-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos atletų kūne dopingas: vienas arkliams gydyti, o kitas – linksmybėms

Lietuvos antidopingo agentūra paskelbė apie bausmes dviem sportininkams, pagautiems per varžybas mūsų šalyje.
Šįkart kultūristų varžybose pagautas atletas vartojo medžiagą, kuri nesuteikia poveikio varžybose.
Šįkart kultūristų varžybose pagautas atletas vartojo medžiagą, kuri nesuteikia poveikio varžybose. / „Scanpix“ nuotr.

Karantino metu Lietuvos dopingo agentūra tęsia savo darbus – tikrina atletus ir nagrinėja anksčiau pagautų sukčiavusių sportininkų atvejus.

Trečiadienį paskelbta apie sankcijas dviem atletams.

Dziudo kovotojas Tomas Juraitis diskvalifikuotas ketveriems metams, nes per dopingo testą paimtame mėginyje rasta draudžiama medžiaga boldenonas.

„Jis gyvena ir sportuoja užsienyje, tad daug žinių apie jį neturime, – apie T.Juraitį sakė Lietuvos dziudo federacijos generalinė sekretorė Justina Stalionė. – Jis nėra rinktinės narys, seniai nebedalyvauja mūsų varžybose. Per pastaruosius 4–5 metus mūsų varžybose dalyvavo tik kartą – pastarosiose Lietuvos suaugusiųjų pirmenybėse.“

2018 metais T.Juraičiui buvo įteiktas dziudo 1-asis danas.

„Tomas pagaliau pribrendo, nors daugiau laiko praleidžia svetur nei Lietuvoje, reikalui esant jis pasirengęs padėti klubui, federacijai ir dziudo bendruomenei“, – tada sakė Lietuvos dziudo federacijos ir Kauno klubo treneris Vigmantas Sinkevičius.

Taip jau sutapo, kad antidopingo agentūros atstovių vizitas įvyko per skandalingąsias varžybas.

Pernai rudenį šalies dziudo čempionate dalyvavo tik V.Sinkevičiui priklausančio Kauno dziudo klubo atstovai bei saujelė kitų sportininkų, kurie atstovauja su dabartiniu federacijos vadovu susijusiai aplinkai.

Didelė dalis dziudo kovotojų, tarp jų labiausiai tituluoti dziudo atstovai buvę olimpiečiai Marius Paškevičius ir Karolis Bauža, prieš tas varžybas rengė protesto akciją, kaltinę nuo 2002 metų federacijai vadovaujantį V.Sinkevičių nedemokratiškais valdymo metodais ir raginę jį trauktis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Lietuvos dziudo čempionate sportininkai protestuoja prieš prezidentą Sinkevičių
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Lietuvos dziudo čempionate sportininkai protestuoja prieš prezidentą Sinkevičių

Varžybose dalyvavusio T.Juraičio organizme rastas boldenonas yra anabolinis steroidas, dažniausiai naudojamas veterinarijos srityje arkliams gydyti.

Dėl boldenono bėdų turėjo ir pirmasis nepriklausomos Lietuvos olimpinis čempionas Romas Ubartas – 1993 metais disko metikas buvo diskvalifikuotas ketveriems metams, kai jo kūne buvo aptiktas šis anabolinis steroidas.

„Jis suteikia jėgos pranašumą, – sakė Lietuvos antidopingo agentūros specialistė Rūta Banytė. – Pasitaiko, kad boldenoną vartoja sportininkai ir šiais laikais.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Banytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Banytė

Lietuvos antidopingo agentūra paskelbė ir apie dvejų metų diskvalifikaciją kultūristui Deividui Jonikaičiui.

Marijampolės „Tauro“ klubui atstovaujančio atleto kūne per varžybas aptikta draudžiama medžiaga ar jos metabolitų arba liekanų – tenamfetaminas. Kitaip tariant, – narkotinė medžiaga.

„Šis stimuliatorius nesuteikia pranašumo varžybose, – sakė antidopingo specialistė R.Banytė. – Sportininkas ir pats paminėjo, kad galimai ši medžiaga pateko pramogų vietoje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius