Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tikslus įvardijęs „Žalgiris“ pristatė biudžetą ir aiškino komplektacijos niuansus

Praėjusiais metais Lietuvos futbolo čempionų karūną praradęs Vilniaus „Žalgiris“ išrikiavo pajėgas. Tradiciniame sezono pristatymo renginyje klubo vadovė Vilma Venslovaitienė pristatė biudžetą ir plačiai komentavo komandos komplektavimo subtilybes.

Rekordinio, Konferencijų lygos grupių etapu pažymėto 2022-ųjų sezono „Žalgirio" pajamos siekė 5 mln. 106 tūkst. eurų, tačiau dabar ši suma sumažėjo iki 4,1 mln.

nuotr. stopkadras/„Žalgirio“ sąnaudų grafikas
nuotr. stopkadras/„Žalgirio“ sąnaudų grafikas

Prieš metus, dar nenujausdama, koks košmariškas sezonas laukia klubo, V.Venslovaitienė buvo pateikusi du biudžeto variantus. Pesimistiniu atveju, „Žalgirio“ piniginėje turėjo būti apie 3,5 mln. eurų. Optimistiniu atveju, patekus į Europos lygos grupes, kapšas būtų pūtęsis net iki 7,1 mln.

Ir nors nei UEFA turnyrų grupių etapai, nei A lygos titulas nebuvo pasiekti 2023-siais, „Žalgirio“ planuojamas biudžetas keisis nedaug.

Pesimistiniu atveju, vicečempionų piniginėje bus 3,4 mln. eurų, optimistiniu – 7,6 mln.

nuotr. stopkadras/„Žalgirio“ planuojamas biudžetas
nuotr. stopkadras/„Žalgirio“ planuojamas biudžetas

Vilniaus komanda vis dar turi skolų. Lyginant su praėjusiais metais jos nesumažėjo nė euru ir siekia 475 tūkst. eurų.

nuotr. stopkadras/Vilniaus „Žalgirio“ skolos
nuotr. stopkadras/Vilniaus „Žalgirio“ skolos

Po avarija virtusio sezono smarkiai pasikeitė „Žalgirio“ sudėtis. Komandoje neliko Mathiaso Oyewusi, Arvydo Novikovo, Petaro Mamičiaus, Mario Paveličiaus, Nassimo Hnido, Kipro Kažukolovo, Nicolaso Gorobsovo, Donato Kazlausko.

„Žalgirio“ sudėties pokyčiai

  • Komandoje liko: Edvinas Gertmonas, Joelis Bopesu, Gustas Mikelaitis, Jurijus Kendyšas, Martynas Šetkus, Yukiyoshi Karashima, Ovidijus Verbickas, Adama Fofana, Paulius Golubickas, Liviu Antalis, Romualdas Jansonas.
  • Atvyko: Joris Moutachy (Njoro „Chamois“), Myroslavas Mazuras („Ostersunds“), Younnas Zahary („Mezokovesd Zsory“), Giedrius Matulevičius (Kauno rajono „Hegelmann“), Nikola Petkovičius (Murska Sobotos „Mura“), Nemanja Mihajlovičius (Bania Lukos „Borac“), Meinardas Mikulėnas (Marijampolės „Sūduva“).
  • Išvyko: Tomislavas Duka (Mostaro „Velež“), Petaras Mamičius (Klužo CFR), Saulius Mikoliūnas (baigė karjerą), Mario Paveličius, Nassimas Hnidas (Muharako „Al Muharraq“), Kevinas Bukusu, Kipras Kažukolovas („Astana“), Stipe Vučuras, Nicolasas Gorobsovas („Panevėžys“), Abdoulas Doumbia, Matas Vareika (Kauno rajono „Hegelmann“), Kajus Bička (Vilniaus rajono „TransINVEST“), Arvydas Novikovas (Stambulo „Tuzlaspor“), Gustas Jarusevičius (Vilniaus rajono „TransINVEST“), Marko Miličkovičius (Bekabado „Metallurg“), Donatas Kazlauskas (FA „Šiauliai“), Leonardo Vaca, Mathiasas Oyewusi („Valenciennes“).

O ir kviečiantis žaidėjus ne viskas klojosi pagal planą.

Štai Nardiną Mulahusejnovičių „Žalgiris“ ir pristatė, ir su juo atsisveikino tą pačią dieną, kilus pasipiktinimui, jog žaidėjas karo metu vyko žaisti į Rusiją ir tai vadino „žingsniu pirmyn“ karjeroje.

„Tai buvo paprasta situacija. Man paskambino, pasakė, kad važiuoja į „Kauno Žalgirį“ žaidėjas rašytis, mūsų laikas buvo 2 valandos. Jis atvažiavo čia. Juk ir spaudoje rašė, kad „Kauno Žalgiris“ su juo sutartį pasirašė, ne mes. Atvažiavus čia, natūralu, kad yra gero lygio žaidėjas... Jis gavo pasiūlymą ir išvažiavo. Tačiau taip, vertybinis aspektas buvo pražiūrėtas“, – pripažino V.Venslovaitienė.

Gynėjas iš Vokietijos Kevinas Bukusu prie komandos prisijungė vasario 2-ąją, o jau vasario 20-ąją informuota, jog su futbolininku atsisveikinama.

„Ieškojome mokyklos ir žmonių, – apie komplektaciją kalbėjo V.Venslovaitienė. – Turėjome ne po vieną pokalbį, tai užtruko be galo daug. Prieš tris dienas ištryniau visus atidarytus langus, peržiūrėta virš 2000, kalbėta su daugiau nei 100 žaidėjų.

Daug atsisakėme, nes netiko rekomendacijos, nė vienas čia nepateko su netinkamomis rekomendacijomis.

Visų pirma, svarbiausia yra vertybių sistema. Suprantame, kad žaidėjai daro rezultatą, jie turi suprasti, kas yra klubas, rūbinė, taktika. Be šito mes niekur nenueisime. Buvo ieškomi žmonės, asmenybės. Buvo pajungti žaidėjai buvę, esantys, treneriai, klubų savininkai.

Darėme klaidas, bet šiais metais buvo pozicija paprasta – normalu daryti klaidas, nenormalu jų netaisyti. Kai nuaidi švilpukas – tada jau per vėlu kažką taisyti.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilma Venslovaitienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilma Venslovaitienė

„Žalgirio“ direktorė žadėjo ir greitą papildymą.

„Šiandien atvažiuoja vienas žaidėjas, rytoj atvažiuoja dar vienas, kurio užtruko vizos tvarkymas, jis išnuomotas jau prieš mėnesį. Yra vizinis režimas, kuris užtrunka ne dieną ir ne dvi. Trečias žaidėjas atvyksta sekmadienį. O dar du pokalbius turime iškart po šio renginio – su vienu žaidėju, kuris buvo mūsų pagrindinis taikinys“, – dėstė sostinės klubo galva.

Paklausta, kokiu pažymiu vertintų komandos komplektaciją, V.Venslovaitienė nesikuklino.

„Nuveiktus darbus vertinčiau 10. Jūs nežinote užkulisių, rezultatą pamatysime vėliau. Niekur nevėluojam, nieko nepraleidome. Per Supertaurės rungtynes girdėjau, kad ir „Panevėžys“ dar ieško vidurio gynėjo, suprantame, kad ir su jais konkuruojame. Agentai sako, kad „Panevėžys siūlo 8-10 tūkstančių, aš sakau, kad netikiu, džiaugiuosi už juos. Tokių pinigų nesiūlėme ir nesiūlysime artimiausiu metu“, – teigė „Žalgirio“ direktorė.

nuotr. fkzalgiris.lt/Vladimiras Čeburinas, Giedrius Matulevičius ir Vilma Venslovaitienė
nuotr. fkzalgiris.lt/Vladimiras Čeburinas, Giedrius Matulevičius ir Vilma Venslovaitienė

Ji įvardino ir sezono tikslą.

„Plėstis nėra daug ko. Viskas visiems aišku – būti geriausiems. Dirbsime, jau dirbame. Tikslai nesikeičia ir nesikeis“, – sakė V.Venslovaitienė.

Treneris Vladimiras Čeburinas dėstė, jog pasiruošimas sezonui, lyginant su ankstesniais metais, keičiasi nedaug.

nuotr. fkzalgiris.lt/Giedrius Matulevičius ir Vladimiras Čeburinas
nuotr. fkzalgiris.lt/Giedrius Matulevičius ir Vladimiras Čeburinas

„Labai didelių pakeitimų pasiruošime nebuvo, tiesa, tam tikros korekcijos, atsižvelgiant į praėjusius metus, padarytos. Pradėjome pasirengimą jau lapkričio pabaigoje, nes žinojome, kad akademija priklauso klubui. Noriu padėkoti akademijos treneriams, kurie buvo atviri ir padėjo susipažinti su jaunaisiais futbolininkais. Daug dėmesio kreipėme į tai, kad turime žiūrėti į akademijos vaikus, kad jie turėtų gerą treniruočių procesą, tobulėtų ir vėliau žengtų į pirmą komandą“, – kalbėjo kazachas.

Treneris taip pat buvo klausiamas apie sezono tikslus.

„Šiandien mūsų komandoje nemažai naujienų – kapitonas, vicekapitonai. Yra nauji žmonės, kurie atėjo ir kurie dar ateis, tačiau „Žalgirio“ strategija ir politika vienoda visad – pergalė kiekvieneriose rungtynėse. Tai, ką praradome pernai“, – tikino V.Čeburinas.

Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr./Vladimiras Čeburinas
Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr./Vladimiras Čeburinas

Trenerio iš Kazachstano buvo klausiama, kokiomis kalbomis jis bendrauja su žaidėjais.

„Truputį angliškai, truputį japoniškai, – juokėsi V.Čeburinas. – Svarbiausia, kad mes suprantame vienas kitą.“

Pirmąsias sezono rungtynes „Žalgiris“ žais sekmadienį – išvykoje laukia Alytaus „Dainavos“ iššūkis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius