų ir yra mėgstamas tiek sirgalių, tiek spaudos.

Vis dėlto L.Enrique prieš kelis mėnesius stojo prie Vigo „Celta“ ekipos vairo, tad palikit komandą likus mėnesiui iki sezono pradžios būtų nelabai pagarbus žingsnis. Ispanijos žiniasklaida skelbia, kad trenerio išpirka siekia 3 mln. eurų – „Barcai“ tai nedideli pinigai. Be to, katalonai esą siūlo pridėti ir dabartinį komandos trenerio asistentą Rubi.

Gerardo Martino
Gerardo Martino

Antrasis katalonų kandidatas Europoje yra visiškai nežinomas – tai Argentinos „Newell's Old Boys„ treneris Gerardo „Tata“ Martino.

Jis vadinamas atsarginiu varianto po L.Enrique, be to, šio trenerio paskyrimui itin pritaria „Barcos“ lyderis Lionelis Messi.

Goal.com apžvalgininko Beno Haywardo teigimu, G.Martino klubas žaidžia patrauklų akiai futbolą, tad treneriui nesvetima „Barcos“ žaidimo filosofija.

Penkiasdešimtmetis strategas penkerius metus, 2006-2011 metais, vadovavo Paragvajaus futbolo rinktinei, o praėjusį sezoną su „Newell's Old Boys„ laimėjo Argentinos čempionatą.

Nors Tata neturi jokios Europinės treniravimo patirties, tačiau katalonų istorija rodo, kad tai netrukdo treneriams sėkmingai dirbti. Tiek Frankas Rijkaardas, kuris prieš „Barcą“ treniravo vos trejus metus, tiek Pepas Guardiola ir Tito Vilanova, kurie neturėjo jokios vyriausiojo trenerio patirties, su „Barcelona“ klubu dirbo puikiai.

Kiti kandidatai:

Andre-Villas Bosas. Jaunas ir mėgstantis panašų žaidimo stilių, tačiau visai neseniai pradėjęs dirbti Londono „Tottenham Hotspur“ ekipoje, tad naujo projekto, kurį kuria pats, palikti turbūt nenorės.

Michaelis Laudrupas. Taip pat žaidęs „Barcoje“ ir propaguojantis panašią žaidimo filosofiją, o praėjusį sezoną su kukliu „Swansea“ laimėjo Anglijos taurę. Vis dėlto danas neseniai pratęsė sutartį su Anglijos klubu, kuris šį tarpsezonį formuojamas pagal trenerio norus, tad prisivilioti būtų ypač sunku.

Ernesto Valverde. Taip pat žaidęs „Barcoje“ ir visada sietas su katalonų klubu, tačiau neseniai tik pradėjęs treniruoti Bilbao „Athletic“, tad situacija panaši kaip aukščiau išvardytųjų – beveik neįmanoma.

Marcelo Bielsa. Buvęs „Athletic“ treneris, vienas P.Guardiolos mokytojų ir patarėjų, prijaučiantis „Barcelona“ filosofijai ir žaidimo stiliui. Vis dėlto argentinietis, nors ir laikomas naujovių ir įdomių sprendimų nebijančiu strategu, yra labai griežtas ir dažnai mėgsta susipykti tiek su žiniasklaida, tiek su žaidėjais ir klubų vadovais, nors turi ir pliusų – šiuo metu yra be darbo.

Roberto Mancini. Dar vienas bedarbis, tačiau pragmatiškas ir labiau konservatoriškas treneris, nelabai tinkantis „Barcos“ filosofijai. Be to, italas gali būti išlepintas „Manchester City“ vadovų ir norėti didelės algos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius