Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 29

Liudininko dienoraštis gali sudaužyti Rusijos olimpinę viltį

Rusijos dopingo skandalo pagrindinio liudininko dienoraštis, kuriame aprašyti keli susitikimai su įtakingais vyriausybės pareigūnais, veikiausiai taps pagrindiniu veiksniu, kai Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) spręs, ar leisti Rusijos rinktinei varžytis olimpinėse žaidynėse vasarį Pjongčange.
Daugėja įrodymų, jog Rusijos atletų dopingo testai Sočyje buvo klastojami su vyriausybės pareigūnų žinia.
Daugėja įrodymų, jog Rusijos atletų dopingo testai Sočyje buvo klastojami su vyriausybės pareigūnų žinia. / „Scanpix“ nuotr.

„New York Times“ paskelbė išrašus iš dienoraščio, kurį išsaugojo Grigorijus Rodčenkovas – buvęs Maskvos antidopingo laboratorijos vadovas, dabar gavęs prieglobstį ir gyvenantis Jungtinėse Valstijose.

Dienoraštyje yra svarbių detalių iš diskusijų su Vitalijumi Mutko – tuometiniu Rusijos sporto ministru, dabar užimančio Rusijos vicepremjero pareigas.

G.Rodčenkovas taip pat rašė apie susitikimus su buvusiu sporto ministro padėjėju Jurijumi Nagornychu ir buvusia Rusijos nacionalinių komandų pasirengimo centro direktore Irina Radionova.

„Scanpix“ nuotr./Dėl dopingo diskvalifikuoto A.Zubkovo (kairėje) vairuojama keturvietė 2014 m. Sočyje laimėjo auksą.
„Scanpix“ nuotr./Dėl dopingo diskvalifikuoto A.Zubkovo (kairėje) vairuojama keturvietė 2014 m. Sočyje laimėjo auksą.

Naujienų agentūros „The Associated Press“ šaltiniai patvirtino, jog dienoraščio įrašai yra autentiški.

Praėjusį pirmadienį Tarptautinis olimpinis komitetas paskelbė diskvalifikaciją vienam iš devyniolikos atletų, kurių rezultatai 2014 m. Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse anuliuoti. Šioje byloje IOC ir remiasi G.Rodčenkovo liudijimu ir dienoraščio faktais.

IOC vadovybė rinksis ateinantį antradienį ir spręs Rusijos olimpinės komandos likimą. Nors iš pradžių atrodė, kad Rusijos rinktinė nebus baudžiama, dabar sankcijų galimybė vis auga.

Mutko išprotėjo dėl biatlono, reikalai tapo nekontroliuojami ir chaotiški.

G.Radčenkovo dienoraštis pridės daugiau įrodymų argumentams, kodėl Rusija turėtų būti diskvalifikuota kaip komanda. IOC taip pat gali palikti galimybę Rusijos atletams, kurie įrodys, kad jų dopingų testai sąžiningi, varžytis su neutralia vėliava. Kita vertus, Rusija gali priversti tokius sportininkus boikotuoti olimpines žaidynes, o ne startuoti neutraliu statusu.

Dienoraštyje G.Rodčenkovas pabrėžia planą, pagal kurį dopingo testų mėginiai buvo pakeičiami švariais per Sočio olimpines žaidynes, kad atletai nebūtų pagauti.

„Neįmanoma suvokti tokio plano, tai tiesiog košmaras! – 2014 m. sausio 29 dieną rašė G.Rodčenkovas, likus mažiau nei dviem savaitėms iki Sočio olimpinių žaidynių, tuo pat metu, kai du Rusijos biatlonininkai buvo pagauti dėl dopingo Austrijoje. – Mutko išprotėjo dėl biatlono, reikalai tapo nekontroliuojami ir chaotiški.“

„Scanpix“ nuotr./Vitalijus Mutko ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“ nuotr./Vitalijus Mutko ir Vladimiras Putinas

Tačiau planas pavyko – IOC pateiktame pranešime teigiama, jog jis veikė taip, kaip „šveicariškas laikrodis su daugybe mažų ratukų, besisukančių itin darniai“.

Visa tai patvirtina G.Rodčenkovo ir Kanados teisės profesoriaus Richardo McLareno išvadas, kad dopingas atletams buvo teikiamas su Rusijos vyriausybės pareigūnų žinia.

Planas veikė kaip šveicariškas laikrodis su daugybe mažų ratukų, besisukančių itin darniai.

Rusija neigia, jog pareigūnai vadovavo programai ir kaltę verčia G.Rodčenkovui ir kitiems atskiriems asmenims.

Tačiau dienoraščio įrašai patvirtina, jog G.Rodčenkovas teikė atsakymus vyriausybės atstovams.

Jis aprašo ir susitikimą su J.Nagornychu, su kuriuo buvo diskutuota, ar reikia suklastoti sportinio ėjimo atletės Jelenos Lašmanovos teigiamą dopingo testą.

„Mes puikiai įkaitome Meksikoje, – rašė G.Rodčenkovas po susitikimo. – Praleidau 1,5 valandos kovodamas. Nagornychas lėtai atsitraukė. Sutarėme, jog susitiksime su Mutko pirmą valandą.“

2014 m. liepą J.Lašmanova buvo diskvalifikuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius