Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 06 13

Įpykę dėl atimto įvarčio Lietuvos rankininkai Islandijoje turi ir kitą galvosūkį

Per valandą po pirmųjų rungtynių Vilniuje netekusi įvarčio ir pergalės Lietuvos rankinio rinktinė vėlyvą trečiadienio vakarą Reikjavike sieks išpildyti savo svajonę – po 21 metų pertraukos sugrįžti į pasaulio čempionatą. Atsakomosiose atkrintamųjų rungtynių rungtynėse reikia žengti dar vieną žingsnį po Vilniuje kontroversiškai pasibaigusio mačo, kurio galutinis rezultatas buvo pakeistas į 27:27.
Rankinio rungtynės: Lietuva - Islandija. Artūras Juškėnas
Rankinio rinktinės treneris Artūras Juškėnas. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Artūras Juškėnas iškeliavo į Islandiją, vis dar nesėkmingai bandydamas iš galvos ištrinti nuoskaudas, likusias po pirmosios akistatos su islandais Vilniuje.

Praėjusį penktadienį Lietuvos rankinio rinktinės treneris ir jo vyrai paliko aikštę džiaugsmingai dauždami delnais su sirgaliais, paneigę lažybininkų prognozes.

Lietuvių šansai laimėti buvo vertinami tris kartus prasčiau nei islandų, bet pirmąjį atkrintamųjų varžybų mačą šeimininkai baigė „Siemens“ arenos švieslentėje regėdami skaičius savo naudai – 28:27.

Kol lietuviai spaudos konferencijoje džiaugėsi psichologiškai svarbia pergale prieš tituluotus varžovus, rungtynių komisaras latvis Valerijus Jaskinas pasikalbėjo su islandais, paskambino į Europos rankinio federaciją ir nubraukė vieną šeimininkų įvartį. Rezultatas tapo 27:27.

„Kai išeini iš rungtynių nugalėtoju, o paskui kažkas be jokio protesto pakeičia rezultatą, – man tai yra baisiausia. Net Europos rankinio federacija įsikišo – visa tai netelpa į jokius galvos rėmus“, – savijautą po pakeisto rezultato prisiminė A.Juškėnas.

Lietuvos rinktinės treneris įsitikinęs, kad tokį virsmą lėmė techninės klaidos.

Ginčytinas epizodas dėl įvarčio įvyko įsibėgėjus antrajam kėliniui, kai lietuviai pirmavo 17:16, o Mindaugas Dumčius įspraudė dar vieną įvartį, prieš tai atsitrenkęs į islandų gynybos sieną.

A.Juškėno manymu, teisėjai suklydo, nusprendę neįskaityti įvarčio, prieš pat M.Dumčiaus metimą švilpuku užfiksavę Lietuvos komandos pražangą puolant.

Rungtynių komisaras tuo metu teisėjų sprendimo neužfiksavo ir švieslentėje lietuvių persvara padvigubėjo (18:16). Bet po rungtynių V.Jaskinas ėmė taisyti savo klaidą.

„Ši klaida turėjo įtakos – galbūt žaidimas būtų pakrypęs kitaip, galbūt paskutines atakas būtume rengę kitaip, – sakė A.Juškėnas. – Man baisiau ne pati klaida, o sprendimas pakeisti rezultatą.

Mano nuomone, inspektorius net neturėjo svarstyti. Jei norima kvestionuoti rezultatą, privalai pirmiau pateikti raštišką protestą. Dabar gi – kažkas iš islandų delegacijos atėjo, pateikė vaizdo įrašą, komisaras pradėjo blaškytis, skambinti ir pakeitė rezultatą.

Mano karjeroje tokių atvejų nėra buvę, net girdėti nesu girdėjęs. Turbūt liks neišgirdę ir kiti, nes nei Europos rankinio federacijos puslapyje, nei kitur informacijos apie rezultato pakeitimą nėra. Toliau už Lietuvos niekur neišėjo. Galbūt tai parodo mūsų padėtį pasaulyje.

Jei mes atsidurtume islandų vietoje, nemanau, kad be oficialaus protesto, mūsų prašymas būtų patenkintas. Islandų įtaka žymiai didesnė – galbūt tai natūralu dėl jų pasiekimų.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Juškėnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Juškėnas

2008 metų olimpinėse žaidynėse sidabrą iškovoję islandai „Siemens“ arenos užkulisiuose pasiekė savo. A.Juškėno nuomone, gali būti, kad komisaras taip tarėsi atstatęs lygybę, nes praėjus kelioms minutėms po ginčytino epizodo nebuvo įskaitęs M.Dumčiaus kito įvarčio. „Tada aš prišokau prie stalo ir išsireikalavau, kad įskaitytų“, – prisiminė A.Juškėnas.

Po tokios nesusipratimų virtinės lietuviai nusprendė nerašyti protesto, kartu nutarę, kad nieko pakeisti nepavyks.

Susitaikę su lygiosiomis pirmajame mače, komandos kapitonas Gintaras Cibulskis su bendražygiais tankiai susispaudę pigių oro skrydžių bendrovės lėktuvu iškeliavo į Reikjaviką, žinodami, kad Islandijos sostinėje žūtbūt reikės pergalės arba rezultatyvesnių lygiųjų nei buvo namie.

Mūsų šalies komandai reikės susidoroti su dar pora negandų, iki prasidės svarbiausi reikalai aikštėje.

Rungtynės Reikjavike vietos laiku prasidės 20 val., kai mūsų šalyje jau bus 23 val.

Trijų valandų laiko skirtumas kiek jaukia įprastą ritmą, tai pajautė net Lietuvos rankinio federacijos prezidentas Donatas Pasvenskas.

„Nežinau kaip žaidėjai, bet aš šiandien prabudau pusę keturių ryto. Tikiuosi, jog žaidėjams pavyko geriau pailsėti ir tai neturės realios įtakos rungtynių eigai“, – lemiamą rungtynių dieną rankinis.lt kalbėjo D.Pasvenskas.

Be to, komanda turi problemų dėl žaidėjų sveikatos.

„Turime didelių rūpesčių, bet iki rungtynių nenorime jų viešinti. Dar turime šiek tiek laiko, gal išsispręs“, – nerimu pasidalijo, bet visų kortų neatskleidė A.Juškėnas – jis nenorėjo, kad islandai žinotų per daug.

Reikia tikėtis, kad namų sienos islandams nebus tokios tvirtos kaip Norvegijos ir Rusijos rankininkams, kurie jau antradienį peržengė atkrintamųjų varžybų barjerus ir pateko į 2019 metų pasaulio čempionatą.

Po pralaimėjimo Šveicarijoje trimis įvarčiais (30:33) norvegai namie atsilygino pergale šešiais (32:26). Rusai pralaimėjo įvarčiu (26:27) pirmą mačą čekams, bet paskui namie atsirevanšavo 29:21.

Etatiniai pasaulio pirmenybių dalyviai islandai vėl bus favoritais dvikovoje prieš Lietuvos rinktinę, vienintelį sykį planetos čempionate žaidusią 1997 metais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankinio rungtynės: Lietuva - Islandija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankinio rungtynės: Lietuva - Islandija

„Mums papildomo pykčio nereikia. Mes ir taip puikiai suprantame, kokios tai rungtynės, ką mes galime, – kalbėjo A.Juškėnas. – Reikės daugiau drausmės, bet kartu ir supratimo, kad akademiniame ir poziciniame žaidime pergalės nepasieksime. Todėl reikės daugiau ryžto, rizikos, aštrumo, greičio ir didelės, didelės sėkmės.“

Prireiks kitokios sėkmės nei penktadienį vakarą, kai rezultatas buvo keičiamas užgesus arenos šviesoms.

„Be abejo, kiekvienas įvartis svarbus, – vėl mintimis prie pakeisto rezultato grįžo Lietuvos rinktinės treneris. – Psichologiniu atžvilgiu gal ir geriau būtų važiuoti su pergale. Bet tikėkimės, kad tas įvartis nebus lemtingas.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankinio rungtynės: Lietuva - Islandija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankinio rungtynės: Lietuva - Islandija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius