Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 15

Dopingo skandalai spaudžia visa jėga – įkliuvo dar du atletai, tarp jų Europos vicečempionas

Lietuvos sunkiosios atletikos vyrus dopingo skandalai spaudžia vieną po kito. Po to, kai Klaipėdos apylinkės teismas pripažino kaltu trenerį Bronislavą Vyšniauską, suspenduotas ne tik jis, bet ir du sunkiaatlečiai.
Žygimantas Stanulis 2018 m. Europos čempionate iškovojo sidabrą.
Žygimantas Stanulis 2018 m. Europos čempionate iškovojo sidabrą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tris kartus Europos pirmenybėse medalius laimėjęs Žygimantas Stanulis dabar turi ir tamsią dėmę.

Lietuvos antidopingo agentūra trečiadienį paskelbė, kad šis 26 metų sunkiaatletis ir kitas Lietuvos sunkiosios atletikos rinktinės narys Irmantas Kačinskas suspenduojami.

„Informuojame, kad nuo 2020.01.15 yra suspenduoti sunkiosios atletikos federacijos prezidentas ir treneris Bronislovas Vyšniauskas, sunkiosios atletikos treneris Ramūnas Vyšniauskas ir dviračių sporto treneriai Antanas Jakimavičius ir Solveiga Baleišytė. Suspenduoti remiantis Pasaulinio antidopingo kodekso 2.6 punktu dėl draudžiamų medžiagų turėjimo.

Taip pat jau yra suspenduoti sunkiosios atletikos sportininkai Žygimantas Stanulis ir Irmantas Kačinskas už draudžiamojo metodo naudojimą“, – trečiadienį skelbia Lietuvos antidopingo agentūra.

„Scanpix“ nuotr./Žygimantas Stanulis
„Scanpix“ nuotr./Žygimantas Stanulis

Lietuvos antidopingo agentūra trečiadienį nekomentavo, kokią draudžiamą medžiagą galėjo vartoti atletai ir kokiu metu paimti dopingo testai – taip yra, nes vyksta tyrimas.

Tačiau 15min žiniomis, sunkūs įtarimai ant sunkiaatlečių vyrų pakibo Klaipėdos pareigūnams tiriant B.Vyšniausko bylą.

Tikėtina, ką liudija ir Lietuvos antidopingo agentūros pareiškimas, kad abu atletai suspenduoti dėl to, kad neįvardytos medžiagos buvo leidžiamos intraveniniu būdu į ranką.

Ž.Stanulio treneris B.Vyšniauskas, anksčiau tvirtinęs, kad jo vadovaujamo sporto centre rasti dideli kiekiai atletams draudžiamų medžiagų buvo skirti jam pačiam, dėl naujo skandalo vėl kaltino Lietuvos antidopingo agentūrą ir žurnalistus.

Anot trenerio, ir Ž.Stanulis gavo dopingo kontrolierių niuksą, nors iš tiesų gydėsi sveikatą ir buvo prižiūrimas medikų.

„Jei nori žmogų suėsti, tai ir suėsi. Jeigu labai nori, gali prisikabinti ir prie stulpo. Visa ši istorija nutiko seniai, prieš dvejus metus. Stanulis gulėjo ligoninėje, turėjo problemų su skrandžiu, kentė nuo roto viruso. Tiesiog pastatė lašelinę su Ringerio tirpalu (vartojamas elektrolitų ir skysčių pusiausvyrai organizme atstatyti – aut.past.), sulašino 100 gramų ir iš to padarė tragediją“, – savo versiją dėstė B.Vyšniauskas, teigęs, jog ši procedūra jo auklėtiniui buvo atlikta su daktaro rekomendacija.

Bet koks medžiagų leidimo į kūną metodas yra draudžiamas Tarptautinės antidopingo agentūros, jei antidopingo specialistai nėra informuoti apie sveikatai reikalingus veiksmus. Prieš kelerius metus JAV plaukimo žvaigždė Ryanas Lochte buvo diskvalifikuotas 14 mėnesių vien dėl nuotraukos socialiniame tinkle, kur užfiksuotas toks metodas.

Žinia apie Ž.Stanulį ir I.Kačinską nuaidėjo praėjus vos dienai po Klaipėdos apylinkės teismo nutarties. B.Vyšniauskas ir dviračių sporto treneris Antanas Jakimavičius antradienį beveik po dvejus metus besitęsusios bylos pripažinti kaltais dėl dopingo medžiagų disponavimo, turint tikslą jas platinti, jiems skirtos po 5 tūkst. eurų baudos.

Antidopingo agentūra suspendavo ir A.Jakimavičiui talkinusią dviračių sporto trenerę S.Baleišytę.

Iki šiol B.Vyšniausko auklėtiniai dėl dopingo buvo įkliuvę penkis kartus.

Jo sūnus Ramūnas Vyšniauskas per testus dėl draudžiamų medžiagų buvo pagautas du kartus (1997 ir 2014 metais), labiausiai tituluotas šalies sunkiaatletis 2016 metų Rio olimpinis prizininkas Aurimas Didžbalis – du sykius (2012 ir 2017 m.), mažiau žinomas B.Vyšniausko auklėtinis Domantas Kmieliauskas (2017 m.) – kartą.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Ramūnas ir Bronius Vyšniauskai bei A.Jakimavičius
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Ramūnas ir Bronius Vyšniauskai bei A.Jakimavičius

Dabar suspenduotas olimpinė sunkiaatlečių viltis Ž.Stanulis buvo antras pagal titulus Lietuvos sunkiaatletis.

Svorio kategorijoje iki 94 kg štangas rovęs ir stūmęs atletas savo kolekcijoje turi tris sidabro medalius, pelnytus 2013, 2016 ir 2018 metų Europos pirmenybėse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žygimantas Stanulis 2018 m. Europos čempionate iškovojo sidabrą.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žygimantas Stanulis 2018 m. Europos čempionate iškovojo sidabrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius