Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Istorinė pergalė: Vilniaus „Žalgiris“ įveikė Jerevano „Pyunik“

Vilniaus „Žalgiris“ toliau rašo Lietuvos futbolo istoriją. Žvarbų rudens vakarą LFF stadione sostinėje Vladimiro Čeburino auklėtiniai ne tik mušė pirmąjį įvartį UEFA grupių turnyruose, bet ir šventė pirmąją Lietuvos futbolo klubo pergalę.

Lietuvos čempionai savo tvirtovėje 2:1 (2:0) pranoko stipriausią Armėnijos klubą Jerevano „Pyunik“.

Už istorinę pergalę žalgiriečiams atiteks ir solidi UEFA premija – papildomi 500 tūkst. eurų prie jau uždirbtų daugiau nei 3 mln. istoriniame šio sezono žygyje per Europą.

Drąsiai pirmajame kėlinyje žaidęs „Žalgiris“ diktavo savo sąlygas po puikių Fabieno Ouregos (23 min.) ir Renano Oliveiros (42 min.) smūgių.

Antrajame kėlinyje V.Čeburino auklėtiniai atsitraukė į gynybą, saugodami rezultatą ir pavojingai puldami kontratakose, bet išnaudoti nuostabių progų nepavyko, o pabaigoje laukė drama.

Teisėjas iš Albanijos Juxhinas Xhaja skyrė 11 m baudinį po Nemanja Ljubisavljevičiaus kontakto su varžovu baudos aikštelėje ir Aras Ozbilizas (77 min.) rezultatą sušvelnino.

„Žalgiris“ vėl susikūrė ne vieną puikią progą ir, nors jų paversti įvarčiais nebepavyko, šeimininkai galėjo šokti istorinį pergalės šokį.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Žalgirio“ džiaugsmas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Žalgirio“ džiaugsmas

Laimėjęs pirmą sykį H grupėje „Žalgiris“ (4 tšk.) atgaivino viltis patekti į kitą UEFA Konferencijų lygos etapą – atkrintamąsias, į kurias žengs tik dvi stipriausios grupės komandos.

Lietuvos čempionai vis dar užima 4 vietą grupėje, bet varžovai visai šalia – „Basel“ (7 tšk.), „Pyunik“ (6 tšk.) ir Bratislavos „Slovan“ (5 tšk.).

Kitas rungtynes Konferencijų lygoje „Žalgiris“ žais po dviejų savaičių, spalio 27-ąją, išvykoje su grupės lyderiu „Basel“.

Antras kėlinys

90+7 min. Viskas! Pergalė!!

90+5 min. Dar viena proga „Žalgiriui“! D.Kazlauskas smūgiuoja kulnu, bet „Pyunik“ gelbėja vartininkas.

90+4 min. R.Oliveira perima kamuolį iš varžovų, bet O.Buffas nepataiko į vartus iš nuostabios situacijos...

90 min. Kompensuojamos 5 minutės.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

87 min. „Žalgiris“ sėkmingai ginasi ir saugo rezultatą. Atsilaikyti lieka vos kelios minutės ir teisėjo pridėtas laikas.

77 min. 11 metrų baudinys į „Žalgirio“ vartus... Aukštas perdavimas iš krašto, varžovas, kovoje su N.Ljubisavljevičiumi, krenta baudos aikštelėje ir teisėjas iš Albanijos Juxhinas Xhaja skiria baudinį, kurį sėkmingai realizuoja Aras Ozbilizas. Laukia nerami rungtynių pabaiga.

66 min. „Žalgiris“ drebina skersinį. Dar viena puiki šeimininkų ataka, bet O.Buffas pataiko į vartų konstrukciją.

59 min. Dar viena itin pavojinga „Žalgirio“ ataka. M.Oyewusi smūgiuoja į vartus, bet „Pyunik“ gelbėja vartininkas...

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vladimiras Čeburinas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vladimiras Čeburinas

56 min. „Žalgiris“ stengiasi pavojingai kontratakuoti. J.Bopesu perduoda kamuolį, bet M.Oyewusi kamuolio nepasiekia, o R.Oliveira į vartus nepataiko.

48 min. Antrąjį kėlinį aktyviau pradeda „Pyunik“. Svečiai priversti rizikuoti, bet šeimininkai kol kas sėkmingai ginasi.

Pirmas kėlinys

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Žalgirio“ sirgaliai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Žalgirio“ sirgaliai

45+1 min. Nuostabus pirmasis kėlinys „Žalgiriui“ baigiasi. Šeimininkai dominavo ir pagal kamuolio kontrolę (60-40), ir pagal smūgius į vartus (9-6, 4-0 į vartų plotą).

44 min. Pavojingas „Pyunik“ baudos smūgis. Iki „Žalgirio“ vartų – apie 19 metrų, bet kamuolį blokuoja šeimininkų sienelė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Žalgirio“ džiaugsmas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Žalgirio“ džiaugsmas

42 min. Antras „Žalgirio“ įvartis! Ir kokia ataka! M.Oyewusi puikiai pakovoja dėl kamuolio, galva numeta jį R.Oliveirai, o šis kaire koja šauna tiksliai į vartų kampą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Renanas Oliveira muša įvartį
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Renanas Oliveira muša įvartį

38 min. Vaizdas aikštėje nesikeičia. „Žalgiris“, net ir įmušęs įvartį, stengiasi žaisti aktyviau, o „Pyunik“ – pavojingai kontratakuoti.

26 min. Dar viena nebūdinga N.Gorobsovo klaida, „Pyunik“ skuba į priekį, laimei, L.Juričičius kamuolio nepasiekia.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mathias Oyewusi ir Fabienas Ourega
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mathias Oyewusi ir Fabienas Ourega

23 min. „Žalgiris“ muša įvartį! Šeimininkai sėkmingai įmeta kamuolį iš užribio, o F.Ourega siunčia kamuolį į „Pyunik“ vartų kampą!

11 min. N.Gorobsovas klysta itin pavojingoje vietoje, laimei, du varžovai nepasidalina vienu kamuoliu ir į gynybą suspėję „Žalgirio“ gynėjai blokuoja smūgį.

6 min. „Žalgiris“, kaip ir žadėjo, kol kas visai kitoks, nei praėjusią savaitę buvo Jerevane. V.Čeburino auklėtiniai drąsiai atakuoja.

2 min. Jokios žvalgybos. Abi ekipos aštriai pradeda rungtynes. Tiesa, tolimi futbolininkų perdavimai – šiek tiek netikslūs.

Ekipos pasirodo aikštėje. Oro temperatūra – vos 7 laipsniai šilumos.

Lyginant su rungtynėmis Armėnijoje, Vladimiras Čeburinas „Žalgirio“ startinėje sudėtyje atliko du keitimus: vietoje kapitono Sauliaus Mikoliūno gynybos krašte žais Petaras Mamičius, o vietoje Marko Miličkovičiaus – Francis Keyremeh.

Prieš savaitę Jerevane „Žalgiris“ varžovams neprilygo 0:2, tad namų aikštėje ketvirtadienį siekė revanšo.

„Pyunik“ į Vilnių atvyko ne visos sudėties. Dėl rusiškų pasų į Lietuvą nebuvo įleisti gynėjas Michailas Kovalenko ir trenerio asistentas Romanas Manarevas.

Pirmasis į UEFA turnyrus patekęs futbolo klubas iš Lietuvos – „Žalgiris“ – H grupėje po pirmojo rato užima ketvirtą vietą. Vladimiro Čeburino auklėtiniai vis dar nėra įmušę nė vieno įvarčio ir turi surinkę 1 tašką.

Taip pat UEFA turnyrų debiutantas „Pyunik“, priešingai, kol kas itin stebina – savo sąskaitoje turi jau 6 taškus.

Kitos H grupės rungtynės ketvirtadienį jau baigėsi – Bratislavos „Slovan“ namuose išbarstė dviejų įvarčių persvarą ir sužaidė lygiosiomis 3:3 su „Basel“ vienuolike iš Šveicarijos.

Standings provided by Sofascore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius