Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Jelenos Isinbajevos įrašo – arši reakcija Rusijoje: „Išdavikė“

Šuolių su kartimi pasaulio rekordininkė Jelena Isinbajeva išplatino viešą įrašą, kuriame pareiškė, kad jos titulai Rusijos karių varžybose yra bereikšmiai, o ji pati save laiko „pasaulio piliete“. Jos tėvynėje kilo pasipiktinimo audra.
Jelena Isinbajeva
Jelena Isinbajeva / „Scanpix“ nuotr.

Jelena Isinbajeva nebuvo girdima viešumoje nuo pat Rusijos pradėto karo Ukrainoje pradžios.

Tačiau po pusantrų metų tylos 41 metų rusė nusprendė prabilti.

15min antradienį jau išsamiai aprašė J.Isinbajevos netikėtą pareiškimą ispanų kalba, kuriame pabrėžė, jog niekada netarnavo Rusijos ginkluotose pajėgose, o turimą majorės laipsnį pavadinimo „nominaliu“.

„Iki 2018 metų aš priklausiau CSKA klubui ir esu gavusi daug prizų bei apdovanojimų už sportinius pasiekimus. Šie titulai neturi reikšmės, nes aš niekada nebuvau Rusijos karinių pajėgų dalimi.

Aš taip pat nebuvau Rusijos Dūmos nare ir jokios politinės partijos nare. Mano profesija yra sportas“, – sakė J.Isinbajeva.

Jos viešas pareiškimas instagrame nuvilnijo ir Rusijoje. Ten kilo pasipiktinimo banga.

Dagestano vadovas Sergejus Melikovas nurodė Machačkalos merui pervadinti stadioną, kuris prieš šešerius metus pavadintas J.Isinbajevos garbei, nors atletė ir neturėjo ryšio su šiuo dideliu miestu.

„Jos garbei tegu vadina kokią nors salę Ispanijoje, kurią ji pasirinko vietoj Rusijos“, – pareiškė S.Melikovas.

Kiti įtaria, kad J.Isinbajeva meluoja.

„Jelena pasakė, kad Rusijos armijos pareigūne buvo „nominaliai“. Man norėtųsi, kad ji paaiškintų, ką reiškia „nominaliai“. Vadinasi, ji buvo nominali pareigūnė, gavo nominalią algą, nominalius pinigus? Ar viskas yra kitaip? Dar būtų įdomu išgirsti karines tarnybas, kurioms ji atstovavo. Ar Isinbajeva buvo nominali pareigūnė?“, – „Metaratings“ komentavo sporto komentatorius Dmitrijus Gubernevas.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Jelena Isinbajeva
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Jelena Isinbajeva

Championat.ru apžvalgininkas Michailas Česelinas irgi kritikavo J.Isinbajevos pareškimą: „Ji akivaizdžiai buvo viena atlečių, kuri priklausė CSKA, bet nebuvo karinis asmuo tiesiogine to žodžio prasme. Bet niekas negali teigti, kad kariniai titulai buvo „beverčiai“, nes ji gavo privilegijas ir pinigų.“

Dėl J.Isinbajevos apibūdinimo savęs kaip „pasaulio pilietės“ M.Česelinas rašė: „Skamba garsiai, bet viskas paprasta: Isinbajeva pasirinko palikti Rusiją. Tai žeidžia ir erzina, nes ji buvo tikrai mylima savo šalyje.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šuolininkė su kartimi Jelena Isinbajeva
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šuolininkė su kartimi Jelena Isinbajeva

Buvęs Maskvos CSKA futbolininkas Vladimiras Ponomariovas rėžė dar skambiau. Žinomas CSKA veteranas J.Isinbajevą pavadino „išdavike“.

„Ji piktžodžiavo. Turime ją pamiršti“, – citavo jį propagandinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Sport-express“ priminė, kad dukart olimpinė čempionė iš tiesų dažnai fotografavosi su karine apranga, dalyvavo Rusijos gynybos ministerijos renginiuose, gavo apdovanojimus ir pinigines išmokas kaip kariuomenės tarnautoja.

„Po visko pareiškimai apie „nominalumą“ atrodo nekorektiškai, nors aišku, kodėl jie padaryti. Neseniai IOC komisija atliko tyrimą dėl Jelenos ir padarė išvadą, kad nuo 2022 m. vasario 24 dienos Isinbajeva neturėjo kontraktinių ryšių su rusiškomis ginkluotomis pajėgomis ir nepalaikė karinių veiksmų Ukrainoje“, – rašė „Sport-express“.

Nuo 2005 iki 2011 metų J.Isinbajeva gyveno Monake, treniravosi Italijoje, bet paskui buvo grįžusi į gimtąjį Volgogradą. Baigusi karjerą ji netapo politike, bet dalyvavo visuomeninėje veikloje, dažnai viešai gynė Rusijos atletus dėl jiems skiriamų sankcijų dėl dopingo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jelena Isinbajeva
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jelena Isinbajeva

Manoma, kad Rusijos viena ryškiausių visų laikų sporto žvaigždžių pastaruoju metu gyvena Tenerifėje.

Ji pati to nepripažino, bet skelbiama, kad jos 9-metė dukra šiais metais dalyvavo dviejuose teniso turnyruose Kanaruose.

J.Isinbajeva buvo Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) sportininkų asociacijos nare, nuo 2018 metų sekė pertrauka dėl motinystės atostogų, bet norėdama tęsti ten veiklą ji turėjo atsiriboti nuo savo karinių sąsajų ir tai padarė.

Rusijoje dauguma smerkia jos tokį apsisprendimą. Buvusi atletė vadinama „išdavike“ ir interneto komentaruose.

„Aišku, Jelena nenusipelnė bloga, – savo nuomonę „RIA Novosti“ dėstė biatlono olimpinis čempionas Dmitrijus Vasiljevas. – Ji, mergaitė, galėjo tiesiog nesuprasti viso rimtumo, kad ji yra Rusijos armijos pareigūnė...“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius