-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politikams atakuojant LFF – A.Pukelio atsakas: „Betrūksta, kad į tremtį pradėtų siųsti“

Arūnas Pukelis rėžė viešą atsaką politikams, pasiryžusiems pertvarkyti Lietuvos futbolą. Vienas įtakingiausių Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Vykdomojo komiteto narių socialiniame tinkle puolė Seimo narius.

Parlamentarai Seimo rudens sesijai teikia įstatymo projektą. Jei jis būtų priimtas, LFF vadovybė būtų nušalinta. Tokiu atveju LFF Vykdomasis komitetas, prezidentas Tomas Danilevičius ir generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius netektų savo įgaliojimų.

Plačiau apie paruoštą įstatymo projektą ir tokiu atveju vyksiančius procesus galite skaityti ČIA.

Grėsmę pajutęs A.Pukelis feisbuke suraitė atsakymą politikams. Pats Tauragės futbolo vadovas, beje, vadovauja ir LFF Ekonomikos ir finansų komitetui.

Pateikiame visą A.Pukelio įrašą (kalba netaisyta):

„Šiandien sulaukėme precedento neturinčio, neteisėto, saujelės seimo narių išpuolio prieš nepriklausomą, demokratišką, griežtai įstatymų besilaikančią, tarptautinėms organizacijoms priklausančią, visuomeninę organizaciją – Lietuvos futbolo federaciją(LFF).

Trys Seimo konservatorių frakcijai priklausantys nariai (M. Majauskas, L. Kaščiūnas ir A. Valinskas) bei liberalas V. Alekna specialioje, LR Seime surengtoje, spaudos konferencijoje pareiškė, kad parengė ir artimiausiu metu įregistruos bei pateiks Seimui specialų įstatymo projektą, kuriuo siekiama nušalinti teisėtai ir demokratiškai išrinktą LFF vadovybę, išformuoti visas LFF institucijas, nacionalizuoti visą turimą turtą ir lėšas, perimti LFF valdymą Vyriausybei ir paskirti savus žmones vadovauti organizacijai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./LFF konferencija
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./LFF konferencija

1. Tokie minėtų LR Seimo narių pasisakymai ir veiksmai yra kategoriškai nesuderinami su LR Konstitucija, LR įstatymais, FIFA ir UEFA tarptautinių organizacijų, kurių nare yra LFF, veiklos principais.

Esu įsitikinęs, kad seimo nariai peržengė visas teisinės demokratinės valstybės ribas ir už tai susilauks teisinių pasekmių. Šiandien, šie „futbolo specialistai“ sulaužė Seimo nario priesaiką,nes joje prisiekė: „gerbti ir vykdyti jos Konstituciją“. Bei šiurkščiai pažeidė LR Konstituciją, jos 35 straipsnį, kuris sako, kad: „Piliečiams laiduojama teisė laisvai vienytis į bendrijas, politines partijas ar asociacijas, jei šių tikslai ir veikla nėra priešingi Konstitucijai ir įstatymams.“ Būtent, LFF savo veikloje vadovaujasi LR Asociacijų įstatymu, o nei viena oficiali ir įgaliota bei kompetetinga LR institucija nėra nustačiusi, kad LFF tikslai ir veikla būtų priešingi LR Konstitucijai ir įstatymams. Taigi, saujelės seimo narių apgailėtina iniciatyva užgrobti LFF valdymą, pažeidžia Konstitucijos piliečiams laiduojamą teisę laisvai vienytis į asociacijas. Šiems seimo nariams turi būti surengta apkalta ir panaikintas seimo nario mandatas.

2. Saujelė seimo narių, naudodami jiems suteiktus įstatymų leidybos įgaliojimus, piktnaudžiauja savo tarnybine padėtimi ir viršija jiems suteiktus įgaliojimus, nes siekia specialiu įstatymu reglamentuoti jiems nepavaldžią, iš jų kompetencijos ribų išeinančią, sritį. LFF laikosi visų įstatymų ir teisės aktų bet nėra niekaip pavaldumo santykiais susijusi su seimo nariais.

3. Spaudos konferencijoje nuskambėjo frazė: „LFF vykdoma veikla ir jos veiklos pricipai praktikoje yra galimai nesuderinami su Lietuvos futbolo interesais“. Po tokių kaltinimų, turėtų būti pateikti konkretūs faktai, tačiau jų seimo nariai nepateikė. Tai reiškia elementarų šmeižtą. LR Konstitucijos 62 straipsnis numato, kad LR Seimo narys: „už asmens įžeidimą ar šmeižtą gali būti traukiamas atsakomybėn bendrąją tvarka.“ Už šmeižtą, kurį jus šiandien skleidėte viešai LFF adresu, jūsų seimo nario imunitetas nesaugo. Pagaliau, žmogiškai norėčiau paklausti: ar LR Seimo veikla šiuo metu yra suderinama su Lietuvos žmonių interesais? Įvairios sociologinės apklausos rodo, kad ne. Pagal jūsų logiką reikštų, kad tiesioginį valdymą pirmiausiai reikėtų įvesti LR Seimui, o ne LFF.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis

4. Esu pagerbtas dėl to, kad seimo nariai pristatė būsimą įstatymo projektą, kuris skirtas man asmeniškai ir Ž. Buzui. Jie net neslepė, kad įstatymo projektas dėl LFF užgrobimo nebetektų prasmės, jeigu mes pasitrauktumėme iš užimamų pareigų federacijoje. Tokiam šantažui nesiruošiu pasiduoti. Manim pasitikėjo Lietuvos futbolo bendruomenės atstovai ir tik jiems esu atskaitingas. Jie ir turi teisę spręsti, kaip tinkamai aš atlieku savo pareigas. Manęs nerinko majauskai ar kaščiūnai ir aš jiems neturiu atsiskaitinėti. Ir jeigu LFF nuspręstų keisti įstatus, tai yra tik pačios futbolo bendruomenės reikalas, pačios organizacijos narių valia, o ne majauskų ar kaščiūnų primestos fantazijos.

Vis gi, toks šantažavimas įstatymo projektais niekaip nedera su teisinės valstybės principais ir pažeidžia bet kokį sveiką protą. Seimo nariai elgiasi, kaip Gariūnų turguje, sakydami, kad jeigu patrausksite iš LFF mums nepatinkančius asmenis, tai mes įstatymą atsiimsime. Kas tai ya? Prekyba poveikiu?

5. Spaudos konferencijoje nuskambėjo tokie išsireiškimai, kaip „kriminalinis elementas“ ar „nepriekaištinga reputacija“. Labai gaila, bet tokie seimūnų išsireiškimai primena labai skaudų Lietuvos istorijos periodą, kada sovietų NKVD išgamos „vadavo“ liaudį nuo visokių „kriminalinių elementų“ ir grūdo juos į gyvulinius vagonus Sibiro kryptimi. Tokie išsireiškimai iš šiuolikinių, kai kurių konservatorių lūpų, niekuo nesiskiria nuo anų laikų okupantų retorikos. Betrūksta tik, kad į tremtį pradėtų siųsti.

Vis gi, seimo muškietininkai, nepaaiškino kas pagal juos yra „kriminaliniai elementai“? Jeigu tai praeityje teisti asmenys, tai tokių „kriminalinių elementų“ tikrai galima rasti Seime ne vieną, ir ne du. Arba „nepriekaištinga reputacija“. Nejaugi visi Seimo nariai dalyvaudami rinkimuose turi pateikti pažymas rinkėjams apie savo nepriekaištingą reputaciją? Prieš mėtan akmenis į kitus, pirmiausiai būtų gerai pasižiūrėti į save.

6. Kažkiek stebina ir ranką prieš Lietuvos futbolą pakėlusių seimo narių veiklos sritys. M. Majauskas vadovauja Seimo Biudžeto ir finansų komitetui. Jo atsakomybė ir pareiga yra šiandien rasti sprendimus, kaip sušvelninti energetikos kainų šoko pasekmes žmonėms ir verslui. Kaip sustyguoti valstybės finansus, kad žmonės galėtų išgyventi šią žiemą. Pasiūlymų ir sprendimų negirdėti, tačiau randama laiko rengti išpuolius prieš nepriklausomą sporto organizaciją. Kalbama, kad ministerijos paskirtas administratorius atliks LFF auditą. Tai noriu, kad žmonės žinotų, kad čia yra melas ir manipuliavimas. LFF kiekvienais metais audituoja tarpatautinės audito kompanijos ir patvirtina, kad finansų bei veiklos valdymas atitinka visus aukščiausius tarptautinius standartus. Kitas konferencijoje dalyvavęs veikėjas – A. Valinskas yra Seimo Žmogaus teisų komiteto narys. Tai kaip čia išeina, kad seimo narys, kuris turėtų ginti žmogaus teises nuo valdžios atstovų žantažo, melo ir išpuolių, priešingai, jas trypia, kartu su savo partijos draugeliais. Kaščiūno irgi norėtųsi paklausti ar viskas gerai su Lietuvos nacionaliniu saugumu, ar jau viską žmogus padarė, kad Lietuvos žmonės būtų saugūs, jog turi tiek daug laisvo laiko, kad gali skirti visą savo dėmėsį karams su futbolo bendruomene? Gal užsiimkite tais darbais, kuriuos jums Lietuvos žmonės ir Seimas patikėjo, nes algą jums moka būtent už tai. V. Alekna, kaip disko metikas buvo geras, niekas nesiginčyja. Gai ir ekselencijos amžinaatilsio Prezidento apsauginis – neblogas. Tačiau, kaip seimo narys, visiškai nesiorientuoja situacijoje ir kažin ar supranta, kad yra tapęs konservatorių žaidimų žaisliuku. Šioje spaudos konferencijoje atliko paminklo vaidmenį. Intrigantai bando pasinaudoti buvusio sportininko autoritetu, deja V. Alekna paklusniai tai ir daro.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis

Na o dabar tai, kas yra svarbiausia. Labai apmaudu, kad kai kuriuos seimo narius už virvučių tampo veikėjai, kurie daug metų buvo prisisiurbę prie lietuvos fubolo pinigų ir labai gerai gyveno. Atlikus radikalias permainas LFF finansų valdyme, lesyklėles buvo uždarytos visiems laikams ir pinigų šlangelės į privačias kišenes buvo atjungtos. Dabar šie veikėjai, per kai kuriuos seimo narius siekia grąžinti seną tvarką. Todėl ir norima užgrobti LFF valdymą per prievartą, panaudojant valdžios galias, nes savarankiška futbolo bendruomenė nori valytis ir bet kokios svetimų pinigų siurbelės ten yra nepageidaujamos.

Nėra tobulų šiame pasaulyje. LFF būdama atvira pokyčiams organizacija yra pasiruošusi svarstyti visus siūlymus, kaip būti dar geresniais ir kaip lietuvos futbolui padėti atsitiesti. Tačiau minėtiems seimo nariams to nereikia. Jų tikslas užgrobti LFF ir grąžinti į valdymą tuos, kurie daug metų šildėsi iš futbolo. Tai ir yra raudona riba, kurios leisti peržengti negalime.

Apie pasekmes. Neabejoju, kad FIFA ir UEFA vadovai pamatė ar greitu laiku pamatys išverstą į užsienio kalbą šios dienos seimo narių spaudos konferencijos transliaciją. Ten yra visi atsakymai į klausimus. Apmaudu, kad savo asmeninius intersus seimo nariai kelia aukščiau Lietuvos futbolo bendruomenės interesų. Ir vietoj to, kad civilizuotu keliu, kartu būtų ieškoma, kaip LFF valdymą padaryti efektyvesnį yra bandoma primityviausiu būdu, neteisėtai užgrobti savarankišką ir nepriklausomą sporto organizaciją. Atminkite mano žodžius, nuo to, Lietuvos futbolui bus tik blogiau. Šiandien valdžios kilpos metamos ant futbolo kaklo, jeigu pavyktų šita afera, lieka tik laiko klausimas, į kurios nepriklausomos asociacijos duris bus pasibelsta kitą kartą ir pareikalauta atsiduoti valdžiai...“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius