Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2016 11 23

Mįslingas R.Kveselaičio pasitraukimas įnešė sumaišties: ar pavyks laiku suraikyti sporto pinigų pyragą?

Lietuvos sporto padangėje trečiadienį plykstelėjo netikėtas fejerverkas. Iš Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo (KKSRF) pirmininko pareigų nusprendė atsistatydinti Rimantas Kveselaitis. Savo motyvus funkcionierius aiškina labai aptakiai, o sporto visuomenė sunerimusi, jog netikėta sumaištis gali sutrukdyti laiku ir korektiškai suraikyti metinį sporto pinigų pyragą.
Edis Urbanavičius prieš Rimantą Kveselaitį
Edis Urbanavičius prieš Rimantą Kveselaitį / 15min koliažas

Savo paties išplatintame pranešime R.Kveselaitis teigia, jog tokį žingsnį nusprendė žengti norėdamas užkirsti kelią bet kokioms interpretacijoms, susijusioms su pareigomis fonde bei vadovavimu Lietuvos sporto federacijų sąjungai. Anot jo, visuomeninė veikla tapo vis sunkiau suderinama su tiesioginiu darbu.

„Palieku fondą ramia sąžine, nes per pastaruosius metus pavyko įgyvendinti 90 procentų iškeltų tikslų. Noriu tikėti, kad naujasis vadovas tęs skaidrumo politiką, o sporto finansavimas bus vis aiškesnis ir suprantamesnis visai sporto bendruomenei“, – teigė jis.

Taryba, kuriai, be R.Kveselaičio, priklauso Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis (KKSD) direktorius Edis Urbanavičius, asociacijos „Sportas visiems“ prezidentas Bronislovas Vasiliauskas, Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos pirmininkas Albinas Grabnickas ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) viceprezidentas Romualdas Bakutis, liko ir be vadovo, ir nežinioje.

Luko Balandžio nuotr./Rimantas Kveselaitis
Luko Balandžio nuotr./Rimantas Kveselaitis

„Rimanto atsistatydinimo laišką dabar turėsime persiųsti jį delegavusiam Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui ir paprašysime deleguoti naują asmenį. Tuomet per Vidaus reikalų ministeriją reiks patvirtinti jo narystę. Kaip žinia, Vyriausybės nutarimas taip staigiai neatsiras“, – 15min artimiausius planus aiškino KKSD vadovas E.Urbanavičius

Likę keturi tarybos nariai artimiausiame posėdyje, kuris turėtų vykti ateinantį penktadienį, galėtų išsirinkti laikinąjį vadovą, tačiau, ar tai bus padaryta, kol kas neaišku. Išsirinkus pirmininką, darbas galėtų vykti toliau, tačiau labai tikėtina, kad nė vienas iš likusių keturių tarybos narių nenorės prisiimti šios atsakomybės dėl tų pačių priežasčių, dėl kurių postą paliko ir R.Kveselaitis.

„Aš nesutiksiu to daryti dėl visiems aiškių priežasčių, o likę trys nariai veikiausiai taip pat nenorės prisiimti šios atsakomybės“, – spėliojo E.Urbanavičius.

15min žiniomis, tokį žingsnį R.Kveselaitis nusprendė žengti dėl to, kad pradėjo jausti spaudimą dėl federacijų finansavimo tvarkos.

Mūsų portalas jau anksčiau rašė, jog šiemet KKSD nusprendė neteikti rekomendacijų dėl federacijų pateiktų projektų. Taip departamento vadovai nusprendė pasielgti dėl to, kad būtų išvengta kasmet įsiplieskiančių diskusijų.

15min žiniomis, tokį žingsnį R.Kveselaitis nusprendė žengti dėl to, kad pradėjo jausti spaudimą dėl federacijų finansavimo tvarkos.

„Pastaraisiais metais, kai tik būdavo iškeliamas klausimas dėl tam tikrų federacijų abejotino finansavimo, visų tarybos narių pirštai krypdavo į departamentą ir būdavo aiškinama, kad taip nusprendė KKSD, o taryba tik patvirtino. Dabar aiškiai sakome, kad jokių oficialių aprašų, pagal ką yra finansuojamos federacijos, nėra patvirtinta. Dėl to sprendimus ir atsakomybę už tai tarybos nariams teks priimti patiems“, – 15min yra sakęs E.Urbanavičius.

Kita priežastis, galėjusi paskatinti R.Kveselaitį žengti šį žingsnį – specialiųjų tarnybų veiksmai. Visai neseniai valstybės pinigus skirstančių visų tarybos narių buvo paprašyta pateikti viešųjų ir privačių interesų bei turto deklaracijas. Pagal jas turėtų aiškiai matytis, kurioms organizacijoms ir kieno interesams tarybos nariai atstovauja.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Edis Urbanavičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Edis Urbanavičius

Aukštojo meistriškumo sportininkams KKSRF taryba tradiciškai turėtų paskirstyti finansavimą iki sausio 1 dienos. Anot E.Urbanavičiaus, jei ši nežinia dėl fondo tarybos sudėties užsitęs, gali nutikti ir taip, jog šis uždavinys nebus įgyvendintas. „Tai būtų didžiulė nesąmonė, – įsitikinęs KKSD vadovas. – Tačiau galbūt tai tik dar greičiau priartins prie gyvybiškai būtinų permainų. KKSRF įstatymo pakeitimo projektas juk yra parengtas. Paspartinsime jo priėmimą.“

Tarybos nariai į fondą deleguojami remiantis Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo įstatymu, numatančiu, kad fondą sudaro 5 nariai, iš kurių 1 deleguoja KKSD, o 4 teikia visuomeninės organizacijos.

KKSRF administruoja KKSD, fondas yra atsakingas už sporto pinigų skirstymą, pagal pateiktas organizacijų paraiškas, fondo lėšas sudaro 1 proc. akcizo pajamų nuo tabako ir alkoholio bei 10 proc. iš loterijų ir azartinių lošimų mokesčių.

15min primena, jog R.Kveselaitis vadovavo fondui pastaraisiais metais ir daug metų dirbo fondo nariu, nors jo vadovaujama Lietuvos sporto federacijų sąjunga gaudavo dideles sumas iš fondo. 2015 metais federacijų sąjunga, organizuojanti jaunių žaidynes, sulaukė per 317 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius