Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Brolį gyręs Mykolas Alekna ryžtingai laukia finalo: „Tikiuosi medalio“

Mykolas Alekna stengėsi netampyti likimo už ūsų ir jau pirmuoju bandymu užsitikrinti ramybę disko metimo pasaulio čempionato atrankoje.
Mykolas Alekna
Mykolas Alekna / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

20-metis Manto Jusio ir Mohammado Saataros auklėtinis naujutėliame Budapešto stadione, kuriame vis dar klaidžioja ir vietiniai savanoriai, atrodė lyg patyręs veteranas.

Staigūs, užtikrinti judesiai ir už 66,04 metro nusileidęs įrankis pirmuoju bandymu. Galiausiai tai garantavo 2 vietą atrankoje ir bilietą į pirmadienį vyksiantį finalą.

„Sakyčiau, kad esu pasiruošęs taip pat gerai, kaip ir pernai. Gal tik patirties šiemet turiu kiek daugiau. Viskas – puiku. Rezultatu tikrai esu patenkintas. Jo turėtų užtekti patekimui į finalą ir pamatysime pirmadienį, kaip viskas susiklostys“, – viltingai kalbėjo Mykolas Alekna.

Atrankos A grupėje lietuvį aplenkė tik olimpinis čempionas švedas Danielis Ståhlis (66,25 m), bet finalo normatyvas Budapešto kaitroje nepakluso ir jam.

„Pavyko padaryti tai, ką buvau suplanavęs. 66-ių metrų, manau, tikrai užteks finalui. Net ir D.Ståhliui nepavyko įveikti to normatyvo. Nežinau, kodėl – gal dėl to, kad atranka vyko taip vėlai, gal ir kvalifikacijos spaudimas? – svarstė Mykolas. – Man asmeniškai sunkiausias buvo tas laukimas. Mūsų atrankos grupėje dalyvavo 18 disko metikų ir savo bandymo reikėjo laukti apie 20 minučių. Truputį išmušė iš vėžių, nes laukti įpratęs esu gal 5–8 minutes.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Martynas Alekna
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Martynas Alekna

Drauge su Mykolu toje pačioje kvalifikacijos grupėje vietos finale siekė ir 22-ejų Martynas. Jo diskas leidosi už 62,57 m. A grupėje Martynas užėmė 10 vietą, o galutinė įskaitoje jam atiteko 21 vieta. Į finalą vyresnioji Virgilijaus Aleknos atžala nepateko, pritrūko 1,22 metro.

B grupėje diską mėtęs 32-ejų Andrius Gudžius finalo duris pravėrė su šeštu rezultatu (65,50 m).

Finalo dalyviai
Finalo dalyviai

„Stengėmės vienas kitą motyvuoti. Aš jį paragindavau susikaupti, padaryti metimą, jis – mane. Labai smagu dalyvauti kartu su broliu. Išskirtinė patirtis. Eini į stadioną, žinai, kad ir visa šeima stadione, tėvai žiūri, palaiko. Fantastiškas jausmas“, – džiaugėsi Mykolas.

„Brolio rezultatas – geras. Jo sezonas labai sunkus. Daug buvo ir pakilimų, ir nukritimų. Traumų neišvengė. Jeigu sezonas būtų susiklostęs kitaip ir tų traumų būtų išvengta, manau, rezultatas būtų geresnis. Palaikau brolį ir, manau, kad jo rezultatas, kaip pirmam čempionatui, yra tikrai geras“, – Martyną gyrė Mykolas.

Suprasti akimirksniu: lenkia tėtį

  • Legendinis Virgilijus Alekna pasaulio čempionate debiutavo vyresnis nei abu jo sūnūs. 1995-aisiais Geteborge, būdamas 23-ejų, jis atrankoje diską numetė 59,20 m, užėmė 19 vietą ir į finalą nepateko.
  • Tiesa, jau kitose planetos pirmenybėse, 1997-aisiais Atėnuose, būsimasis dukart olimpinis ir pasaulio čempionas įrankį metė 66,70 m, o ant krūtinės jau spindėjo ir sidabrinis apdovanojimas.

„Finale kovosiu iki galo. Žinau, kad palaikys visa Lietuva. Jaučiu didelį palaikymą. Tai mane papildomai motyvuoja. Tikiuosi medalio ir užimti kuo aukštesnę vietą“, – prisipažino Mykolas Alekna.

Pernai lyg raketa į disko metimo elitą šovęs Mykolas Alekna planetos pirmenybėse Judžine (JAV) puošėsi sidabro medaliu, o po kelių mėnesių Europos čempionate Miunchene – jau ir auksu.

Šiemet Mykolas startavo dar griausmingiau – jau pačioje sezono pradžioje gerino karjeros rekordą, diską nusviesdamas lygiai 71 m ir tapdamas pirmuoju tai padariusiu 20-mečiu žmonijos istorijoje.

Persikėlus į šią Atlanto pusę rezultatai kiek suprastėjo, bet Mykolas vis tiek dominavo Europos U23 čempionate, nuskindamas dar vieną auksą ir pagerindamas pirmenybių rekordą (68,34 m).

Galiausiai, prieš pat pasaulio čempionatą, jis vėl priartėjo ir prie 70 m žymos – Lietuvos čempionate, kuriame aplenkė ir brolį Martyną, ir Andrių Gudžių, planetos vicečempionas diską metė 69,30 m.

„Pamatysime pirmadienį, kokia ta mano sportinė forma šiuo metu. Nenoriu kažko per daug žadėti“, – šyptelėjo Mykolas.

Suprasti akimirksniu: tik antras kartas istorijoje

  • Trys disko metikai lietuviai drauge pasaulio čempionate iki šiol buvo dalyvavę tik sykį – 1999 m. Sevilijoje varžėsi Virgilijus Alekna, Romas Ubartas ir Vaclovas Kidykas (dabartinis A.Gudžiaus treneris).
  • V.Alekna tuomet metė toliausiai atrankoje (65,86 m). Į finalą pateko ir V.Kidykas (62,83 m), o R.Ubartas liko už borto (58,49 m).
  • Finale medalių lietuviams iškovoti nepavyko. V.Alekna užėmė 4 vietą (67,53 m), V.Kidykas – penktą (65,05 m). Pasaulio čempionu vienintelį sykį karjeroje tapo amerikietis Anthony Washingtonas (69,08 m).

„Ar karštis man netrukdo? Nežinau, vakare saulės jau nebūna. Sunkiausia būna, kai kaitina saulė. Kai jos nėra, tai tas karštis per daug netrukdo“, – teigė Mykolas.

„Linkiu ir Andriui Gudžiui patekti į finalą. Būtų labai smagu vėl su juo kartu mesti finale. Dėl brolio bus matyti, bet jo šansai – mažesni“, – dar prieš B grupės pasirodymą teigė Mykolas Alekna.

Vyrų disko metimo finalas Budapešte vyks pirmadienį nuo 21:30 val.

Visus lietuvių starto laikus, dalyvius ir lūkesčius rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius