Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 10

Prezidento „ne“ jiems pravėrė Pekino duris, bet nustebino: „Neteisinga atimti galimybę“

Prezidentūros sprendimas nesuteikti pilietybės čiuožėjai Allison Reed sukėlė dviprasmiškas reakcijas tiek Lietuvos sporto padangėje, tiek visuomenėje. Užkirtus kelią amerikietės ir Sauliaus Ambrulevičiaus porai, durys į olimpines žaidynes prasivėrė jaunam Deivido Kizalos ir Paulinos Ramanauskaitės duetui. Nors olimpine svajone šis duetas dega, tačiau pripažįsta: A.Reed buvo verta atstovauti Lietuvai Pekine.
Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala
Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala / AJTL nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda ir Pilietybės komisija nerado argumentų, kodėl A.Reed nupelnai galėtų būti reikšmingi Lietuvai, todėl uždegė raudoną šviesą ir pilietybės sportininkė negavo.

Šis sprendimas užvėrė S.Ambrulevičiaus ir A.Reed porai Pekino olimpinių žaidynių duris, tačiau bilietas į didžiausią žiemos sporto šventę laimėtas ne porai, o šaliai – dėl to 23-ejų D.Kizalos ir 18-metės P.Ramanauskaitės duetas veikiausiai bus tas, kuris reprezentuos mūsų šalį vasario 4-ąją prasidėsiančiose žaidynėse.

Ši pora, dabar užimanti 104-ąją vietą pasaulio reitinge, susiformavo visai netikėtai ir neseniai – jiems šis sezonas yra pirmas.

„Buvusi partnerė patyrė traumą, dėl kurios negalėjo tęsti sportinės karjeros, – 15min pasakojo D.Kizala. – Turėjau ieškotis naujos partnerės. Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentės Lilijos Vanagienės idėja buvo kurti lietuvišką porą, kurioje abu partneriai būtų lietuviškos čiuožimo mokyklos auklėtiniai. Ilgai nesvarstėme, kandidatę turėjome. Reikėjo tik įkalbėti Pauliną pakeisti discipliną.“

AJTL nuotr./Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala
AJTL nuotr./Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala

P.Ramanauskaitė anksčiau šoko viena, tačiau priėmė iššūkį. Po varžybas važinėjančių jaunųjų čiuožėjų pagrindinis tikslas kol kas – kaupti patirtį, rinktis teisėjų pastabas apie sukurtas programas, išsigryninti trūkumus bei išgirsti pastabas, kurios bus naudingos tobulėjant ateityje.

„Tai dar tik pirmi mūsų žingsniai ir viskas tik prieš akis“, – įsitikinęs D.Kizala, kuris progresą teigia matantis, tačiau pabrėžia, kad tobulėti dar tikrai yra kur.

Mes su Paulina tik dabar pradedame jausti vienas kitą poroje.

Jo nuomone, dveji metai yra trumpas laikas porai, norint rodyti rezultatus. Ypač turint omenyje, jog pirmieji metai buvo pažymėti karantino, kuomet galimybės treniruotis buvo ribotos.

„Kad pora atrodytų susičiuožusi, specialistų nuomone, reikia ketverių intensyvių metų. Tai reiškia, kad treniruočių ir varžybų procese neturi būti pauzių. Mes su Paulina tik dabar pradedame jausti vienas kitą poroje“, – 15min pasakojo D.Kizala.

23-ejų čiuožėjas pripažino, jog vyrauja nuomonė, jog jaunai porai teisėjai dažnai pagaili taškų.

„Gali susidaryti tokią nuomonę, bet tai yra paaiškinama. Taip yra tikrai ne todėl, kad pora mažiau pažįstama teisėjams. Jei techniškai esi stiprus, arbitrai skirs tau tavo balus. Logiška, kad suaugusiųjų kategorijoje poros, kurios šoka kartu 15 metų, yra ir techniškai stipresnės, labiau susičiuožusios, artistiškiau išpildo savo programas“, – pasakojo būsimas olimpinių žaidynių dalyvis.

LČF nuotr./Elžbieta Kropa, Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala
LČF nuotr./Elžbieta Kropa, Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala

D.Kizala turi savo nuomonę dėl prezidento sprendimo nesuteikti pilietybės A.Reed, nes ši esą nėra parodžiusi išskirtinių nuopelnų.

„Manau, jog Allison nuopelnai Lietuvai yra dideli, – tikino D.Kizala. – Allison ir Sauliaus pora garsina Lietuvą tarptautinėse varžybose. Jie iškovojo aukštas vietas Europos ir pasaulio čempionatuose, išsikovojo vietą olimpinėse žaidynėse. Mano nuomone, buvo neteisinga atimti galimybę iš aukšto meistriškumo sportininkų dalyvauti tokio rango varžybose. Olimpinės žaidynės ir skirtos tautų draugystei.“

S.Ambrulevičius ir A.Reed bilietą į olimpines žaidynes Lietuvai iškovojo, kai pasaulio čempionate užėmė 15-ąją vietą. Vėliau pora gerino asmeninius rezultatus, bet prezidento neįtikino.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

„Pasaulio reitinge, skaičiuojant ketverius metus, jie yra trylikti, – anksčiau situaciją 15min komentavo nusivylimo neslepianti Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė. – Iš 135 porų pasaulyje. Skaičiuojant tik šio sezono reitingą – vienuolikti. Europoje – šešti. Reitingo taškus jie kaupia Europos, pasaulio čempionatuose, „Grand Prix“ etapuose – čia ne kiemo varžybos. Bet Pilietybės komisija nesupranta, kaip jie garsina Lietuvą... Ji nubraukia visą jų darbą. Jau dabar jie garsina Lietuvą, olimpinės žaidynės būtų tik finalas.“

„Tai stipriausi mūsų žiemos sportininkai. Bet juos paėmė ir atmetė. Pilietybės komisija visiškai nesupranta esmės, o prezidentas pats turbūt nelabai gilinosi“, – nusivylimo neslėpė LČF vadovė.

Suprasti akimirksniu

  • Pilietybės reikalų komisija – tai Respublikos Prezidento dekretu sudaryta patariamoji institucija, kuri preliminariai svarsto pilietybės suteikimo ir grąžinimo asmenims klausimus bei teikia pasiūlymus Lietuvos Respublikos Prezidentui. Komisijos pasiūlymai, svarstant pilietybės klausimus, yra rekomendacinio pobūdžio ir Respublikos Prezidento nesaisto.
  • Pilietybės reikalų komisiją sudaro:
  • Respublikos Prezidento patarėjas teisės klausimais (Komisijos pirmininkas);
  • Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos Teisės grupės vyriausiasis specialistas pilietybės klausimais (Komisijos pirmininko pavaduotojas);
  • Lietuvos Respublikos teisingumo viceministras;
  • Lietuvos Respublikos generalinio prokuroro pavaduotojas;
  • Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktorius;
  • Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos direktorius;
  • Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Pilietybės reikalų skyriaus vedėjas;
  • Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento atstovas;
  • Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos Teisės grupės vyriausiasis specialistas pilietybės klausimais (Komisijos sekretorius).

Kai buvo sprendžiamas A.Reed pilietybės klausimas, jaunajai D.Kizalos ir P.Ramanauskaitės porai kilo minčių dėl galimo kelialapio perleidimo jiems.

„Minčių buvo, bet tikėjome, jog Allison visgi gaus pilietybę“, – pripažino D.Kizala ir pridūrė, kad išvykimas į Pekiną jam ir Paulinai reikštų itin daug, mat olimpinės žaidynės – kiekvieno sportininko svajonė.

Ir nors minčių apie olimpines žaidynes buvo, treniruočių procese galimybė išvykti į jas neatsispindėjo.

„Buvom įsitikinę, kad į olimpines žaidynes vyks Allison ir Sauliaus pora. Mes dirbome savo ritmu, ruošėmės savo varžyboms. Kaip ir kiekvieną sezoną“, – sakė D.Kizala.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius