-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš išvyką į Angliją avarinės sąlygos E.Jankausko nebaugina: „Galbūt šis mačas pakeis gyvenimus“

Simpatiškai praėjusiais metais pasaulio čempionato atrankoje patriukšmavusi Lietuvos rinktinė slapta tikisi nustebinti ir atrankos grupės favoritę Angliją. Pirmadienio rytą Edgaro Jankausko kariauna išvyko į Čekiją, kur trečiadienį turės vienintelę rimtą repeticiją prieš savaitės pabaigoje įvyksiantį kol kas sunkiausią egzaminą – akistatą su Anglijos rinktine legendiniame Londono „Wembley“ stadione.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / 15min koliažas

Repeticija – su čekais

Komandos vairą iš Igorio Pankratjevo perėmęs vilnietis jau pirmaisiais savo darbo metais nuveikė milžinišką darbą ir net turėdamas ribotą žaidėjų pasirinkimą grąžino šalies futbolo sirgaliams viltį, kad lietuviai gali įveikti ne tik Europos futbolo nykštukus.

Dvikovose su slovėnais ir škotais pergalės išslydo tik pačiose rungtynių pabaigose. Jei Fortūna būtų šypsojusi labiau, E.Jankausko vyrai dabar būtų įsitaisę antroje turnyro lentelės vietoje.

Tiesa, joje lietuviai buvo ir prieš kol kas paskutinę atrankos akistatą Trnavoje, tačiau vangiai atrankos ciklą pradėję slovakai skambiai pradėjo plauti savo mundurą, suplėšydami lietuvius į skutus – 4:0.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Drebančiais keliais pirmą sykį į „Wembley“ žengę lietuviai šiemet žada kitokį žaidimą

Kad ir kas nutiko 2016-aisiais, E.Jankauskas žvalgytis atgal nenori ir šiuos metus pradeda nuo naujo lapo.

Skirtingai nei praėjusiais metais, šį kartą svarbiausius egzaminus lietuviai laikys ne metų pabaigoje, bet jiems prasidedant.

Galima neabejoti, kad mačas su anglais legendiniame „Wembley“ stadione bus tas tikrasis lakmuso popierėlis, leisiantis pažiūrėti, ko iš tiesų vyrai su Vyčiu ant širdžių yra verti.

Sekmadienį Lietuvos futbolininkai pradėjo rinktis Vilniuje. Keli jų (Artūras Žulpa, Arvydas Novikovas, Fiodoras Černychas, Mindaugas Grigaravičius ir A lygoje rungtyniaujantys žaidėjai) prie komandos prisijungė tiesiai oro uoste ankstyvą pirmadienio rytą. Dauguma narių atvyks tiesiai į Čekiją.

Trečiadienį kukliame šios šalies Ūsčio prie Labės miesto stadione E.Jankausko vyrai sužais draugiškas kontrolines rungtynes su Čekijos rinktine.

Tą patį vakarą būsimi mūsų varžovai anglai repetuos žaisdami su dar aukštesnio kalibro priešininku – pasaulio čempione Vokietija.

Po rungtynių mūsiškiai liks Čekijoje ir toliau treniruosis šioje šalyje. Į Londoną lietuviai atskris tik penktadienį ir Anglijos sostinėje turės vos vieną treniruotę, rungtynių išvakarėse „Wembley“ stadione.

Yra greičiai, yra technika – daug kitų savybių, pagal kurias atsiliekame, tačiau yra ir viena, kuria tikrai nesame prastesni. Tai charakteris. Atkaklumas ir kovingumas kartais neįmanomus dalykus padaro įmanomais. Galbūt šios rungtynės pakeis kai kurių žaidėjų gyvenimus.

„Šiose rungtynėse bus daugiau visko. Daugiau, galbūt net dvigubai, dvikovų, nei mūsų žaidėjai yra įpratę. Bus daugiau greičio, reikės greičiau mąstyti, greičiau žiūrėti, greičiau galvas sukinėti. Žaisime su komanda, kurios visi žaidėjai žaidžia stipriausioje lygoje pasaulyje. Tokios rungtynės, be abejo, parodo tikrąjį tavo pajėgumą, tavo galimybes adaptuotis prie pasikeitusių sąlygų. Nieko nuostabaus, jei kuris nors žaidėjas atrodys per lėtas. Tiesiog nebūtų normalu, jei mūsų žaidėjai būtų greitesni už varžovus.

Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad mes pralaimėjome rungtynes dar joms neprasidėjus. Toks mačas yra puiki galimybė parodyti, kad tu gali daugiau. Yra greičiai, yra technika – daug kitų savybių, pagal kurias atsiliekame, tačiau yra ir viena, kuria tikrai nesame prastesni. Tai charakteris. Atkaklumas ir kovingumas kartais neįmanomus dalykus padaro įmanomais. Galbūt šios rungtynės pakeis kai kurių žaidėjų gyvenimus“, – sekmadienio akistatos nuotaikomis gyveno E.Jankauskas.

Sauliaus Čirbos/LFF nuotr./Lietuvos futbolo rinktinė
Sauliaus Čirbos/LFF nuotr./Lietuvos futbolo rinktinė

Išretėjo gynėjų gretos

Praėjusiais metais ketverias atrankos rungtynes E.Jankauskas panaudojo vos 17 futbolininkų, iš kurių trys (Deivydas Matulevičius, Mindaugas Grigaravičius bei Manfredas Ruzgis) kartu sudėjus težaidė vos 64 minutes.

Pernelyg kardinaliai keisti sudėties treneris nėra linkęs ir dabar. Tiesa, kai kuriuos pakeitimus bus priverstas atlikti dėl futbolininkų diskvalifikacijų ir traumų.

Ypač rimtą galvosūkį E.Jankauskui teks sukti formuojant gynėjų liniją. Abu pagrindiniai vidurio gynėjai Londone ekipai padėti negalės. Lenkijoje rungtyniaujančiam Edvinui Girdvainiui likus keliolikai dienų iki mačo su anglais buvo pradurtas inkstas. Su juo gynėjų porą sudaręs Georgas Freidgeimas yra diskvalifikuotas dėl surinktų geltonų kortelių.

„Žiūrėsime, kas šį kartą žais gynybos viduryje. Dar turime keturis gynėjus, iš jų ir formuosim vidurio gynėjų porą, – paslapties neatskleidė treneris. – Tačiau mes turime ir daugiau galvosūkių, kuriuos privalėsime spręsti. Tačiau tikiu, kad rasime tokį sprendimą, kuris rungtynių dieną bus pats teisingiausias.“

Komandoje šį kartą nebus ir pernai nuolat į rinktinę kviestų Deivido Česnauskio, Karolio Chveduko bei Jungtinėse Valstijose rungtyniaujančio Vytauto Andriuškevičiaus, vis dar sunkią kelio traumą besigydančio Luko Spalvio.

Kalbėdamas su anglų žurnalistais sakiau, jog būčiau laimingas, jei mano problemos būtų tokios, kokias turi anglai

„Prieš kiekvienas rungtynes mes turime vienokių ar kitokių problemų, kurios tiesiogiai lemia mūsų pasirengimą. Turime nemažai galvosūkių ir esame priversti žiūrėti į artimiausius rezervus. Situacija yra tokia, tačiau didelių problemų dėl to nekeliame. Pažiūrėjus iš kitos pusės, tai yra puiki galimybę patikrinti kitus žaidėjus ir suteikti jiems galimybę. Kas gali žinoti, gal avarinės sąlygos mums atskleis naujus vardus, kurie gali žaisti aukštesniame lygyje“, – samprotavo E.Jankauskas.

Čekijoje treneris dės pamatus sekmadieniui, tad žada kai kuriuos žaidėjus patausoti.

„Čekijoje rungtynės bus draugiškos, kur keitimai nebus ribojami. Stengsimės sumažinti krūvį prieš pagrindines rungtynes“, – žadėjo treneris.

Nemažai problemų dėl traumų prieš sekmadienio turi ir Anglijos rinktinė, tačiau, E.Jankausko manymu, lyginti abiejų komandų rūpesčius, būtų klaidinga.

„Žinau, kad jie taip pat turi rūpesčių, tačiau kalbėdamas su anglų žurnalistais sakiau, jog būčiau laimingas, jei mano problemos būtų tokios, kokias turi anglai. Jie neturės traumuotų Wayne'o Rooney, Harry Kane'o, nepakviestas Theo Walcottas. Tačiau jei būtų reikalas, jie turbūt galėtų suformuoti ir antrąją tokio paties pajėgumo komandą, o gal net ir trečią“, – kalbėjo strategas.

F grupė
1. Anglija 4 3 1 0 6:0 10
2. Slovėnija 4 2 2 0 4:2 8
3. Slovakija 4 2 0 2 7:2 6
4. Lietuva 4 1 2 1 5:7 5
5. Škotija 4 1 1 2 6:8 4
6. Malta 4 0 0 4 1:10 0

Statistika nedėkinga

Žvelgiant iš istorinės perspektyvos, tiek čekus, tiek anglus galėtume laikyti labai neparankiais priešininkais.

Susirėmimas su anglais praėjusiame atrankos cikle į Europos čempionatą Prancūzijoje baigėsi visišku I.Pankratjevo komandos fiasko.

Londone lietuviai buvo sumušti 4:0, o Vilniuje net ir ne stipriausia sudėtimi anglai iškovojo pergalę 3:0.

Paklaustas, ar anglų ekipa smarkiai pasikeitė per dvejus metus, kai „Wembley“ stadione „Trys liūtai“ užriaumojo keturiais „sausais“ įvarčiais, E.Jankauskas tarp tuometinio anglų stratego Roy'aus Hodgsono ir dabartinio Garetho Southgate'o brėžė aiškią paralelę.

„Bet kuris treneris, kuris dirba su šia komanda adaptuojasi prie britiško braižo. Istoriškai anglų futbolas paremtas kova, žaidimu kraštais, agresyviais žaidėjų įkirtimais į baudos aikštelę, perdavimais iš kraštų. Sakyčiau, kad nuo to laiko nelabai daug kas ir pasikeitė“, – kalbėjo strategas.

Su čekais mūsiškiai iki šiol žaidė šešis kartus ir pralaimėjo penkis mačus. Tiesa, kartą Lietuva čekus nustebino ypač nemaloniai.

„Scanpix“ nuotr./Darvydas Šernas
„Scanpix“ nuotr./Darvydas Šernas

2010-ųjų rugsėjį Raimondo Žutauto treniruojama komanda patiesė čekus jų pačių aikštėje 1:0. Šaltas dušas Europos čempionato atrankos pradžioje kaip reikiant atvėsino čekų žvaigždžių galvas, tačiau vėliau viskas stojo į vietas. Čekija prasibrovė į finalinį turnyrą Lenkijoje ir Ukrainoje, o lietuviai grupėje tašku aplenkė tik Lichtenšteiną.

Tų rungtynių didvyris Darvydas Šernas ir šį kartą buvo pakviestas į nacionalinę komandą. Po nesėkmingo periodo į didįjį futbolą grįžti mėginantis puolėjas E.Jankausko kvietimo sulaukė pirmą kartą, o paskutinį kartą rinktinės marškinėlius vilkėjo prieš ketverius metus, kai dar atstovavo turkų „Gaziantepspor“.

Tiesa, į Čekiją jis taip ir neišvyko. Ketvirtadienį Vilniaus „Žalgirio“ narys patyrė traumą A lygos rungtynėse, tad vietoj jo paskutinę akimirką iškviestas „Jonavos“ saugas Tautvydas Eliošius.

Be jo, pirmą kartą į savo vadovaujamą komandą E.Jankauskas pakvietė ir buvusį rinktinės kapitoną Tadą Kijanską. 31-erių metų gynėjas pastaruoju metu nuolat rungtyniavo Brno „Zbrojovka“ pagrindinėse sudėtyje, tad išretėjus gretoms, rinktinės strategas kaipmat atsigręžė į patyrusį žaidėją.

Lietuvos rinktinės sudėtis
P Žaidėjas Amžius Rungtynės Įvarčiai Klubas
V Ernestas Šetkus 31 12 0 Netherlands „ADO Den Haag“
V Edvinas Gertmonas 20 1 0 France „Stade Rennais“
V Emilijus Zubas 26 9 0 Israel Tel Avivo „Bnei Yehuda“
G Arūnas Klimavičius 34 42 3 Lithuania „Trakai“
G Egidijus Vaitkūnas 28 30 0 Lithuania Vilniaus „Žalgiris“
G Vaidas Slavickas 31 12 0 Lithuania Marijampolės „Sūduva“
G Linas Klimavičius 27 9 0 Lithuania Vilniaus „Žalgiris“
G Tadas Kijanskas 31 43 1 Czech Republic Brno „Zbrojovka“
G Tomas Mikuckis 34 17 0 Russia Chabarovsko SKA
G Valdemaras Borovskis 32 16 0 Lithuania „Trakai“
G Rolandas Baravykas 21 3 0 Lithuania Vilniaus „Žalgiris“
S Vytautas Lukša 32 26 0 Lithuania Vilniaus „Žalgiris“
S Simonas Paulius 25 2 0 Latvia „Ventspils“
S Mantas Kuklys 29 19 0 Lithuania Vilniaus „Žalgiris“
S Vykintas Slivka 21 16 1 Italy „Ascoli“
S Arvydas Novikovas 26 34 4 Poland Balstogės „Jagiellonia“
S Artūras Žulpa 26 21 0 Kazakhstan Kostanajaus „Tobol“
S Mindaugas Grigaravičius 24 3 0 Latvia „Jelgava“
S Ovidijus Verbickas 23 1 0 Lithuania Marijampolės „Sūduva“
S Tautvydas Eliošius 25 1 0 Lithuania „Jonava“
P Fiodoras Černychas (K) 25 30 8 Poland Balstogės „Jagiellonia“
P Nerijus Valskis 29 11 1 Israel Tel Avivo „Bnei Yehuda“
P Deivydas Matulevičius 27 30 5 Belgium „Royal Mouscron“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius