-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš San Marino mėgėjus traiškiusios „Sūduvos“ volą – dar nepramušta siena

Tai, kas turėjo įvykti, įvyko. Marijampolės „Sūduva“ antradienio vakarą nesunkiai pačiupo kelialapį į UEFA Europos lygos atrankos trečiąjį etapą, namuose tarsi volu pervažiuodama mėgėjus iš San Marino – 5:0. Visą darbą Lietuvos čempionai buvo padarę jau prieš savaitę, kai į „Tre Penne“ vartus irgi pasiuntė penkis „sausus“ kamuolius. Antradienį beliko mėgautis žaidimu ir akies krašteliu dirsčioti į Tel Avivą, kur ietis kryžiavo būsimi suvalkiečių oponentai.
Andro Švrljuga
Marijampolės „Sūduva“ / Sauliaus Čirbos nuotr.

Vienas rekordas krito, kitas – suspurdėjo

Penkis įvarčius šį sezoną A lygos čempionai įmušė jau trečią kartą. Be dvikovos prieš savaitę San Marine, tiek pat A lygos pirmajame rate gavo ir Klaipėdos „Atlantas“ (5:0).

„Tre Penne“ klubo logotipą puošia San Marino simbolio Titano kalno viršukalnės su trimis įtvirtinimo bokštais, tačiau antradienio gaivų vakarą pro tamsiai mėlynus marškinėlius vilkėjusios komandos vartus pūtė stiprus suvalkietiškas skersvėjis.

Nors iš San Marino „Sūduva“ parsivežė daugiau nei užtikrintą pergalę, Vladimiras Čeburinas išliko ištikimas sau ir ištesėjo mačo išvakarėse duotą pažadą – gerbti priešininką.

Į aikštę Kazachstano specialistas leido tuos pačius vienuolika futbolininkų, kurie pradėjo mačą prieš savaitę, o šis vienuoliktukas kaipmat pradėjo į „Tre Penne“ vartus siųsti vieną kamuolį po kito.

„Viskas vyko pagal planą, – ramiai po mačo kalbėjo „Sūduvos“ strategas V.Čeburinas. – Rungtynių uždavinius pasiekėme, smagu, kad nesustojome, iki pat rungtynių pabaigos stengėmės ir įvarčiais džiuginome žiūrovus.“

Antradienio dvikova buvo puiki galimybė padaryti ir keletą naujų įrašų Lietuvos futbolo istorijos metraščiuose.

Pergalė bendru rezultatu 10:0 – didžiausia Lietuvos klubinio futbolo istorijoje. Dešimt įmuštų įvarčių į vieno priešininko vartus – taip pat.

„Man smagu, kad mano komanda kuria istoriją – tiek įveikdama vieną Europos taurių etapą po kito, tiek mušdama dešimt įvarčių. Džiaugiuosi, kad net ir po tokio rezultatyvaus pirmo mačo nemačiau savo auklėtinių veiduose jokio atsipalaidavimo“, – šypsojosi strategas.

Lietuvos klubų „grobiai“
Metai Turnyras Komanda Varžovas Bendras rezultatas
2019 Europos lyga „Sūduva“ „Tre Penne“ (San Marinas) 10:0 (5:0, 5:0)
1994 Europos taurių laimėtojų taurė „Žalgiris“ „Barry Town“ (Velsas) 7:0 (1:0, 6:0)
2015 Europos lyga „Trakai“ „HB Torshavn“ (Farerų salos) 7:1 (3:0, 4:1)
2005 Čempionų lyga „FBK Kaunas“ „HB Torshavn“ (Fererų salos) 8:2 (4:2, 4:0)
2009 Europos lyga „Vėtra“ „Grevenmacher“ (Liuksemburgas) 6:0 (3:0, 3:0)

„Arvi“ arenoje kaip reikiant susvyravo ir dar vienas istorinis pasiekimas.

Iki šiol stambiausią pergalę viename mače Europos taurių varžybose mūsiškiai buvo užfiksavę 1994-ųjų rugpjūčio 25-ąją. Tuometinio Europos taurių laimėtojų taurės turnyro preliminariame etape Vilniaus „Žalgiris“ su tokiomis pavardėmis kaip Edgaras Jankauskas, Darius Maciulevičius, Donatas Vencevičius net 6:0 namuose sutriuškino Velso „Barry Town“.

Šiais metais abu kartus suvalkiečiai buvo per žingsnį nuo šio rezultato pakartojimo.

Neperžengiamas barjeras?

Trečiajame Europos lygos atrankos etape suvalkiečių lauks kelionė į Tel Avivą ir „Maccabi“ barjeras.

Pastaroji ekipa antradienį neatsilaikė prieš Klužo CFR ekipą ir baigė pasirodymą Čempionų lygos atrankoje. Prieš savaitę rumunai namuose buvo nugalėję 1:0. Atsakomoji akistata „Maccabi“ tvirtovėje baigėsi taikiai – 2:2.

„Sūduva“ bus jau trečiasis Lietuvos klubas, kuris laikys šios istorinės Izraelio komandos egzaminą. Iki šiol hebrajiškas riešutas mūsų šalies atstovams buvo neįkandamas.

Mariaus Vizbaro /Paulius Golubickas
Mariaus Vizbaro /Paulius Golubickas

1999-aisiais UEFA taurės kvalifikaciniame etape „FBK Kaunas“ svečiuose nusileido 1:3, o namuose pasiekto revanšo 2:1 nepakako.

Po dvejų metų to pačio turnyro atrankoje „Maccabi“ jau kovėsi su Vilniaus „Žalgiriu“ ir nepaliko sostinės ekipai jokių šansų – 6:0 ir 1:0.

Istoriškai Izraelio klubai mūsų ekipoms yra ypač nepalankūs priešininkai, kurių lietuviai nesugebėjo perlipti niekada.

Panevėžio „Ekranas“ 2011-aisiais Europos lygos trečiajame atrankos etape neperžengė Tel Avivo „Hapoel“ barjero. Vėlyvas Manto Samusiovo įvartis namų mače buvo įpūtęs aukštaičiams nemažai vilčių (1:0), tačiau visos jos kaip kamparas išgaravo ekipoms persikėlus į Tel Avivą – 0:4.

Arčiausiai tikslo 1997-aisiais buvo Vilniaus „Žalgiris“. Europos taurių laimėtojų turnyro burtai Eugenijaus Riabovo vyrus buvo suvedę su Beer Ševos „Hapoel“. Mačas sostinėje baigėsi be įvarčių. Tokius pačius skaičius švieslentė rodė ir sužaidus 90 minučių Beer Ševoje. Pratęsimo pradžioje Nerijaus Radžiaus įvartis žalgiriečius stipriai priartino prie kito etapo, tačiau būsimos Izraelio futbolo žvaigždės Yossi Benayouno realizuotas baudinys bei Sharono Hanono Bouhniko įvartis sugriovė visas vilčių pilis.

Lietuvos ir Izraelio klubų akistatos Europoje
Metai Turnyras Klubas Varžovas Rezultatai
1997 Europos taurių laimėtojų taurė „Žalgiris“ Beer Ševos „Hapoel“ 0:0 (n), 1:2 (i, p.p.)
1999 UEFA taurė „FBK Kaunas“ Tel Avivo „Maccabi“ 1:3 (i), 2:1(n)
2001 UEFA taurė „Žalgiris“ Tel Avivo „Maccabi“ 0:6(i), 0:1(n)
2011 Europos lyga „Ekranas“ Tel Avivo „Hapoel“ 1:0 (n), 0:4 (i)

Taigi norint žengti toliau, „Sūduvai“ Lietuvos futbolo metraštį teks papildyti naujais įrašais. Antradienio vakarą tą pavyko padaryti, o ar pavyks dar kartą, pamatysime po dviejų savaičių.

„Žinome, kokio kalibro varžovas mūsų laukia, bet „Crvena zvezda“ irgi buvo labai solidus priešininkas. Tiesiog norėtųsi dar kartą „Sūduvos“ metraščius papuošti gražiu nauju įrašu“, – šypsojosi V.Čeburinas.

Pirmoji dvikova rugpjūčio 8 d. vyks Tel Avive, atsakomasis mačas Marijampolėje – rugpjūčio 15 d. 20 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius