-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 13

Svarbios žinios Lietuvos sportui: dvi senos šakos gali atsikvėpti, trečia – pavojuje

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) patvirtino penkias naujas sporto šakas 2028 metų olimpinėms žaidynėms (lyginant su 2024 m. Paryžiumi) per sesiją Mumbajuje. Tačiau Lietuvoje buvo neramiai laukiama dėl kelių senų sporto šakų likimo.
 Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Ieva Serapinaitė ir Gintarė Venčkauskaitė
Šiuolaikinės penkiakovės atstovės: Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Ieva Serapinaitė ir Gintarė Venčkauskaitė / Kipro Štreimikio nuotr.

Penkios naujos sporto šakos – beisbolas ir softbolas, kriketas, skvošas, lakrosas ir bekontaktis futbolas (flag football) sulaukė palaiminimo ir bus įtrauktos į 2028 metų olimpinę programą.

„Šių penkių sporto šakų pasirinkimas eina kartu su Amerikos sporto kultūra ir parodys ikoniškus amerikietiškus sportus pasauliui, – sakė IOC prezidentas Thomas Bachas. – Šie sportai padarys olimpines žaidynes Los Andžele unikaliomis.“

15min jau rašė šią savaitę, kad kai kurios jų jau yra buvusios žaidynėse, o kitos debiutuos, tačiau šiuo atveju sprendimai per Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) vykdomojo komiteto sesiją Mumbajuje mažai lietė Lietuvą, nes nė vienoje iš penkių sporto šakų neturime olimpinių lūkesčių.

Trečiadienį 15min rašė, kad skausmingesnis yra breiko išbraukimas iš Los Andželo programos, nes šiame sportiniame šokyje pastaraisiais metais įsižiebė mūsų Dominikos Banevič, dar žinomos kaip B-Girl Nicka, žvaigždė.

Imago / Scanpix nuotr./Dominyka Banevič – B-Girl Nicka – pasaulio čempionė.
Imago / Scanpix nuotr./Dominyka Banevič – B-Girl Nicka – pasaulio čempionė.

Breikas debiutuos 2024 metų olimpinėse žaidynėse Paryžiuje, praleis Los Andželą, bet jaunatviška sporto šaka tikisi sugrįžti į kitas olimpines scenas.

Tuo tarpu kelioms senoms sporto šakoms būtų sunkiau kvėpuoti ateityje, tad boksas, sunkioji atletika ir šiuolaikinė penkiakovė neramiai laukė penktadienio sprendimų Indijoje.

Šios sporto šakos bus kitąmet Paryžiuje, bet prieš tai jos nebuvo patvirtintos tarp 28-ių sporto šakų Los Andželo žaidynėms, o tai vertė neramiai galvoti apie ateitį, nes olimpinis finansavimas daug lemia ir tarptautinių, ir vietinių sporto šakų federacijų gyvenimą.

Po penktadienio spaudos konferencijos paaiškėjo, kad pavojuje lieka boksas.

Suprasti akimirksniu

  • Mumbajuje (Indija) šią savaitę prasidėjo Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) sesija
  • Vykdomojo komiteto sprendimus pirmadienį Mumbajuje dar turės balsavimu patvirtinti IOC nariai, tarp jų Lietuvos olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.
  • Įprastai jie balsuoja pagal IOC prezidento Th.Bacho pasiūlytus sprendimus.

Sporto šaka, kurioje Lietuva turėjo nuostabių ringo kovotojų seniau, o taip pat yra laimėjusi ir olimpinį medalį (Evaldas Petrauskas – 2012 m.) atkūrus nepriklausomybę, ir šiuo metu pasižymi aukštu lygiu – Gabrielė Stonkutė pernai tapo pasaulio ir Europos čempione, Ana Starovoitova – Europos pirmenybių medalį, o profesionalų ringe yra Eimantas Stanionis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielė Stonkutė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielė Stonkutė

Tačiau pastaraisiais metais Tarptautinė bokso federacija (IBA) įsivėlė į ne vieną skandalą vadovaujant proputiniškam Umarui Kremlevui, įsileido į varžybas karą Ukrainoje pradėjusių Rusijos ir Baltarusijos atletus bei susigadino santykius su kitomis šalimis, taip pat ir su IOC.

Bokso likimas dėl 2028 metų Los Andželo lieka nežinioje, – penktadienį paskelbė IOC.

„Noriu pabrėžti – mes norime matyti boksą olimpinėse žaidynėse, – sakė IOC prezidentas Thomas Bachas. – Mes neturime problemų su boksu, neturime bėdų su boksininkais. Tačiau turime jų su bokso valdžia.“

Užtat lengviau gali atsikvėpti šiuolaikinė penkiakovė ir sunkioji atletika.

Lietuvai net penkis olimpinius medalius yra laimėję penkiakovininkai (Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė – auksą ir sidabrą, Edvinas Krungolcas – sidabrą, Andrejus Zadneprovskis – sidabrą ir bronzą), o kitąmet Paryžiuje bus laukiama aukštų rezultatų iš dviejų elitinių mūsų penkiakovininkių.

Kipro Štreimikio nuotr./ Ieva Serapinaitė, Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Gintarė Venčkauskaitė
Kipro Štreimikio nuotr./ Ieva Serapinaitė, Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Gintarė Venčkauskaitė

Tačiau globaliu mastu šiam sportui trūksta populiarumo, o penktadienį IOC prezidentas Thomas Bachas pripažino, kad šiuolaikinės penkiakovės būtų nelikę olimpinėje programoje Los Andžele, jei ji nebūtų pakeitusi jojimo nauja kliūčių ruožo rungtimi bei neoptimizavusi varžybų rengimo kaštų.

Sunkioji atletika irgi palikta tarp olimpinių sporto šakų, nors jai pavojus kabojo dėl kitos priežasties – dopingo.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Ramūnas ir Bronius Vyšniauskai
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Ramūnas ir Bronius Vyšniauskai

Dėl paplitusio sukčiavimo neleistinais preparatais kentėjo daug šalių, tarp jų ir Lietuvos reputacija, kai Broniaus Vyšniausko treniruojami atletai vienas po kito buvo diskvalifikuoti dėl dopingo taisyklių pažeidimų.

Nors Aurimas Didžbalis yra laimėjęs bronzos medalį 2016 metų olimpinėse žaidynėse, dėl dopingo dėmių Lietuvos sunkiosios atletikos reputacija lieka žema iki šių dienų.

Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija išsilaikė, nes, pasak Th.Bacho, yra perleidusi savo antidopingo valdymą Tarptautinei testavimo agentūrai, o bausmes – Sporto arbitražui. IOC ir toliau ketina atidžiai stebėti, kaip su dopingu kovoja sunkiosios atletikos vadovybė.

VIDEO: IOC EB Press Conference - Mumbai - day 2

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius