Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 02 13

„Super Bowl“ drama: „Chiefs“ titulą išplėšė spyriu paskutinėmis sekundėmis

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį visų JAV sporto gerbėjų akys buvo susmeigtos į Arizoną, kur sausakimšame 72 tūkst. sirgalių „State Farm“ stadione Nacionalinės futbolo lygos (NFL) svarbiausiose metų rungtynėse „Super Bowl“ „Kansas City Chiefs“ dramatiškai 38:35 palaužė „Philadelphia Eagles“ ekipą. Viena ryškiausių lygos žvaigždžių Patrickas Mahomesas antrą kartą tapo NFL čempionu.
Patrickas Mahomesas
Patrickas Mahomesas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rungtynes geriau pradėjo „Eagles“ (7:0), tačiau jau po kelių minučių įžeminimu atsakė ir Travisas Kelce (7:7).

Įdomu tai, kad Filadelfijos komandoje žaidė jo brolis Jasonas. Jie tapo pirmaisiais broliais, kurie dėl „Super Bowl“ kovojo būdami skirtingose barikadų pusėse.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Broliai Kelce'ai po mačo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Broliai Kelce'ai po mačo

Antrajame kėlinyje komandos vėl apsikeitė įžeminimais (14:14), o tada „Eagles“ trečią kartą išsiveržė į priekį ir galiausiai netgi realizavo tolimą spyrį (24:14).

Maža to, prieš pat pertrauką „Eagles“ gynyba sustabdė „Chiefs“ lyderį P.Mahomesą, šis patyrė kojos traumą ir ant suolo buvo priverstas sėsti skausmo perkreiptu veidu.

Galima tik prisiminti, jog pirmajame šių metų „Chiefs“ atkrintamųjų mače su „Jacksonville Jaguars“ (27:20) P.Mahomesas irgi buvo patyręs čiurnos traumą, bet tęsė tiek tą mačą, tiek šlubuodamas žaidė po savaitės sekusiame AFC finale su „Cincinnatti Bengals“ (23:20).

„Scanpix“ nuotr./Patrickas Mahomesas
„Scanpix“ nuotr./Patrickas Mahomesas

Tačiau po pertraukos P.Mahomesas grįžo ir iš karto pademonstravo geriausią savo versiją, o „Chiefs“ atliko trečią savo įžeminimą ir vėl pradėjo kvėpuoti savo varžovams į nugaras (21:24).

Prasidėjus lemiamam ketvirčiui Kadariuso Toney įžeminimas ir Harrisono Butkerio papildomas taškas pirmą kartą į priekį išvedė Kanzas Sičio ekipą (28:27).

Po kelių akimirkų, „Eagles“ nesugebėjus užpulti, tas pats K.Toney atliko įspūdingą reidą per visą aikštę ir Skyy Moore'o įžeminimas leido „Chiefs“ dar tvirčiau įsikibti į pergalę (35:27).

Filadelfija nekapituliavo. Likus kiek daugiau nei 5 minutėms Jalenas Hurtsas atliko puikų tolimą metimą ir „Eagles“ vėl gavo gerą galimybę grįžti į rungtynes. Ja pasinaudojo – iš pradžių atlikę nesudėtingą kelių metrų įžeminimą, o po to sėkmingai realizavę ir dviejų taškų vertės kombinaciją (35:35).

Bet dar nė vienas įžaidėjas, vilkintis marškinėlius su 1 numeriu, nėra laimėjęs Vince'o Lombardi trofėjaus. To nepavyko padaryti ir J.Hurtsui.

„Scanpix“ nuotr./Patrickas Mahomesas ir žmona Brittany
„Scanpix“ nuotr./Patrickas Mahomesas ir žmona Brittany

Per likusį laiką P.Mahomesas dar kartą įrodė, jog yra ryškiausia šių dienų NFL žvaigždė. Jo solidus žaidimas lemiamomis akimirkomis tiek perduodant kamuolį, tiek pačiam atliekant spurtus su kamuoliu atnešė Kanzas Sičiui trečią čempionų titulą.

„Eagles“ šansus galutinai sužlugdė apmaudi pražanga likus žaisti kiek mažiau nei dvi minutes. Tuomet „Chiefs“ gavo nuostabią progą iki galo deginti sekundes ir „Super Bowl“ nugalėtoją nuspręsti paskutiniu H.Butkerio laisvu spyriu likus 11 sek. Tą jis ir padarė.

„Chiefs“ triumfavo 38:35.

Prieš kelias dienas sezono MVP prizą atsiėmęs P.Mahomesas naudingiausiu žaidėju buvo išrinktas ir finale.

„Jis yra tikrasis MVP. Ir tą šiandien visi pamatėme. Tik tiek ir tenoriu pasakyti“, – savo lyderio valios savybes po mačo gyrė „Chiefs“ strategas Andy Reidas.

„Niekas manęs negalėjo sulaikyti už aikštės ribų. Aš turėjau žaisti ir būti ten“, – apie rungtynių metu patirtą kulkšnies traumą kalbėjo P.Mahomesas.

„Scanpix“ nuotr./Andy Reidas ir Patrickas Mahomesas
„Scanpix“ nuotr./Andy Reidas ir Patrickas Mahomesas

Tai buvo pirmasis kartas istorijoje, kai „Super Bowl“ mače akis į akį susitiko dviejų juodaodžių įžaidėjų (quarterback) vedamos komandos.

Ryškiausia „Chiefs“ žvaigždė 27-erių P.Mahomesas svarbiausią NFL sezono mačą pasiekė trečią kartą karjeroje, nors lygoje žaidžia tik penkerius metus.

Jo oponento, 24-erių „Eagles“ pagrindinio įžaidėjo Jaleno Hurtso, karjeros trajektorija krypsta panašiai – „Super Bowl“ mačą jis pasiekė žaisdamas vos antrą NFL sezoną.

„Scanpix“ nuotr./Jalenas Hurtsas
„Scanpix“ nuotr./Jalenas Hurtsas

P.Mahomesui ir J.Hurtsui rungtynių dieną kartu sudėjus buvo 51 metai ir 337 dienos. Tai buvo jauniausia „Super Bowl“ įžaidėjų dvikova per visą šio žaidimo istoriją.

Įdomi buvo ir trenerių akistata.

41-erių „Eagles“ strategas Nickas Sirianni nepasinaudojo galimybe tapti tik devintuoju treneriu, laimėjusiu „Super Bowl“ per pirmuosius du sezonus.

„Scanpix“ nuotr./Nickas Sirianni
„Scanpix“ nuotr./Nickas Sirianni

Kur kas labiau patyręs jo oponentas A.Reidas susidūrė su komanda, kuriai vadovavo 14 metų.

Amžiaus pradžioje 64-erių A.Reidas atvedė „Eagles“ į keturis iš eilės NFC finalus ir kartą net pasirodė „Super Bowl“, kuriame pralaimėjo „New England Patriots“.

Sekmadienį jis tapo 14-uoju treneriu NFL istorijoje, laimėjusiu daugiau nei vieną „Super Bowl“.

Per NFL istoriją į čempionų titulą savo komandas yra atvairavę vos trys už A.Reidą vyresni strategai.

„Scanpix“ nuotr./Andy Reidas
„Scanpix“ nuotr./Andy Reidas

Kanzas Sičio ekipai tai buvo penktasis „Super Bowl“ mačas ir trečias titulas. Jie tapo čempionais 1970 ir 2019-aisiais, o 1967 ir 2020-aisiais pralaimėjo finale.

Filadelfijos komanda dėl NFL čempionų titulo kovėsi trečią kartą. 2017-aisiais „Eagles“ tapo čempionais, o 1980 ir 2004-aisiais lemiamus mačus pralaimėjo.

Reguliarųjį sezoną abi komandos baigė su 14 pergalių ir 3 pralaimėjimais ir atkrintamąsias pradėjo tik nuo antrojo etapo. Kelyje link finalo NFC konferencijoje Filadelfija guldė savo oponentus kur kas lengviau – iš pradžių 38:7 buvo patiestas „NY Giants“, o vėliau ir „San Francisco 49ers“ (31:7).

Ketvirtą kartą svarbiausias amerikietiško futbolo metų mačas žaistas Finikso metropolitene. Pastarąjį kartą Arizonoje „Super Bowl“ vyko 2015-aisiais.

Pertraukos metu įspūdingą muzikinį pasirodymą surengė besilaukianti popžvaigždė Rihanna.

VIDEO: Rihannos pasirodymas pertraukos metu

„Super Bowl“ rungtynės tradiciškai siekė kainų rekordus. 30 sekundžių reklamos šiemet kainavo 7 milijonus JAV dolerių. Vidutinė bilieto kaina į rungtynes antrinėje rinkoje atsiėjo apie 10 tūkst. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius