Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smurto protrūkis A lygoje: policijos reakcijos pasigedusi LFF žada griežtas sankcijas

Lietuvos futbolo sezonas dar tik prasidėjo, bet aistros liejasi per kraštus. Tiesa, ne aikštėse, o šalia jų. Šeštadienį vykęs A lygos mačas Telšiuose tarp vietos „Džiugo“ ir Vilniaus „Žalgirio“ buvo nutrauktas 79-ąją minutę, kai į aikštę įsiveržę sostinės klubo fanų grupuotės „Pietų IV“ atstovai ėmė kumščiais auklėti vietos aistruolius. Lietuvos futbolo federacija pirmadienį priėmė saliamonišką sprendimą ir komandas įpareigojo rungtynes užbaigti trečiadienį be žiūrovų. LFF generalinio sekretoriaus Edgaro Stankevičiaus teigimu, netrukus abu klubai sulauks ir kur kas skaudesnių kirčių.
LFF žada rimtas sankcijas
LFF žada rimtas sankcijas / 15min koliažas

A lygos čempionams užtikrintai pirmaujant 4:1, nesantaikos kibirkštis įskėlė „Pietų IV“ užtraukta skanduotė prieš Vladimirą Putiną.

Į ją kažkuris šeimininkų sirgalius atsakė replika, jog „čia karo nėra“.

To ir tereikėjo.

Keli vilniečiai kaipmat paliko savo sektorių, žengė į aikštę ir pro ją bandė įsiveržti į žemaičių tribūną. Šalia aikštės, o netrukus ir joje prasidėjo masinės muštynės, kurių sustabdyti nesugebėjo nei kuklios apsaugos pajėgos, nei abiejų komandų žaidėjai, nei ašarinės dujos.

Arbitras Mindaugas Jackus sušvilpė ir nusprendė nutraukti rungtynes.

Abu klubai mikliai sukurpė savo oficialias pozicijas, kaltindami varžovų stovyklas.

Pirmieji tai padarė telšiškiai.

„Šeštadienio rungtynėse prieš Vilniaus „Žalgirį“ įvyko futbolo nepuošiantis incidentas.

Iki rungtynių tarp Telšių „Džiugo“ ir Vilniaus „Žalgirio“ pabaigos likus mažiau nei 15 min. Vilniaus „Žalgirio“ sirgalių grupė „Pietų IV“ stadione sukėlė riaušes užpuldami „Džiugo“ sirgalių bendruomenės narius.

Abiejų pusių sirgaliams apsikeitus replikomis, du itin agresyviai nusiteikę Vilniaus „Žalgirio“ sirgaliai, palikę svečių tribūną, prisiartino prie kitų žiūrovų stadione bei pradėjo konfliktą. Netrukus stadione kilo masinės riaušės, o į rungtynes susirinkę telšiškiai buvo atakuojami ne tik kumščiais, bet ir ašarinėmis dujomis (tai patvirtinančias nuotraukas „Džiugas“ jau pateikė teisėsaugos institucijoms). Kartu atkreipiame dėmesį, jog, kaip ir matosi rungtynių įraše, „Pietų IV“ atstovai riaušes pradėjo ties centrine tribūna, t. y. toli nuo svečių tribūnos, kur grupuotė buvo visų rungtynių metu, bet visiškai šalia centrinėje tribūnoje rungtynes visuomet stebinčių vaikų, moterų bei vyresnio amžiaus žiūrovų.

Protu nesuprantami „Žalgirio“ sirgalių veiksmai buvo pristabdyti apsaugos darbuotojų.

Apmaudu, jog Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai po išpuolio plojimais pagerbė „Pietų IV“ tribūną, kuri vos prieš akimirką sukėlė riaušes bei smurtavo prieš žiūrovus.

Kartu pastebime, jog viešojoje erdvėje aktyviai skleidžiamas naratyvas, neva dėl kilusių riaušių kalti vietiniai sirgaliai, nepalaikę ar oponavę „Pietų IV“ skanduotei. Nors „Džiugas“ jokiais būdais nėra susietas su savo sirgaliais ar atskiromis jų grupėmis, pareiškiame, jog „Džiugas“ nuo pat pradžios smerkė Rusijos nusikalstamą invaziją į Ukrainą, o „Džiugo“ sirgalių bendruomenė itin aktyviai padeda tiek prieglobstį Telšiuose radusiems ukrainiečiams, tiek organizuoja ir renka į Ukrainą siunčiamą humanitarinę pagalbą. Be to, Klubas ir sirgalių bendruomenės nariai palaiko glaudžius ryšius ir padeda buvusiems „Džiugo“ nariams bei jų šeimoms iš Ukrainos, kurių dalis šiuo metu taip pat yra Lietuvoje. Taigi, viešojoje erdvėje skleidžiamą naratyvą laikome tik gynybine versija, ciniškai prisidengiant karu Ukrainoje, siekiant pateisinti alkoholio ar kitų priežasčių išprovokuotą smurto protrūkį Telšiuose susirinkusių sirgalių atžvilgiu.

Nors anksčiau namų rungtynės su Vilniaus „Žalgiriu“ vykdavo sklandžiai bei, Klubo žiniomis, abiejų komandų sirgaliai palaikė draugiškus santykius, pažymime, jog ateityje Vilniaus „Žalgirio“ sirgaliai nebus laukiami ir įleidžiami į Telšių stadionus.

Kaip ir minėta, Telšių „Džiugas“ teisėsaugos institucijoms jau pateikė visą surinktą medžiagą (įskaitant įvykių epicentre buvusių žiūrovų užfiksuotus vaizdus) bei tikisi, jog bus atliktas išsamus ir objektyvus tyrimas, kurio metu bus nustatyti ir atsakomybėn patraukti visi vandalai, sukėlę riaušes rungtynių metu.

Visos skanduotės netenka prasmės, jeigu elgiamasi taip, kaip tas, prieš kurį skanduojama“, – savo versiją dėstė „Džiugo“ klubas.

„Žalgirio“ klubo versija buvo kitokia.

„Balandžio 9 d. Telšiuose vykusios rungtynės tarp vietos FK „Džiugo“ ir FK „Žalgirio“ komandų buvo nutrauktos anksčiau laiko dėl šalia aikštės kilusių neramumų tarp žiūrovų.

FK „Žalgiris“ (toliau taip pat įvardijamas kaip Klubas) komandai pirmaujant rezultatu 4:1 žaidimas buvo sustabdytas ir nebuvo pratęstas.

Klubas apgailestauja, jog futbolas, kaip žaidimas, gražus akiai komandų sportinis varžymasis po šių rungtynių nuėjo į antrą planą.

Pabrėžtina, jog mūsų Klubas kategoriškai nepritaria, nepateisina ir smerkia įvykusius smurto protrūkius, o savo veikloje nuolat atlieka prevenciją, siekiant užkardyti smurto apraiškas futbolo stadionuose ar už jo ribų, ragina bei skatina kilusius konfliktus ar nesutarimus spręsti taikiu būdu ir dialogu.

Žemiau išdėstyta informacija, įvertinus vaizdo medžiagą ir incidentų liudininkų pasakojimus, pateikiama ne teisinant kuriuos nors veiksmus, o su tikslu padėti susidaryti visą, aiškesnį vaizdą apie minėtus įvykius, paneigti viešoje erdvėje pateikiamą tikrovės neatitinkančią ar tendencingą informaciją.

Klubo požiūriu, aistruolių palaikymas yra svarbi ir neatskiriama futbolo dalis. Visgi tenka apgailestauti, jog per kelias dešimtis kasmet sužaidžiamų rungtynių pasitaiko ir vienetinių atvejų, kuomet taikios konkurencijos ribos tarp žiūrovų, komandų gerbėjų smarkiai peržengiamos.

Kalbant apie konkretų atvejį, klubo žiniomis, jokių išankstinių intencijų, galimų ženklų apie neramumus prieš rungtynes nebuvo, netgi priešingai – aktyviausi „Žalgirio“ ir „Džiugo“ aistruoliai palaiko draugiškus santykius, prieš šeštadienio rungtynes aistruolių grupių atstovai tarpusavyje ir su klubų atstovais bendravo geranoriškai.

Deja, taikias nuotaikas aptemdė konkrečių pavienių asmenų provokacijos: atsakant į „Žalgirio“ aistruolių antiputinišką skanduotę svečių tribūnos link pasiųsti įžeidžiami gestai ir replikos, tarp kurių buvo ir karą Ukrainoje neigianti replika („Karo nėra“). Šios provokacijos pakurstė nesantaiką tarp žiūrovų, ir vertintinos kaip nusikalstamos: LR valstybinės institucijos neseniai pabrėžė, jog gali būti pritaikyta baudžiamoji atsakomybė tiems, kurie viešai neigia prieš Ukrainą vykdomą karą, pateisina Rusijos vykdomą agresiją. Tikimės, jog FK „Džiugas“ informaciją apie tokius asmenis, kuriuos identifikuoti nėra sudėtinga, perduos teisėsaugos institucijoms. Mūsų nuomone, toks precedentas padėtų užkardyti galimus panašius atvejus ateityje.

Vertinant bendrą tvarką ir saugumą stadione, pagal LFF varžybų nuostatus, už tai rungtynių vietoje stadione atsakingas priimantis (namų) klubas (šiuo atveju FK „Džiugas“), jis saugumo planą turi suderinti ir su policija.

FK „Žalgirio“ nuomone, išvengti rimtesnių incidentų šiose rungtynėse buvo įmanoma, tačiau juos lėmė kelios pagrindinės priežastys ir aplinkybės. Pirmiausia, minėtos provokacijos, vėliau sekę neadekvatūs, agresyvūs veiksmai iš abiejų konflikte dalyvavusių pusių, taip pat tokio lygio rungtynėms netinkama, aikštyno infrastruktūra (per mažai atskirti svečių ir aistruolių sektoriai, žiūrovų bei dalyvių srautai ir kt.), nepakankamos tvarką bei saugumą stadione užtikrinančios pajėgos (tarp kurių nebuvo ir policijos pareigūnų) ar jų kompetencijos stoka, dėl kurios galimai buvo neatlikti ar netinkamai atlikti veiksmai siekiant konfliktų prevencijos, galimai netinkamai panaudotos specialiosios priemonės.

Visos paminėtos ir kitos aplinkybės ne tik nesustabdė neramumų, bet tam tikrais atvejais galimai net paskatino tolimesnę konflikto eskalaciją, taip pat galėjo prisidėti prie to, jog nukentėjo ne tik žiūrovai, bet ir rungtynių dalyviai.

Apmaudu, jog šioje visoms pusėms nemalonioje situacijoje, kurioje komandų, žaidėjai, personalas stengėsi nuraminti aistras, nesusitvardė FK „Džiugo“ komandos treneris Marius Šluta, kuris įžeidžiamais rusiškais keiksmažodžiais pasisakė FK „Žalgirio“ oficialių asmenų atžvilgiu, taip pat interviu po rungtynių paskleidė, FK „Žalgirio“ vertinimu, tikrovės neatitinkančią informaciją apie komandos trenerį. Dėl šių neetiškų FK „Džiugo“ trenerio veiksmų (kurių pasitaikė ir praėjusį sezoną) bus kreiptąsi į LFF Drausmės komitetą.

Atsižvelgiant į išdėstytas aplinkybes, FK „Žalgiris“ kviečia susilaikyti nuo vienpusių ir ne visa informacija paremtų konflikto vertinimų, tolimesnės neapykantos abiejų pusių atžvilgiu skleidimo.

Klubas įvykusią situaciją aptarė su aistruolių atstovais, kurie pripažino, jog smurtas yra nederamas elgesys, taip pat patikino ieškosiantys sprendimų, kaip užkirsti kelią netinkamai reakcijai į provokacijas.

Klubas tikisi, jog minėti incidentai bus ištirti išsamiai ir visapusiškai, yra pasiruošęs pateikti turimą medžiagą, talkinti siekiant surasti sprendimų, kaip tokių incidentų išvengti ateityje.

FK „Žalgiris“ pasisako už taiką, sąžiningą žaidimą ir garbingą elgesį aikštėje bei už jos ribų“, – rašoma „Žalgirio“ pranešime.

„Pietų IV“ savo paskyroje feisbuke veiksmus Telšiuose sarkastiškai pavadino specialia operacija.

„Užduotis – devatnikuoti Telšių Ateities progimnazijos centrinę tribūną. Operacija vykdyta greitai ir netikėtai. Buvo suduotas staigus smūgis putinizmo gerbėjams, tačiau čia pat išlindo į situaciją neįsigilinusių kovotojų grupuotė.

Užvirė batalija su jais. Viskas ėjo pagal planą. Nuostolių nebuvo iki tol, kol buvo panaudotas Ženevos konvencijas pažeidžiantis cheminis ginklas – dujos.

Kadangi cheminis ginklas naudotas ir prieš su spec. operacija nieko bendro neturėjusius futbolininkus bei teisėjus, rungtynės buvo nutrauktos.

Kitaip tariant, chuilo ir Telšiuose chuilo“, – rašė „Pietų IV“.

Savo versiją išdėstė ir „Pietų IV“ lyderis Ingvaras Butautas. Feisbuke ilgametis „Žalgirio“ fanas tikino bandęs išskirti abi sukonfliktavusias puses.

Visgi vaizdo įraše matyti, kaip tas pats I.Butautas irgi mosuoja kumščiais bei kartą užvožia vienam telšiškiui.

Pirmadienį LFF išleido pranešimą, kuriame teigiama, jog abi komandos trečiadienį privalės tuščiame stadione užbaigti rungtynes tomis pačiomis sudėtimis, kuriomis žaidė iki kylant konfliktui.

Visgi kur kas griežtesnes sankcijas federacija žada paskirti artimiausiu metu.

15min kalbintas LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius tikino, kad vietos tolerancijai šioje istorijoje – nėra.

„Federacijos pozicija bus ganėtinai griežta. Drausminis komitetas viską įvertins ir pritaikys sankcijas. Susirinkome teisėjų ir inspektoriaus vertinimus, klubų pozicijas, vaizdo medžiagą, bendravome su rungtynių metu dirbusiais pareigūnais. LFF griežtai smerkia tokius dalykus“, – 15min tikino E.Stankevičius.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius

Generalinis sekretorius neslėpė, jog federacija su nerimu žvelgia į tai, kad nesantaikos židiniai Lietuvos futbolo aikštėse įsiplieskia vis dažniau.

Galima tik prisiminti, kad kovo pabaigoje konfliktas kilo ir per Pirmos lygos rungtynes Kaune, kur vietos „Be1“ komanda susitiko su Alytaus „Dainava“.

Rungtynių pabaigoje Kauno komandai pelnius įvartį, į aikštę išbėgo keletas Alytaus komandos sirgalių, o kilusį konfliktą turėjo stabdyti į aikštę išėję policijos bei apsaugos darbuotojai.

VIDEO: Incidentas Pirmos lygos rungtynėse Kaune (nuo 1:59:50 val.)

„Suprantame, kad šis periodas psichologiškai yra sunkus visiems. Pandemija ir karas Ukrainoje situaciją tik dar padaro jautresnę. Kita vertus, turime atsižvelgti ir į tai, kokiomis sąlygomis ir kokiuose stadionuose šaltuoju metų laiku šie konfliktai kilo. Tiek futbolo akademijos aikštėje Kaune, tiek Telšių „Ateities“ progimnazijos stadione, kur A lygos rungtynės vyksta padarius išimtį, užtikrinti saugumą yra labai sudėtinga. Dėl to taip ir nutinka“, – rankomis skėsčiojo E.Stankevičius.

Paklaustas, koks galėtų būti sprendimas, kad panašių smurto proveržių pavyktų išvengti, LFF vadovas siūlė gana kategorišką variantą.

„Mano manymu, sprendimas galėtų būti paprastas – prie dabartinių klimato sąlygų šaltuoju metų laiku A lygos rungtynės turėtų vykti vos keliose aikštėse, keliuose miestuose, kur infrastruktūra yra normali ir būtų galima užtikrinti saugumą. Telšių pavyzdys tik puikiai išryškino problemas: nebuvo nei tinkamos apsaugos, nei policijos. To tik ir tereikėjo. Žinoma, netoleruoju organizuoto grupės išsišokimo, bet išvaryti žmonių iš stadiono irgi negalime. Jei apsauga būtų atlikusi savo darbą, nemanau, kad konfliktas būtų taip įsiplieskęs. Visgi, jei žiūrovai gali vaikščioti kur panorėję ir netrukdomai nueiti pas vieną ar kitą komandą, tai yra keista. Tada ir turim tokią situaciją. Akivaizdu, kad klubai tinkamai nepasiruošia rungtynėms. Norime priversti klubus, kad jie bendrautų tarpusavyje, stebėtų ir skautintų situaciją bei būtų pasiruošę“, – savo poziciją dėstė E.Stankevičius.

LFF generalinio sekretoriaus teigimu, visos varžybų pravedimo taisyklės yra aiškiai nurodytos reglamente, tačiau po muštynių Kaune ir Telšiuose akivaizdu, kad šis rinkinys turi būt peržiūrėtas ir įvertintas iš naujo.

„Reglamente viskas yra konkrečiai numatyta, tačiau, kai žaidžiame tokiomis sąlygomis ir tokiu laikotarpiu, akivaizdu, kad tų keturių nurodytų apsaugos darbuotojų situacijai suvaldyti nepakanka. Tai buvo precedentas, po kurio privalome žiūrėti, kaip panašių dalykų turėtume išvengti ateityje“, – kalbėjo E.Stankevičius.

LFF generalinis sekretorius incidento Žemaitijoje metu pasigedo ir policijos pareigūnų aktyvesnių veiksmų.

„Nemanau, kad Vilniaus fanai būtų ėmęsi tokių veiksmų, jei savo darbą tinkamai būtų atlikę policijos pareigūnai. Taisyklėse aiškiai numatyta, kad rungtynės negali startuoti be policijos, greitosios ir gaisrinės automobilių. Mano žiniomis, policijos ekipažas Telšiuose buvo, bet ne tinkamoje vietoje ir netinkamu laiku, kad sureaguotų“, – kalbėjo E.Stankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius