Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 12

Pasaulio moterų karšto oro balionų čempionate sidabrą iškovojo A.Simonavičiūtė

Rugpjūčio 6–11 dienomis Lenkijoje, Nalenčevo miestelyje, vyko 3-iasis FAI (Tarptautinės Aeronautikos Federacijos) Pasaulio moterų karšto oro balionų čempionatas, kuriame varžėsi 33 geriausios karšto oro balionų pilotės iš 15 pasaulio šalių.
Iš kairės: A.Simonavičiūtė, Daria Dudkievicz, Nicola Scaife
Iš kairės: A.Simonavičiūtė, Daria Dudkievicz, Nicola Scaife / Rudolf Bottche rnuotr.

Nacionalinėje įskaitoje lietuvės užėmė antrąją vietą, aplenkusios tokių šalių kaip JAV, Vokietijos, Japonijos atstoves. Aukso medalį iškovojo Lenkijos atstovė Daria Dudkievicz, sidabro – lietuvė Agnė Simonavičiūtė, bronzos – australė Nicola Scaife.

Lietuvė tarp geriausių pasaulio piločių

Nuo pat čempionato pradžios pilotė Agnė Simonavičiūtė užtikrinai laikėsi lyderių gretose. Šiemet tai pirmosios pilotės varžybos. 2014 m. Pasaulio karšto oro balionų moterų čempionate Agnė Simonavičiūtė užėmė trečiąją vietą, 2017 m. Europos karšto oro balionų moterų čempionate – antrąją. Per paskutinius penkerius metus dalyvavo daugelyje tarptautinių varžybų ir yra viena tituluočiausių karšto oro balionų piločių Lietuvoje.

Aušros Venskienės nuotr./Iš kairės: A.Simonavičiūtė, Daria Dudkievicz, Nicola Scaife
Aušros Venskienės nuotr./Iš kairės: A.Simonavičiūtė, Daria Dudkievicz, Nicola Scaife

„Tikėjausi patekti į dešimtuką, nes tai pirmasis šio sezono sportinis renginys ir, mano manymu, pasiruošimas tikrai nebuvo pakankamas, nes norint tinkamai pasiruošti tokiam čempionatui, reikia dalyvauti kitose varžybose ir sportiniuose renginiuose. Prieš čempionatą skraidžiau Kaune su dvigubai didesniu keleiviniu oro balionu. Stengiausi skrydžių trūkumą kompensuoti fiziniu ir psichologiniu pasirengimu, suburti gerą komandą, surinkti informaciją“, – apie pasiruošimą pasaulio čempionatui pasakojo pilotė Agnė Simonavičiūtė.

VIDEO: Pasaulio moterų karšto oro balionų čempionatas

Čempionato pradžia džiugino geru oru, palankiu skrydžiams, deja, varžyboms įpusėjus, dėl pasikeitusių oro sąlygų, buvo atšaukti 5 skrydžiai iš 9. „Neturėjau galimybės pagerinti rezultato dėl stipraus vėjo, o vėliau ir lietaus, tačiau renginys vyko sklandžiai, čempionato direktorius Eugenijus Komas parinko įvairių užduočių. Oreivystes sporte svarbiausia tikslumas, oro balionas skrenda tik pavėjui, o skirtingame aukštyje jo kryptys skirtingos. Pilotas turi mokėti tinkamai išnaudoti vėjo kryptį ir kuo tiksliau atlikti užduotis.”

Pasak tituluotos oreivės užtuotys buna ivairios, pvz. reikia atskirti į tikslias paskirtas koordinates, ir išmesti dalyvio numeriu pažymetą zymeklį kuo tiksliau į pažymetą taikinį, kitos užduotys fiksuojamos virtualiai, reikia įvertinti kuo daugoau veiksnių: aukštį, laiką, vėjo kryptį ir stiprumą. Pilotai turi naudotis ir matematinėmis žiniomis, mokėti apskaičiuoti trajektoriją, tikslius kampus ir, pasinaudojus savo meistriškumu, nukreipti baliona ten kur reikia.

„Šias užduotis operatyviai įveikėme kartu su komanda. Labai džiaugiuosi ir vertinu visos komandos indėlį, pasiekėme tikrai puikų rezultatą. Su manimi skraidė navigatorė Gintarė Pranarauskaitė, žemės komandoje buvo Rokas Rajackas ir Darius Mikalajūnas“, - savo pasiekimais ir komandos nariais džiaugėsi pilotė.

Pasaulio moterų karšto oro balionų čempionatai rengiami nuo 2014 metų. 2016 metais toks čempionatas buvo organizuojamas Birštone, jo nugalėtoja tapo australė Nicola Scaife.

Giedriaus Vaitulevičiaus nuotr./Varžybų akimirka
Giedriaus Vaitulevičiaus nuotr./Varžybų akimirka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius