JAV valstybės sekretorius kaltina A.Lukašenkos režimą pažeidžiant K.Cimanouskajos teises

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas kantradienį pareiškė, kad Baltarusijos režimo veiksmai Tokijo olimpiadoje dalyvaujančios baltarusių sportininkės Kryscinos Cimanouskajos atžvilgiu yra nepriimtinas jos teisių ir olimpinės dvasios pažeidimas.
Kryscina Cimanouskaja
Kryscina Cimanouskaja / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Autoritarinio Baltarusijos prezidento Aliaksandro „Lukašenkos režimas siekė įvykdyti dar vieną tarptautinių represijų aktą – bandymą priversti olimpietę Krysciną Cimanouskają išvykti vien dėl to, kad ji naudojosi žodžio laisve“, tviteryje parašė amerikiečių diplomatijos vadovas.

„Tokie veiksmai pažeidžia olimpinę dvasią, pažeidžia pagrindines teises ir negali būti toleruojami“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Maria Adebahr irgi paragino Minską gerbti piliečių teises.

„Raginame Baltarusijos valdžią gerbti pagrindines piliečių teises, tokias kaip žiniasklaidos ir nuomonių laisvė“, – žurnalistams pirmadienį sakė M.Adebahr.

Iki praeito savaitgalio buvusi beveik visiškai nežinoma 24 metų sportininkė K.Cimanouskaja atsidūrė Tokijo olimpines žaidynes supurčiusio didelio skandalo centre, kai sukritikavo Baltarusijos lengvosios atletikos federaciją, esą užregistravusią sportininkę dalyvauti estafetės rungtyje jai to nežinant.

„Pasirodo, mūsų didieji viršininkai, kaip visada, viską nusprendė už mus“, – sakė K.Cimanouskaja savo „Instagram“ paskyroje paskelbtame vaizdo įraše, kuris jau nebeprieinamas.

Vėliau paskelbtoje žinutėje bėgikė pridūrė, kad nebūtų reagavusi taip griežtai, jei „mane būtų įspėję iš anksto, jei būtų paaiškinę visą situaciją ir paklausę, ar galiu bėgti 400 metrų“.

VIDEO: „Lietuva Tokijuje“: žiaurūs burtai, Simonos tikslas ir išvaryta baltarusė

„Tačiau jie nusprendė viską padaryti man už nugaros“, – rašė sportininkė.

Sportininkė sakė bijanti, kad į Baltarusiją jai grįžti būtų nebesaugu. Kelios šalys, įskaitant Lenkiją, pasisiūlė ją priimti. Kaip pranešta, išvakarėse Lenkija suteikė jai humanitarinę vizą, lengvaatletė ketina prašyti politinio prieglobsčio šioje šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius