-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 24

Dopingo šlakas ant A.Didžbalio: reputacijos klausimas ir žadamas kirtis per piniginę

Tiršti debesys virš Klaipėdoje esančios ir Bronislavo Vyšniausko prižiūrimos Lietuvos sunkiaatlečių kalvės ir toliau nesisklaido. Lietuvos dopingo tėvu neretai įvardijamas specialistas vėl yra priverstas aiškintis dėl vis sunkiau išplaunamų savo auklėtinių dėmių. Į dažniausiai antidopingo kontrolierių dėmesio centre atsiduriantį specialistą jau šnairuoja ir valstybė. Jei įtarimai pasitvirtins, skaudžios rykštės sulauks ne tik Aurimas Didžbalis, bet visa Lietuvos sunkiosios atletikos federacija.
Aurimas Didžbalis ir jo treneris Bronislovas Vyšniauskas
Aurimas Didžbalis ir jo treneris Bronislovas Vyšniauskas / lssa.lt nuotr.

B.Vyšniauskas – viena prieštaringiausių Lietuvos sporto asmenybių. Bet net ir šis specialistas per savo kelis dešimtmečius trunkančią karjerą vargu ar prisimena tokią nuotaikų metamorfozę, kokią jam teko išgyventi praėjusį penktadienį.

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas sunkiosios atletikos federacijos vadovui suteikė LTOK garbės nario vardą. Tačiau tą pačią dieną iš kitapus Atlanto atskriejo ir kur kas liūdnesnė žinia.

Ryškiausias B.Vyšniausko auklėtinis A.Didžbalis įtariamas draudžiamų preparatų naudojimu per praėjusį gruodį Anaheime vykusias pasaulio sunkiosios atletikos pirmenybes.

Iš jų 26-erių metų sportininkas sugrįžo neslėpdamas plačios šypsenos ir pozuodamas su sidabro apdovanojimu.

Kokia plonytė linija tautos meilę skiria nuo neapykantos, puikiai žino ir pats A.Didžbalis.

Ryškesnę karjeros pergalę iš Marijampolės savivaldybėje esančio mažyčio Opšrūtų kaimo kilęs, bet Klaipėdoje keletą pastarųjų metų besitreniruojantis, A.Didžbalis pasiekė tik prieš pusantrų metų, kai iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių parvežė bronzą.

Bet džiaugsmas truko neilgai. Atskriejus sensacingai žiniai iš Kalifornijos, A.Didžbalis nusprendė apsimūryti tylos siena ir situacijos nekomentuoja, tuo tarpu praėjusį spalį 70-etį atšventęs B.Vyšniauskas vėl priverstas atsakinėti į nepatogius žurnalistų klausimus, juolab kad tokių istorijų per trenerio karjerą būta ne viena.

Kokia plonytė linija tautos meilę skiria nuo neapykantos, puikiai žino ir pats A.Didžbalis.

„Scanpix“ nuotr./Aurimas Didžbalis
„Scanpix“ nuotr./Aurimas Didžbalis

B.Vyšniauskas ir jo auklėtinis pastaraisiais metais buvo sutinkami su orkestrais ir ąžuolo vainikais, bet prieš penkerius metus buvo maišomas su žemėmis ir vadinamas Lietuvos dopingo tėvu.

2012-aisiais A.Didžbalis buvo diskvalifikuotas dvejiems metams dėl anabolinio steroido dehidrochlormetiltestosterono vartojimo, prarado Europos vicečempiono medalį, negalėjo dalyvauti Londono olimpiadoje.

Dėl šių nuodėmių tuomet daugiau kritikos teko būtent B.Vyšniauskui, nes problemų dėl draudžiamų preparatų naudojimo vartojimo praeityje turėjo ir jo sūnus Ramūnas Vyšniauskas.

Tačiau šią karčią piliulę treneris ir jo auklėtinis nurijo, A.Didžbalis bausmę atkentėjo ir į tarptautinę areną grįžo su nauja jėga ir pergalėmis, apie kurias iki šiol šalies sunkioji atletika galėjo tik svajoti.

B.Vyšniausko auklėtiniai į dopingo kontrolierių pinkles jau yra įsipainioję keturis kartus. Jei A.Didžbalio B testas pasitvirtins – bus ir penktasis.

Simboliška, bet 1993-iaisiais metais išleistos knygos „Ar šlapimas vaistas?“ autoriaus paskutinė viltis yra šlapimo mėginys.

Simboliška, bet 1993-iaisiais metais išleistos knygos „Ar šlapimas vaistas?“ autoriaus paskutinė viltis yra šlapimo mėginys.

Anot B.Vyšniausko, po varžybų Anaheime paimtas kraujo testas parodė neigiamą rezultatą, tuo tarpu šlapimo buvo teigiamas.

Pakartotiniam B mėginiui lietuviai paprašė testą nusiųsti į vieną geriausių pasaulio laboratorijų Kelne. Už transportavimo paslaugas sumokėti teks Lietuvos sunkiosios atletikos federacijai.

„Apmaudu, kai Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Edis Urbanavičius, užuot pasidžiaugęs mūsų rezultatais, užkulisiuose kalba, kad mus reikia patikrinti. Lietuvos sporto vadovui reikėtų pas mus apsilankyti, pasižiūrėti, kaip mes gyvename, kartu paanalizuoti pasiektus rezultatus. O tos nepagrįstos užkulisinės kalbos – nesolidu ir mus žeidžia“, – gruodžio mėnesį LTOK leidžiamai „Olimpinei panoramai“ drąsiai kalbėjo B.Vyšniauskas.

Šio žurnalo numerio viršelį puošė prie Kalėdų eglės su pasaulio čempionato medaliais pozuojantis jo auklėtinis.

Tačiau panašu, kad po šių dienų įvykių KKSD vadovybė į sunkiąją atletiką pradėjo žvelgti dar įtariau, o pasitvirtinus įtarimams, E.Urbanavičius žada stipriai kirsti ir per sunkiaatlečių kišenę.

Sunkioji atletika yra viena iš keturiolikos strateginių sporto šakų. Neseniai suraikiusi šalies sportui skirtų pinigų pyragą B.Vyšniausko vadovaujamai organizacijai KKSD skyrė 123 647 tūkst. eurų.

Visgi ši suma gali būti smarkiai apkramtyta, jei iš Kelno laboratorijos atskriesianti žinia nebus tokia, kokios tikisi klaipėdiečiai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Vyšniauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Vyšniauskas

„Federacijos, teikdamos prašymus premijoms, turėjo nurodyti ir informaciją apie dopingo mėginius. Kai kuriose varžybose mėginiai imami, kai kuriose – ne. Jeigu mėginys imamas, tai finansavimas skiriamas tik po to, kai sulaukiame rezultatų iš antidopingo agentūros. Įdomiausia, kad sunkiosios atletikos federacija pildydama savo prašymą apie dopingo mėginių rezultatus išvis mums nebuvo pateikusi jokių duomenų. Gal nujautė, kad visko gali būti?“ – bendraudamas su 15min pasakojo ir svarstė E.Urbanavičius.

Anot jo, simboliška, bet sunkiosios atletikos federacijos sutartis su pasirašytais vadovų dokumentais atskriejo trečiadienį – dieną po sensacingos žinios. Visgi tvirtinti jų KKSD neskubės. E.Urbanavičiaus teigimu, bus laukiama informacijos apie B mėginio rezultatus.

Apmaudu, kai Edis Urbanavičius, užuot pasidžiaugęs mūsų rezultatais, užkulisiuose kalba, kad mus reikia patikrinti.

„Gali būti, kad dabar skirsime tik dalinį finansavimą, nes jei viskas pasitvirtins, finansavimas mažės stipriai. Bet neskubėkime, reikia būtinai sulaukti B mėginio rezultato“, – kalbėjo E.Urbonavičius.

Jei A.Didžbalio pergalė bus anuliuota, labai susitrauks ir šiai sporto šakai skiriamų pinigų kapšas. Tokiu būdu, dalis sunkiaatlečių pinigų veikiausiai bus išskirstyta kitoms strateginėms sporto šakoms.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edis Urbanavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edis Urbanavičius

„Tokiu atveju reiks kriterijus vertinti ir skaičiuoti iš naujo“, – neslėpė E.Urbanavičius.

KKSD vadovo teigimu, finansinio kirčio gali sulaukti ir pati federacija. Pagal naujuosius finansavimo kriterijus, 10 proc. vertinama federacijos veikla. Vienu iš pagrindinių kriterijų joje yra ir laikymasis antidopingo taisyklių.

„Vertinsime ir šiuo aspektu“, – ryžtingai žadėjo sporto vadovas.

Periodiškai į dopingo skandalus įsipainiojančiai šalies sunkiosios atletikos šeimai E.Urbanavičius siūlo pagalvoti ir apie esmines permainas.

„Sunkiosios atletikos federacijoje prezidentas ir rinktinės treneris yra tas pats žmogus. Kai tokie dalykai nuolat kartojasi organizacijos vadovas galėtų pagalvoti apie reputaciją ir vadovavimą federacijai. Akivaizdu, kad kontrolės ir tinkamo sportininkų atstovavimo šaliai šiam žmogui užtikrinti nepavyksta. Manau, jis turėtų rimtai susimąstyti, ar tinkamai vadovauja tokiai organizacijai“, – kirto E.Urbanavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius