-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Į pasaulio elitą iššovęs ir tėtį šokiravęs Edis Matusevičius: „Buvau supykęs ant savęs“

89,17 metro ietį šeštadienį Palangoje numetęs Edis Matusevičius nustebino lengvosios atletikos elitą ir šokiravo savo tėtį bei trenerį Edmuntą Matusevičių. Tai trečias sezono rezultatas pasaulyje ir lietuvis prieš pasaulio čempionatą Dohoje jau yra linksniuojamas kaip pretendentas į medalį. Pats 23-ejų lengvaatletis po pirmadienio treniruotės pabrėžė: „Reikia neatsipalaiduoti ir nepamesti galvos.“
Edis Matusevičius
Edis Matusevičius / Aido Jarušaičio nuotr.

„Perspektyvaus lengvaatlečio“ etiketę Edis Matusevičius nešioja jau ilgai. 2015 metais jis tapo kylančia Lietuvos lengvosios atletikos žvaigžde. Po dvejų metų – būdamas vos 20-ies – jis pagerino Lietuvos ieties metimo rekordą ir aplinkinių lūkesčiai tik augo.

Tačiau nelemtos traumos pristabdė sportininko tobulėjimą. Prieš dvejus metus Londone vykusiame pasaulio čempionate jis atrankoje neatliko nė vieno įskaitinio bandymo ir liko paskutinis. Po metų Europos čempionate Berlyne užėmė 10-ąją vietą. „Galite skrudinti“, – tada prie žurnalistų atkiūtinęs rėžė ieties metikas.

Per pastaruosius dvejus metus sportininką labiausiai skrudino traumos, kurių jis patyrė visą puokštę – alkūnės, klubo, kojos. Vieni ar kiti skausmai vargino ilgą laiką, tačiau potencialas slypėjęs iš sportininkų šeimos kilusiame jaunuolyje niekur nedingo.

Roberto Trakio nuotr./Edis Matusevičius
Roberto Trakio nuotr./Edis Matusevičius

Edžio tėtis taip pat mėtė ietį, o brolis Edvardas spėjo tapti Lietuvos ieties metimo čempionu, bet šiuo metu puoselėja beisbolininko karjerą. Mamai Daliai vis dar priklauso Lietuvos 800 metrų bėgimo rekordas.

Prieš lemtingą šūvį Palangoje E.Matusevičius Universiadoje iškovojo sidabrą ir jau buvo pagerinęs sau pačiam priklausiusį Lietuvos rekordą.

Tačiau šeštadienį Lietuvos čempionate pajūryje savo metimu Edis šokiravo ir savo tėtį bei trenerį Edmuntą Matusevičių. Kadaise pats ietį mėtęs išvydo įspūdingą sūnaus rezultatą – 89,17 m.

„Jau kai pagerinau Lietuvos rekordą trimis metrais, jis sakė, kad čia yra fantastika. O dabar dar keturiais metais, jam atrodė kažkas neįmanoma. Žodžiu, šoke buvo“, – apie tėčio reakciją kalbėjo penktą kartą Lietuvos čempionu tapęs E.Matusevičius.

Afredo Pliadžio nuotr./Edis Matusevičius
Afredo Pliadžio nuotr./Edis Matusevičius

Tai trečias sezono rezultatas pasaulyje ir Europos lengvosios atletikos federacija lietuvį iškart įšventino į pretendentus į medalį Dohoje vyksiančiame pasaulio čempionate.

Tiesa, pats E.Matusevičius sezono lyderių sąrašo kol kas nesureikšmina. Ieties metime jau keletą metų dominuoja vokiečiai, o šiuo metu pirmajame trejetuke išdygo estas Magnusas Kirtas ir lietuvis. Greičiausiai vokiečiai tiesiog kaupia jėgas prieš pasaulio čempionatą, iki kurio dar liko du mėnesiai.

Sezono lyderiai pasaulyje
Rezultatas Sportininkas
1 90, 61 m Magnusas Kirtas EST
2 89, 65 m Andreas Hofmannas GER
3 89, 17 m Edis Matusevičius LTU
4 89, 06 m Bernhardas Seifertas GER
5 87, 12 m Chao-Tsun Chengas TPE
6 86, 99 m Thomas Rohleris GER
7 86, 93 m Oliveris Helanderis FIN
8 86, 62 m Andersonas Petersas GRN
9 86, 23 m Shivpalis Singhas IND
10 86, 09 m Keshornas Walcotas TTO

– Traumos jus kamuoja, atrodo, visą karjerą. Ar galima sakyti, kad pagaliau esate visiškai sveikas?

– Taip. Galiu sakyti, kad esu visiškai sveikas. Visos traumos truko dvejus metus. Daug laiko praleista pas kinezerapeutą Liną Valentukevičių. Jis mane visą sustatė ir atstatė. Kol su juo dirbu, dar neišlindo jokia nauja trauma.

– Koks jausmas, kai jau galite pilnai realizuoti savo galimybes varžybų metu?

– Smagus jausmas. Per daug dėl to nesidžiaugiu. Gal dar nesusiprotėjau, kas čia per rezultatas. Pats metimas nebuvo tobulas. Iki tobulumo dar trūko daug. Manau, kad galiu mesti dar toliau. Tik aplinkybės turi susidėlioti palankiai.

– O kiek ietis skrieja per treniruotes?

– Per treniruotes man niekada toli neskrenda. Paskutinės treniruotės metu prieš čempionatą numečiau 10 metrų mažiau nei per varžybas. Apie 79 metrus. Per treniruotes būna, kad net 80 metrų nemetu. Per varžybas įsijungia kitas režimas. Automatiškai toliau metasi.

Aido Jarušaičio nuotr./Edis Matusevičius
Aido Jarušaičio nuotr./Edis Matusevičius

– Ar iškart supratote, kad tai bus toks geras metimas?

– Iškart jautėsi, nes žiūri, žiūri ir ji niekaip nesileidžia. Atrodė, kad jau turėjo nusileist. Tai supratau, kad tikrai bus rekordas, bet negalvojau, kad tiek numesiu.

– Ar keitėte kažką savo treniruočių sistemoje, kad šį sezoną pavyksta tokius rezultatus kepti?

– Taip, daug ką keitėme. Visų pirma, tai patį bėgimą. Kol jį atradome, užtruko ilgai. Ir tai dar reikia jį šlifuoti. Jis man tinka, bet yra smulkmenų. Apskritai, stengiamės sustiprinti kūną, kad nebeišlįstų tos traumos. Tapau stipresnis ir visą savo greitį galiu perduoti į metimą be jokių baimių.

– Pasiekėte trečią sezono rezultatą pasaulyje? Ką jums tai reiškia? Beje, ieties metime dominuoja vokiečiai, bet šiuo metu lyderių trejete – estas ir lietuvis.

– Atrodo, fantastika. Bet nesijaučiu ypatingai. Norisi daugiau. Manau, kad vokiečiai dar neįėję į formą ir tauposi pasaulio čempionatui. Iš keturių vokiečių tik du kol kas metė 88-89 metrus šiais metais. O tie, kurių asmeniniai rekordai siekia 90 metrų, meta tik po 85-86. Manau, kad jie dabar dirba sunkiu režimu. Be to, girdėjau, kad Johannesą Vetterį kamuoja ir traumos. Thomas Rohleris, atrodo, kad turi problemų su technika. Pasaulio čempionatas tikrai bus sunkus. Tikrai, manau, kad 86 ar 87 metrų gali neužtekti net medaliui.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Edis Matusevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Edis Matusevičius

– Kokie tikslai pasaulio čempionate Katare?

– Kuo geriau sudalyvauti. Visų pirma, patekti į finalą. Būtų smagu pakartoti tokį rezultatą.

– Žvelgiant į Tokiją galite būti ten vienu iš lengvaatlečių lyderių. Ar manote, kad išlaikysite stabilų lygį ir pretenduosite į medalius Japonijoje?

– Manau, kad rinktinėje yra stipriausias lyderis Andrius Gudžius. Jį aplenkti būtų kosmosas. Jis pasaulio ir Europos čempionas. Visai tikiu, kad jis gali tapti ir olimpiniu čempionu. Šie metai jam buvo sunkūs, bet kitais metais jis atsigaus ir gal net permes tą 70 metrų ribą. Savęs niekada nekeliu labai aukštai.

– Kaip manote, kur ta jūsų galimybių riba?

– Turiu tikslą – norėčiau numesti 100 metrų. Tiek dar niekas nėra metęs. Būtų smagu. Jei mažus tikslus išsikelsi, tai bus neįdomu.

– Kaip sekasi dirbti su treneriu, kuris yra ir jūsų tėtis?

– Dabar sekasi labai puikiai. Nėra, kad labai manę spaustų, nes aš save labiausiai spaudžiu. Ypač po Universiados antros vietos. Tada labai ant savęs supykau. Dėl to ir pasiekiau tokį rezultatą, kad buvau ant savęs supykęs. Galėjau žymiai geriau Universiadoje pasirodyti. Žiauriai užvedė mane tai, kaip matome (šypsosi).

– Šeštadienį dalyvavote Lietuvos čempionate Palangoje, o jūsų brolis Edvardas žaidė Lietuvos beisbolo rinktinėje Utenoje. Kaip tėvai persiplėšė?

– Tėtis penktadienį buvo Utenoje ir pamatė pirmas brolio rungtynes, o šeštadienį ryte atvažiavo pas mane. Tai galima sakyti, kad sugebėjo persiplėšti. Ir ten, ir ten spėjo pabūti. Tik aš brolio nespėjau sutikti. Jis tik atvažiavo rungtynėms ir iškart išvažiavo, nes gyvena Vokietijoje. Tai retai matau brolį.

– Draugaujate su kolege, šuolininke į aukštį Urte Baikštyte. Koks jausmas kartu varžytis Lietuvos čempionate?

– Šįkart jos startas buvo penktadienį, o mano šeštadienį. Tai aš ją palaikiau penktadienį ir buvau žiūrovas. Smagu, aišku, tose pačiose varžybose dalyvauti ir palaikyti vienas kitą. Sportininkas sportininką puikiai supranta. Taip viskas lengviau. Žinome, kad jei vienas jau daro apšilimą, tai geriau jau kitam nelįsti į akis ir kažko netyčia nepasakyti. (šypsosi).

nuotr. Alfredo Pliadžio /Urtė Baikštytė ir Edis Matusevičius
nuotr. Alfredo Pliadžio /Urtė Baikštytė ir Edis Matusevičius

– Kokie jūsų laukia startai iki pasaulio čempionato?

– Europos komandinis čempionatas. Vadybininkė sakė, kad yra šansų patekti į Deimantinės lygos etapą Birmingeme, bet dar per daug apie tai negalvojo. Taip pat dar bus varžybos Italijoje. Po to jau bus pasirengimas pasaulio čempionatui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius