Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 30

Th.Bacho atsakas Lietuvai ir kitoms IOC kritikėms: „Apgailėtina“

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomas Bachas vožė atgal jį kritikuojančioms Europos Vyriausybėms, tarp jų ir Lietuvos, griežtai nepritariančioms naujosioms IOC rekomendacijoms dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų sugrąžinimo į tarptautines arenas.
Thomas Bachas
Thomas Bachas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors rusai ir toliau bombarduoja Ukrainą, o gindami šalį nuo kruvinų atakų žūsta ir ukrainiečių sportininkai, IOC Taryba antradienį pranešė, kad šalių agresorių sportininkai gali sugrįžti į varžybas kaip neutralūs atletai, jei viešai nepalaiko karo ir nėra susiję su karinėmis tarnybomis.

Naująsias rekomendacijas iš karto sukritikavo Lietuvos švietimo, sporto ir mokslo ministrė Jurgita Šiugždinienė bei kitos Europos šalys, bet Th.Bachas kirto atgal.

„Apgailėtina matyti, kad dalis Vyriausybių nenori gerbti olimpinio judėjimo daugumos nuomonės. Taip pat ir sporto autonomijos, kurios nesuskaičiuojamus kartus prašė ir pabrėžė savo kalbose, Jungtinių Tautų (JT) rezoliucijose, Europos Sąjungos deklaracijose ir visomis kitomis progomis“, – rėžė Th.Bachas, cituoja „Inside the Games“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas

„Apgailėtina, kad šios Vyriausybės nesprendžia dvigubų standartų klausimo, su kuriuo mes susidūrėme savo konsultacijose. Nematėme nė vieno jų komentaro apie kitų šalių atletus, kurių valstybės dalyvauja kituose 70 karų ir ginkluotų konfliktų pasaulyje.

Dar labiau apgailėtina, kad jos grubiai nepaiso labai aiškaus dviejų JT Žmogaus teisių tarybos specialiųjų pranešėjų pareiškimo, nors kitais klausimais nuolat pabrėžia savo tvirtus reikalavimus gerbti žmogaus teises“, – tęsė IOC galva.

Karą tęsiančių Rusijos ir Baltarusijos sportininkų sugrąžinimui į tarptautinį sportą griežtai priešinasi Lietuva, JAV, Jungtinė Karalystė, Japonija, Lenkija ir dar 30 pasaulio šalių, įskaitant ir artėjančių olimpinių žaidynių šeimininkę Prancūziją.

Jungtinė Karalystė netgi kreipėsi į IOC finansinius partnerius, ragindama atsisakyti remti olimpines žaidynes, jei jose galės dalyvauti atletai iš šalių agresorių.

Tiesa, naujausiomis rekomendacijomis pasipiktino ir rusai. Rusijos olimpinio komiteto vadovas Stanislavas Pozdniakovas iškeltus reikalavimus pavadino „farsu“ ir pareiškė, kad „reikalaus vienodų sąlygų visų šalių sportininkams“.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir IOC vadovas Thomas Bachas.
„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir IOC vadovas Thomas Bachas.

„Tai, kad abi pusės yra nepatenkintos gali sufleruoti, kad radome viduriuką, nuo kurio galime judėti toliau ir padedami sporto pasiekti taiką ir vienas kito supratimą“, – teigė Th.Bachas.

„Galiu tik patvirtinti, kad olimpinis judėjimas tvirtai laikosi savo vertybių ir savo misijos vienyti pasaulį taikiose varžybose“, – papildė IOC prezidentas.

Naująsias rekomendacijas pristatęs IOC taip pat pabrėžė, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimas varžybose priklausys nuo kiekvienos sporto šakos tarptautinės federacijos sprendimo.

IOC išplatintose rekomendacijose teigiama:

  • Sportininkai, turintis Rusijos arba Baltarusijos pasus, gali varžytis tik kaip neutralūs atletai;
  • Komandos, sudarytos iš Rusijos ir Baltarusijos piliečių, negali būti svarstomos;
  • Sportininkai, aktyviai palaikantys karą, varžytis negali. Sportininkams padedantys personalo nariai, kurie aktyviai palaiko karą, taip pat negali dalyvauti varžybose;
  • Sportininkai, kurie turi kontraktus su Rusijos ar Baltarusijos karinėmis arba nacionalinio saugumo institucijomis, varžytis negali. Taip pat ir sportininkams padedantys personalo nariai;
  • Kiekvienas varžybose dalyvaujantis neutralus sportininkas, kaip ir visi kiti sportininkai, turi atitikti antidopingo reikalavimus, ypač tuos, kurie nustatyti IF antidopingo taisyklėse;
  • Tiems, kurie atsakingi už karą – Rusijos ir Baltarusijos valstybėms ir vyriausybėms – sankcijos lieka galioti: Rusijoje ir Baltarusijoje negali būti rengiami tarptautiniai sporto renginiai; šių šalių vėliavos, himnai, spalvos ir kitos identifikacijos priemonės negali būti naudojamos sporto renginiuose; joks Rusijos ar Baltarusijos vyriausybės ar valstybės valdymo atstovas negali dalyvauti jokiame tarptautiniame sporto renginyje ar susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius