Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prasivėrė futbolo lažybų piktžaizdė: kapitonas trenkė durimis, vadovas turi įtarimų, LFF pradėjo tyrimą

Nors ketvirtadienį oras Lietuvoje buvo rudeniškai gražus, šalies futbolo padangę apniaukė tiršti debesys. Futbolo apžvalgininkų paskyroje pasirodęs pranešimas sukėlė sujudimą ne tik virtualioje erdvėje.
Edgaras Lukoševičius
Edgaras Lukoševičius / FK „Šilutė“ nuotr.

„RobertO Poškus“ – futbolo įdomybių (ir ne tik) paskyra feisbuke paskelbė ilgą įrašą apie trečiadienio vakaro Lietuvos 1-osios lygos rungtynes tarp autsaiderių „Žalgirio-B“ ir „Šilutės“.

Šias rungtynes Lietuvos čempionų dublerių komanda laimėjo net 7:0. Skirtumas – didžiulis, prisimenant, jog „Žalgirio“ jaunimas po 27 turų tėra surinkęs 18 taškų ir rikiuojasi priešpaskutinėje penkioliktoje vietoje, o „Šilutė“ (27 taškai) žengia trimis laipteliais aukščiau. Be to, pirmojo rato tarpusavio rungtynes „Šilutė“ laimėjo 2:1.

Abi šios komandos pergalės skonio nebuvo jautę kiek ilgiau nei du mėnesius: „Žalgiris-B“ pastarąjį kartą nugalėjo rugpjūčio 18-ąją, o „Šilutė“ – rugpjūčio 26-ąją.

Arūno Kisieliaus nuotr./„Žalgiris-B“ – „Šilutė“
Arūno Kisieliaus nuotr./„Žalgiris-B“ – „Šilutė“

Kaip rašė feisbuko puslapio „RobertO Poškus“ administratoriai, tiek prieš rungtynes, tiek jų pradžioje prasidėjo žymūs lažybų koeficientų šuoliai, o taip būna tada, kai už vieną iš komandų ar rungtynių baigčių yra statomos didelės pinigų sumos. Tiesa, minėto puslapio administratoriai pabrėžė, kad šių faktų negalima naudoti kaip įrodymo. Tam būtų reikalingi papildomi tyrimai.

Kapitonas paliko aikštę, vadovas turi įtarimų

Savo veiksmais skandalingas rungtynes įvertino „Šilutės“ kapitonas Edgaras Lukoševičius. Jis 35-ąją rungtynių minutę neapsikentęs pats paliko aikštę.

Didžiausia gėda, ką gali patirt aikštėje, kai už pinigus parduodi savo orumą, garbę ir, svarbiausia, savo komandos draugus.

Futbolininkas atsisakė plačiau pakomentuoti situaciją, tačiau savo požiūrį išsakė feisbuke: „Pats vakar žaidžiau, žaidžiau dar keletoje panašių rungtynių kaip vakar. Tokių beviltiškų ir jau seniai nulemtų. Aš ateinu žaist, mėgautis, pasisemti teigiamų emocijų, kovoti, bet vakar jau galutinai trūko kantrybė, kaip ten sakoma, „vienas karo lauke nepakariausi“...

Didžiausia gėda, ką gali patirt aikštėje, kai už pinigus parduodi savo orumą, garbę ir, svarbiausia, savo komandos draugus. Gal kiek neobjektyvus pasirodysiu, bet tokia tiesa šiuo metu pas mus futbole!“

15min susisiekė su VšĮ „Šilutės sportas“ direktoriumi Dainiumi Gricevičiumi, kuris yra atsakingas ne tik už futbolo, bet ir už krepšinio ir kitas komandas, kurias valdo minėta įstaiga.

Direktorių nustebino pasklidusios kalbos apie gėdingą „Šilutės“ futbolininkų pasirodymą Vilniuje, tačiau D.Gricevičius pasidalino savo įtarimais.

„Man įtarimas didžiausias dėl to (Liudviko) Valiaus, vartininko. Aš jau sakiau – „tvarkykitės“, – 15min pasakojo įstaigos, kuri valdo „Šilutės“ futbolo klubą, direktorius.

D.Gricevičius patarė dėl klubo reikalų kreiptis į Romualdą Taršauską, mat jis yra atsakingas konkrečiai už futbolo klubo veiklą.

Man įtarimas didžiausias dėl to (Liudviko) Valiaus, vartininko. Aš jau sakiau – „tvarkykitės“.

R.Taršauskui pastabų yra turėjęs ir pats D.Gricevičius: „Aš jam sakau jau, „žiūrėk su tais velniais, kad nebūtų „zbitkų“.

Tačiau nieko konkretaus apie galimas lažybų problemas direktorius papasakoti negalėjo.

Aš jam sakau jau, „žiūrėk su tais velniais, kad nebūtų „zbitkų“.

R.Taršauskas pripažino nujaučiantis, kodėl skambinama: „Man skambino, sakė, kad feisbuke yra kažkas tai. Aš tik nesuprantu esmės tų pardavimų.“

Vyras dievagojosi net nesuprantantis, kaip žaidėjai apskritai gali parduoti rungtynes ir tikino nežinąs, jog dalis lažybų bendrovių 1-osios lygos susitikimus yra įtraukusios į savo pasiūlą.

Arūno Kisieliaus nuotr./„Žalgiris-B“ – „Šilutė“
Arūno Kisieliaus nuotr./„Žalgiris-B“ – „Šilutė“

„Aš tai nelabai įtarčiau. Kalbų buvo, kad gali būt, bet aš nesu linkęs kažką įtarinėti“, – kalbėjo R.Taršauskas.

Jis pasakojo, kad apie nedžiuginančius klubo rezultatus kalbėjosi ir su treneriu Svajūnu Česnuliu, tačiau jis kažko įtarti taip pat linkęs nebuvo.

Trenerio rungtynėse nebuvo, varžovai kriminalo neįžvelgė

Pats „Šilutės“ treneris, kaip paaiškėjo, rungtynėse su „Žalgirio-B“ vyrais nedalyvavo, nes yra išvykęs į stovyklą su Lietuvos U-17 rinktine. Kadangi stratego šilutiškiai neturėjo, jo pareigas ėjo oficialiai asistentu dirbantis ir vartus ginantis L.Valius. Tas pats vyras, kuriam įtarimą metė D.Gricevičius.

Vyriausiasis komandos treneris S.Česnulis negalėjo pasakyti, ar kažkas trečiadienio vakaro susitikime vyko nešvariai. Paklaustas, ar nieko įtartino nepastebėjo praeityje, treneris 15min sakė: „Anksčiau jokių ženklų aš nemačiau. Pats paskaičiau iš spaudos, ką dabar rašo.“

Aiškių sutartų rungtynių ženklų aikštėje nepastebėjo ir „Žalgirio-B“ treneris Vaidas Sabaliauskas. Jis sakė apie rungtynes kalbėjęsis ir su keliais kolegomis. Vyrai vieningai priėjo išvados, kad pelnyti įvarčiai nebuvo „atiduoti“, varžovai nedovanojo kamuolio ir gynyboje nestovėjo kaip įbesti.

„Sumušėm ganėtinai gerus įvarčius iš dėkingų padėčių ir su greitom kombinacijom“, – 15min sakė „Žalgirio“ dublerių treneris.

Arūno Kisieliaus nuotr./„Žalgiris-B“ – „Šilutė“
Arūno Kisieliaus nuotr./„Žalgiris-B“ – „Šilutė“

V.Sabaliausko teigimu, „Šilutė“ pirmajame kėlinyje, kol turėjo daugiau jėgų, bandė ir atakuoti, tiesa, antrajame, kai energijos buvo mažiau, į gynybą taip greitai nesugrįždavo.

„Bet žinot, rezultatas jau buvo didelis. Kita vertus, ne visi pagrindinės sudėties „Šilutės“ žaidėjai galėjo atvykti. Nežinau, kokia pas juos situacija viduje“, – kalbėjo V.Sabaliauskas.

Paklaustas, ar nenustebino „Šilutės“ kapitono E.Lukoševičiaus sprendimas savo noru pasitraukti iš rungtynių dar pirmajame kėlinyje, žalgiriečių treneris aiškino, kad šis epizodas įvyko kitoje aikštės pusėje: „Galvojau, kad gal trauma buvo ar kažkas. Nebuvo nei replikų, nei komentarų. Nežinau, kas tarp jų įvyko.“

LFF pradėjo tyrimą, vadovai žada griežtas sankcijas

Lietuvos futbolo federacija 15min patvirtino pradėjusi tyrimą dėl šių rungtynių. Atstovas spaudai Aivaras Dočkus sakė, kad „raudono signalo“ iš futbolo lažybas stebinčio „Sportradar“ nebuvo gauta.

Tačiau to net nereikia, kad būtų pradėtas tyrimas. Tam užtenka ir neigiamos reakcijos žiniasklaidoje ar net socialiniuose tinkluose.

A.Dočkus patvirtino, kad tyrimas bus didelis, teks apklausti liudininkus, galbūt bus prašoma ir išsamesnių „Sportradar“ kompanijos duomenų.

Arūno Kisieliaus nuotr./„Žalgiris-B“ – „Šilutė“
Arūno Kisieliaus nuotr./„Žalgiris-B“ – „Šilutė“

VšĮ „Šilutės sportas“ direktorius D.Gricevičius patikino, kad, jei bus nustatyta, jog žaidėjai elgėsi nešvariai, klubui teks prisiimti visas numatytas sankcijas.

„Jei tokie faktai, neduok Dieve, išlįs, tada lėks galvos. Aišku, ir klubas gali sankcijų sulaukt“, – 15min sakė direktorius.

Jis pridūrė, kad neginčytų ir komandos dalyvavimo turnyre apribojimo. „Sportas yra sportas, o ne nesąmonės kažkokios. Nesiginsiu. Jei bus įrodyta ir bus kabliukų, jei bus išsiaiškinta, kas, tada sutinku ir kad klubą baustų, ir žaidėjus, ir tuos žmones, kurie susiję“, – ryžtingai kalbėjo D.Gricevičius.

Jam antrino ir „Šilutės“ futbolo klubui vadovaujantis R.Taršauskas. Paklaustas, ką jo manymu reikėtų daryti, jei įtarimai pasitvirtintų, vyras kalbėjo: „Visus metam lauk. Net minties kitos – jie negalėtų dalyvauti klubo rungtynėse.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius