Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 02

Kas laukia 2022-aisiais? Svarbiausi šių metų sporto įvykiai

Po 2020-ųjų, kai daugelis sportų visame pasaulyje paspaudė stabdžio pedalą ir ilgam dingo iš arenų, stadionų ir televizorių ekranų, 2021-ieji jau buvo panašesni į įprastus metus, nors daugelis renginių dar vyko su tuščiomis tribūnomis ar kitokiais formatais nei įprasta. O kaip bus 2022-aisiais? 15min pristato 15 svarbiausių šių metų sporto įvykių, patrauksiančių Lietuvos sporto gerbėjų dėmesį.
Svarbiausi 2022 m. sporto įvykiai
Svarbiausi 2022 m. sporto įvykiai / Scanpix ir 15min nuotr.

Europos rankinio čempionatas

Kada?

Stipriausios Europos rankinio komandos ietis surems jau sausio 13-30 dienomis.

Kur?

Čempionatas vyks Vengrijoje ir Slovakijoje. Grupių etapo kovos bus surengtos Budapešte, Segede, Debrecene (visi – Vengrija), Bratislavoje ir Košicėje (abi – Slovakija). Antrasis etapas vyks Budapešte ir Bratislavoje, o medaliai bus išdalinti Budapešte – ten vyks pusfinaliai ir finalai.

Ar dalyvaus lietuviai?

Taip. Lietuvos rankinio rinktinė vos antrą kartą pateko į žemyno pirmenybes – pirmąsyk tai pavyko pasiekti 1998 metais, kai dvylikos komandų turnyre lietuviai užėmė devintą vietą.

Šį kartą Lietuvos rinktinė varžysis su 23 kitomis komandomis, o grupių etape pateko į F grupę, kurios kovos vyks Košicėje. Sausio 13-17 dienomis lietuvių varžovėmis bus Rusija, šeimininkė Slovakija ir Norvegija. Į kitą etapą pateks dvi geriausios grupės komandos.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rankinis: Lietuva – Islandija
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rankinis: Lietuva – Islandija

Europos čempionų vardą gins ispanai, laimėję ir 2020, ir 2018 m. vykusius turnyrus.

„Australian Open“ (ir kiti „Didžiojo kirčio“ turnyrai)

Kada ir kur?

Pirmasis metų „Didžiojo kirčio“ turnyras Melburne vyks sausio 17-30 dienomis. „Roland Garros“ turnyras Paryžiuje numatytas gegužės 23 – birželio 5 dienomis, prestižinis Vimbldono turnyras – birželio 27 – liepos 10 dienomis, o „US Open“ varžybos Niujorke prasidės rugpjūčio 29-ąją ir tęsis iki rugsėjo 11-osios.

Ar dalyvaus lietuviai?

Dėl kitų turnyrų spręsti dar anksti, tačiau „Australian Open“ varžybose lietuvį – Ričardą Berankį – veikiausiai turėsime.

„Noriu tikėti, kad (reitingo vietos – red. past.) užteks, nes šiuo metu, pagal jų taisykles, australai nepriims nevakcinuotų žaidėjų. Dar reikia paskaičiuoti tuos, kurie yra traumuoti ir nedalyvaus. Pagrindinis dalykas, kodėl turėčiau patekti, manau, yra tas, kad žaidėjų be skiepų australai nepriims. Yra keletas žaidėjų, kurie nusiteikę kategoriškai prieš ir žada neskristi į Australiją. Dabartinėmis sąlygomis, su antivakseriais, tikrai užtikrintai jaučiuosi dėl savo patekimo“, – gruodžio pradžioje 15min sakė pajėgiausias Lietuvos tenisininkas, kuriam tai būtų devintas pasirodymas „Australian Open“ turnyre.

„Scanpix“ nuotr./Ričardas Berankis
„Scanpix“ nuotr./Ričardas Berankis

Žiemos olimpinės žaidynės

Kada?

24-osios žiemos žaidynės tęsis nuo vasario 4 iki 20 dienos.

Kur?

Pirmą kartą žiemos olimpiada bus surengta Kinijoje – stipriausi pasaulyje žiemos olimpiečiai varžysis Pekine ir jo apylinkėse.

Ar dalyvaus lietuviai?

Taip. Žiemos žaidynių Lietuvos olimpinė delegacija nebūna gausi, bet Pekine gali būti pasiektas rekordas.

Jau dabar beveik aišku, kad lietuviai tikrai turės visą vyrų biatlono komandą (Vytautas Strolia, Karolis Dombrovskis, Tomas Kaukėnas ir Linas Banys) ir mažiausiai vieną moterį (Natalija Kočergina). Keturių vyrų biatlonininkų Lietuva į žaidynes dar nė karto nebuvo išsiuntusi.

Keturias vietas olimpiniame traukinyje turėtų užimti lygumų slidininkai (iš vyrų – Tautvydas Strolia ir Modestas Vaičiulis, o moterų rinktinėje bus rengiama atranka. Jos lyderės – Eglė Savickaitė ir Ieva Dainytė).

Taip pat į Pekiną keliaus du kalnų slidininkai (Andrejus Drukarovas ir Gabija Šinkūnaitė).

Kelialapį į Kiniją yra iškovojusi ir ledo šokėjų pora (Saulius Ambrulevičius ir Alisson Reed), bet jų viltis išvykti į Pekiną daužo griežtos Lietuvos pilietybės suteikimo taisyklės. Prezidentas Gitanas Nausėda jau du kartus atmetė amerikietės A.Reed prašymą suteikti jai mūsų šalies pilietybę, motyvuodamas tuo, kad „nėra duomenų, kurie neabejotinai patvirtintų asmens ypatingus nuopelnus Lietuvos Respublikai“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Pasaulio ledo ritulio IB diviziono čempionatas

Kada?

Trečio pagal pajėgumą diviziono turnyras vyks balandžio 25 – gegužės 1 dienomis.

Kur?

Turnyrą rengs Lenkijos miestas Katovicai.

Ar dalyvaus lietuviai?

Taip. 2019 m. Kaune laimėję IB divizioną lietuviai pakilo į aukštesnį – IA – lygį, bet ten liko šešti ir vėl grįžo atgal. Pernai turėjęs vykti čempionatas buvo atšauktas, tad galimybės pakovoti dėl medalių Lietuvos ledo ritulininkams teko palaukti ilgiau.

Katovicuose lietuvių varžovais bus šeimininkai lenkai, japonai, estai ukrainiečiai ir serbai. Užėmę pirmąją vietą lietuviai grįžtų į IA divizioną, likę paskutiniai iškristų į ketvirtą pagal pajėgumą IIA divizioną.

nuotr. hockey.lt/Lietuvos ledo ritulio rinktinė
nuotr. hockey.lt/Lietuvos ledo ritulio rinktinė

Pasaulio plaukimo čempionatas (ilgajame baseine)

Kada?

Čempionatas turėjo vykti dar 2021 metais, bet dėl COVID-19 perkėlus Tokijo olimpines žaidynes, tolyn buvo pastumtos ir pasaulio pirmenybės. Pajėgiausi planetos plaukikai baseine santykius aiškinsis gegužės 13-29 dienomis.

Kur?

Antrą kartą planetos pirmenybės vyks Japonijoje, Fukuokos mieste. Ten pasaulio čempionato medalių dalybos vyko ir 2001 metais.

Ar dalyvaus lietuviai?

Taip. Didžiausios viltys bus dedamos į Daną Rapšį, kuris praėjusiame pasaulio čempionate Pietų Korėjoje per kelias akimirkas išgyveno ir džiaugsmą, ir nusivylimą, kai užėmė pirmą vietą 200 m laisvuoju stiliumi finale, bet buvo diskvalifikuotas už neleistiną judesį prieš startą.

Pasaulio čempionate 50 m baseine D.Rapšys medalių dar neturi, bet jau yra pačiupęs tris apdovanojimus ilgajame baseine Europos pirmenybėse, o 2021 m. gruodį papildė savo sąskaitą pasaulio čempionate trumpajame (25 m) baseine, kai Abu Dabyje iškovojo sidabrą ir bronzą (D.Rapšys anksčiau dar buvo laimėjęs auksą ir sidabrą planetos pirmenybėse trumpajame baseine).

Vis dar neaišku, ar vietos pasaulio čempionate sieks Rūta Meilutytė, grįžusi į baseiną po pustrečių metų pertraukos ir galingai pasirodžiusi atvirajame Lietuvos čempionate Klaipėdoje. 24-erių plaukikė pasaulio čempionatuose 50 m baseine yra iškovojusi tris medalius – auksą ir sidabrą 2013 m. Barselonoje bei sidabrą 2015 m. Kazanėje.

Algirdo Kubaičio / 15min nuotr./Rūta Meilutytė
Algirdo Kubaičio / 15min nuotr./Rūta Meilutytė

Pasaulio ledo ritulio čempionatas

Kada?

2022 m. vyks ir elitinių pasaulio ledo ritulio komandų čempionatas. Jis bus surengtas gegužės 13-29 dienomis.

Kur?

Turnyrą rengs Suomija. Kovos vyks dviejose arenose – „Nokia Arena“ Tamperėje ir „Hartwall Arena“ Helsinkyje.

Ar dalyvaus lietuviai?

Ne. Nugalėtojų vardą Helsinkyje gins kanadiečiai, pernai triumfavę Rygoje.

Eurolygos finalo ketvertas

Kada?

Keturios stipriausios Eurolygos komandos santykius aiškinsis gegužės 27-29 dienomis.

Kur?

Trečią kartą per pastaruosius 13 metų Eurolygos čempionai paaiškės Berlyne – „Mercedes-Benz“ arenoje. Ten buvo karūnuoti ir 2009 bei 2016 m. nugalėtojai.

Ar dalyvaus lietuviai?

Tikimybė, kad į finalo ketvertą pateks Kauno „Žalgiris“, yra labai menka, bet Berlyne lietuviškų akcentų turėtų netrūkti.

Rimtai į titulą šiemet nusitaikiusi turnyre pirmaujanti „Barcelona“, turinti net šešis lietuvius, įskaitant vyriausiąjį trenerį Šarūną Jasikevičių ir įžaidėją Roką Jokubaitį.

Pirmajame ketverte yra ir Sankt Peterburgo „Zenit“ su Artūru Gudaičiu bei Mindaugu Kuzminsku.

Kaip visada tik pirmoji vieta tenkins ir Maskvos CSKA klubą, kuriam atstovauja Marius Grigonis.

Tad tikimybė turėti pirmą Eurolygos čempioną lietuvį nuo 2015 m., kai juo tapo Jonas Mačiulis, šiemet – ypač didelė.

nuotr. „Getty Images"/euroleague.net/Šarūnas Jasikevičius
nuotr. „Getty Images"/euroleague.net/Šarūnas Jasikevičius

Nugalėtojų vardą Eurolygoje šį sezoną gina Stambulo „Anadolu Efes“.

UEFA Čempionų lygos finalas

Kada?

Stipriausia klubinio futbolo komanda Europoje paaiškės gegužės 28 dieną.

Kur?

Čempionų lygos nugalėtojai šiemet išaiškės Rusijoje – finalas vyks Sankt Peterburge. Tai antras kartas, kai Čempionų lygos finalas rengiamas Rusijoje. Pirmąsyk tai nutiko 2008 metais, kai Maskvoje triumfavo „Manchester United“, per baudinius įveikęs Londono „Chelsea“.

Ar dalyvaus lietuviai?

Ne. Čempionų lygoje šį sezoną nežaidžia nė vienas futbolininkas iš Lietuvos, o arčiausiai prestižinio turnyro buvo treneris Valdas Dambrauskas, kurio treniruotas Razgrado „Ludogorec“ klubas paskutiniame atrankos etape nusileido Švedijos čempionui „Malmo“.

Nugalėtojų vardą Čempionų lygoje šį sezoną gina „Chelsea“.

„Scanpix“ nuotr./Čempionų lygos laimėtojai – „Chelsea“
„Scanpix“ nuotr./Čempionų lygos laimėtojai – „Chelsea“

Pasaulio lengvosios atletikos čempionatas

Kada?

Geriausi pasaulio lengvaatlečiai turėjo varžytis dar 2021 m. rugpjūtį, bet dėl nukeltų olimpinių žaidynių, nukeltas buvo ir pasaulio lengvosios atletikos čempionatas – jis vyks 2022 m. liepos 15-24 dienomis.

Kur?

Planetos pirmenybės vyks Judžino mieste Jungtinėse Valstijose. Tai pirmas kartas, kai varžybos vyks JAV ir tik antras, kai jos atkeliauja į Šiaurės Ameriką (po 2001 m. čempionato Kanados mieste Edmontone).

Ar dalyvaus lietuviai?

Taip. Daugiausiai vilčių bus dedama į 2017 m. pasaulio čempioną Andrių Gudžių, po dvejų metų Kataro sostinėje Dohoje neapgynusį planetos čempiono titulo, kai traumų ir ligų iškamuotas disko metikas liko tik dvyliktas.

Joks kitas dabartinis Lietuvos lengvaatletis medalių planetos pirmenybėse anksčiau neiškovojo, bet viltis Judžine galėsime dėti į Airinę Palšytę, Edį Matusevičių, Livetą Jasiūnaitę ir kitus.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Andrius Gudžius
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Andrius Gudžius

Europos plaukimo čempionatas (ilgajame baseine)

Kada?

2022 metais vyks ne tik pasaulio, bet ir Europos plaukimo čempionatas. Jis bus surengtas rugpjūčio 11-21 dienomis.

Kur?

Pajėgiausi Senojo žemyno plaukikai varžysis Romoje.

Ar dalyvaus lietuviai?

Taip. Lietuvos plaukimo žvaigždės praėjus vos keliems mėnesiams nuo pasaulio čempionato krausis lagaminus į antrą didelį metų startą Italijos sostinėje.

Jei tik nuspręs į plaukimą vėl žiūrėti rimtai, dukart Europos čempionė (2014 m. Berlyne ir 2016 m. Londone) ir sykį vicečempionė (2018 m. Glazge) R.Meilutytė, tris Europos čempionato medalius turintis D.Rapšys (bronza 2016 m. Londone, sidabras 2018 m. Glazge ir bronza 2020 m. Budapešte), o gal ir kylanti Lietuvos plaukimo žvaigždė 19-metė Kotryna Teterevkova bus didžiausios Lietuvos viltys Romoje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Danas Rapšys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Danas Rapšys

Europos lengvosios atletikos čempionatas

Kada?

Europos lengvaatlečiai rinksis rugpjūčio 15-21 dienomis, praėjus mažiau nei mėnesiui po pasaulio čempionato pabaigos.

Kur?

Dėl pandemijos atšaukus 2020 m. Paryžiuje turėjusias vykti pirmenybes, 2022 m. Europos čempionatas vyks Miunchene.

Ar dalyvaus lietuviai?

Taip. A.Gudžius į Miuncheną vyks su Europos čempiono statusu, kurį jis iškovojo kitame Vokietijos mieste – Berlyne 2018-aisiais.

Medalių Europos čempionatuose anksčiau yra iškovoję ir kiti Lietuvos lengvaatlečiai. A.Palšytė 2016 m. Amsterdame laimėjo sidabrą, o 2018 m. Berlyne liko ketvirta. L.Jasiūnaitės sviesta ietis 2018-aisiais jai lėmė bronzą.

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Liveta Jasiūnaitė
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Liveta Jasiūnaitė

Europos krepšinio čempionatas

Kada?

Turnyras prasidės rugsėjo 1 dieną ir baigsis rugsėjo 18-ąją. Jis buvo perkeltas iš 2021 metų po to, kai iš 2020 į 2021 m. nukeltos Tokijo olimpinės žaidynės.

Kur?

Europos čempionatas vyks keturiose šalyse: Vokietijoje, Italijoje, Čekijoje ir Sakartvele.

Grupių etape 24 komandos žais Kelne, Milane, Prahoje ir Tbilisyje, o nuo aštuntfinalių kelsis į Berlyną, kur vyks ir turnyro finalas.

Ar dalyvaus lietuviai?

Taip. Nors ir per vargus bei Manto Kalniečio pirštų galus, Lietuvos rinktinė šiaip taip pateko į Europos čempionatą, kurį pradės B grupėje Kelne. Ten jos varžovėmis bus Prancūzija, Slovėnija, Vokietija, Bosnija ir Hercegovina bei Vengrija. Į kitą etapą pateks keturios stipriausios grupės komandos.

Lietuvos rinktinė sieks papildyti savo medalių sąskaitą, kurioje – trys aukso, trys sidabro ir vienas bronzos apdovanojimas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas

Nugalėtojų vardą Europos čempionate gins Slovėnija, tapusi žemyno čempione dar 2017-aisiais.

Pasaulio irklavimo čempionatas

Kada?

Geriausi planetos irkluotojai varžysis rugsėjo 18-25 dienomis.

Kur?

Pasaulio irklavimo čempionatas vyks Račicės mieste Čekijoje.

Ar dalyvaus lietuviai?

Tikėkimės, kad taip. Nors karjeras baigė olimpiniai prizininkai Milda Valčiukaitė ir Saulius Ritteris, Lietuva vis dar turi pajėgių irkluotojų, kurie norėtų taikytis į aukščiausius tikslus.

Sykį pasaulio ir dukart Europos čempione tapusi Donata Karalienė liko be partnerės, bet ieškos būdo, kaip išlikti elite, o taško karjeroje dar oficialiai nėra padėjęs ir 10 medalių olimpinėse žaidynėse, pasaulio ir Europos čempionatuose laimėjęs Mindaugas Griškonis, išrinktas 2021 m. Lietuvos metų sportininku, bet jau nėręs giliai į sporto politikos vandenis ir išrinktas Lietuvos irklavimo federacijos prezidentu.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Griškonis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Griškonis

Beje, mėnesiu anksčiau, rugpjūčio 11-14 dienomis, Miunchene vyks ir Europos irklavimo čempionatas.

Pasaulio moterų krepšinio čempionatas

Kada?

19-osios planetos moterų krepšinio pirmenybės vyks rugsėjo 22 – spalio 1 dienomis.

Kur?

12 komandų turnyrą rengs Australija. Kovos vyks dvejose Sidnėjaus arenose.

Ar dalyvaus lietuvės?

Ne. Lietuvos rinktinė praleis jau ketvirtą pasaulio čempionatą iš eilės. Lietuvės dalyvavo planetos pirmenybėse tris sykius (1998, 2002 ir 2006 m.), o aukščiausią vietą – šeštąją – užėmė dukart (1998 ir 2006 m.).

Nugalėtojų vardą Australijoje gins amerikietės.

Pasaulio futbolo čempionatas

Kada?

Stipriausios planetos rinktinės pirmą kartą grumsis ne vasarą, o žiemą – turnyras startuos lapkričio 21-ąją ir baigsis likus savaitei iki Kalėdų, gruodžio 18-ąją.

Kur?

Pirmąsyk pasaulio futbolo čempionatas vyks Artimuosiuose Rytuose, Katare. Specialiai šiam turnyrui buvo pastatyti aštuoni naujutėlaičiai, bet tūkstančius darbininkų gyvybių nusinešę stadionai. Finalas bus žaidžiamas 80 tūkst. vietų „Lusail Iconic“ stadione.

Ar dalyvaus lietuviai?

Ne. Valdo Urbono ir Valdo Ivanausko 2021-aisiais treniruota Lietuvos rinktinė neįveikė atrankos barjero, per aštuonerias rungtynes iškovodama tik vieną pergalę ir su 3 taškais likdama paskutinė grupėje, kurioje dar žaidė Šveicarija, Italija, Šiaurės Airija ir Bulgarija.

Lietuviai nuo nepriklausomybės atkūrimo pasaulio čempionato atrankos neįveikė jau aštuntą kartą.

Titulą Katare gins Prancūzijos futbolininkai, triumfavę 2018 m. Rusijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prancūzų triumfas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prancūzų triumfas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius