-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vėl Gibraltarą palaužusi rinktinė išliko C divizione ir uždirbo rekordinę premiją

Antrą sykį minimalia persvara Gibraltaro futbolininkus įveikusi Lietuvos rinktinė įvykdė užduotį – išliko UEFA Tautų lygos C divizione.

Toks pasiekimas Lietuvos futbolo federacijai uždirbo 0,5 mln. eurų, o patiems futbolininkams – rekordinę 50 tūkst. eurų premiją.

Pavasarišką antradienio vakarą Dariaus ir Girėno stadione Kaune – palaikomi apie 6,5 tūkst. tautiečių, dalies iš jų netgi pusnuogių – Edgaro Jankausko auklėtiniai laimėjo 1:0 (0:0).

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edgaro Jankausko džiaugsmas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edgaro Jankausko džiaugsmas

Vienintelį įvartį antrojo kėlinio pradžioje po nuostabaus Pijaus Širvio perdavimo iš gilumos mušė kapitonas Fedoras Černychas (50 min.), meistriškai permetęs Gibraltaro vartininką iš aštraus kampo.

32-ejų puolėjui, šiemet persikėlusiam rungtyniauti į Indiją, tai buvo 15-asis įvartis Lietuvos rinktinėje. Iki visų laikų rekordo, priklausančio Tomui Danilevičiui (19 įv.), trūksta nebe tiek ir daug.

Išlikę C divizione mūsiškiai jau žino ir būsimus varžovus Tautų lygoje. Rudenį žaisime vienoje grupėje su Rumunija, Kipru ir Kosovu.

Nors futbolo nykštukus nugalėti vėl pavyko tik minimalia persvara, tačiau lietuviai buvo akivaizdžiai geresnė komanda aikštėje, kontroliavusi kamuolį, tempą ir pavojingas atakas.

Gibraltarui per du mačus nieko grėsmingo sukurti taip ir nepavyko. Tuo metu lietuviai, priešingai, įmušė mažiau nei nusipelnė.

Lietuva – Gibraltaras 1:0 (0:0)

  • Kamuolio kontrolė: 67-33 proc.
  • Smūgiai į vartus: 27-4
  • Vartų plotą: 9-0
  • Kampiniai: 10-1
  • Tikėtini įvarčiai (xG): 2.29-0.11

Rungtynių eiga

90+4 min. Viskas! Aidi finalinis švilpukas, lietuviai išlieka C divizione.

90+2 min. Paskutinis keitimas – D.Romanovskis vietoje V.Slivkos.

90 min. Pridedamos 4 minutės.

87 min. M.Vareika debiutuoja Lietuvos rinktinėje. Jis keičia plojimais išlydimą vienintelį įvartį pelniusį kapitoną F.Černychą.

85 min. A.Dolžnikovo greitis kelia problemų Gibraltaro gynybai, bet smūgiai skrieja šalia vartų arba į vartininką.

78 min. Geras G.Gineičio perdavimas nuo kampinio gairelės, bet F.Černycho bandymas smūgiuoti galva skrieja virš vartų...

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Lietuviai į varžovų vartų plotą pataikė 9 sykius, Gibraltaras – nė sykio
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Lietuviai į varžovų vartų plotą pataikė 9 sykius, Gibraltaras – nė sykio

74 min. Gibraltaras į aikštę meta 17-metį Jamesą Scanloną, priklausantį „Manchester United“ futbolo sistemai.

73 min. Dar du E.Jankausko keitimai: P.Širvys ir G.Paulauskas sėda ant suolo, į aikštę žengia A.Dolžnikovas ir M.Beneta.

68 min. Graži lietuvių ataka. Dabar jau G.Gineitis aikštės viduryje prarita kamuolį varžovui tarp kojų, J.Lasickas praleidžia kamuolį F.Černychui, šis skersuoja į baudos aikštelę, kur J.Lasickas pataiko į tinklą. Bėda tik, kad iš išorės.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Varžovų gynyba prieš Gytį Paulauską
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Varžovų gynyba prieš Gytį Paulauską

64 min. Išradingas 42-ejų L.Casciaro epizodas – prasimeta kamuolį V.Slivkai tarp kojų, o Gibraltaras kiek užtrunka lietuvių aikštės pusėje, tiesa, be pavojingo atakos tęsinio.

59 min. Gibraltaras imasi pokyčių. Į aikštę žengia 42-ejų puolėjas policininkas Lee Casciaro ir 36-erių gynėjas kalėjimo prižiūrėtojas Josephas Chipolina.

53 min. Lietuviai nusiramina, J.Lasickas klaidina varžovus, atrita kamuolį F.Černychui, kuris šauna į vartus, bet Gibraltarą gelbėja vartininkas.

50 min. PAGALIAU! Nuostabus tolimas P.Širvio perdavimas, supjaustantis Gibraltaro gynybą ir F.Černychas iš aštraus kampo perkelia varžovų vartų sargą. 15-asis kapitono įvartis rinktinėje. Iki visų laikų rekordo, priklausančio Tomui Danilevičiui (19 įv.), trūksta nebe tiek ir daug.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Fiodoras Černychas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Fiodoras Černychas

46 min. Keitimas iš karto po pertraukos: K.Kažukolovas žengia į aikštę vietoje geltoną kortelę pirmajame kėlinyje užsidirbusio E.Utkaus.

Nors lietuviai žaidžia aktyviau ir kokybiškiau nei išvykoje, rezultatas švieslentėje nesikeičia. Vieną įvartį įmušęs Gibraltaras rungtynes perkeltų į pratęsimą.

Pirmas kėlinys

Rungtynių statistika po pirmo kėlinio

  • Kamuolio kontrolė: 69-31 proc.
  • Smūgiai į vartus: 15-3
  • Vartų plotą: 5-0
  • Tikėtini įvarčiai (xG): 0,95-0.09

45 min. Teisėjas iš Kroatijos laiko neprideda. Pirmas kėlinys baigiasi be įvarčių.

41 min. Kokia proga A.Kučiui! Smūgis iš vos kelių metrų, bet Gibraltarą gelbėja vartininkas. Lietuvių spaudimas didėja.

39 min. F.Černychas gražiai klaidina varžovus jų baudos aikštelėje... Nepavyksta tik smūgis kaire koja – kamuolys skrieja aukštai virš vartų.

32 min. Puikus G.Gineičio perdavimas iš krašto. Deja, A.Kučys į vartus šįkart nepataiko, bet E.Jankauskui patinka toks vaizdas – rinktinės treneris ploja šalia aikštės.

25 min. Proga V.Slivkai! Deja, smūgis – tiesiai į vartininką ir šis atmuša kamuolį kojomis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Fedoro Černycho smūgis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Fedoro Černycho smūgis

18 min. J.Lasickas tolimais kamuolio įmetimais iš užribio stengiasi kurti pavojų prie varžovų vartų, bet Gibraltaras, kaip ir pirmajame mače, patikimai ginasi nuo lietuvių standartinių situacijų.

8 min. Kieto žaidimo šalininkas E.Utkus verčia varžovą ir yra baudžiamas pirmąja geltona kortele.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Lietuvos futbolo rinktinės sirgaliai
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Lietuvos futbolo rinktinės sirgaliai

7 min. SKERSINIS!! F.Černychas vėl griebiasi už galvos... Galingas rinktinės kapitono šūvis kaire koja, bet kamuolys trenkiasi į skersinį ir grįžta į aikštę...

5 min. Lietuviai perima kontrolę ir perkelia žaidimą į Gibraltaro aikštės pusę. Tiesa, pavojingų atakų suregzti kol kas nepavyksta.

1 min. Rungtynės prasideda! Gibraltaras drąsiai iš karto metasi į puolimą ir užsidirba standartinę situaciją, kuria patys ir nepasinaudoja, galiausiai sužaisdami ranka lietuvių baudos aikštelėje.

Priverstinis keitimas dar prieš rungtynes. Arvydas Novikovas susižeidė per apšilimą, jį keičia Paulius Golubickas.

Startinės sudėtys

Lyginant su pirmuoju maču, E.Jankauskas startinėje vienuolikėje atliko du keitimus. Dvi geltonas korteles pirmajame mače užsidirbusį ir dėl to suspenduotą Edviną Girdvainį keičia Gibraltare neregistruotas Rokas Lekiatas, o kol kas vienintelio įvarčio autorius 21-erių Armandas Kučys susitikimą pradeda vietoje Danielio Romanovskio.

Du keitimai ir Gibraltaro startinėje sudėtyje. Vienas, kaip ir lietuvių atveju – priverstinis: raudoną kortelę pirmajame mače užsidirbusį vartų sargą Dayle'ą Coleingą keičia Bradley Banda, kuris yra ir specialiųjų poreikių turinčių vaikų mokytojas.

Nuo pradžių šįkart taip pat žais 21-erių Evanas De Haro. 177 cm ūgio saugas yra atstovavęs ir Gibraltaro jaunių (iki 16 metų) krepšinio rinktinei.

Prieš rungtynes

Nors pirmąsias rungtynes ir laimėjo, mūsiškiai nebuvo patenkinti savo pasirodymu ir susikurtu minimaliu pranašumu prieš vieną prasčiausiai FIFA reitinge vertinamų pasaulio rinktinių.

Vos 32,7 tūkst. gyventojų turintis Gibraltaras reitinguojamas 201-as. Palyginimui, Lietuva yra 138-a.

Prieš atsakomąjį susitikimą E.Jankauskas ir jo auklėtiniai akcentavo varžovų provokacijas ir siekį jų išvengti.

Didžioji dalis Gibraltaro futbolininkų nėra šio žaidimo profesionalai – jie turi ir kitas profesijas: nuo muitininko iki kalėjimo prižiūrėtojo.

Suskaičiuota, kad išlikimo Tautų lygos C divizione kaina – apie 0,5 mln. eurų. Jei užduotis bus įvykdyta, šalies futbolo federacija rinktinei pažadėjo 50 tūkst. eurų premiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius