Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 11

Breiką braukiant iš olimpinės ateities, čempionės stovykloje – ramybė: „Gyvenimas nesustoja“

Pasaulio breiko čempionė Dominika Banevič, šokių aikštelėse išgarsėjusi kaip Bgirl Nicka, praėjusį mėnesį džiaugėsi auksiniu titulu ir iškovotu kelialapiu į 2024 metų olimpines žaidynes Paryžiuje. Tačiau dabar ateina prastos naujienos dėl kitų olimpinių žaidynių.
Pasaulio breiko čempione tapusios Dominikos Banevič – Bgirl Nicka sutikimas
Dominikos Banevič – Bgirl Nicka iškovojo olimpinį kelialapį į 2024 metų Paryžių, bet 2028 metų žaidynėse breiko vėl nebebus. / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Breikas debiutuos olimpinėse žaidynėse Paryžiuje kitais metais, o ten viena Lietuvos vilčių bus talentinga ir ambicinga 16-metė Dominika Banevič, pati sau kelianti ambicijas varžytis dėl medalio.

Tačiau dar vėliau – 2028-aisiais – to padaryti tiesiog nebus įmanoma: dar prieš olimpinį debiutą 2024 metais breikas braukiamas iš olimpinės programos 2028 metais Los Andžele.

15min antradienį rašė, kad po diskusijų penkios naujos sporto šakos - beisbolas ir softbolas, bekontaktis amerikietiškas futbolas (Flag football), kriketas, lakrosas ir skvošas sulaukė siūlymų sugrįžti ar debiutuoti olimpinėse žaidynėse Los Andžele, kai sulauks Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) palaiminimo per sekmadienį prasidėsiančią sesiją Mumbajuje (Indija).

Tuo pačiu tai reiškia, kad kai kurios sporto šakos liks olimpiniame užribyje.

Pasaulio sportinių šokių federacijos prezidentas Shawnas Tay jau išreiškė didelį nusivylimą, jog breikas iškrenta iš Los Andželo žaidynių programos ir išreiškė viltį, kad jaunatviškas sportas sugrįš 2032 metais per žaidynes Brisbane.

Su Lietuvos breiko žvaigžde nuolat keliaujanti ir daug funkcijų jos karjeroje atliekanti Dominikos mama Alina Banevič stengiasi žvelgti filosofiškai.

„Tai dar nėra patvirtinta 100 procentų, bet reaguojame normaliai. Žinojome, kad taip gali būti, tad gyvenimas nesustoja, – 15min sakė A.Banevič. – Labai džiaugiamės šia diena ir tuo, kad breikas buvo įtrauktas į 2024 metų Paryžiaus žaidynes.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pasaulio breiko čempione tapusios Dominikos Banevič – Bgirl Nicka sutikimas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pasaulio breiko čempione tapusios Dominikos Banevič – Bgirl Nicka sutikimas

Dabar gerai, kad galimybių gaus naujos sporto šakos, o aš neabejoju, kad 2032 metais (olimpinėse žaidynėse Brisbane) breikas vėl bus įtrauktas į olimpinę programą.

Mažose šalyse gal yra kiek kitaip, bet Japonijoje ar Kinijoje mūsų sportas sulaukia milžiniško susidomėjimo – neseniai akimirksniu buvo išpirkta 4 tūkst. bilietų į varžybas.

Paryžiuje bus galima įsitikinti, koks tai populiarus sportas, kuriame dera ir menas, ir muzikalumas.

Žmonės pradėjo leisti vaikus į breiko treniruotes, tad tik laiko klausimas kada mūsų sportas sugrįš į olimpiadą.

O Nickai – tik 16 metų. Ji dar galėtų 5–6 olimpinėse žaidynėse dalyvauti.“

Imago / Scanpix nuotr./Dominyka Banevič – B-Girl Nicka – pasaulio čempionė.
Imago / Scanpix nuotr./Dominyka Banevič – B-Girl Nicka – pasaulio čempionė.

D.Banevič pasiekimais džiaugiasi ir Lietuvos sportinių šokių federacija, kuri irgi laukia oficialių patvirtinimų dėl 2028 m. Los Andželo.

„Jei taip įvyks, kad breiko nebus, – liūdna, nes turime labai gerą sportininkę, – sakė Lietuvos sportinių šokių federacijos generalinė sekretorė Diana Gornatkevičienė. – Kol neturime galutinio sprendimo, dar anksti kalbėti. Tai priklauso ne nuo mūsų, bet norėtųsi nuoseklumo.“

D.Gornatkevičienė pripažino, kad breiko išbraukimas iš olimpinės programos Los Andžele gali atsiliepti sportininkės valstybiniam finansavimui.

„Gali būti, kad neolimpinė sporto šaka nepretenduoja į valstybines stipendijas, bet gal tokiu atveju ir valstybė galėtų koreguoti planus, nes padėtis kol kas keista.

Kita vertus, Nicka yra stipri, ji vis tiek tokia liks, dalyvaus savo pamėgtoje veikloje, nes breikas yra jos gyvenimas, ji varžysis čempionatuose ir vis tiek pasieks puikių rezultatų.“

Imago / Scanpix nuotr./Dominyka Banevič – B-Girl Nicka – pasaulio čempionė.
Imago / Scanpix nuotr./Dominyka Banevič – B-Girl Nicka – pasaulio čempionė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius