Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Žalgiris“ pradėjo trenerio paieškas: favoritai – užsieniečiai, bet yra ir lietuviškų variantų

Trejus pastaruosius metus į A lygos viršūnę sugrįžti nesugebantis Vilniaus „Žalgiris“ priverstas ieškoti naujų kelių. Šiemet sostinės klubui dar liko sužaisti du nieko nelemiančius mačus, tačiau jau dabar aišku, kad būsimas tarpsezonis į sidabrinio šalies prizininko būstinę Olimpiečių gatvėje Neries pakrantėje atplukdys nemenkas permainas.
Deividas Šemberas po susitikimo su José Couceiro
Deividas Šemberas / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Iki A lygos sezono finišo lieka mažiau nei savaitė ir rungtynės su Klaipėdos „Atlantu“ ir Marijampolės „Sūduva“. Būtent tiek laiko komandai dar vadovaus ir Portugalijos specialistas Joao Luisas Martinsas.

52-ejų metų treneris iš Europos čempionų šalies tapo savotišku gaisrininku, kai liepos mėnesį mįslingomis aplinkybėmis buvo išsiskirta su lenku Mareku Zubu, tačiau esminių žalgiriečių problemų buvęs Kauno „Stumbro“ vairininkas neišsprendė.

Nors „Žalgirio“ vadovai tikėjosi, kad šis sukrėtimas dar gali išgelbėti komandos šansus Europos lygoje, kai pirmosiose rungtynėse svečiuose 1:3 buvo nusileista Budapešto „Honved“, atsitiesti vilniečiai nesugebėjo, o galiausiai ir trečią kartą iš eilės pralaimėjo lenktynes dėl A lygos aukso Marijampolės „Sūduvai“.

Beje, nors J.L.Martinso pirmtakas M.Zubas, atsisveikindamas su „Žalgiriu“ abipusiu sutarimu, kalbėjo apie naujas karjeros perspektyvas, realybė pasirodė kitokia – lenkas darbo neturi iki šiol.

Prieš sezono pradžią naujasis „Žalgirio“ operacijų direktorius Deividas Šemberas ir klubo vykdomoji direktorė Vilma Venslovaitienė sutartinai tvirtino, jog komandos tikslas yra Lietuvoje laimėti visus tris įmanomus trofėjus.

nuotr. Elvio Žaldario /Budapešto „Honved“ – Vilniaus „Žalgiris“
nuotr. Elvio Žaldario /Budapešto „Honved“ – Vilniaus „Žalgiris“

Visgi paaiškėjo, kad „Sūduvos“ sukeltas žemės drebėjimas nebuvo atsitiktinis, o iš esmės pakeitė Lietuvos futbolo reljefą – pirmą kartą nuo 2010-ųjų „Žalgirio“ trofėjų lentyna liko tuščia, o visi trys laimikiai – Supertaurė, taurė ir A lygos titulas – nugulė Suvalkijos sostinėje.

Maža to, sezono pabaigoje „Žalgirio“ vadovybė buvo priversta raudonuoti iš gėdos, nes klubas akivaizdžiai pažeidinėjo A lygos taisykles.

Prie „Žalgirio“ vairo stovėjęs J.L.Martinsas neturėjo UEFA PRO licencijos, tad klubui „laikinai“ galėjo vadovauti tik du mėnesius.

Europoje lygos varžybose klubas iš šios padėties sukosi protokole įrašydamas tuo metu pajūryje atostogavusio „Žalgirio“ akademijos direktoriaus Žydrūno Grudzinsko pavardę, o iškapsėjus nustatytam terminui, nusprendė numoti į A lygos reglamentą ir LFF taisykles, nors buvo sulaukę raginimų ir įspėjimų spręsti susidariusią problemą.

Elvio Žaldario nuotr./Joao Martinsas
Elvio Žaldario nuotr./Joao Martinsas

A lygos lenktynes „Žalgiris“ baigė kirsdamas raudona spalva pažymėtus taisyklių kampus, bet vis tiek liko antras.

15min žiniomis, nusivylimu virtusio sezono rezultatai Vilniaus klubo vadovų netenkina ir su J.L.Martinsu keliai išsiskirs, kai nusileis A lygos sezono uždanga.

Portugalas klube neliks ir ateinantį sezoną neužims jokių pareigų, o „Žalgirio“ vadovai jau pradėjo naujo stratego paieškas.

Prieš šį sezoną klubą papildę D.Šemberas ir sporto direktorius Deividas Česnauskis darbuosis „Žalgiryje“ ir toliau. Būtent jie ir atsakingi už naujo vyriausiojo trenerio paieškas.

„Už trenerio paieškas yra atsakingas mūsų sporto departamentas, jei jį taip galima vadinti, kurį sudaro operacijų ir sporto direktoriai. Jiems taip pat padeda naujasis klubo valdybos narys Zurabas Cincadzė“, – 15min pasakojo V.Venslovaitienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilma Venslovaitienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilma Venslovaitienė

Mūsų portalo žiniomis, aktyvios trenerio paieškos vyksta jau daugiau nei dvi savaites. Susitikimų su konkrečiais kandidatais klubo atstovai dar neturėjo, tačiau nuolat vyksta kandidatų anketų atranka ir pokalbiai su jais pačiais ar jų atstovais.

D.Šembero ir D.Česnauskio filtrą praėjusius kandidatus vertins V.Venslovaitienė ir Z.Cincadzė, o naujo trenerio pavardę klubas tikisi paskelbti dar šiais metais.

„Vis dar laukiu pasiūlymų, tačiau netrukus pradėsime kviestis ir pirmuosius kandidatus. Mūsų tikslas – pristatyti naują trenerį, planuojamus biudžetus ir tikslus klubo valdybai iki gruodžio vidurio“, – teigė V.Venslovaitiėnė.

Klubo vadovė nenorėjo spekuliuoti, ar kitas treneris bus užsienietis, ar mūsų šalies specialistas.

15min šaltinių teigimu, kur kas didesnė tikimybė prie „Žalgirio“ vairo išvysti užsienio specialistą, tačiau rasti pajėgų trenerį iš kitos šalies yra nemenkas iššūkis, nes klubo biudžetas, niekaip nesugebant sugrįžti į A lygos viršūnę ir UEFA Čempionų lygą, kasmet traukiasi.

„Kaip ir kiekvieno sezono pabaigoje gauname nemažai pasiūlymų. Svarstome įvairius profilius. Nesinori padaryti praėjusio sezono klaidos, todėl šį kartą turime labai rimtai pažiūrėti į šį procesą. Šiemet turėjome pakeisti net tris trenerius – normalioje komandoje taip būti negali. Tai yra visiškas sudėties ir situacijos destabilizavimas. Vienas treneris ruošia komandą ir ją renka, kitas jai vadovauja, trečias gesina gaisrą ir dirba su pirmųjų dviejų palikimu. Norime, kad ši pozicija būtų žymiai pastovesnė ir nenorime prašauti“, – 15min kalbėjo D.Šemberas.

Operacijų direktoriaus teigimu, tarp svarstomų variantų yra trys lietuviškos pavardės, bet atskleisti jų D.Šemberas dar nenorėjo. Taip pat, jo teigimu, labai rimtai svarstomos 4–5 užsienio specialistų kandidatūros.

„Turime atsirinkę aštuonių trenerių ratą, su kuriais yra kalbamasi ir apie kuriuos diskutuojama. Šiuo metu vyksta žvalgybos darbai, o su kai kuriais specialistais ar jų atstovais jau pradėjome kontaktuoti“, – pasakojo D.Šemberas.

Jei teks žvalgytis į vietinį frontą, realiausia atrodo buvusio Lietuvos rinktinės trenerio Edgaro Jankausko kandidatūra. 44-erių metų vilnietis pats savo karjerą pradėjo sostinės komandoje, o nacionalinėje rinktinėje ne vienerius metus kartu žaidė su D.Šemberu ir D.Česnauskiu.

nuotr. Elvio Žaldario /Deividas Šemberas ir Deividas Česnauskis
nuotr. Elvio Žaldario /Deividas Šemberas ir Deividas Česnauskis

Kita galima pavardė – „Žalgirį“ jau anksčiau treniravęs Mindaugas Čepas. Šis specialistas šiuo metu vis dar stovi prie „Kauno Žalgirio“ vairo, tačiau šalies futbolo kuluaruose netyla kalbos, jog šios komandos vairą artimiausiu metu gali perimti legendinis Lietuvos futbolininkas Valdas Ivanauskas.

Jei taip nutiktų, M.Čepas galėtų atsidurti sostinės klubo vadovų radare. 41-erių metų treneris dirbo „Žalgiryje“ 2004–2013 metais, kai šis balansavo ant išnykimo ribos ir buvo vienas tų žmonių, kurie padėjo išsaugoti legendinį vardą šalies futbolo žemėlapyje.

„Mano venomis teka žaliai baltas kraujas“, – yra pasakęs M.Čepas, o šią frazę ir trenerio atvaizdą vis dar neretai galima pamatyti ant „Pietų IV“ sirgalių grupės plakatų.

utenosutenis.lt nuotr./Deividas Šemberas ir Mindaugas Čepas
utenosutenis.lt nuotr./Deividas Šemberas ir Mindaugas Čepas

Visgi M.Čepo kandidatūrą gana stipriai silpnina faktas, jog tarp trenerio ir V.Venslovaitienės jau kuris laikas yra perbėgusi juoda katė.

Tarp kitų įmanomų variantų galėtų būti Švedijos aukščiausios „Allsvenskan“ lygos klubą „Eskilstuna“ pastaruoju metu treniravęs Saulius Širmelis arba ilgametis „Žalgirio“ gynėjas ir buvęs kapitonas Andrius Skerla, bet pastarasis šiuo metu dirba Lietuvos nacionalinėje rinktinėje ir yra vyriausiojo trenerio Valdo Urbono asistentas.

Kita vertus, panašu, jog lietuvių trenerių kandidatūras „Žalgirio“ vadovybė svarstys tik tokiu atveju, jei nepavyks susitarti su pagrindiniais kandidatais iš užsienio.

Kad šiose paieškose favoritai yra užsieniečiai, liudija ir ta aplinkybė, jog į trenerio paieškas gana aktyviai yra įsijungęs ir kartvelas Z.Cincadzė.

D.Šembero teigimu, ruoštis naujam sezonui „Žalgiris“ pradės sausio 8-ąją.

„Iki to laiko treneris turės atlikti namų darbus, paruošti pasirengimo planą, norėsime apsitarti ir dėl komandos komplektavimo darbų. Norisi žinoti, kad jis toliau ves komandą į priekį, kuo greičiau“, – pasakojo D.Šemberas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius