-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 02 27

Lygių galimybių kontrolierė privertė petankės turnyro Šiauliuose organizatorius keisti plakatą

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba iš pradžių nusprendusi pradėti tyrimą dėl Šiauliuose vyksiančio petankės turnyro „2018 Petanque Baltic Cup“ plakato, antradienį popiet vis dėlto persigalvojo – mat jo organizatoriai sutiko išimti renginio plakatą iš socialinio tinklo „Facebook“ ir nusprendė tartis su tarnyba dėl būsimos vizualikos, anonsuojančios renginį.
Šiauliuose gegužę vyks „2018 Petanque Baltic Cup“ turnyro prizas
Šiauliuose gegužę vyks „2018 Petanque Baltic Cup“ turnyro prizas / Petankės klubo „Šiauliai“ nuotr.

„Informuoju, kad tyrimą dėl pentakės reklamos kontrolierė Agneta Skardžiuvienė pradeda savo iniciatyva“, – antradienio rytą informavo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Komunikacijos skyriaus atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė. Popiet ji vis dėlto pranešė, kad oficialaus tyrimo nepradės, nes turnyro organizatoriai geranoriškai sutiko bendradarbiauti su tarnyba. „Mūsų teisininkė susisiekė su organizatoriais, jie reklamą išėmė ir dabar derina su mumis, kokia būtų tinkama“, – tvirtino I.Švaraitė.

Vis dėlto antradienio vakarą patikrinus turnyro organizatorių feisbuko profilį, minėtas plakatas jame tebebuvo skelbiamas.

Penktadienį I.Švaraitė sakė, kad pačios skulptūrėlės, kaip meno kūrinio, Tarnybos teisininkai vertinti negali, nes to nenumato įstatymai. „Tačiau, jei į visą vaizdą žiūrėtume kaip renginio reklamą, tai tikrai įžvelgiame moterų pažeminimą ir sumenkinimą. Turnyras skirtas ir vyrams, ir moterims, tačiau pastarosios pateikiamos anaiptol nesportiškai, priešingai, kaip erotiniai objektai“, – tąkart teigė ji. Ši reklama esą kelia susirūpinimą, tad kitos savaitės pradžioje vyksiančiame susirinkime kontrolierė spręs, ar pradėti tyrimą savo iniciatyva.

Už renginio organizavimą atsakingo petankės klubo „Šiauliai“ narys Ričardas Balčiauskis 15min žurnalistę ragino tiesiog pasidomėti, koks žaidimas yra petankė, kaip jis atsirado ir kokios yra jo tradicijos – esą visi atsakymai čia ir slypi.

Priminsime, kad petankė yra žaidimas su metaliniais rutuliais, kurio esmė mesti metalinį rutulį kuo arčiau medinio, vadinamo košonetu. Žaidimas žaidžiamas ant smėlio arba ant žvyro, tačiau galima žaisti ir ant žolės ar kito paviršiaus.

Pabučiuok Fanny į užpakalį

Legenda byloja apie Fanny – šventąją petankės globėją arba dievybę. Pralaimėjus žaidimą „sausai“, t.y. rezultatu 0:13, tenka bučiuoti jos užpakalį. Tai – nemenkas pažeminimas petankės žaidėjams. Vis dėlto galima į tai pažvelgti ir su humoru.

Vienoje iš legendos versijų Fu­nny po Pirmojo pasaulinio karo Pietų Prancūzijoje buvo Le Grand-Lemps miestelio ka­vi­nės pa­davė­ja, kuri pralaimėjusiems žaidimą klientams leisdavo pabučiuoti jai į žandą. Kartą miestelio meras pralaimėjo ir atėjo atsiimti savo „prizo“.

Niekas nežinojo, ką jis jai pasakė, tačiau dėl kažkokių priežasčių jai nepatiko minėto pono elgesys. Tuomet Funny pakėlė sijoną ir atkišo jam savo užpakalį! Meras nepasimetė ir kavinėje nuskambėjo du bučinio garsai į abu „žandus“. Taip prasidėjo tradicija arba ritualas, kuris esą tęsiasi iki šių dienų – pralaimėtojai iki šiol bučiuoja merginos vardu Fanny užpakalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius