Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skambus anglų pareiškimas – sutriuškino himno negiedojusį Iraną

Europos vicečempionai anglai į pasaulio čempionatą atvyko nelaimėję šešerių rungtynių iš eilės, tačiau jau pirmajame mače be gailesčio sutriuškino protestų gimtinėje draskomą Irano Islamo Respubliką.

Garetho Southgate‘o auklėtiniai pirmajame B grupės mače triumfavo net 6:2 (3:0).

Irano futbolininkai prieš rungtynes negiedojo šalies himno, taip išreikšdami nebylų palaikymą protestuotojams, kovojantiems prieš šalies valdžią po 22-ejų Mahsos Amini mirties, sulaikant ją moralės policijai dėl netinkamo hidžabo dėvėjimo.

Dėl išreikšto palaikymo protestuotojams pavojus Irane dabar gresia ir patiems futbolininkams, ir jų šeimų nariams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Po Mahsos Amini mirties Iraną drebina protestai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Po Mahsos Amini mirties Iraną drebina protestai

Aikštėje nuo pirmųjų minučių visiškai dominavusiems anglams du įvarčius pelnė 21-erių Bukayo Saka (43 ir 64 min.), po vieną pridėjo 19-metis Jude‘as Bellinghamas (35 min.), Raheemas Sterlingas (45+1 min.), Marcusas Rashfordas (71 min.) ir Jackas Grealishas (90 min.).

Iranui abu įvarčius mušė Mehdi Taremi (65 ir 90+12 min. nuo 11 m žymos), pačioje pabaigoje realizavęs baudinį ir padėjęs išvengti Iranui skaudžiausio pralaimėjimo šalies istorijoje (1950-aisiais Iranas 1:6 nusileido Turkijai).

„Scanpix“ nuotr./Anglijos futbolininkų triumfas
„Scanpix“ nuotr./Anglijos futbolininkų triumfas

Tiesa, ne visi sirgaliai išvydo visus įvarčius. Tūkstančiai jų negalėjo patekti į stadioną, nes pradingo jų bilietai mobiliojoje programėlėje. FIFA išplatino viešą atsiprašymą ir pasiūlė bilietus atsiųsti el. paštu.

Teisėjas iš Brazilijos Raphaelis Clausas šiose rungtynėse pridėjo net 27 minutes. Keturiolika pirmajame po skausmingos Irano vartininko traumos ir net dešimt antrajame. Pridėto laiko dar padaugėjo dėl vaizdo peržiūros pačioje pabaigoje.

„Scanpix“ nuotr./Alizera Beiranvandas susidūrė su Majidu Hosseini.
„Scanpix“ nuotr./Alizera Beiranvandas susidūrė su Majidu Hosseini.

Šioje grupėje pirmadienio vakarą dar susitiks Velsas ir JAV.

Antras kėlinys

90+12 min. Po vaizdo peržiūros skiriamas baudinys į anglų vartus. M.Taremi jį realizuoja (6:2).

„Scanpix“ nuotr./Irano sirgalių žinutė
„Scanpix“ nuotr./Irano sirgalių žinutė

90+8 min. Nuo suolo pakilęs Irano puolėjas Sardanas Azmounas sudrebina Anglijos rinktinės vartų skersinį. Sušvelninti triuškinančio rezultato nepavyksta.

90 min. Pridedamos net 10 minučių.

90 min. Anglai įmuša ir šeštą. Vienas prieš vartininką išbėgęs Calumas Wilsonas nesavanaudiškai atlieka perdavimą Jackui Grealishui ir šiam lieka tik įridenti kamuolį į vartus (90 min.). Iranas pakartoja skaudžiausią pralaimėjimą šalies istorijoje.

71 min. Tik pasirodęs aikštėje M.Rashfordas muša įvartį po H.Kane'o rezultatyvaus perdavimo.

70 min. Anglų treneris G.Southgate‘as atlieka net keturis keitimus. B.Saką, R.Sterlingą, M.Mountą ir H.Maguire‘ą keičia P.Fodenas, M.Rashfordas, J.Grealishas bei E.Dieris.

65 min. Iranas atsako tiksliu smūgiu. Anglų gynyba prisnūsta, Mehdi Taremi sulaukia savo šanso ir juo iš karto pasinaudoja (4:1).

62 min. Anglai muša ketvirtą! B.Saka vienas ramiai susitvarko su keliais varžovų gynėjais ir gražiu smūgiu siunčia kamuolį į vartus (4:0).

„Scanpix“ nuotr./Anglų sirgalius Katare
„Scanpix“ nuotr./Anglų sirgalius Katare

58 min. Antrajame kėlinyje anglai gerokai sumažina apsukas. G.Southgate'o auklėtiniai ramiai kontroliuoja kamuolį, tačiau varžovų taip aktyviai nebespaudžia.

46 min. Iraną treniruojantis portugalas Carlosas Queirozas atlieka net tris keitimus. Ant suolo sėda A.Karimi, A.Jahanbakhshas ir R.Cheshmis, juos keičia S.Ezatolahis, H.Kanaanis ir A.Gholizadehas.

Pirmas kėlinys

45+14 min. Pirmasis kėlinys baigiasi. Garetho Southgate'o auklėtiniai visiškai dominavo aikštėje ir užtikrintai pirmauja.

„Scanpix“ nuotr./Raheemo Sterlingo įvartis
„Scanpix“ nuotr./Raheemo Sterlingo įvartis

45+1 min. Nuostabus anglų įvartis. Harry Kane'as skersuoja kamuolį, o Raheemas Sterlingas vienu lietimu siunčia jį į vartus (3:0).

43 min. Anglai muša antrą. H.Maguire'as pirmas liečia kamuolį po kampinio, galva pamuša jį komandos draugui ir Bukayo Saka šauna tiksliai (2:0).

„Scanpix“ nuotr./Anglijos futbolo rinktinė
„Scanpix“ nuotr./Anglijos futbolo rinktinė

35 min. Anglai pagaliau pasiekia savo. Luke'as Shaw pakelia kamuolį ir 19-metis saugas Jude'as Bellinghamas muša pirmąjį savo įvartį su Anglijos rinktinės marškinėliais (1:0).

32 min. Harry Maguire'as smūgiuoja galva, o kamuolys sudrebina Irano vartų skersinį. Švieslentėje ir toliau dega du nuliai.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Davidas Beckhamas tribūnose
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Davidas Beckhamas tribūnose

Stadione ir vėl netrūksta laisvų vietų. Šįkart dėl techninių problemų – sirgaliai skundžiasi, kad iš mobiliosios programėlės tiesiog dingo jų bilietai ir tūkstančiai jų kol kas priversti laukti už stadiono ribų.

19 min. Priverstinis keitimas – Irano vartininkas Alireza Beiranvandas nebegali tęsti rungtynių. Jį keičia atsarginis Irano vartų sargas Hosseinas Hosseini.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alireza Beiranvandas (viduryje)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alireza Beiranvandas (viduryje)

7 min. Rungtynių pradžioje eismas vyksta viena kryptimi. Anglai kontroliuoja kamuolį ir spaudžia Iraną prie jo vartų. Rungtynes tenka trumpam sustabdyti, nes skausmingą traumą patiria Irano vartininkas, galvomis susidūręs su komandos draugu.

1 min. Irano futbolo rinktinė prieš rungtynes pasirinko negiedoti šalies himno ir taip išreiškė nebylų palaikymą protestuotojams, kovojantiems prieš šalies valdžią. Tiesa, taip sukėlė pavojų sau ir šeimos nariams.

Prieš rungtynes

Europos vicečempionai anglai į Katarą atvyko nelaimėję net 6 rungtynių iš eilės – 3 lygiosios ir 3 pralaimėjimai.

Anglų kapitonas Harry Kane‘as į aikštę pirmadienį turėjo žengti su vaivorykštės spalvų „OneLove“ kapitono raiščiu, skirtu atkreipti dėmesį į LGBTQ+ diskriminaciją Katare, tačiau po FIFA grasinimų futbolininkus už tai bausti geltona kortele šios iniciatyvos buvo atsisakyta.

Irano Islamo Respublika šiuo metu gyvena ne futbolu. Šalį drasko kruvini protestai, kilę po 22-ejų Mahsos Amini mirties, moralės policijai sulaikant ją dėl netinkamo hidžabo dėvėjimo.

Įdomu, kad tai bus pirmosios Anglijos ir Irano rungtynės istorijoje. Iranas iki šiol niekada nėra laimėjęs prieš europiečių komandą pasaulio čempionate – 2 lygiosios ir 6 pralaimėjimai.

Iranas yra aukščiausią vietą FIFA reitinge užimanti Azijos komanda – 20, anglai toje pačioje rikiuotėje – penkti.

Visas pasaulio futbolo čempionato naujienas kviečiame sekti specialiame 15min puslapyje „Futbolo mėnuo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius