Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

„Sūduvos“ tykantis varžovas iš Izraelio – pasikeitęs, bet menantis praeities šūvius

Marijampolės „Sūduvos“ sirgaliai puikiai mena praėjusios vasaros sensaciją, kuomet Lietuvos čempionai identiškais rezultatais 2:1 Tel Avive ir Suvalkijos sostinėje palaužė „Maccabi“ vyrus. Burtai lėmė, kad šios komandos šiemet susitinka Čempionų lygos atrankoje, bet per metus nutekėjo daug vandens. 15min primena, kas vyko pernai, ir pasakoja, kokių Izraelio čempionų reikėtų tikėtis „Hikvision“ stadione trečiadienio vakarą.
Europos lyga: Sūduva - Tel Avivo Maccabi
Europos lyga: Sūduva - Tel Avivo Maccabi / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Saldi, bet jau istorija

Kai prieš metus burtai suvedė „Sūduvą“ su „Maccabi“ trečiajame Europos lygos atrankos etape, daug kas nuleido galvas ir tikėjosi, kad marijampoliečiai bent duos garbingą kovą futbolo galiūnui iš Izraelio.

Tačiau viltis sužibo po pirmojo mūšio Tel Avive, kuomet Semiro Kerlos įvartis galva ir Eligijaus Jankausko sėkmingas kojos kyštelėjimas lėmė „Sūduvos“ pergalę 2:1.

Prieš atsakomąjį mūšį Marijampolėje kilo milžiniškas ažiotažas, bilietai tirpo it sniegas pavasarį, laisvų vietų stadione buvo vos keletas – visi laukė dar vieno Europos grando skalpo. Ir sulaukė.

Iš pradžių Mihretas Topčagičius 12-ąją minutę, o tada Andro Švrljuga 44-ąją po dviejų rikošetų ir sėkmingai atšokusių kamuolių bei Fortūnos šypsnio išvedė „Sūduvą“ į priekį.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Europos lyga: Sūduva - Tel Avivo Maccabi
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Europos lyga: Sūduva - Tel Avivo Maccabi

Nors atakavo tą vakarą Suvalkijoje „Maccabi“.

Tie du marijampoliečių įvarčiai buvo ir vieninteliai smūgiai per visas 90 minučių ne tik į vartų plotą, bet ir apskritai link jų. O svečiai iš Tel Avivo ir virpstą bučiavo, ir S.Kerla kamuolį nuo linijos mušė, ir iš kelių metrų svečiai į vartus nesugebėjo pataikyti.

VIDEO: Sūduva - Maccabi 2:1 (highlights)

Jei susumuosime abiejų rungtynių komandų bandymus, tai gausime tokią statistiką: „Maccabi“ iš viso atliko 32 smūgius, „Sūduva“ – 9.

Marijampolė tą rugpjūčio 15-sios vakarą triumfavo. Ir nors prisiminti malonu, į Lietuvą vakar nusileido jau kiek kitokia „Maccabi“ komanda.

Kitas vedlys

Turbūt nereikia priminti, kad pačioje rungtynių Marijampolėje pabaigoje susikibo „Sūduvai“ tuo metu dar vadovavęs Vladimiras Čeburinas ir „Maccabi“ treneris Vladimiras Ivičius.

Tada „Sūduvos“ kamuolių berniukas nenorėjo atiduoti žaidimo įrankio „Maccabi“ žaidėjams. Tai virto masiniu susistumdymu, į kurį įsivėlė ir V.Čeburinas.

„Gal jūsų nacionaliniame čempionate tai normalu? Jeigu pas mus taip vyktų, būtų iškart nubausti klubo darbuotojai. Aš to nesu matęs gyvenime. Negana to, mano žaidėjui kelią užstojo treneris Čeburinas. Ar jo darbas yra atakuoti mano žaidėjus? Jis neleido pasiimti kamuolio“, – niršo V.Ivičius tada po susitikimo Marijampolėje.

nuotr. Sauliaus Čirbos/Vladimiras Ivičius
nuotr. Sauliaus Čirbos/Vladimiras Ivičius

Jei vis dar treniruotų „Maccabi“ komandą, serbas neabejotinai siektų daug ką įrodyti Marijampolėje šį vakarą, bet dvejus metus Tel Avive praleidęs specialistas išvyko į Angliją, kur stos prie „Watford“ ekipos vairo.

Izraelio čempionai naująjį savo vairininką pristatė visai neseniai – lygiai prieš dvi savaites ir juo tapo Georgios Donis.

„Scanpix“ nuotr./Georgios Donis
„Scanpix“ nuotr./Georgios Donis

Frankfurte gimęs ir iki šešerių metų augęs 50-metis graikas daug metų (1988-1996) atstovavo Atėnų „Panathinaikos“ klubui, vėliau žaidė trijose Anglijos komandose, o futbolininko karjerą baigė 2000-siais.

Trenerio kelią jis pradėjo „Ilisiakos“ klube Graikijoje, vėliau keitė klubus tėvynėje, 2015-2017 metais vadovavo keletui klubų Saudo Arabijoje, o tuomet vėl patraukė į sau artimesnius kraštus.

Prieš atvykdamas į „Maccabi“ G.Donis dvejus metus treniravo širdyje giliausią pėdsaką palikusį PAO klubą. Tiesa, ten kilo daug nesutarimų tarp specialisto ir Graikijos klubo vadovų, o labiausiai – valdybos nario Giannio Alafouzo, dėl to strategas nusprendė palikti Atėnus.

Beje, Tel Avive vos keletą savaičių esantis G.Donis jau spėjo iškovoti ir titulą – „Maccabi“ praėjusį šeštadienį laimėjo „Toto“ taurę, kurios finale 2:0 įveikė Sachnino „Ihoud Bnei“ futbolininkus.

Ir nors prie Izraelio čempionų vairo naujasis strategas stojo visai neseniai, jis yra puikiai informuotas apie tai, kas prieš metus nutiko tose dviejose rungtynėse su „Sūduva“.

„Tikiuosi sunkių rungtynių, žinau, kas nutiko praėjusiais metais. Aš ir mano štabas bei komanda gerbiame visus varžovus, juos išanalizavome. Manau, kad turime būti labai disciplinuoti, koncentruotis ir kautis dėl bilieto į kitą etapą“, – prieš mačą Marijampolėje sakė G.Donis.

Branduolys liko – ir jis piktas

„Maccabi“ vyrai prieš metus Marijampolę paliko itin pikti dėl nusisukusios Fortūnos, o nemaža tų nelaimėlių dalis bus Suvalkijoje ir šiandien.

Ta minėjo ir su 15min kalbėjęs A.Švrljuga: „Jie kažkiek pasikeitė, tačiau pagrindiniai žaidėjai liko. Negaliu pažadėti, kad 10 tų pačių vaikinų bus aikštėje.“

Pirmajame Čempionų lygos atrankos etape Tel Avivo futbolininkai užtikrintai 2:0 palaužė „Riga“ ekipą iš Latvijos. Kadangi laiko eksperimentams šiame turnyre nėra, galima žvilgtelėti į „Maccabi“ sudėtį pernai Marijampolėje ir prieš savaitę Tel Avive.

Aštuoni praėjusiais metais nuo „Sūduvos“ nudegę žaidėjai prieš savaitę Rygos žygį Čempionų lygoje užbaigė vos prasidėjusį.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Europos lyga: Sūduva - Tel Avivo Maccabi
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Europos lyga: Sūduva - Tel Avivo Maccabi

Tiesa, „Maccabi“ neturės didžiausio savo talento aikštėje. Yonatanas Cohenas pernai mače Marijampolėje užsidirbo raudoną kortelę, dėl to turėjo praleisti ir pirmąsias šių metų Čempionų lygos rungtynes.

Daugiausiai iš visos Tel Avivo ekipos – net 2,4 mln. eurų – vertinamas puolėjas būtų galėjęs įrodyti, iš kokio molio yra drėbtas, tačiau Y.Coheną sustabdė kaklo trauma ir Marijampolėje šio 24-rių futbolininko neišvysime.

Nebus ir dar kelių žaidėjų kovoje su „Sūduva“. Eyalas Golasa liko Izraelyje, nes Anapilin iškeliavo jo tėtis. Vidurio gynėjas Shaharas Pivenas, praėjusiais metais žaidęs Marijampolėje, yra patyręs traumą, susižeidęs taip pat ir krašto puolėjas Matanas Hozezas.

Prieš kelionę į Lietuvą nutiko ir kuriozinė situacija, kuri gali liūdnai baigtis 20-mečiui puolėjui Eduardo Guerrero. Jaunuolis sugebėjo pramiegoti, nespėjo į komandos autobusą ir antradienį į oro uostą skubėjo taksi automobiliu. Dar ir oro uoste keli klubo atstovai buvo priversti laukti miegaliaus, kuriam gresia bausmė – Izraelio žiniasklaidos teigimu, treneris gali palikti E.Guerrero ant suolo.

Tačiau Lietuvoje lankysis pernai nelaimėliu tapęs ir iš kelių metrų į vartus nepataikęs Nickas Blackmanas, kuris į „Riga“ vartus prieš savaitę įštampavo du 11 metrų baudinius. Pats puolėjas neseniai pasakojo, kad yra užsidegęs ir nori įrodyti, ką geba, ne tik sau, bet ir „Maccabi“ sirgaliams. Būtent jam daugiausiai dėmesio prieš trečiadienio mūšį skyrė ir Izraelio žiniasklaida.

Lankysis čia ir daugiau pernai skaudžiai nudegusių Izraelio čempionų. Ir jie visi sieks patvirtinti, jog „Sūduvos“ istorijoje nugulęs triumfas buvo tik atsitiktinumas.

Jei žvelgsime į tai, kas parašyta juodu ant balto, tai „Maccabi“ futbolininkų vertė (19,48 mln.) yra keturiskart didesnė nei „Sūduvos“ (4,88 mln.), tačiau Lietuvos čempionai jau pernai įrodė, kad aikštėje rezultato siekia ne sutartyse esantys nuliai. Ar sūduviams antrus metus pavyks tėkšti antausį galiūnams iš Izraelio, pamatysime jau šiandien, 19 valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje