Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 24

Įspūdingo stoto 16-metis taikosi į beisbolo žvaigždes: „Noriu uždirbti milijonus dolerių“

16-metis Vytas Valinčius turi Lietuvos pilietybę ir atstovauja mūsų šalies beisbolo rinktinei, tačiau paauglys užaugo ir šį žaidimą atrado Čikagoje. 193 cm ūgio ir 108 kg svorio jaunuolis JAV yra laikomas vienu iš perspektyviausių savo amžiaus beisbolininkų ir neslepia ambicingų planų vieną dieną žaisti stipriausioje pasaulio beisbolo lygoje. „Mano svajonė yra žaisti MLB ir uždirbti milijonus dolerių“, – atlapaširdiškai prisipažįsta sportininkas.
Vytas Valinčius
Vytas Valinčius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 Beisbolas

Jeigu jaunuolio planai išsipildys ir jis taps beisbolo žvaigžde, JAV apžvalgininkai turėtų su pasimėgavimu rašyti apie Vyto pažintį su populiariu amerikiečių sportu.

Mat prieš 20 metų už Atlanto iš Lietuvos pasukusi jo mama Vaida Valinčius apie beisbolą nežinojo nieko ir tai virto kurioziška istorija.

„Vytas išėjo į kiemą pažaisti su kaimynų vaikais, nes ten visi žaidžia beisbolą, kaip pas mus krepšinį. Jis atmušė kamuoliuką viena ranka ir padarė taip vadinamą „home run“. Vytas suprato, kad jam sako „go home“ ir jis parbėgo namo ir man pasipasakojo. Aš supykau ir nuėjau pasiaiškinti su tais vaikais, kodėl jie išvijo mano vaiką. Tada ir supratau, kad „go home“ reiškia ką kitą“, – juokėsi beisbolininko mama.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytas Valinčius ir Vaida Valinčius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytas Valinčius ir Vaida Valinčius

Iš pirmo žvilgsnio įspūdingo stoto V.Valinčius pasirodė drovus vaikis, tačiau tik susėdus pokalbiui, tapo aišku, kad 16-metis užaugo amerikietiškoje kultūroje.

Toks įspūdis susidarė dėl dviejų dalykų – Vytas tryško pasitikėjimu savimi ir atvirai kalbėjo apie pinigus, kurie dažniausiai būna tabu net ir vyresniems Lietuvos sportininkams.

„Manau, kad beisbolas taip mylimas Amerikoje, nes jis atveria daug durų. Mano svajonė yra žaisti MLB ir uždirbti milijonus dolerių“, – natūraliai kalba JAV ir Lietuvos pilietybes turintis sportininkas.

Tokiu užsivedimu Vytas primena kitą už Atlanto užaugusį lietuvį, krepšininką Igną Brazdeikį. Tiesa, šis yra oficialiai kanadietis ir neturi Lietuvos pilietybės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytas Valinčius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytas Valinčius

Pats V.Valinčius pripažįsta, kad lietuvių ir amerikiečių mentalitetas skiriasi: „Skirtumas tikrai jaučiasi. Lietuviai yra labai uždari ir kuklūs. Amerikiečiai yra labai pasitikintys savimi. Jie mano, kad gali padaryti viską. Manau, kad mano asmenybė yra amerikietiška. Tačiau aš labai džiaugiuosi, kad turiu lietuviškas šaknis ir galiu čia sugrįžti.“

Vienas geriausių visoje Amerikoje

Vyto svajonės prasimušti į geriausią pasaulio beisbolo MLB lygą nėra varomos tik jo užsivedimo. Amerikiečių skautai jį laiko geriausiu savo amžiaus talentu Ilinojaus valstijoje ir 25-u visoje Amerikoje.

Kad sulauktų tokių įvertinimų, Vytas įdėjo daug darbo. Per metus jis sužaidžia bent 100 varžybų ir treniruojasi kasdien.

„Vytas yra didelis darbininkas. Galima turėti talento, tačiau tokie rezultatai tik didelio įdirbio dėka“, – užtikrina jo mama Vaida.

Nors jam dar tik 16-a ir prieš akis vienuolikta bei dvylikta klasė, V.Valinčius jau žino, kur eis į universitetą.

Šalia jo statistikos visur minimas Pietų Karolinos universitetas, kuriam jaunasis talentas jau yra pasižadėjęs.

„Jis yra vienoje geriausių MLB konferencijų. Esu labai laimingas, kad ten žaisiu. Per pastaruosius 10 metų jie dukart tapo nacionaliniais čempionais“, – būsima patirtimi džiaugėsi Vytas.

Skamba komiškai, tačiau 16-metis V.Valinčius jau gali būti laikomas Lietuvos beisbolo rinktinės veteranu. Atmušėjo pozicijoje žaidžiantis lietuvis beisbolą atrado prieš 10 metų, o rinktinėje debiutavo dar būdamas 12-os.

„Aš jaučiuosi jau patyrusiu žaidėju, nes esu sužaidęs daugiau rungtynių nei kiti rinktinės žaidėjai. Nemanau, kad čia kažkas blogo, bet aš tiesiog žinau daugiau apie beisbolą nei jie. Gyvenant JAV tai yra natūralu“, – aiškino Europos čempionato B grupę padėjęs Lietuvai laimėti žaidėjas.

Vytas Valinčius – Jono Valančiūno brolis?

Nepamiršti lietuviškų šaknų Vytui padeda ir krepšinis, kurį jis žaidžia žiemos sezono metu. Žinoma, „centro“ pozicijoje.

„Man patinka žaisti krepšinį, nes tai yra dalis Lietuvos. Visi žino Arvydą Sabonį. Mano draugai amerikiečiai puikiai žino garsius Lietuvos krepšininkus. Tačiau žaidžiu krepšinį ir dėl to, kad turiu palaikyti formą žiemos sezono metu“, – aiškino NBA kovas stebintis sportininkas.

Žaisdamas krepšinį Vytas sulaukia palyginimų su garsiausiu šiuo metu NBA lietuviu Jonu Valančiūnu: „Jie pamato, kad mano pavardė panaši, Valinčius, ir klausia, gal aš esu jo brolis? Taip nutinka labai dažnai. Man patinka Jonas. Gaila, kad jį išmainė į Memfį.“

V.Valinčiaus sugebėjimus beisbolo aikštėje bus galima išvysti jau šį savaitgalį Utenoje. Čia vyks Lietuvos rinktinės kova su Izraeliu dėl vietos aukščiausiame Europos divizione.

Čikagoje užaugęs Vytas prieš būsimą kovą su poros favoritais išliko amerikietiškai optimistiškas: „Manau, kad mes turime gerus šansus. Nors nieko ir nežinau apie Izraelio žaidėjus, bet beisbole svarbu išnaudoti savo progas ir viskas gali baigtis gerai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius