Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 17

Penkiakovininkai kyla į kovą: „95 proc. mūsų nepatenkinti pokyčiais“

Šiuolaikinės penkiakovės sportininkus vienijanti sąjunga („Pentathlon United“) viešai pareikalavo paaiškinimų, kodėl jojimo rungtį ateityje pakeis kliūčių ruožas.
Olimpinis čempionas Joe Choongas
Olimpinis čempionas Joe Choongas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes atlikome sportininkų apklausą ir didžioji dauguma, daugiau nei 95 proc., yra nepatenkinti tuo, kaip buvo pakeista penktoji rungtis“, – rašoma „Pentathlon United“ laiške, adresuotame Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės federacijos (UIPM) prezidentui Klausui Schormannui, rašo „Inside the Games“.

„93 proc. sportininkų nėra patenkinti kryptimi, kuria juda mūsų sportas, – priduriama laiške. – Reikalaujame, kad būtų paviešinti pasirinkimo motyvai ir rezultatai, darbo grupei renkantis naująją rungtį.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./UIPM prezidentas Klausas Schormannas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./UIPM prezidentas Klausas Schormannas

Priminsime, kad šio mėnesio pradžioje UIPM pagaliau apsisprendė, kas šiuolaikinėje penkiakovėje pakeis žirgus. Nukonkuravęs šešis dešimtis kitų sporto šakų nugalėtoju tapo kliūčių ruožas.

„Norime žinoti, kiek taškų surinko kitos sporto šakos? Kaip buvo skaičiuojami tie taškai? Ar buvo kalbama su sportininkais?“ – klausimus toliau kėlė „Pentathlon United“, vedama olimpinio čempiono brito Joe‘o Choongo, vicečempiono ukrainiečio Pavlo Timoščenko ir kitų.

Atsakymų kol kas nežino ir lietuviai. 15min jau prieš dvi savaites rašė, kad naujoji šiuolaikinės penkiakovės rungtis – apaugusi paslaptimis.

Ar šis kliūčių ruožas primins rimtą ir sunkų kliūtinį bėgimą per aukštus barjerus ir vandens duobę tradicinėse lengvosios atletikos 3000 m bėgimo varžybose?

O gal viskas bus pašėlę ir juokinga, kaip televizijos šou „Jokių kliūčių“, kur dalyviams tenka klampoti purve, iš aukštai tėkštis į vandenį bei atlaikyti varžybų rengėjų sugalvotas atakas?

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Justinas Kinderis
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Justinas Kinderis

„Faktas, kad yra parinkti du modeliai, kurie iki galo neatskleidžiami, – sakė 2013 metų pasaulio čempionas, Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos generalinis sekretorius Justinas Kinderis. – Tarp užuominų sakoma, jog kažkas tarp 3 km kliūtinio bėgimo ir minėto televizijos šou.“

„Mes patys juk nenorėjome, kad jojimas būtų išbrauktas, – 15min teigė Europos čempionė, pasaulio taurės etapą savaitgalį laimėjusi Ieva Serapinaitė. – Tai nebuvo sportininkų idėja, dėl to mums skaudu – mes tuo gyvenome, tuo jojimas ir žavus, kad jame reikia neįprastų įgūdžių, pati rungtis yra labai graži. Nemanau, kad nauja rungtis gali būti tam alternatyva. Mes liūdime, kad penkiakovė nebebus ateityje tokia, kaip dabar.“

nuotr. organizatorių/Ieva Serapinaitė
nuotr. organizatorių/Ieva Serapinaitė

Atsisakyti jojimo nuspręsta po pernai Tokijo olimpinėse žaidynėse kilusio skandalo. Pirmavusi vokietė Annika Schleu niekaip negalėjo pajudinti iš vietos užsispyrusio žirgo, o jos bandymai paraginti gyvūną botagėliu ir trenerės pliaukštelėjimas žirgui per užpakalį sukėlė stiprią gyvūnų teisių gynėjų kritikos bangą.

„Scanpix“ nuotr./Annika Schleu pirmavo penkiakovės varžybose, bet jos viltys dužo ant žirgo.
„Scanpix“ nuotr./Annika Schleu pirmavo penkiakovės varžybose, bet jos viltys dužo ant žirgo.

Renkantis naują šiuolaikinės penkiakovės rungtį iš 60 variantų kalbama buvo ir apie dviračius, ir apie virtualų sportą, ir net apie dronų lenktynes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius