Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 21

Istorinis finalas Vilniuje – su Lenkijos žirgais ir pagyvenusiais kompleksais

Jau ketvirtadienį Vilniuje startuoja pasaulio šiuolaikinės penkiakovės taurės finalas. Pirmą kartą tokio lygio renginį nusprendę organizuoti lietuviai prisipažįsta, kad iššūkių būta. Tačiau olimpinė čempionė Laura Asadauskaitė tik šypsojosi, supratusi, kad pastarąjį kartą Lietuvoje varžybose dalyvavo dar vaikystėje. Jai tai bus ypatinga patirtis.
Spaudos konferencijos akimirka
Spaudos konferencijos akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nors Lietuva savo sąskaitoje turi net keturis olimpinius šiuolaikinės penkiakovės medalius, mūsų šalyje šios sporto šakos tarptautinių varžybų dar nėra vykę.

„Nepamenu, kada dalyvavau varžybose Lietuvoje. Gal vaikystėje. Tokio lygio turnyras mūsų šalyje yra pirmą kartą. Džiaugiuosi, kad vis daugiau žmonių išgirs apie penkiakovę ir galbūt sudominsime vaikus sportuoti.

Atsakomybė jaučiasi ir spaudimas yra. Norisi nudžiuginti savo publiką. Tačiau, manau, kad namų sienos padeda“, – jausmą varžytis namuose bandė nusakyti L.Asadauskaitė.

Kita finalo dalyvė Lina Batulevičiūtė juokavo, kad varžovams apsilankius Lietuvoje, jau nereikės klausinėti, kur yra ta mūsų šalis.

Žirgai iš Lenkijos

L.Asadauskaitė puikiai prisimena nesusiklosčiusias Rio de Žaneiro olimpines žaidynes ir jojimo rungtį. Sportininkė tikisi, kad Vilniuje jai šypsosis ir sėkmė.

„Iš Lenkijos žirgai man bus nepažįstami. Susipažinsime tik likus apie 10 minučių iki varžybų. Tai loterija ir sėkmė. Tiesa, įgūdžiai irgi labai svarbūs. Oras taip pat daro įtaką. Jei lyja ir slidu, tai turi įtakos jojimui. Tikėkimės, kad niekas nesusižalos“, – apie šeštadienį Vingio parke vyksiančią jojimo rungtį kalbėjo penkiakovininkė.

Lietuviai bandė ir mūsų šalyje surasti žirgus varžyboms, tačiau nieko nepešė.

„Lietuvoje neradome pakankamai tokio paties lygio žirgų. Iš viso reikia 24 žirgų. Tik vakar pas mus atvykę žirgai dalyvavo ir 2015 metų pasaulio čempionate, taip pat Vokietijos pirmenybėse. Manau, kad tai buvo teisingas pasirinkimas“, – apie kaimynų žirgus kalbėjo Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos prezidentas Vaidas Barakauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Asadauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Asadauskaitė

Elitą pasitiks pagyvenę kompleksai

Varžybos vyks jau pagyvenusiuose sporto kompleksuose – Vingio parke, Lengvosios atletikos manieže ir Lazdynų baseine. Būtent tai kėlė daugiausia rūpesčių varžybų organizatoriams.

Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos prezidentas V.Barakauskas teigė, kad bus sudarytos geriausios įmanomos sąlygos: „Pagal visus reikalavimus esame pasirengę. Tiesa, mūsų sporto infrastruktūra yra solidaus amžiaus. Lazdynų baseinas po šio renginio net bus uždarytas, kaip žinote. Niekada nežinai, kas gali atsitikti, bet metus sistemingai ruošiamės ir viskas turėtų būti gerai.“

Varžybų organizatoriai vilniečius ir miesto svečius į keturias dienas vyksiantį sporto renginį kviečia apsilankyti nemokamai. Tai – Vilniaus savivaldybės iškelta sąlyga.

„Jie mums leido naudotis baseinu, Vingio parku ir maniežu nemokamai su sąlyga, kad neimsime pinigų už bilietus. Jeigu norėtume imti pinigus, tada būtų reikėję mokėti ir nuomą“, – aiškino Vaidas Barakauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidas Barakauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidas Barakauskas

Į Vilnių susirinko net 72 sportininkai iš 20 valstybių. Į Lietuvos sostinę atvyko ir Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių čempionas rusas Aleksandras Lesunas.

Jam Lietuvoje viskas jau pažįstama: „Augau Baltarusijoje, todėl Lietuvoje dažnai teko lankytis ir vertinu panašų lietuvių mentalitetą. Tikiuosi gerų varžybų.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aleksandras Lesunas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aleksandras Lesunas

Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės prezidentas Klausas Schormannas palinkėjo dalyviams pajusti Vilniaus kultūrą ir piktinosi dėl Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimo.

„Kaip žinote, mišri estafetė nebuvo įtraukta į Tokijo programą, bet mes nepasiduodame. Jau turėjau specialų susitikimą Monake ir turime planą, kaip atverti olimpines žaidynes ir mišriai estafetei. Kol kas turime gerbti olimpinio komiteto sprendimą. Tačiau mes negalime būti ignoruojami. Kol aš esu prezidentas, mes nepasiduosime“, – užtikrintai kalbėjo tarptautinės organizacijos vadovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Klausas Schormannas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Klausas Schormannas

Lietuvos garbę varžybose gins pajėgiausi šalies sportininkai – Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Ieva Serapinaitė, Lina Batulevičiūtė ir Justinas Kinderis.

Pasaulio taurės finalas Vilniuje vyks 4 dienas. Birželio 22 dieną vyks vyrų ir moterų fechtavimosi pagrindinio etapo kovos, birželio 23-ąją – vyrų finalas, birželio 24-ąją – moterų, o birželio 25-ąją – mišrių estafečių. Birželio 23-25 dienomis varžybas iš Lietuvos sostinės tiesiogiai transliuos „Eurosport“ televizija.

Per visą istoriją Lietuvos sportininkai Pasaulio taurę laimėjo net 10 kartų (Edvinas Krungolcas – 2001, 2004, 2005, 2007 m., Andrejus Zadneprovskis – 2002 m., Donata Rimšaitė – 2008 ir 2009 m., L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė – 2012 ir 2015 m., o J.Kinderis kartu su L.Asadauskaite-Zadneprovskiene mišrių estafečių varžybose – 2014 m.). Dar 8 kartus lietuviai finalus užbaigė ant prizininkų pakylos, o pastarąjį kartą tai padarė Ieva Serapinaitė, 2016-aisiais Sarasotoje (JAV) užėmusi 3-ąją vietą.

Varžybų tvarkaraštis

(įėjimas – nemokamas)

Birželio 22 diena, ketvirtadienis

13.00 Vyrų fechtavimosi pagrindinis etapas (Lengvosios atletikos maniežas, Žemaitės g. 6)
16.00 Moterų fechtavimosi pagrindinis etapas (Lengvosios atletikos maniežas, Žemaitės g. 6)

Birželio 23 diena, penktadienis

Vyrų varžybos
14.00 Plaukimas (Lazdynų baseinas, Erfurto g. 13)
16.30 Papildomas fechtavimosi etapas (Vingio parkas)
18.00 Jojimas (Vingio parkas)
20.00 Bėgimas-šaudymas (Vingio parkas)

Birželio 24 diena, šeštadienis

Moterų varžybos
14.00 Plaukimas (Lazdynų baseinas, Erfurto g. 13)
16.30 Papildomas fechtavimosi etapas (Vingio parkas)
18.00 Jojimas (Vingio parkas)
20.00 Bėgimas-šaudymas (Vingio parkas)

Birželio 25 diena, sekmadienis

Mišrių estafečių varžybos
12.30 Plaukimas (Lazdynų baseinas, Erfurto g. 13)
14.00 Fechtavimasis (Lengvosios atletikos maniežas, Žemaitės g. 6)
16.30 Papildomas fechtavimosi etapas (Vingio parkas)
18.15 Jojimas (Vingio parkas)
20.00 Bėgimas-šaudymas (Vingio parkas)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius