-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 11

Širšių lizdas jėgos trikovės federacijoje: į detektyvą dėl dingusios įrangos įsitraukė ir policija

Lietuvai ne pirmi metai suteikta teisė organizuoti Europos jėgos trikovės čempionatą. Pastarajame, ką tik pasibaigusiame, dalyvavo beveik 500 dalyvių. Renginys praėjo sklandžiai, tačiau užsklandai nusileidus išryškėjo tikroji realybė – Lietuvos jėgos trikovės federacija primena širšių lizdą, kurio vadovas per pastaruosius metus pasikeitė dukart. Šįkart ginčas kilo dėl brangios įrangos dingimo.
Konfliktas dėl galimai dingusios įrangos
Konfliktas dėl galimai dingusios įrangos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Akademijoje, Kauno rajone, vykęs Europos jėgos trikovės čempionatas baigėsi gruodžio 8 dieną, o gruodžio 9-ąją į 15min kreipėsi Lietuvos jėgos trikovės federacijos (LJTF) atstovai, pranešę apie nesutarimus su čempionatą organizavusia VšĮ „Atlanta Gym“ ir jos vadovu Antanu Jodauga, kuris, pasirodo, iki šių metų rugsėjo ėjo LJTF prezidento pareigas, kol dėl prarasto pasitikėjimo nebuvo pašalintas iš pareigų neeilinės konferencijos metu. Pagrindinis nesutarimų šaltinis – į čempionatą LJTF narių atgabenta įranga, kurios dalis kažkur pradingo.

Situaciją 15min nušvietė dabartinis federacijos vadovas Erlandas Petrauskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Erlandas Petrauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Erlandas Petrauskas

Gruodžio 9 d. žurnalistei jis papasakojo, kad šių metų birželį LJTF su „Atlanta Gym“ pasirašė sutartį, kuria viešajai įstaigai suteikta teisė organizuoti lapkričio 28–gruodžio 8 dienomis Akademijoje Kauno rajone vykusį Europos jėgos trikovės čempionatą. „Atlanta Gym“ vadovas A.Jodauga 2018 m. pradžioje, pasiūlius vienam iš kelių dešimčių federacijos narių, buvo išrinktas LJTF prezidentu, kai prieš tai šias pareigas ėjęs asmuo buvo įtartas neskaidriu įstaigos lėšų naudojimu.

„Bėgom nuo vilko, užšokom ant meškos“, – šią situaciją apibūdino E.Petrauskas.

Bet grįžkime kiek atgalios. Europos jėgos trikovės čempionatą Lietuvai suteikta teisė organizuoti buvo ir pernai. Praėjusiais metais to ėmėsi pati LJTF su A.Jodauga kaip prezidentu priešaky. Tačiau, pasak E.Petrausko, paaiškėjo, kad federacijos prezidentas ėmė ir niekam nepranešęs į organizacinį procesą „įjungė“ ir savąją įstaigą „Atlanta Gym“, kuri niekad nebuvo LJTF nare.

Bėgom nuo vilko, užšokom ant meškos, – šią situaciją apibūdino E.Petrauskas

„Įstaiga perėmė viešbučių, transporto reikalų tvarkymą, kur didžiausi pinigų srautai vaikšto. Vykdomasis komitetas buvo nusprendęs, kad organizuoja federacija. Nebuvo jokių sutarčių su ta viešąja įstaiga. Pasirašinėjo Jodauga sutartis ir kaip federacijos prezidentas, ir kaip viešosios įstaigos vadovas. Kokia nauda? Marža kažkokia lieka nuo banketų, viešbučių užsakymų, transporto organizavimo. Finansiniai interesai. Su viešbučiu suderi vieną kainą, o iš dalyvių prašai iškvietime didesnės kainos“, – teigė E.Petrauskas.

Delsė pateikti ataskaitas

Kad kažkas negerai, jis tikina supratęs 2019 m. pradžioje – tuometis LJTF prezidentas A.Jodauga delsė teikti finansinę ataskaitą už 2018 m. organizuotą Europos jėgos trikovės čempionatą. Ji buvo pateikta tik kasmetinės federacijos narių konferencijos metu balandį. Paaiškėjo, kad 2018 m. Europos jėgos trikovės čempionato biudžetas sudarė 84 tūkst. eurų. A.Jodauga neva pranešęs, kad būtent tokią sumą ir gavo, ir išleido – į detales nesileido.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Jodauga
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Jodauga

„Kai pateikė finansinę ataskaitą už metus, pradėjome reikalauti su viešbučiais sudarytų sutarčių, tačiau jis paaiškino, kad tai – komercinė paslaptis. Likom nežinioje. Konkretaus atsakymo negavome. Nežinojome, ar ta viešoji įstaiga gavo kokį pelną, ar ne. Neva kiek gauta pinigų, tiek ir išleista. Palikome tada viską taip, kaip yra. Nebuvo čempionatas minusinis, tą žinau“, – teigė E.Petrauskas.

Šių metų birželį, kaip jau minėta, nors ir kilo įtarimų anksčiau, su „Atlanta Gym“ federacija sudarė sutartį, kuria 2019 m. Europos jėgos trikovės čempionato organizavimas patikėtas būtent šiai A.Jodaugos valdomai įstaigai. Pagal vieną projektą organizavimui skirta 20 tūkst. eurų tikslinių lėšų. Sutartyje nurodyta sąlyga, kad 10 tūkst. eurų startinio mokesčio, kurį perveda tarptautinė federacija, liks LJTF biudžete, o likutį „Atlanta Gym“ galės panaudoti organizavimo reikmėms.

„Po 30 eurų nuo kiekvieno dalyvio iš tarptautinės federacijos gauname – pasibaigus čempionatui perveda. Jei dalyvių apie 500, tai gausime šįkart apie 15 tūkst. eurų. 10 tūkst. liks mums, 5 tūkst. eurų – organizatoriui. Visas rūpestis – apgyvendinimo, transportavimo ir kt. – gulė ant „Atlanta Gym“ pečių“, – paaiškino E.Petrauskas.

Organizavimo įkarštyje nutarė atstatydinti

Tiesa, dar iki prasidedant čempionatui, trintis tarp LJTF vadovo ir jos narių augo. Praradęs pasitikėjimą dar pavasarį, kai buvo aptariama finansinė ataskaita, A.Jodauga ir toliau kėlė įtarimų. Pasak E.Petrausko, birželio mėnesio sutartį su „Atlanta Gym“ pasirašė jis, kaip tuometis viceprezidentas. A.Jodauga kaip prezidentas turėjo nusišalinti nuo federacijos finansinio valdymo, kad negalėtų valdyti federacijos sąskaitos, juk jo įstaiga organizavo čempionatą. Tačiau, E.Petrausko teigimu, A.Jodauga vengė tai daryti – toliau valdė federacijos biudžetą ir ruošėsi Europos jėgos trikovės čempionatui.

Paprašytas A.Jodauga neva neteikė LJTF vykdomajam komitetui detalios informacijos apie pasirengimą Europos čempionatui, nors tai buvo įpareigotas daryti kas mėnesį. Į paviršių išlindo ir žinia apie buvusius šio asmens teistumus.

Todėl rugsėjį buvo sušaukta neeilinė LJTF narių rinkiminė konferencija, kurios metu A.Jodaugai kaip federacijos vadovui pareikštas nepasitikėjimas – jis buvo nušalintas nuo prezidento pareigų. LJTF vadovu, kol naujai sausį susirinkusi konferencija neišrinks naujo prezidento, tapo E.Petrauskas. Tačiau A.Jodaugos valdoma įstaiga „Atlanta Gym“ toliau rūpinosi čempionato organizavimu.

Paklaustas, kodėl neva nepatikimam, federacijos narių nuomone, asmeniui leido toliau užsiimti šia veikla, E.Petrauskas paaiškino, kad buvo likę per mažai laiko, o A.Jodaugos įdirbis buvo didelis.

„Kitąmet rugpjūčio mėnesį bus čempionatas, tai pradedam dabar jau ruoštis – federacija tikrai vykdys“, – patikino jis.

Kilo ginčas dėl įrangos

Europos jėgos trikovės čempionatas, rodos, praėjo sklandžiai, tačiau po jo kilo ginčas dėl įrangos. LJTF pagal minėtą birželio mėnesio sutartį įsipareigojo pateikti čempionatui reikalingą įrangą. Tą įrangą, priklausančią federacijai, suvežė federacijos nariai, kurie ją naudoja panaudos pagrindu.

Atvykome, pradėjome skaičiuoti – trūksta: keturių suoliukų su stovais ir dviejų štangų.

„Organizatoriui pateikėme įrangos už daugiau kaip 50 tūkst. eurų. Gruodžio 8 d., pasibaigus čempionatui, turėjome ją atsiimti, tačiau Jodauga to neleido padaryti, išsikvietė net apsaugą. Liepė atvykti gruodžio 9 d. Atvykome, pradėjome skaičiuoti – trūksta keturių suoliukų su stovais ir dviejų štangų. Čempionato metu paaiškėjo, kad buvome gavę du suoliukus iš tarptautinės federacijos, bet Jodauga, paramos suteikimo metu dar buvęs federacijos prezidentu, tai nuslėpė nuo federacijos. Net nežinome, kada tiksliai tarptautinė federacija padovanojo tuos suoliukus.

Kad tie du suoliukai, kuriuos išvydome čempionato metu, dovanoti, patvirtino ir pats tarptautinės federacijos prezidentas. Paklausėme Jodaugos, iš kur gavęs suoliukus. Pasakė, kad „aš juos gavau“. Vieno suolo vertė – 2,5 tūkst. eurų. Tai 5 tūkst. parama šiemet buvo gauta, o mes nežinome. Taigi iš viso pirmadienį trūko įrangos už 10 tūkst. eurų. Matyt, išvežė jis ją iš Akademijos dar sekmadienį, kai mūsų neįsileido“, – spėjo E.Petrauskas.

Domanto Petrausko nuotr./Suoliukas, kuris galimai buvo padovanotas tarptautinės jėgos trikovės federacijos
Domanto Petrausko nuotr./Suoliukas, kuris galimai buvo padovanotas tarptautinės jėgos trikovės federacijos

Iškvietė policiją

Gruodžio 9 d. į Universiteto gatvę Akademijoje, ten, kur vyko Europos jėgos trikovės čempionatas, buvo iškviesta policija, kuri užfiksavo galimai trūkstamos įrangos faktą. Tyrėja pasiūlė pasirašyti įrangos perdavimo-priėmimo faktą, tačiau, E.Petrausko teigimu, A.Jodauga pareiškęs, kad nieko neduos.

„Pasiūlė išeiti mums iš patalpų – užrakins duris. Bet juk patalpos, kuriose vyko čempionatas, – nuomotos. Ir nuomotos federacijos vardu...“, – stebėjosi E.Petrauskas.

Kauno apskrities policija 15min informavo, kad gruodžio 9 d. 15.21 val. gautas pranešimas, jog Kauno rajono Akademijos miestelyje, atvažiavus pasiimti sportinės įrangos, jos neberado. Padaryta žala siekia apie 1 tūkst. eurų.

„Informacija tikslinimui perduota teritoriniam policijos komisariatui. Šiuo metu atliekamas aplinkybių patikslinimas, aiškinamasi, kiek ir kokių daiktų dingo. Nurodyta žala buvo užfiksuota pirminiuose duomenyse, ji gali kisti. Pareigūnų duomenimis, šiandien asmuo turi pasiimti daiktus ir pateikti informaciją, ar dar trūksta ir, jei taip, kiek ir kokių daiktų trūksta. Įvertinus, ar yra dingę daiktai, bus sprendžiamas klausimas dėl procesinio sprendimo priėmimo“, – 15min antradienio popietę pranešė Kauno apskrities policija.

Tikina viską atidavęs

Gruodžio 10 d. Akademijoje įvyko abiejų konfliktuojančių šalių susitikimas. Prieš tai su žurnaliste telefonu bendravęs A.Jodauga nepanoro šiuo metu komentuoti situacijos, tik užsiminė, kad konflikto nėra – jis, kaip čempionato organizatorius, atidavęs viską, ką jam federacija buvo pristačiusi. Išsivežti įrangos jis tikina netrukdęs, juk ji stovėjo ne jam priklausančiose patalpose, tad kėlė klausimą, kaip jis galėjęs ko nors neįsileisti.

„Sakiau, imkit ir patys organizuokit, vėl rėksit, kad kosminiai pinigai. Kelioms institucijoms buvau pasakęs, kad nenoriu organizuoti. Bet aiškino man, kad Lietuvos valstybės įvaizdis ant kortos pastatytas dėl to čempionato. Supratau tą, kad turime gražiai pasirodyti. Su komanda spjovėme į tas ambicijas.

Kiek žmonių, tiek nuomonių. Aš kiekvienam neįrodinėsiu. Teisinėje valstybėje gyvename, viskas išsispręs teisme. Jie tegu kalba, aš žinau, kaip teisinės priemonės veikia.

Federacijai tikrai pelningas buvo šis čempionatas, o man – nežinau. Iš kur gavau įrangą? Visokiais būdais – ir skolinausi. Dokumentų nemačiau, nežinau, kieno ta įranga. Įdėtos į šio čempionato organizavimą ir mano asmeninės lėšos“, – žurnalistei teigė A.Jodauga, nepanoręs pateikti nei konkrečių dokumentų, nei sutarčių, nei atskleisti čempionato organizavimo biudžeto.

Jis tikino iš policijos jokios žinios apie pareiškimą jo atžvilgiu negavęs, nebuvęs ir apklaustas.

Nesutinka su atleidimu

Susitikimo Akademijoje metu E.Petrauskas klausė A.Jodaugos, ar šis pasirašysiąs įrangos perdavimo-priėmimo aktą. A.Jodauga neatsakė nei „taip“, nei „ne“, aiškino visą reikiamą informaciją pateikęs vakar. Įrangos pasiimti atvykę LJTF nariai įvertino, kad dalies jos, kaip ir dieną prieš, vis dar trūksta. Tad situacija nepakito.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Konfliktas dėl galimai dingusios įrangos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Konfliktas dėl galimai dingusios įrangos

Žurnalistės paklaustas, kam priklauso trūkstama įranga, kuri vis dėlto buvo naudojama Europos jėgos trikovės čempionato metu (užfiksuota nuotraukose), A.Jodauga tik pakartojo tai, ką sakęs: „Šiems žmonėms aš atidaviau viską, ką jie buvo man atvežę. Kai uogytė nuo torto nuvalgyta, tai jau blogas patapau.“

Pasirodo, nebuvo A.Jodaugos pasirašyti ir federacijos narių įrangos organizatoriui perdavimo dokumentai. Paaiškėjo ir tai, kad rugsėjo mėnesį atleistas iš LJTF prezidento pareigų A.Jodauga kreipėsi į teismą. Jo nuomone, neeilinė rinkiminė konferencija vyko neteisėtai – trys nariai yra suspenduoti vykdant antidopingo kontrolę. Už A.Jodaugos pašalinimą balsavo 12 narių, 9 pasisakė prieš. Pats E.Petrauskas susilaikė.

„Bet juk suspenduoti organizacijų vadovai, ne organizacijos kaip juridiniai asmenys. Rinkimuose jiems atstovavo kiti asmenys, ne suspenduoti vadovai“, – aiškino E.Petrauskas.

Šiuo metu dėl A.Jodaugos pašalinimo iš LJTF prezidento pareigų vyksta teisminis procesas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Jodauga
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Jodauga

A.Jodauga – anksčiau teistas

E.Petrauskas pateikė žurnalistei ir A.Jodaugos paveikslą. Šis yra socialdemokratų partijos narys, šiemet kandidatavęs į Europos Parlamentą. Kandidato anketoje jis nurodė esąs praeityje teistas dukart. Abu kartus – 2010 m. Alytaus rajono teismo. Kartą už deklaracijos, ataskaitos ar kito dokumento nepateikimą, antrąjį – už apgaulingą apskaitos tvarkymą.

Ėjo jis ir Registrų centro Teisinės informacijos departamento viršininko pavaduotojo pareigas, buvo Seimo nario padėjėjas. Šiuo metu A.Jodauga vis dar yra socialdemokratų partijos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius