-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 31

Oficialu: Ukraina boikotuos olimpines atrankos varžybas, jei jose dalyvaus rusai

Ukrainos Vyriausybė oficialiai pranešė, kad jos šalies sportininkai nedalyvaus jokiuose olimpinių žaidynių atrankos turnyruose, jei juose varžysis rusai.
Protestas
Protestas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Vyriausybė pritarė Vadimo Hutzaito (Ukrainos sporto ministro ir nacionalinio olimpinio komiteto prezidento, – past.) pasiūlymui, kad mes dalyvausime tik tuose atrankos turnyruose, kuriuose nebus rusų“, – teigė už ministrų kabinetą atsakingas ministras Olehas Nemčinovas.

„Jei šio kriterijaus nebus laikomasi, iš tos sporto šakos federacijos gali būti atimtas nacionalinis statusas“, – pridūrė O.Nemčinovas, cituoja „Inside the Games“.

Kruviną karą Ukrainoje tęsiančios Rusijos, ir jai padedančios Baltarusijos, atletams galimybė sugrįžti į tarptautinę areną atsirado po naujųjų Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) rekomendacijų.

IOC Taryba nusprendė, kad šalių agresorių sportininkai gali sugrįžti į varžybas su neutralia vėliava, jei viešai nepalaiko karo ir nėra susiję su karinėmis tarnybomis.

Naująsias rekomendacijas sukritikavo Lietuva ir dalis kitų Europos šalių Vyriausybių, tačiau IOC prezidentas Thomas Bachas atsikirsdamas tokią reakciją pavadino „apgailėtina“.

Dar prieš IOC Tarybos svarstymą griežtą poziciją prieš rusų ir baltarusių sugrąžinimą į olimpinę šeimą pasisakė Lietuva, JAV, Jungtinė Karalystė, Japonija, Lenkija ir dar 30 pasaulio šalių, įskaitant ir artėjančių olimpinių žaidynių šeimininkę Prancūziją.

O.Nemčinovas teigė suprantantis, kad toks boikotas reiškia, jog dalis Ukrainos sportininkų gali praleisti kitų metų olimpiadą Paryžiuje.

„Žinote, nelinkėčiau to niekam, – teigė jis. – Vakar dalyvavau dar vienose laidotuvėse gero savo draugo, kuris atidavė daugiau nei 20 metų lengvajai atletikai. Kuris paliko 3 vaikus. Jis savanoriškai išėjo į karą. Ir jis padėjo ne virtuvėje, jis kovėsi koviniame dalinyje.“

„Todėl pasakysiu savo tautiečiams sportininkams, kurie nerimauja, jog negalės dalyvauti varžybose ir jų karjeros žlugs ar panašiai – užtat jūsų ir jūsų vaikų gyvenimai išliks“, – teigė O.Nemčinovas.

P.Kyrylenkos nuotr./Suniokotas Vuhledaras (Ukraina)
P.Kyrylenkos nuotr./Suniokotas Vuhledaras (Ukraina)

Apie olimpinių žaidynių boikotą, jei jose bus leista dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams, yra užsiminusios ir daugiau šalių. Tarp jų – ir jautria istorija pasidalinęs lietuvis olimpietis Juozas Bernotas.

Lietuvos švietimo, sporto ir mokslo ministrė Jurgita Šiugždinienė boikoto galimybę buvo įvardijusi kaip „paskutinę galimą priemonę“.

Verta pažymėti, kad naująsias rekomendacijas pristatęs IOC sprendimo laisvę, ar įsileisti į olimpines atrankos varžybas šalių agresorių sportininkus, paliko pačioms tarptautinėms federacijoms.

Dalis jų – kaip fechtavimas, stalo tenisas – rusus jau priėmė, kita dalis – kaip lengvoji atletika, ledo ritulys – pareiškė, kad karą tęsiančių šalių sportininkams jų varžybose vietos nėra.

IOC išplatintose rekomendacijose teigiama:

  • Sportininkai, turintis Rusijos arba Baltarusijos pasus, gali varžytis tik kaip neutralūs atletai;
  • Komandos, sudarytos iš Rusijos ir Baltarusijos piliečių, negali būti svarstomos;
  • Sportininkai, aktyviai palaikantys karą, varžytis negali. Sportininkams padedantys personalo nariai, kurie aktyviai palaiko karą, taip pat negali dalyvauti varžybose;
  • Sportininkai, kurie turi kontraktus su Rusijos ar Baltarusijos karinėmis arba nacionalinio saugumo institucijomis, varžytis negali. Taip pat ir sportininkams padedantys personalo nariai;
  • Kiekvienas varžybose dalyvaujantis neutralus sportininkas, kaip ir visi kiti sportininkai, turi atitikti antidopingo reikalavimus, ypač tuos, kurie nustatyti IF antidopingo taisyklėse;
  • Tiems, kurie atsakingi už karą – Rusijos ir Baltarusijos valstybėms ir vyriausybėms – sankcijos lieka galioti: Rusijoje ir Baltarusijoje negali būti rengiami tarptautiniai sporto renginiai; šių šalių vėliavos, himnai, spalvos ir kitos identifikacijos priemonės negali būti naudojamos sporto renginiuose; joks Rusijos ar Baltarusijos vyriausybės ar valstybės valdymo atstovas negali dalyvauti jokiame tarptautiniame sporto renginyje ar susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius